10 dingen die iedereen zou moeten beheersen die meer energie wil

Iedereen is anders. Je wordt geboren met een unieke blauwdruk waarna je jezelf verder vormt als resultaat van je gedrag en je ervaringen. En dat bepaalt de huidige staat van jouw energie. ‘Blijvend meer energie gaat dus niet alleen over voeding en beweging maar ook over je mindset ofwel je manier van denken. Want je denken leidt tot gevoelens en die bepalen weer je gedrag, met alle gevolgen van dien.

‘Blijvend meer energie’ is dus ook een keuze…

Kies jij voor blijvend meer energie? Lees dan onderstaand artikel met 10 dingen die iedereen zou moeten beheersen die meer energie wil overhouden.

Blijvend meer energie1 – Delegeren
Een dag van de gemiddelde Nederlander zit bomvol. Kinderen aankleden, ontbijt maken, lunchtrommels maken, kinderen naar school brengen, werken, boodschappen doen, hond uitlaten, was ophangen, helpen bij de sportdag, onkruid wieden, kinderen van school halen, eten koken, opruimen, kinderen naar de muziekles brengen, langs de stomerij, studeren, naar de zumba enzovoorts. En dan als het hele huis weer rustig is om een uurtje of negen is er nog mooi tijd om te strijken, de kamer op te ruimen, een vergadering voor te bereiden, de oven te poetsen, die nieuwe broek korter te maken en wat nog allemaal meer.

Vind je het dan gek dat je energie tekort komt? Om meer energie over te houden aan het einde van de dag zul je moeten leren niet alles zelf te doen en dingen te delegeren. Ok, er zijn dingen die je echt zelf moet doen maar kijk eens heel kritisch en eerlijk naar je volle dagen en ga zoeken naar zaken die je kunt uitbesteden. Je energie zal je dankbaar zijn!

2 – Kleine dingen waarderen
Meer energie haal je niet alleen uit ‘niks doen’. Je energie beter laten stromen komt ook ten goede van je energie. Waar gaat jouw energie van stromen? Vaak zit het hem in hele kleine dingen zoals de merels die in je tuin aan het badderen zijn of de dikke grijns op de snoeten van je kinderen die een ijsje eten. Kortom het hoeft niet altijd groots en overweldigend. Leer om de kleine dingen in het leven te waarderen en je energie zal stromen!

3 – Hoe een ‘vriendschap’ te beeïndigen
Hoeveel heb jij er in jouw omgeving? Mensen die je altijd energie kosten wanneer je ze ziet of spreekt? Ze worden ook wel ‘energievampiers’ genoemd en ze zijn dodelijk voor je energie. Voor het behoud van je energie en dus van je gezondheid is het essentieel dat je leert om dit soort relaties te breken. Dus maak eens een lijstje van mensen waar je regelmatig mee in contact bent en verdeel ze eens in ‘energie gevend of neutraal’ en ‘energie kostend’. Trek je conclusie en trek je plan!

4 – Hoe je NEE moet zeggen
Als jij vaak over je grenzend laat gaan, als jij regelmatig dingen doet die je eigenlijk niet wilt dan kost dit enorm veel energie. Nee zeggen is dan een essentieel instrument voor jou om je energie te verbeteren.
Tip: Als iemand je iets vraagt en je voelt je er niet meteen supergoed bij, houd dan een slag om de arm en zeg dat je er nog even over na moet denken. Of dat je nog even moet kijken of dat kan. Zo heb je even tijd om moed te verzamelen en jezelf bij elkaar te pakken om het antwoord te geven wat je eigenlijk zou willen.

5 – Boosheid weg laten stromen
Boosheid is een emotie die heel nuttig is maar als hij langer blijft hangen (zeker van binnen) dan wordt het een ziekmakende energie. Het is dus belangrijk dat je leert iets te doen met die boosheid. Breng hem in beweging. Iedereen heeft daar zo zijn of haar eigen manier voor, zo ga ik bijvoorbeeld uitgebreid douchen, of meezingen met discomuziek of ik schrijf mijn boosheid van me af. Maar er zijn ook mensen die met een matteklopper op een kussen timmeren of met een stok op de grond of die gaan hardlopen. Wat zijn jouw beste technieken? Maak je eigen lijstje!

6 – Niet stressen om onbelangrijke zaken
Boosheid, irritatie en stress laten je energie vastlopen waardoor je gezondheidsklachten gaat ontwikkelen. Reden te meer om er bewust mee bezig te zijn. Ga jezelf eens na: hoe vaak schiet jij in de stress om – eigenlijk achteraf – relatief onbelangrijke zaken? Is het dat wel waard? Wil je daar gezondheidsproblemen voor krijgen? De volgende keer dat je aan het stressen bent, trek het probleem dan in een groter plaatje en weeg je opties eens af.

7 – Met jezelf in contact blijven
Wij moeten nogal veel. Omdat het zo hoort, omdat anderen dat zeggen of ook doen, omdat … tja waarom eigenlijk? We doen heel vaak dingen die we eigenlijk niet willen. Die niet bij ons passen. Dat komt omdat we niet goed genoeg in contact zijn met onszelf. En dat kost energie. Dus het contact herstellen met jezelf is heel erg belangrijk om blijvend meer energie te krijgen. Hoe? Begin maar eens door iedere dag tien minuten stiltetijd in te lassen. Doe je ogen dicht, concentreer je op je ademhaling en voel je lijf. Maak contact.
Tip: Geef niet op! Houd vol want oefening baart kunst.

8 – Hoe vrienden te maken
Fijne contacten zijn nodig om jezelf te ontwikkelen. Dan bedoel ik natuurlijk mensen die je (in grote lijnen) energie geven en die passen bij wie je nu bent of wilt zijn. Denk er eens bewust over na welke mensen jij in jouw omgeving zou willen hebben. Stuur die gedachte eens het universum in iedere dag voordat je gaat slapen: “ik wil mensen om me heen die …”. Zo vraag ik regelmatig om mensen die mij kunnen helpen of iets kunnen leren met betrekking tot een bepaald onderwerp waar ik op dat moment mee bezig ben. Maar ik vraag ook regelmatig om lieve vrienden waar ik het oprecht gezellig mee kan hebben.

9 – Jezelf vergeven
Misschien is dit wel één aan de moeilijkste punten in het lijstje maar wel een hele belangrijke. Vergeef jezelf voor de ‘fouten’ die je hebt gemaakt – klein of groot. Het verleden is voorbij en daar kun je niets meer aan doen. Hoe hard je ook je best doet en hoe moeilijk je het jezelf ook maakt… Het is dus puur weggegooide energie om daarover te blijven piekeren of erger. Wat je beter kunt doen met deze energie is jezelf vergeven, achterhalen wat je nu geleerd hebt van je ‘fouten’ en jezelf inzetten om deze ‘fouten’ niet nog eens te maken.

10 – Hoe te lachen met het leven
Soms is het leven eerder om te huilen dan om te lachen. Echter heel vaak zijn er genoeg redenen te vinden om te lachen maar zien we die gewoonweg niet. Terwijl lachen zo goed voor je is! Lachen maakt dat je energie gaat stromen, dat de blokkades opgelost kunnen worden en dat je weer bubbels krijgt. Lachen is het goedkoopste medicijn en onuitputtelijk voorradig. Dus leer jezelf hoe je meer kunt lachen in jouw leven, je bent het waard.

Heb jij nog een tip? Iets wat iedereen zou moeten beheersen om blijvend meer energie te krijgen en te houden? Deel hem met ons hieronder!

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***