||5 tips om te helpen zonder energie te verliezen

5 tips om te helpen zonder energie te verliezen

Help jij vaak andere mensen? Help jij vaak mensen die daar eigenlijk niet om gevraagd hebben? Door de band genomen kost ongevraagd hulp bieden onnodig veel energie. Die kun je beter aan jezelf besteden.

Jeanine HofsBetekent dat dat je nooit meer iemand mag helpen? Natuurlijk niet! Het is goed om elkaar te helpen, om er voor elkaar te zijn maar het is de kunst om dat te doen zonder je energie te verlagen. Hoe doe je dat?

De 5 belangrijkste regels in het helpen!

1 – Controleer eerst je eigen energieniveau.
Je zorgt niet goed voor jezelf wanneer je iemand anders gaat helpen terwijl jouw energie al laag is. Dat is slecht voor je Aarde-energie en daar zullen op den duur allerlei klachten uit voort komen. Natuurlijk zijn er ooit noodsituaties maar sporadisch. Goed voor jezelf zorgen betekent dat je heel bewust kiest: ja, ik ga helpen en dat kost mij zoveel energie. Kan ik me dat wel of niet permitteren?

2 – Vraag jezelf af wat je echt wilt bereiken.
Welk voordeel zit er voor jou aan het helpen? Dat is er namelijk bijna altijd, besef dat! Wil je je ideeën spuien? Je persoonlijke ervaring delen? Je kennis laten gelden? Wil je aardig gevonden worden? Of ‘pleasen’? Wil je waardering of aanzien?
Natuurlijk heb je het goed voor met de ander maar vraagt die ander om hulp? Zo niet, waarom wil je dan toch helpen? Welk verlangen van jezelf zit hier achter? En wat zou je beter kunnen doen om dit verlangen van jou te bevredigen? Hier ligt voor jou een grote kans om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling, zeker als je aan de lopende band mensen aan het helpen bent…

3 – Snap de hinten!
Mensen die niet vragen om hulp of die niet aangeven hulp nodig te hebben (en wees hierin eerlijk naar jezelf toe) moet je niet gaan ‘helpen’. Het is weggegooide energie en die kun je beter bij jezelf houden. Bovendien wordt het je vaak niet in dank afgenomen. Zegt het gezegde ‘stank voor dank’ je iets?

Dus snap de hinten. Gefronste wenkbrauwen, gekruiste armen en meer van deze afwijzende lichaamstaal zeggen genoeg. Evenals uitspraken als ‘ja maar’, ‘nu even niet, kan dit later’ of ‘bedankt’ waarna ze weglopen. Doe jezelf en je energie een plezier en snap de hinten. Stop met het aanbieden van hulp en bewaar je energie voor je eigen persoonlijke ontwikkeling.

4 – Wat is helpen?
Voordat je weer in je hulpmodus schiet, vraag jezelf dan eens af wat helpen eigenlijk is. Help je die betreffende ander door zijn of haar probleem weg te nemen? Door de ander precies te vertellen hoe of wat er gedaan moet worden? Is dat echt wat die persoon nodig heeft?

Ik snap dat wanneer jij iets hebt geleerd je dat met iedereen wilt delen, dat je iedereen wilt laten ervaren wat jij ook ervaren hebt. Zo was ik vroeger ook maar ik leerde al snel dat me dat niet in dank werd afgenomen. Bovendien leerde ik dat iedereen zich op een ander punt in zijn of haar ontwikkeling zit en dat ik dat ook moest respecteren. Ieder heeft een eigen pad te lopen en niet iedereen zit op hetzelfde punt als jij. Probeer dat in te zien. Dus wees subtiel, je kunt ze best op een idee brengen maar zodra je een hint krijgt kun je beter stoppen en er gewoon voor ze zijn, een luisterend oor bieden. Niet meer.

5 – Wees het goede voorbeeld
Be the change you want to see in de world. Men volgt eerder je voetstappen dan je advies dus wees een voorbeeld. Inspireer anderen hiermee en sta klaar om anderen te helpen wanneer ze erom vragen en alleen als jij er voor kiest!

En wie helpt jou?
Vraag jij wel eens om hulp? Laat jij toe dat anderen jou helpen?
Hoe is bij jou de balans tussen anderen helpen, jezelf helpen en anderen je laten helpen? Denk daar eens over na. Ik zie graag jouw reactie op dit artikel hieronder op het blog!

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

2017-11-27T03:47:04+00:00Aarde-energie|

17 Comments

 1. Corina Donkers 22 March 2015 at 21:23 - Reply

  Hallo Jeanine. ik volg de opleiding voetreflexzonetherapie plus bij Total Health in Eindhoven. Wij leren dus ook te werken volgens de TCM en jou denkwijze sluit daar perfect op aan. Helemaal fantastisch. Ik ben me na een dag voedingsleer te hebben gehad helemaal in de gezonde voeding gedoken en ben nu helemaal om. Dus jou boek past daar ook helemaal bij. Ben blij dat ik nu ook van jou bestaan weet. Allemaal kadootjes die we in het leven krijgen om de kwaliteit beter te maken. Dat is toch geweldig. Bedankt voor al je adviezen en ik blijf het volgen. Groetjes Corina Donkers

 2. Inge Dyuts 22 September 2013 at 10:18 - Reply

  Hallo Jeanine,
  Wat een mooi stuk, ik kan me er helemaal in vinden op 1 punt na.
  Ik ben me bewust van het feit dat het lastig is om je eigen energie te bewaken als je andere mensen helpt. Maar dat wil niet zeggen dat er geen manieren zijn om een ander te helpen zonder dat het je energie kost;)

  • Jeanine Hofs 22 September 2013 at 10:26 - Reply

   Helemaal mee eens Inge, ikzelf help de hele dag door mensen 🙂
   Maar daarom schreef ik al: “Door de band genomen kost ongevraagd hulp bieden onnodig veel energie. Die kun je beter aan jezelf besteden. Betekent dat dat je nooit meer iemand mag helpen? Natuurlijk niet! Het is goed om elkaar te helpen, om er voor elkaar te zijn maar het is de kunst om dat te doen zonder je energie te verlagen.” Laten we elkaar dus vooral blijven steunen en helpen en laten we ons daarbij heel bewust zijn van onze eigen energie.
   Dank je wel voor je aanvulling.

 3. Stoika Nikolova 21 September 2013 at 01:58 - Reply

  Hallo Jeanine Hofs,
  Wat eigenlijk is ” energie”? 🙂

  • Jeanine Hofs 22 September 2013 at 10:17 - Reply

   Een bijzondere vraag Stoika, in mijn boek heb ik het ongeveer als volgt omschreven:

   Ik praat de hele tijd al over energie, maar wat is energie eigenlijk? Wat bedoel je met “ik wil meer energie” en hoe krijg je er dan meer van? Op internet kom ik onder andere de volgende definities tegen:
   – Energie is wat een levend wezen of een machine nodig heeft om iets te kunnen doen.
   – Energie is een en niet-stoffelijk iets wat in staat is veranderingen teweeg te brengen aan of in stoffelijke voorwerpen.

   Dus energie is de brandstof om iets te gaan doen, om iets in beweging te zetten of om verandering teweeg te brengen.

   Van Dale zegt:
   ener•gie [eenerzjie] de; v 1 (nat) vermogen om arbeid (2) te verrichten: kernenergie, windenergie, zonne-energie 2 volhardende geestkracht; veerkracht

   Dus energie heeft niet alleen te maken met de fysieke functie van iets doen, van arbeid verrichten, maar ook met niet-fysieke dingen zoals geestkracht en veerkracht. Als wij aan energie denken dan denken we meestal aan fit zijn, ofwel niet moe zijn. Maar dat is maar één kant van energie; de fysieke kant. Er is dus ook nog een andere niet-fysieke kant. We kunnen dus rustig zeggen dat energie de kracht is om fysieke én niet-fysieke activiteiten te kunnen verrichten en ervan te herstellen.

 4. Annie 18 September 2013 at 20:48 - Reply

  Goh, zo heb ik het nog nooit gezien. Voor mijn zijn het de juiste tips op juiste moment die ik direct op mijn werk kan toepassen. Ik ga deze tips zeker uitprinten om deze regelmatig nog eens te lezen zodat ik mezelf feedback kan geven op mijn eigen handelen. Bedankt Jeanine!:-))

  • Jeanine Hofs 18 September 2013 at 22:48 - Reply

   Mooi Annie, dat mijn tips precies op het juiste moment voor je komen. Goed ook dat je ze gaat uitprinten 🙂 Succes ermee en vergeet niet om af en toe zelf om hulp te vragen hoor!

 5. Yolanda 18 September 2013 at 11:58 - Reply

  Het lukt me steeds beter om het voorbeeld te geven en te blijven luisteren in plaats van al gelijk adviezen te geven. Punt 1 is een goed aandachtspunt voor me en wat ik nog niet gemakkelijk vind is het vragen om hulp.

  • Jeanine Hofs 18 September 2013 at 22:44 - Reply

   Misschien kan je jezelf trainen Yolanda, om iedere dag aan iemand iets te vragen, hulp dus. Als is het maar iets kleins als “kunt u mij zeggen hoe laat het is?” of “kan je dat even voor me pakken?”. Het zal je steeds makkelijker af gaan.

  • Jeanine Hofs 16 October 2013 at 10:19 - Reply

   Yolanda, ik mag je feliciteren! Je hebt met deze reactie op een gratis exemplaar van ‘Blijvend meer energie volgens de vijf elementen’ gewonnen!

 6. Jolanda 18 September 2013 at 08:40 - Reply

  Dankjewel, wat een mooie tips weer. Eigenlijk niks nieuws en heel herkenbaar, maar hiermee weer eens goed met m’n neus op de feiten gedrukt. Inderdaad ongevraagd hulp geven kost ontzettend veel energie, energie die ik helemaal niet kan missen. Na jaren me letterlijk door de dag heen te hebben gesleept, heb ik o.a. door het schrappen van veel voedingsproducten en het beeindigen van een energie- vretende relatie mijn energie weer redelijk op peil, toch blijft het opletten. Maar dat hulp bieden zit er zo ingestampt, vanuit opvoeding (aardig gevonden willen worden) en geloof, dus zal nog wel even duren voordat ik dat helemaal los heb kunnen laten. Ik ga de tips in ieder geval uitdraaien en ophangen zodat ik, iedere keer als ik denk hulp te moeten bieden, hier eerst naar kijk en vooral waar het tip 2 betreft eerlijk moet zijn naar mezelf.

  • Jeanine Hofs 18 September 2013 at 22:40 - Reply

   Wat goed van je Jolanda, dat je de tips gaat uitprinten en ophangen. Het is vast even wennen om er niet steeds in te springen en te helpen maar dat zal snel beter gaan hoor! Succes!

 7. Tonny 17 September 2013 at 15:40 - Reply

  Hele goede tips. Bedankt voor deze krachtige en bondige samenvatting van wat helpen nou eigenlijk is of zou moeten zijn. Ik moet zelf vooral nog aan punt 3 werken geloof ik…

  • Jeanine Hofs 17 September 2013 at 23:09 - Reply

   Wat mooi dat je zelf beseft wat je zwakke punt hierin is Tonny. Dat is vaak het belangrijkste. Nu kun je er bewust op gaan letten en met een beetje oefenen zul je al snel resultaat boeken. Succes!

 8. Bronnetje 17 September 2013 at 11:20 - Reply

  Hallo – een heleboel herkenning! Soms echter kunnen mensen je ook leegzuigen.. dan komen ze ongevraagd met hun problemen of om advies. Ik ben denk iemand die zich als jong meisje heeft opgeworpen anderen te helpen. Ook omdat ik dacht dat het de enige manier was om zelf aandacht en liefde te krijgen.
  En nu worstel ik inderdaad met ‘ stank voor dank’, maar krijg er via mijn vrijwilligerswerk wel heel veel voor terug. Helaas kan ik daarmee niet mijn rekeningen betalen!

  • Jeanine Hofs 17 September 2013 at 23:03 - Reply

   Als je goed oplet zul je merken dat mensen ook dan niet komen voor hulp. Ze willen alleen spuien. Goed aarden en duidelijk je grenzen aangeven is heel belangrijk. Succes!

   • Natas 24 September 2013 at 18:05 - Reply

    Ik weet niet of mensen altijjd beseffen of ze hulp willen of een luisterend oor.
    bronnetje, wat je zegt over ‘stank voor dank’, in mijn ogen heeft dat begrip een negatieve lading en moet je ‘geven’ met de intentie geven zonder er iets voor terug te willen. Als dat niet lukt, kan je beter niet geven en je energie bij jezelf houden. Begrijp me goed, het is geen oordeel, maar ik weet dat het een hele oefening is om onvoorwaardelijk te geven. Maar het geeft je uiteindelijk een goed gevoel.
    Soms helpen mensen ook anderen omdat ze zelf ook ‘heel begrijpelijk’ behoeften hebben. Mensen zijn sociale dieren en aandacht speelt een grote rol. 🙂 zou zeggen, laat het los (=situatie accepteren zoals het is), dat geeft je energie 🙂

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]