|, TCG Theorie|Hoe ik zelf ‘in de flow’ blijf

Ook ik heb wel eens wat
Aangezien ik al mijn verstandskiezen nog heb, is er wel eens eentje aan het groeien. Zo ook deze keer. Ik voelde de pijn in mijn tandvlees al en dacht: ‘dat gaat in een paar dagen wel weer weg’. Niet dus. Deze keer kwam er een gemene ontsteking onder en liep ik dagen rond met een dikke wang. Ik voelde me net zo’n hamster. Maar goed, ‘practise what you preach’ dus ik heb mezelf behandeld (acupunctuur), kruiden genomen, het juiste wel en niet gegeten en vooral veel meer rust genomen. Met als resultaat dat ik na twee dagen over het ergste heen was.

Zo zie je maar weer dat ik, en ik zit toch behoorlijk goed in mijn energie, ook iets kan mankeren. Ook ik ben wel eens verkouden, heb wel eens hoofdpijn of zoals in dit geval een ontstoken kies/kaak. Een optimale energie betekent niet per definitie dat je nooit iets mankeert. Maar het betekent wel dat je in een redelijk snelle tijd weer herstelt! Van zowel fysieke als niet-fysieke zaken zoals bijvoorbeeld ervaringen en de bijbehorende emoties.

Wat is eigenlijk ‘in de flow’ zijn?
Energie moet stromen want als het stagneert dan ontstaan er blokkades en dat kan je voelen in je lijf maar ook in je emoties. Lichamelijk kunnen er dan pijnen ontstaan of stijve spieren of gewrichten. Maar ook hoofdpijn, opgezette buik, constipatie of oprispingen. Ook op het niet-fysieke vlak loop je dan vast. Je bent boos of snel geprikkeld, je komt niet vooruit, je zit niet lekker in je vel of je kunt zaken niet meer overzien.

Kortom als je energie stroomt, als je in ‘de flow’ bent dan komt de energie overal en lopen alle fysieke en niet-fysieke processen veel beter. In de TCM (Traditional Chinese Medicine) betekent dat oa. dat je Lever-energie dus het Hout-element lekker stroomt.

Mensen vragen mij iedere dag hoe ik aan zoveel energie kom
En het antwoord is even simpel als ingwikkeld. Ik luister namelijk heel goed naar mezelf en houd ook rekening met mezelf. Natuurlijk heb ik wel eens een dag dat mijn energie niet lekker stroomt. Maar dan pas ik daar meteen mijn dag, mijn tempo en mijn activiteiten op aan. Go with de flow dus.

Ik kan wel gaan doen alsof er niks aan de hand is maar dan put ik mijn energie verder uit. Mijn lijf maar ook mijn mind geeft op zo’n moment aan dat het even een aanpassing nodig heeft. En dat betekent niet dat ik die dag niks kan doen. Zeker niet. Ik kan meestal gewoon de planning van de dag aanhouden, maar dan wel met wat aanpassingen. En die hangen weer af van de oorzaak.

Wat mij uit mijn energie haalt
Fysieke arbeid haalt mij meestal niet uit mijn energie. Ik word ook niet moe van mijn werk bijvoorbeeld. Maar ik kan wel energie kwijtraken als ik te hard mijn best wil doen, bijvoorbeeld als ik een nieuwe cliënt krijg. Of wanneer het resultaat van een behandeling tegenvalt. Als dingen niet lopen zoals ik dat wil. Maar ruzie is ook zo’n energie-stopper voor mij. Dat kan me acuut blokkeren. Irritatie trouwens ook. Dan kost het me vaak veel moeite om weer terug te komen in ‘de flow’.

Emoties en mijn eigen gedachten zijn voor mij vaak de grootste boosdoeners
Angst is ook zo’n mooie. Meestal is deze emotie niet meteen duidelijk. Maar zodra ik merk dat mijn energie vastloopt na het lezen, horen of zien van iets of na een gesprek met iemand dan ga ik mijn denken en mijn gevoel analyseren. En als ik dan naar de wortel ga van mijn gevoel dan kom ik soms een angst tegen. Klein of groot dat maakt niet uit, het kost energie. En vaak is het dan ook nog eens een angst voor een onbekend of ‘misschien in de toekomst gebeurend’ iets… Heel sneaky dus en als ik die beweging niet op tijd omdraai dan gaat het onnodig ten koste van waardevolle energie.

Daarnaast moet ik niet langer dan acht uur slapen want dan blokkeert mijn energie. Te lang achter de computer doet ook geen goed en op de één of andere manier zijn maandagochtenden per definitie niet ‘in de flow’.

Hoe ik merk dat ik niet in mijn energie zit, niet in ‘de flow’ ben
Dan heb ik geen zin. Geen zin om dingen te doen, geen zin om dingen af te maken, geen zin om dingen op te starten. Ik vertoon dan uitstelgedrag, maak omtrekkende bewegingen en ben in wezen dan dus heel passief. En dat is niks voor mij. Normaal gesproken ben ik actief, ondernemend en ben ik enthousiast om aan iets te beginnen. Borrelend laat maar zeggen. En daar merk ik ook aan dat mijn energie weer begint te stromen. Dan begin ik weer ideeën te krijgen en dan begint het weer te borrelen.

Wat ik doe om weer in ‘de flow’ te komen
De oplossingen die ik voor mezelf heb variëren, afhankelijk van de oorzaak. Als ik bijvoorbeeld simpelweg teveel (fysiek) heb gedaan, dan ga ik alles rustiger aan doen. Meer zitten, af en toe een paar tellen mijn ogen dicht, iets vaker een kopje thee, even de tijd nemen om goed adem te halen, niet zo snel lopen, minder praten, eerder naar bed en meer van dat soort kleine aanpassingen. Soms zeg ik zelfs afspraken af. Het helpt echt en ik sta het mezelf ook toe.

Als mijn energie blokkeert dan ga ik zorgen voor beweging
Dat kan zijn; even de was ophangen, stofzuigen of boodschappen doen. Maar mijn favorieten zijn 10 minuten op de crosstrainer, een paar rekoefeningen, lekker warm douchen, woest meedansen op Michael Jackson of luisteren naar ouwe disconummers en heel hard meezingen 🙂

Als ik geïrriteerd ben dan wordt het al wat lastiger
Want dan merk ik aan mezelf dat ik de neiging heb om in dat gevoel te blijven hangen. Alsof ik graag geïrriteerd blijf, wat helemaal niet zo is. Want dat voelt helemaal niet lekker. Maar toch betrap ik mezelf daar dan op. Maar zodra ik daar achter kom, pak ik mezelf bij mijn lurven en dwing ik mezelf één van de bovenstaande dingen te gaan doen. In eerste instantie met grote tegenzin maar uiteindelijk gaat het dan toch stromen en kom ik toch weer in mijn eigen energie. Het werkt iedere keer. En de grap is dat ik dan ook ineens vaak de oplossing zie, of in ieder geval een mogelijkheid om de bron van mijn irritatie aan te pakken. Dat is de kracht van beweging!

Bij angst werkt het weer iets anders heb ik gemerkt
Angst is een verlammende emotie en daarom is het ook zo enorm belangrijk om deze emotie te herkennen en te erkennen. Bij een angst, klein of groot, heb ik het nodig om te kunnen relativeren en om (nood)oplossingen in gedachten klaar te hebben liggen. Dat geeft me dan rust en dan kan ik de draad weer oppakken. Maar om dat te kunnen heb ik wel de stroming van mijn energie nodig dus dan grijp ik wederom naar de al eerder genoemde ‘bewegingen’. Dit vind ik wel de allermoeilijkste energie-blokkade en ik heb zelf dan ook altijd mijn naasten nodig om me even te uiten, even te overleggen of om raad te vragen.

En jij?
Ik heb geprobeerd mijn persoonlijke ervaringen met je te delen. Ik kan wel een hoop theorie spuien maar ik merk dat mijn persoonlijke ervaringen vaak meer ‘aha-momenten’ geven dan de droge stof. Dus ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en dat je iets kunt leren van mijn opgedane wijsheid. Ik ben ook benieuwd naar jou ervaringen. Wat haalt jou uit je energie en hoe kom jij weer terug in ‘de flow’? Graag zie ik je reactie!

Oh ja, nog even dit: veel mensen zijn ook gevoelig voor de aanwezigheid van anderen. Het kost ze energie. Ik word dan ook vaak gevraagd hoe ik daar mee om ga, bijvoorbeeld als ik de hele dag mensen sta te behandelen. Of wat ze zelf kunnen doen om zich te beschermen. Daar kom ik in een volgend artikel een keer op terug.

[widgets_on_pages id=”Winactie”]

25 Comments

 1. Ina kooiman 12 March 2015 at 09:51 - Reply

  Via de energie challenge kwam ik bij dit artikel. Heel herkenbaar voor mij.
  Na heel wat jaren getob kwam ik er uiteindelijk achter dat, als ik geen zin heb om ergens heen te gaan, of iets te doen, dat ik dan gewoon moe ben. Ik neem nu op tijd rust en soms voel ik dat ik te weinig actief geweest ben, en dan ga ik, eerst nog met tegenzin, flink aan de slag. Wat altijd achteraf een fijn gevoel geeft.
  Maar dat oppikken van sferen en gevoelens van anderen. Ik zou heel graag weten hoe ik daar mee om kan gaan. Je kunt sommige mensen nl. niet altijd ontlopen.

  • Jeanine Hofs 14 March 2015 at 16:22 - Reply

   Goed dat je zo bewust bent van je energie Ina. Het oppikken van sferen en gevoelens van anderen, daar hebben veel mensen last van en je kunt inderdaad niet altijd, iedereen ontlopen 😉 Dit jaar zal dit onderwerp een paar keer de hoofdrol krijgen in mijn workshops en trainingen dus houd de nieuwsbrief in de gaten dan ben je meteen op de hoogte.

 2. Monique Splint 13 October 2013 at 11:09 - Reply

  Dank je wel voor het delen Jeanine!
  Vooral het terug vallen in passiviteit is voor mij herkenbaar.
  Ik herken het dan, maar blijf er te vaak in hangen.
  Ga zeker proberen om dit dmv ‘actie’ om te buigen!
  Jouw delen helpt mij bij bewustwording…

 3. Tonny 1 October 2013 at 18:38 - Reply

  Geweldig artikel, Jeanine! Wat fijn dat je jouw ervaringen zo open met ons deelt.

  Hè, hè. Bij mij is eindelijk een belangrijk kwartje gevallen! Het lezen van een deel van jouw boek, het diep in de put zitten gisteren én het lezen van dit artikel hebben vanalles op hun plek laten vallen. Ik vond vooral veel herkenning in het stukje “Hoe ik merk dat ik niet in mijn energie zit, niet in ‘de flow’ ben”. En de manier waarop je dat aanpakt maakte iets los bij mij.
  Ik ben er dus achter gekomen dat ik, na jaren trainen en oefenen, heel goed ben geworden in yinnen, maar nauwelijks aandacht besteed heb aan yangen… Terwijl op gang komen, ergens mee beginnen, niet in zo’n down ik-heb-geen-zin gevoel blijven hangen, bij mij vaak een groot probleem is. En ik maar ontspanningsoefeningen doen en proberen me niet gestresst en gespannen te voelen… Niet in balans dus en dát inzicht had ik nodig. Ik moest gaan yangen, en dat heb ik gedaan vanochtend. Gewéldig, dat woest meedansen op Michael Jackson! Maar daar ben ik na een paar minuten toch maar mee opgehouden. Mijn collega’s (zo’n 40 in die open kantoortuin) keken me zó raar en bezorgd aan… ;-D
  Nee hoor, jouw “oplossingen” zijn de mijne niet, alhoewel ze heel inspirerend zijn en me vaak een blij gevoel geven. Nee, ik heb, al wandelend door het gebouw, gewoon geconcentreerd op het ontvangen/opzuigen van yang-energie door mijn kruin en de affirmatie “Ik bruis van de energie!” herhaald. En dat werkte. Zelfs zo goed dat ik af en toe weer een beetje heb moeten “bijsturen” om in balans te blijven. Ik was een paar keer té erg aan het stuiteren… Maar wel een welkome afwisseling, na me bijna een dag down en ellendig gevoeld te hebben!
  Het gekke is dat het niet voelt als een ja-dat-helpt-nu-wel-even-maar-dat-is-toeval ervaring maar als een wezenlijk en waardevol inzicht dat me veel goeds gaat brengen de komende tijd.

  Ik ga fijn door met je boek lezen en de oefeningen doen, maar dit succes heb ik al binnen. Bedankt hiervoor!

  Groetjes, Tonny.

  • Jeanine Hofs 3 October 2013 at 08:47 - Reply

   Wat fijn Tonny! Wat een mooie ontdekking. Nu zijn vrouwen ook meer yinne wezens en mannen meer yang. Ik kan dus heel goed begrijpen waarom je een portie extra yang kunt gebruiken. En ik snap ook dat mijn oplossingen hiervoor, jou niet zo liggen hahaha!
   Veel plezier met bruisen en met alle ontdekkingen die je misschien nog gaat doen!

 4. Nathanja 7 March 2012 at 11:19 - Reply

  “Oh ja, nog even dit: veel mensen zijn ook gevoelig voor de aanwezigheid van anderen. Het kost ze energie. Ik word dan ook vaak gevraagd hoe ik daar mee om ga, bijvoorbeeld als ik de hele dag mensen sta te behandelen. Of wat ze zelf kunnen doen om zich te beschermen. Daar kom ik in een volgend artikel een keer op terug.”

  Ik ben benieuwd naar dit blog, gezien de reacties is er veel vraag naar!

  Hartelijke groet,
  Nathanja

  • Jeanine Hofs 7 March 2012 at 12:58 - Reply

   Hallo Nathanja; wordt aan gewerkt! Het zal het eerstvolgende stukje zijn dat verschijnt.

 5. […] omdat ik toegestaan heb dat iets of iemand me uit mijn energie haalt. Maar daar hebben we het hier al over […]

 6. Caro 3 December 2011 at 19:06 - Reply

  Jeanine,mooi geschreven weer ! Door de persoonlijke voorbeelden inderdaad meteen herkenbaar en ook inspirerend,ga ik eens mee experimenteren.Ik raak het meeste uit de flow door steken onder water,oordelen e.d. van anderen.Als dat in gezelschap gebeurt voel ik me er ook door overvallen,perplex en registreer ik niet snel woede en /of angst omdat ik dat in gezelschap niet wil voelen/tonen/ geen weg mee weet. En dan komen die gevoelens pas als het licht uit gaat en slaap ik vervolgens niet…en raakt m’n hele slaap/waak-ritme van slag ,lastig ! Ik ga nu mensen die in dergelijke energie zitten vaker uit de weg ,dat is al een verbetering ,en ik blijf niet meer in bed liggen als ik zo overstuur/boos ben,maar ik sta op en ga iets doen ,of opschrijven oid. Door de acupunctuur heb ik nu ook sneller het besef dat ik me boos/angstig/gekwetst voel.

  • Jeanine Hofs 5 December 2011 at 12:02 - Reply

   Boosheid, irritatie, frustratie, het zijn allemaal emoties die het Hout-element doen blokkeren. En aangezien Hout het meest actief is tussen 23.00 en 03.00 uur is het niet vreemd dat dit soort dingen je nachtrust verstoren. Daarnaast is Hout verbonden aan de etherische kant van de geest, de ‘Hun’ en die zorgt vervolgens dan voor een hele onrustige slaap. Gevolg hiervan weer is dat het bloed niet optimaal wordt ververst (taakje van Hout ‘s nachts); dat geeft meer toxines in het bloed en dat kan weer last met pezen, spieren en gewrichten geven. Belangrijk dus om niet zomaar in deze emoties te blijven.

   • Caro 5 December 2011 at 13:44 - Reply

    dank voor je toelichting,herkenbaar van die toxines,acupuncturiste (Arita) zegt dat mn lijf het afval ook moeilijk kwijt kan. Ja, lastig als zoiets s’avonds gebeurt,maar ik moet zeggen dat sinds ik weinig verhittende dingen meer eet ,en de behandeling het al minder is.

 7. Suzanne Braams 3 December 2011 at 18:24 - Reply

  Inderdaad het is een goede vraag wat helpen is. Helpen is behulpzaam zijn naar anderen toe, maar de vraag is of dit vanuit jezelf komt omdat je het leuk vindt of omdat het een plicht is wat je behoort te doen volgens de normen en waarden die je aangeleerd hebt. Soms heb je een natuurlijk gevoel dat je iemand moet helpen omdat je ziet dat het niet goed gaat. In sommige gevallen kan je mensen niet helpen omdat je niet weet hoe dat je dat het beste kan doen. Door het dan toch te proberen ‘verspil’ je in feiten je energie……

  Nou ja inderdaad een prima onderzoek voor jou denk ik:P Ik deed ‘s middags best vaak een middagdutje vooral in de weekenden helaas ben ik daar inmiddels mee gestopt omdat ik dan ‘s avonds niet meer in slaap kom…….dus dat werkt ook niet altijd…..dus dan maar wat korter slapen ‘s nachts…..

  Groetjes, Suzanne.

 8. Simone 1 December 2011 at 12:25 - Reply

  Hoi Jeanine, ik herken veel wat je schrijft. Ik merk snel aan mezelf als ik niet in de flow ben. Ik merk alleen dat ik moed nodig heb om me weer in de flow te krijgen. Op dat soort momenten denk ik dat het prima is om geblokkeerd te zijn (dat mag toch ook wel eens even, denk ik dan) Als ik ga dansen om weer in de flow te komen, duurt het wel een heel nummer voordat ik van het dansen kan genieten en de energie kan laten stromen. Toch loont het altijd om weer te stromen, want dan zie ik het leven toch een stuk zonniger. Jeanine bedankt voor je blog. Groetjes Simone

  • Jeanine Hofs 3 December 2011 at 12:03 - Reply

   Tuurlijk mag je best even geblokkeerd blijven Simone. Het is jouw keuze 😉 Soms (zeker op bepaalde dagen van de maand) doe ik dat ook. Dan gun ik het mezelf gewoon om even niet zo fit te zijn, of vrolijk, of in de flow maar wel met de wetenschap dat ik het snel weer oppak.

 9. Suzanne Braams 30 November 2011 at 22:42 - Reply

  Leuk en interessant artikel!! Heel herkenbaar voor mij!

  Ik ben ook iemand die heel gevoelig is voor emoties van anderen. Als ik een ruimte binnen stap voel en merk ik meteen hoe de sfeer is en hoe mensen zich voelen. Ik merk dat als de sfeer niet goed is dat dat meteen invloed heeft op mij. Ik voel me dan ook bedrukt en minder mezelf. Dit kost mij een heleboel energie. Dan toch probeer ik dit altijd om te buigen, al is dat in de klas erg moeilijk omdat er zoveel mensen zitten.

  Mensen die voornamelijk last hebben van negatieve gevoelens kosten mij ook veel energie. Dit komt omdat ik zelf geneigd ben om daarin mee te gaan en ze te willen helpen. Dit gaat niet altijd want soms zijn er ook dingen die ze zelf op moeten lossen. Ik probeer deze mensen dan ook uit de weg te gaan. Soms lukt dit echter niet en dan zit je er zo midden in!! Daar gaat dan al mijn energie…….

  Ik merk inderdaad ook dat ik niet meer dan 8 uur moet slapen. Als ik meer dan 8 uur slaap voel ik me duf en dit houdt dan de hele dag aan!…Dus ik slaap ook niet meer dan 8 uur. Minder dan 8 uur moet ik ook niet slapen, want dan voel ik me moe en dan ben ik er met mijn hoofd niet bij.

  En om nog even op angst terug te komen. Ik heb jarenlang fobieën gehad met name voor school. Dat vrat inderdaad echt energie! Als ik ‘s ochtends al opstond had ik last van die angst en door die angst was ik na een uur alweer moe. Dit heeft heel lang geduurd voor dat deze angst weg was. Ik merkte echter wel beetje bij beetje dat het beter ging want ik kreeg meteen meer energie en stond ‘makkelijker’ en wat positiever in het leven. Dus inderdaad angst is een grote energievreter!! Als ik nu ergens bang voor ben probeer ik er niet aan te denken en probeer ik het om te zetten in een positieve gedachte!

  Groetjes, Suzanne!

  • Jeanine Hofs 3 December 2011 at 12:01 - Reply

   Andere mensen willen helpen … dat is een hele mooie valkuil Suzanne. De vraag is dan ‘wat is helpen?’ Weer een mooi onderwerp voor een volgend artikel. En wat dat slapen betreft; je moet inderdaad genoeg slapen om bij te tanken. Maar te lang stilliggen blokkeert weer de (Lever)energie. Een extra slaapje midden op de dag zou een mooie aanvulling zijn. Verder; ga door met wat je doet want je bent heel goed bezig!

 10. Brigit 30 November 2011 at 19:32 - Reply

  Ik ken ze natuurlijk ook, de energievreters. Slecht gezelschap, mensen die altijd zeuren en negatief zijn, kunnen je compleet leegzuigen. Mensen die lekker in hun vel zitten, vrolijk en positief zijn laden mijn accu weer helemaal op. Daarbij heb ik ook de neiging om te piekeren, wat ook niet gunstig is voor mijn energiepeil. Gelukkig herken ik de signalen en neem dan maatregelen, doe alles in een wat langzamer tempo, pak rust en ontspanning maar lekker een stuk wandelen trekt me vaak ook uit de vermoeidheid. Ik denk dat het belangrijk is om tijdig maatregelingen te treffen en niet als een ‘kip zonder kop’ maar door te gaan op een slecht spoor. En regelmatig een behandeling van Jeanine doet ook wonderen!

  • Jeanine Hofs 3 December 2011 at 11:57 - Reply

   Goed bezig Brigit! ‘Kip zonder kop’ gedrag brengt je nergens 😉 Tot de volgende keer bij mij!

 11. Angelique van hoek 30 November 2011 at 17:41 - Reply

  Van negatieve energie weer positieve energie maken, dat kun je oefenen en trainen…alhoewel we blijven mensen dus we vallen wel eens terug. Maar door het tijdig te herkennen kun je door beweging en je gedachtegang aan te passen weer in de goede “flow”komen. Deze goede “flow”brengt meer geluksgevoel. Ikzelf vindt dit vooral moeilijk bij sommige familieleden die me meetrekken naar een kant die ik niet op wil en bij angst en bezorgdheidgevoelens. Naarmate ik ouder wordt heb ik wel geleerd om hier beter mee om te gaan.

  • Jeanine Hofs 3 December 2011 at 11:55 - Reply

   Ja Angelique, daar heb je een heel goed punt; familie en mensen die je na staan daarbij is het voor mij ook het moeilijkst om in mijn energie te blijven. Blijven oefenen dus en je vooral niet schuldig voelen dat je dat ook doet bij je naasten.

 12. Pien 30 November 2011 at 09:22 - Reply

  Leuk artikel Jeanine. Heel herkenbaar!
  Angst vreet energie en inderdaad, beweging zet een mens weer in kracht.
  Succes met de verkoop van je boek! En met ondernemen.
  Een enthousiaste groet van Pien Hoogland

  • Jeanine Hofs 30 November 2011 at 12:07 - Reply

   Hallo Pien, dank je wel voor je reactie. Goed om te horen dat het zo herkenbaar is, dat hoop ik ook te bereiken. Herkenning, erkenning en hopelijk wat beweging.

 13. Jos Verheijden 29 November 2011 at 17:28 - Reply

  In mijn werk kom ik af en toe mensen tegen die mijn energie volledig wegtrekken. Vaak zit er groot trauma onder. Ze hebben dat ‘vertaald’ naar een hele zware of zuigende energie. Omdat ik makkelijk energieën van anderen oppik, heb ik als enige oplossing gevonden om deze mensen uit de weg te gaan.

  Gelukkig kom ik de andere kant veel meer tegen en ontmoet ik veel mensen die juist (ondanks heftige ervaringen) wél een positieve energie uitzenden.
  Dus mijn aanpak is eigenlijk heel simpel: ik zoek gewoon de mensen op die me energie geven.

  • Jeanine Hofs 30 November 2011 at 12:04 - Reply

   Ja Jos, dat herken ik wel en ik denk vele andere lezers ook wel! Er zijn veel energie-vretende mensen om ons heen. Maar inderdaad ook veel energie-gevende mensen. Die opzoeken en je daarin ‘wentelen’ vind ik een heel goed plan. Dank je voor het delen!

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]