10 tips voor meer weerstand in de herfst

Iedereen weet hoe vervelend het is om met een snotneus te moeten gaan werken. Het is niet alleen dat constante gesnif en dat geleur met die zakdoekjes… maar je energie… je voelt je alsof je op halve batterijen draait. En dat klopt ook wel want zelfs een ‘simpele verkoudheid’ kost je systeem behoorlijk veel energie.

Jij als ondernemer of professional weet ook dat jij zelf je grootste kapitaal bent dus je wilt heel zuinig zijn op je energie! Daarom heb ik 10 tips voor je die je meer weerstand geven in de herfst.

1 – Bescherm je hoofd en nek
Je hoofd en nek zijn volgens de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijzen) erg gevoelig voor wind en koude. Zeker in herfst en winter. Dan is zelfs een korte blootstelling aan wind en/of koude voldoende om meteen door je weerstand heen te breken. Met verkoudheid, of erger nog griep, als gevolg. Bescherm je hoofd en nek dus altijd met een shawl of zet je kraag goed omhoog. Zelfs als je maar even naar buiten gaat.

2 – Was vaker je handen
Omdat het kouder wordt zijn we meer binnen en wordt er ook minder gelucht. Huizen, kantoren en scholen kunnen zo een broedplaats van ziektekiemen worden. Zet dus regelmatig de ramen open en was vaker je handen om die belasting op je systeem te verminderen.

3 – Niet koud, niet rauw
In de TCG is een sterk Aarde-element de eerste stap naar meer weerstand. Je doet Aarde een enorm plezier door niets kouds en niets rauws te eten of te drinken. Heel simpel en eigenlijk ook wel heel logisch in het koudere deel van het jaar. Dus geen salades meer maar lekker soep, suddergerechten en stoofschotels!

4 – Niet zo veel denken en piekeren
Denken en piekeren verzwakken érnstig het Aarde-element. Dus als je meer weerstand wilt dan zal je toch echt die bovenkamer eens rust moeten geven. Begin eens met 3x daags een kwartiertje. Neem een lekker kopje thee of ga buiten een frisse neus halen en neem piekerpauze. Iedere gedachte die binnenkomt stuur je er liefdevol maar resoluut weer uit. Gewoon proberen!

5 – Houd onderrug en voeten lekker warm
Naast Aarde doe je er goed aan om je Water-element te verzorgen. Daar zit namelijk je reserve energie en daar moet je zuinig op zijn. Bv. door je onderrug en voeten altijd warm te houden. Gefietst in de regen? Meteen broek en sokken uit en droge kleding aantrekken. Een kruik tegen de onderrug doet ook heel erg goed!

6 – Opruimen
Bij de herfst hoort het Metaal-element. De tijd van bloei is voorbij en het is nu tijd voor loslaten, opruimen en voorbereiden op de bezinning van de winter. Wat heb jij nog op te ruimen voordat je de winter in kan? Voordat je je terug kan trekken om nieuwe ideeën te vormen? Fysiek, emotioneel en praktisch gezien?

7 – Eet af en toe iets pittigs
Om het Metaal-element goed te laten stromen is het verstandig om veel (warm) te drinken. Daarnaast is het goed om af en toe iets scherps te eten zoals hete pepers, chili, knoflook, ui, knolraap, witte peper, kool, gember, mierikswortel, radijs, mosterdzaad, prei, sambal of sterrekers.

8 – Extra vitamines / mineralen
We hebben veel meer vitamines en mineralen nodig dan onze voeding ons kan geven. Daarom is het wijs om een goede Multi bij te nemen. Zorg er wel voor dat de mineralen organisch gebonden zijn, bv geen Chroom maar een Chroom picolinaat. Anders neem je er niks van op!

9 – Luister naar je lichaam en naar de natuur.
We gaan naar de winter. Een tijd van terugtrekken, voorraden opbouwen en uitrusten. Het is niet voor niets steeds vroeger donker. Ga daarin mee: ga wat eerder naar bed, slaap wat meer, doe rustiger aan. Lekker cocoonen!

10 – Heb je toch een verkoudheid te pakken?
Was je weerstand toch te laag en bemerkt je eerste signalen van een verkoudheid of griep? Drink dan voldoende warme vloeistoffen zoals groene thee en bouillon. En bovenal: neem rust!!!
Als je nu geen rust neemt en je systeem de kans geeft de aanvallers te verstoten en bij te tanken, dan zul je het later veel erger voor je kiezen krijgen. Misschien in een totaal andere vorm, maar het gebeurt. Het is ook niet erg om 1 of 2 keer per jaar verkouden te zijn of griep te hebben. Het geeft je lichaam de kans om op te ruimen en je immuunsysteem op te peppen. En het is ook een manier om je te dwingen meer rust te nemen en bij te tanken … dan was het blijkbaar nodig.

Bonustip 🙂
Een geweldig drankje wat je kunt inzetten om de energie van Metaal te versterken is gemberthee. Gebruik het om die vervelende verkoudheid te verdrijven maar ook preventief!

Je hebt het in een mum van tijd zelf gemaakt:
Neem op 1 kopje water (200 ml) een stukje gember van ongeveer 1 cm dikte. Schil de gember, snijd hem in kleine stukjes en laat alles zo’n 20 minuutjes koken. Enjoy!

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.

12 Comments

 1. […] 1 – Zorg voor een goede weerstand Als je weerstand daalt dan ben je niet alleen vatbaarder voor verkoudheid en griep maar ook voor de energie – en dus ook voor de melancholie – van anderen. Bovendien is je energie dan ook lager wat weer inhoudt dat je Metaalenergie verzwakt en je dus nog gevoeliger bent voor verdriet en negativiteit. Hoe verhoog je je weerstand? Lees mijn 10 tips in dit artikel. […]

 2. Wilma Koolstra 14 October 2013 at 08:39 - Reply

  Beste Jeanine,

  Heerlijke tips: goed voor jezelf zorgen voor meer energie!

  En wat fijn om te lezen dat salades eten in de herfst en winter niet hoeft, en zelfs niet eens goed is. Weer eens een bewijs dat je lichaam zelf aanvoelt wat goed voor je is. In de zomer vind ik salades namelijk heerlijk, bij kou niet meer. Zoals ik in de zomer koel blauw kies en nu een voorkeur heb voor verwarmend oranje.

  Hartelijke groet,
  Wilma

  • Jeanine Hofs 15 October 2013 at 17:53 - Reply

   Ja mooi he Wilma, hoe het lichaam zelf al aangeeft wat het nodig heeft. Ook mooi hoe je dan zelfs voorkeur voor die kleuren hebt!

 3. […] je nog meer tips om energiek de herfst door te komen? Lees dan mijn 10 tips voor meer weerstand in de […]

 4. johanne 3 October 2013 at 08:10 - Reply

  Beste Jeanine,

  Je tips zijn schitterend en komen overeen met wat ik in de feng shui cursus leer.
  Zelf ben ik mijn “les” aan het leren : na jaren stress (in een slecht huwelijk – ik heb het toegelaten…) en roofbouw op mijn lichaam, wil (en moet) ik echt voor mezelf zorgen : op tijd slapen en op mijn voeding letten – en mijn grenzen leren kennen… (ook om de stress van de scheidingsprocedure aan te kunnen).
  Ik ben oververmoeid en tril vanbinnen en vanbuiten…
  Wat je over opruimen op alle vlakken schrijft, is een punt waar ik serieus aan ga werken.
  Hartelijk dank voor je tips (ik ga de andere ook bekijken)
  Warme groet,

  Johanne

  • Jeanine Hofs 3 October 2013 at 08:54 - Reply

   Wat goed van je Johanne dat je al deze stappen hebt durven zetten. Herfst en dus Metaalenergie is ook oogsten dus sta er ook eens bij stil wat je tot nu toe al bereikt hebt. Besef dat ook en geef jezelf die credits. En vanuit daaruit kun je gaan kijken wat niet meer bij je past, bij wie je nu bent of wilt zijn, en daar ga je in opruimen. Opruimen om plaats te maken voor het nieuwe. Succes!!

 5. Robine 3 October 2013 at 03:20 - Reply

  Mmm, langer slapen, heerlijk toch?
  Ik ga echt eerder naar bed.
  Wel laat ik mijn slaapkamerraam s nachts open.
  Tegen de kou leg ik een schapenvacht in mijn bed.
  Laat de winter maar komen:
  Des te eerder is het weer lente!
  Fijne tijd allemaal.
  Robine.

  • Jeanine Hofs 3 October 2013 at 08:50 - Reply

   Oeh, een schapenvachtje dat is lekker warm! Veel plezier met cocoonen Robine en tot in de lente 😉

 6. […] het surfen kwam ik deze tips tegen van Jeanine Hofs. Klik hier om naar haar website te […]

 7. Suzanne Braams 9 November 2011 at 17:14 - Reply

  Hallo!!!

  Ik heb altijd last van enorme vermoeidheid in de herfst en de winter. Het helpt mij dan enorm om te blijven sporten ook al is dat echt zwaar. Ook helpt het mij om wel een keer uit te slapen, maar in de regel wel op tijd mijn bed uit te komen.

  Vooral de leuke dingen die je toch kan doen in de herfst en winter (zoals kerstshows bezoeken, lichtjesroute, Glow etc.) blijven doen. Dat zorgt alweer voor een stuk meer energie. Het is wel iets waar ik mezelf echt toe moet zetten, maar als ik het eenmaal heb gedaan, dan ben ik blij dat ik het heb gedaan.

  Groetjes, Suzanne.

  • Jeanine Hofs 14 November 2011 at 11:52 - Reply

   Suzanne, je hebt al goed door wanneer je ‘in the flow’ bent en wanneer niet. En je hebt ook al uitgevonden wat je eraan kan doen. Super! Dank je wel dat je je tips hier deelt.

 8. Volg de energie van de herfst | 25 October 2011 at 17:21 - Reply

  […] Naar de site ← 10 tips voor meer weerstand in de herfst […]

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]