|, Klachten, Persoonlijke ontwikkeling, TCG Theorie|Hoofdpijn behandelen met acupunctuur

Hoofdpijn behandelen met acupunctuur

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht. En als ik een cliënt vraag waar die hoofdpijn zit, dan krijg ik vaak een verbaasde blik. Maar dat is nou één van de belangrijkste verschillen tussen de Westerse en de Chinese geneeswijzen: de Westerse therapeut behandelt het gevolg (hoofdpijn), terwijl de Chinese therapeut de oorzaak achterhaalt en behandelt.

Visie Chinese Geneeswijzen

Type pijn
Zo kan, Chinees gezien, hoofdpijn verschillende oorzaken hebben die verschillende soorten hoofdpijn geven. Voor mij als acupuncturist is het bijvoorbeeld van belang of het een stekende of een doffe pijn is. Of misschien voelt het wel alsof er een band om het hoofd zit. Deze signalen helpen mij de oorzaak te achterhalen.

Plaats pijn
Ook de plaats van de pijn is een indicatie. Zo geeft pijn bovenop het hoofd aan dat waarschijnlijk de Levermeridiaan erbij betrokken is, net als bij pijn achter de ogen. Pijn aan de zijkanten van het hoofd of aan de slapen heeft een relatie met de Galblaasmeridiaan. Het voorhoofd is gekoppeld aan de Maagmeridiaan en de achterkant van het hoofd en het hele hoofd zijn gekoppeld aan de Niermeridiaan.

Daarom kan het zijn dat ik op een dag drie mensen in mijn spreekkamer krijg en ik ze alle drie op een andere manier behandel. Ze krijgen ook alle drie andere adviezen mee naar huis.

Praktijkvoorbeeld
Ron* kwam bij mij omdat hij meerdere keren per week barstende hoofdpijn had. Hij voelde de hoofdpijn al aankomen via zijn nek waarna de pijn bovenop zijn hoofd en op zijn voorhoofd bleef hangen. Soms was de pijn zo heftig, dat hij er zelfs misselijk van werd. Bij nader onderzoek bleek ook dat Ron vaak een bittere smaak in de mond had, een moeilijke en droge stoelgang, vaak dorst en moeite met slapen. Naast de acupunctuur heb ik hem geadviseerd koffie en pittig eten te vermijden, veel groene groenten te eten en meer te bewegen. Ook heb ik hem aangeraden iets aan zijn stress te doen. Dit alles omdat zijn energie ernstig geblokkeerd was (de Levermeridiaan was daarbij betrokken) en er veel te veel ‘hitte’ in zijn systeem zat.

Tegenwoordig gaat het goed met Ron, zijn hoofd is nog wel zijn zwakke plek, maar de pijnen zijn onder controle. Hij slaapt ook veel rustiger en heeft een veel soepeler stoelgang. Hij moet wel zijn stress in de gaten houden, maar dat heeft hij ondertussen aardig geleerd.

* De naam Ron is gefingeerd.

Dit artikel is reeds eerder verschenen op www.acupunctuurgids.nl

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

4 Comments

 1. […] Lees meer over hoofdpijn in dit artikel […]

 2. Bianca 15 November 2013 at 20:28 - Reply

  Ben docent op ee middelbare school, Laat leerlingen regelmatig even tot rust komen door hun hoofd te masseren, door goed te aarden etc. Top tips!

  • Jeanine Hofs 19 November 2013 at 14:07 - Reply

   Wat goed Bianca, dat je dat met je leerlingen doet! Goed voorbeeld wat je geeft!!

  • Jeanine Hofs 6 January 2014 at 12:00 - Reply

   Gefeliciteerd Bianca
   Je hebt met je reactie op dit artikel een gratis exemplaar van ‘Blijvend meer energie volgens de vijf elementen’ gewonnen 🙂

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]