10 tips voor een voorjaars detox

Het voorjaar is dé tijd om eens flink afvalstoffen ofwel toxines op te ruimen. Het zuivert je lichaam, waardoor je Houtenergie vrijer kan stromen en hiervan profiteren al je organen. Je zult je al snel frisser en energieker voelen!

Blijvend meer energieDetox hoeft niet te betekenen dat je alleen maar sapjes en soepjes mag eten. Daarop kan een gemiddelde Nederlander met een baan en een gezin helemaal niet functioneren. Met enkele makkelijk toepasbare tips kom je al een heel eind:

Tip 1: Ga op tijd slapen
De piektijd van de Houtenergie is van 23.00 tot 03.00 uur. In die tijd keert de energie naar binnen om het bloed en de organen te reinigen en te verfrissen. Om dit proces optimaal te laten verlopen is het belangrijk dat je ogen zijn gesloten. Zodra de ogen open zijn, keert de energie namelijk naar de oppervlakte en wordt het reinigen onderbroken. Voor elf uur ’s avonds gaan slapen is dus het beste.

Tip 2: Drink voldoende
Om de afvalstoffen af te voeren is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Warm of lauw water is hiervoor het beste. Het liefst gezuiverd water. Koud water is nooit een goed idee, want dat remt meteen je Aarde-energie.

Tip 3: Citroen
Het is ideaal om je dag te beginnen met een glas lauw water met hierin het sap van een halve citroen of limoen. De Chinezen noemen het ‘de interne douche’, omdat het je lichaam meteen aanzet tot het afvoeren van de afvalstoffen die tijdens de nacht zijn losgemaakt. Vind je het te zuur op je nuchtere maag? Voeg dan een klein beetje stevia of honing toe.

Tip 4: Bewust ademhalen
Ademen levert je niet alleen zuurstof, maar verlost je ook van toxines. Leer jezelf daarom aan drie tot vijf keer per dag heel bewust een paar keer diep in- en uit te ademen. Een goed tempo is inademen gedurende vier tellen, even vasthouden en dan uitademen gedurende acht tellen. Doe dit minimaal drie keer achter elkaar, terwijl je bij iedere uitademing denkt: “Ik laat alle afvalstoffen los.”

Tip 5: Zweten
Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en het speelt een belangrijke rol in hetafvoeren van afvalstoffen. Je kunt de huid een handje helpen door regelmatig de sauna, infraroodsauna of stoomcabine te gebruiken, zodat je flink gaat zweten. Wel goed drinken na afloop.

Tip 6: Droogborstelen
In het verlengde van tip 5 is het droog borstelen van je huid ook een aanrader. Gebruik een zachte borstel en beweeg in grote halen steeds naar je hart toe. Prima schoonmaakactievoordat je gaat douchen.

Tip 7: Vermijd toxines
Het heeft natuurlijk geen nut om te detoxen als je aan de andere kant maar afvalstoffen blijft toevoegen aan je lijf. Sta eens stil bij wat je allemaal eet. Lees de etiketten en kies voor natuurlijk voedsel zonder toevoegingen. De regel ‘als oma het niet kent moet je het niet eten’ is een heel goede stelregel. En kijk ook eens naar natuurlijke huidverzorgings- en schoonmaakmiddelen zonder chemische toevoegingen. Je lever zal je dankbaar zijn.

Tip 8: Eet veel groente
Deze tip zie je regelmatig bij mij voorbij komen, maar het is ook een hele belangrijke. Eet voldoende groenten. Het liefst twee keer per dag 200 gram. Groene groenten als boerenkool, spinazie, andijvie, raapstelen, rucola, pak choy en peterselie zijn heel goed. Maar ook de groenten van de brassica familie zijn ideaal om afvalstoffen af te voeren, zoals: witte en groene kool, spruitjes, bloemkool, boerenkool, raap en knolraap.

Tip 9: Stretchen
Het Houtelement regeert over de aanhechtingen van de spieren. Daarom past het in een detoxprogramma om iedere dag wat rek- en strek oefeningen te doen voor het hele lichaam.

Tip 10: Je energieveld opschonen
Net zoals een douche je lichaam aan de buitenkant schoon spoelt, zo zal de volgende oefening je energieveld schoonspoelen. Je kunt ze mooi tegelijkertijd doen.

De oefening:
Terwijl je onder de douche staat sluit je even je ogen. Voel hoe het aangename water langs je lichaam loopt en alle vuiligheid met zich meeneemt. Stel je nu voor dat het water ook door je heen stroomt en ook daar alle vervuiling wegspoelt. Volg in gedachten de verschillende delen van je lichaam die worden schoongespoeld: je hoofd, je armen, je romp en je benen. En voel hoe het je verfrist, ook van binnen.
Bij het afdrogen stel je je voor dat je onder een heldere lichtbron staat. Dit heldere licht droogt je en verwarmt je van binnen en van buiten. Je voelt je weer als herboren.

Dit artikel is reeds eerder verschenen op www.spiritueelinfo.nl

Wat is jouw favoriete detox tip? Ik hoor het graag van je in een reactie hieronder!

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***