10 tips voor meer energie in de winter

Brrrr… donkere, koude dagen. De feestdagen achter de rug en nog best wel wat weken te gaan voordat het weer voorjaar wordt. Misschien heb jij wel de neiging je terug te trekken, lekker met een dekentje op de bank. Of om het wat rustiger aan te doen, beetje meer lummelen.

Dat is helemaal niet gek!

De winter is namelijk de meest yinne tijd van het jaar en dat is duidelijk te zien.
De natuur heeft haar energie teruggetrokken in de kern en is aan het bijtanken om straks weer met frisse energie uit te barsten in lente. En als jij jouw energie optimaal wilt houden dan ga je hierin mee. Door mee te bewegen met de energie van de winter – de energie van het Waterelement – kom je energiek en met een goede weerstand door de winter heen.

De Waterenergie speelt een belangrijke rol in jouw gezondheid en is je reservebatterij. Enorm belangrijk dus om niet burnt-out te raken (of ervan te herstellen) en ook om later vitaal oud te worden!

Hoe kom jij energiek de winter door!

Ik geef je 10 tips:

1 – Zorg goed voor je nieren
De energiesystemen die aangestuurd worden door de Waterenergie zijn de Nieren en de Blaas. Extra aandacht voor je nieren is dus goed voor je Waterenergie. Ik raad je aan de volgende oefening regelmatig te doen: Wrijf je handen lekker warm en leg ze vervolgens op je onderrug ter hoogte van je nieren en masseer dat gebied zachtjes. Een half uurtje per dag een warme kruik in de onderrug is ook heel heilzaam.

2 – Slapen en rust
In de meest yinne maanden van het jaar is het aan te raden om meer rust te nemen. Dus vroeg gaan slapen, lekker uitslapen (als het kan) en tussendoor genoeg rustmomenten pakken. Eigenlijk zou je de hele dag ‘een tikkie terug’ moeten doen. Want veel actie (erg yang) verstoort de yinne energie alleen maar. Lekker cocoonen dus!

3 – Ga naar buiten
In de winter komen we al snel vitamine D tekort dus ga eens vaker naar buiten, iedere kans op zonlicht is meegenomen. Vitamine D is nodig voor je immuunsysteem en dus voor je weerstand en ook voor je humeur. Heb je veel last van ‘winter-blues’ dan kun je ook een speciale lamp kopen die je helpt je lichaamsklok te herstellen die in de war is door te weinig lichturen.

4 – Houd jezelf goed warm en droog
Vooral je hoofd en nek maar denk ook aan je voeten en enkels, handen en polsen, en je onderrug. Ga niet naar buiten met nat haar. Verwissel meteen natte kleding voor droge en ga niet op een koude ondergrond zitten zoals metalen stoelen of beton.

5 – Bedek je nek altijd met een sjaal of capuchon
Vooral als er wind is. Wind schaadt het beschermende laagje energie om je lichaam (Wei Qi) en maakt je dus meer vatbaar voor verkoudheid en griep.

6 – Eet wat er nu groeit
Er zijn genoeg groente- en fruitkalenders op internet te vinden waar je precies kunt zien wat er op dit moment groeit op onze bodem. Het is niet alleen goed voor het milieu (denk aan het transport) maar ook voor je energie omdat die gewassen optimaal voedend zijn voor ons op dat moment.
Verder zijn alle wortel-groenten heilzaam voor je Waterenergie zoals wortels, bieten, uien en aardappels. Evenals peulvruchten, geroosterde noten en zaden, vis en zeewier (miso-soep is erg goed). En natuurlijk moet je in het meest yinne seizoen salades en rauwe groenten vermijden, evenals vocht afvoerende voeding zoals sellery en komkommer. Eet maar lekkere soep en stoofpotjes!

7 – Wees zuinig met zout
Zout is de smaak van het Waterelement en een beetje zout is goed maar te veel zout schaadt. Dus wees zuinig met zout, zeker als je Waterenergie met zo sterk is.

8 – Meer water
Het Waterelement en water, tja, het is voor de hand liggend maar water is dus goed voor je Waterenergie. Daarom moet je, zeker in de winter, voldoende (warm) water drinken. Maar ook een voetenbad (met een schep zeezout) is een goed plan!

9 – Masseer regelmatig je oren
Je oren horen bij het Waterelement en er zitten bovendien ontzettend veel acupunctuurpunten. Door ze te masseren stimuleer je dus niet alleen je Waterenergie maar je hele lichaam.

10 – Rustig en matig bewegen
Bewegen is altijd goed, zeker om je energie in ‘flow’ te houden. Maar in de winter kun je beter rustig aan doen en iets minder fanatiek bewegen. Rustige sporten als yoga, tai chi en zwemmen zijn altijd goed.

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.
2019-01-08T09:42:13+00:00Energie|

14 Comments

 1. […] van Jeanine kijken. Ze post hier ook regelmatig tips voor meer energie. Nu bijvoorbeeld voor in de winter. Die heb je dus al eenvoudig in je bezit. Ook geeft ze workshops, leuke energie en bubbels avonden […]

 2. Olga Kusakova 13 January 2014 at 11:38 - Reply

  Dag Jeanine,
  ik draag 2 belangrijke briefjes met je tips in mijn portemonnee
  en in geval nood, herlees ik het …
  Hartelijk dank hiervoor!
  Lieve groet, Olga

  • Jeanine Hofs 15 January 2014 at 11:37 - Reply

   Wat een goed idee Olga, van die briefjes! Graag gedaan en ik hoop dat ik je kan blijven inspireren.

 3. Cunera 31 December 2013 at 14:07 - Reply

  hoi Jeanine,
  Een half jaar geleden heb ik je boek al willen kopen maar toen kwam er iets anders op mijn pad. Ik heb toen mijn lichaam in balans gebracht door een lever/nier reiniging. De vijf elementen is heel interessant en al eens voorbijgekomen tijdens mijn voetreflexopleiding maar ben daar niet echt mee bezig geweest. Ik voel nu aan mijn lichaam dat het nu tijd is om mijn warmte energie te stimuleren en kwam je weer tegen op face book. Toeval bestaat niet! Voordat ik je boek ga bestellen probeer ik eerst deze actie. Altijd leuk om een gesigneerd exemplaar te ontvangen. Veel van je tips pas ik al toe maar een bevestiging dat het goed is om het wat rustiger aan te doen is altijd welkom. Wat ik zelf de laatste maanden toepas is na het douchen mijn lichaam koud na te spoelen te beginnen bij de voeten, naar het hart toe, mijn handen, armen lichaam en uiteindelijk mijn hoofd. Het is even doorademen maar het voelt heerlijk aan.

  groetjes Cunera

  • Jeanine Hofs 6 January 2014 at 10:50 - Reply

   Je bent al goed bezig Cunera én je doet mee voor de verloting van een boek. Succes!

 4. rene fox 29 December 2013 at 01:50 - Reply

  Hallo jeanine,

  Ik wil altijd een tikkie terug doen, maar niet dat het altijd winter is haha.
  Ik merk dat je stappen juist weergeven van hoe het op dat moment moet zijn.
  Ongeacht de jaargetijden, ongeacht je energie.
  Het klopt altijd.

  Groet Rene

  • Jeanine Hofs 29 December 2013 at 17:26 - Reply

   Gelukkig hebben we meer seizoenen en in die andere mag je ook een tikkie terug doen hoor 😉 Het is zelfs altijd wel goed voor je energie. Blijf dus goed naar je lichaam luisteren. Goed bezig!

 5. Alice 28 December 2013 at 05:35 - Reply

  Oh en nog wel even een vraag….
  Je schrijft over een warme kruik een half uurtje per dag…..ik heb een keer ergens gelezen dat een kruik, vocht onttrekt aan je lichaam en dat bijvoorbeeld een warme pittenzak veel beter is omdat dit de warmte diep van binnen zou brengen….. Weet jij hoe dat precies zit?

  • Jeanine Hofs 29 December 2013 at 17:13 - Reply

   Oei, daar vraag je me wat. Eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit gehoord. Ik ben zelf niet zo’n fan van de vochtige warmte van een hittepit. Het allerbeste zou zijn een infrarood lamp, maar dat is weer een grotere investering.

 6. Alice 28 December 2013 at 05:32 - Reply

  Hoi Jeanine,
  Ik ben zo blij dat ik je site heb gevonden en tips gemaild krijg van je.
  Sinds een paar jaar beoefen ik een Chinese bewegingsleer (Chin Neng Qi Gong) en dat heeft al heel veel ballans in mijn leven gebracht.
  Nu enige tijd ben ik me aan het verdiepen in de vijf elementen. Heb daarvoor al wat boeken gelezen, maar het blijft toch een hele studie, wat tussendoor het dagelijks leven “moet” worden gedaan. (Rare zin)
  Jou tips maken het in ieder geval heel inzichtelijk, overzichtelijk en een stuk gemakkelijker.
  Tot nu toe bracht het nog meer balans….en daar wordt iedereen blij van 🙂
  Bedankt voor de tijd die jij er in hebt gestoken om het je eigen te maken en bedankt voor het delen daarvan.

  • Jeanine Hofs 29 December 2013 at 17:10 - Reply

   Alice, wat leuk om te lezen! Ik vind het fijn dat mijn woorden zo inspireren 🙂 Dat is waarom ik doe wat ik doe!

  • Jeanine Hofs 6 January 2014 at 12:02 - Reply

   Gefeliciteerd Alice
   Je hebt met je reactie op dit artikel een gratis exemplaar van ‘Blijvend meer energie volgens de vijf elementen’ gewonnen 🙂

 7. Anny Govaarts 22 December 2013 at 18:57 - Reply

  Hallo Jeanine, Ik ben steeds blij als er weer een mail van jou is. Het pept me steeds weer op en helpt me een moeilijke tijd door te komen. Hartelijk dank hiervoor.

  • Jeanine Hofs 23 December 2013 at 09:56 - Reply

   Anny wat lief van je! Ik ben blij dat ik dat voor je kan doen!

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]