||Kies je omgeving met zorg

Kies je omgeving met zorg

Bij blijvend meer energie gaat het niet alleen om wat je in je mond steekt
en hoe vaak je sport in de week. Dat bepaalt maar voor een deel je energie. De niet-fysieke kant, bijvoorbeeld je gedachten en je gevoelens, zijn minimaal even belangrijk, zo niet nóg belangrijker!

Jeanine HofsBedenk maar eens wat er met je gebeurt wanneer je slecht nieuws te horen krijgt: je energie zal meteen dalen. Ook al heb je de hele maand gezond gegeten en je perfect aan je beweegplan gehouden. Eén rottelefoontje en je energie is weg.

Invloed van slecht nieuws.
Kan je je voorstellen wat er met je energie gebeurt wanneer je iedere dag slecht nieuws te verwerken krijgt? Of erger nog: meerdere keren per dag… dan is het verdomd moeilijk om in goede energie te blijven.

En ik weet niet hoe het met jou zit maar als ik een filmpje bekijk over een Russische vrouw die de weeskinderen onder haar hoede genadeloos aframmelt met een een zelf ontworpen martelwerktuig dan word ik daar ook acuut onpasselijk van en daalt mijn energie. Ik denk dat dat bij jou niet anders is.

Invloed van andere mensen.
Wat dacht je van mensen die je voor de zoveelste keer gebruiken als emotionele vuilnisbak en je lastig vallen met iedere keer hetzelfde verhaal over hoe zwaar zijn/haar leven is. Ze zeggen dan: “Ik vind het altijd zo fijn om met jou te praten. Daar knap ik altijd zo lekker van op!”. En vervolgens lig jij futloos twee uur op de bank. Heel fijn.

En krijg jij meer energie wanneer de nieuwslezer voor de zoveelste keer benadrukt dat we toch echt in een crisis zitten? Gaat het dan bij jou bubbelen? Krijg je daar spontaan goede ideeën van? Ik verwacht van niet.

Begin je te begrijpen waarom ik zeg:
“Wil je blijvend meer energie? Kies dan je omgeving met zorg.”?

Ja maar, ik kan dat niet altijd kiezen.
Vaste prik dat ik deze reactie krijg ;-). Nee, je kunt niet altijd kiezen. Maar wel héél vaak. En je zult verbaasd zijn hoeveel keuze je hebt als je ECHT wilt. Als je echt kiest voor blijvend meer energie, voor JOUW energie, dan heb je heel veel te kiezen!

5 tips om te komen tot een energie voedende omgeving:

Tip 1: Train jezelf in het voelen van het effect op jouw energie.
Wat doet iets of iemand met jou? Je praat met iemand, hoe voel je je ondertussen? Krijg je spontaan zin om dingen te gaan doen? Ga je zweten? Krijg je kippenvel? Ervaar je helderheid? Of juist een somber gevoel? Wat ervaar je, wat voel je? Is dat neutraal voor je energie, voedt het je energie, of kost het je energie?

Tip 2: KIES voor JOUW energie.
Wil je echt blijvend meer energie? Neem dan de beslissing om te kiezen voor jouw energie en doe dat bewust. Het is niet genoeg om alleen te bedenken dat dit eigenlijk wel een goed plan is. Nee! Je moet er echt voor kiezen! Erachter staan en er voor gaan. Ook al krijg je commentaar uit je omgeving (eigenlijk is dat alleen maar een bevestiging voor je dat je goed bezig bent trouwens). Het is jouw energie.

Tip 3: Vermijd energie kostende media berichten.
Heel fijn dat we zoveel kanalen op tv hebben. Dat we internet, radio en tig tijdschriften hebben om ons mee te vermaken. Heb je al eens goed gevoeld wat ieder bericht of programma met je doet? Kies voor je energie! Als het je voedt, enthousiast maakt, blij en bubbelend: vooral blijven kijken, luisteren of lezen. Maar ga alsjeblieft snel iets anders doen wanneer je er moe, somber, futloos, boos, verdrietig of angstig van wordt!

Tip 4: Vermijd of verander energie kostende plaatsen.
Ga eens bewust op zoek naar plekjes in je huis waar je je lekker voelt. Probeer iedere stoel en iedere ruimte net zolang tot je weet wat voor jou de powerspots zijn. En ga daar dan ook regelmatig zitten.
Heb je vrienden in wiens huis je je eigenlijk helemaal niet fijn voelt? Spreek dan vaker af bij jou thuis of in een horeca gelegenheid.
Is jouw werkplek energie kostend? Kijk dan eens of je ergens anders kunt gaan zitten. Ga op onderzoek uit. Waar voelt het wel goed? Andere manieren om de energie te verbeteren zijn het neerzetten van persoonlijke items waar goede herinneringen aan zitten. Fijne muziek of een lekker luchtje.

En last but not least 😉

Tip 5: Leer om te gaan met energie kostende mensen.
Allereerst moet je ervoor kiezen zoveel mogelijk weg te blijven bij de notoire energieslurpers. Dat vindt men niet leuk maar hé, om wiens energie gaat het hier? Je kunt niet door iedereen aardig gevonden worden!
Ten tweede zou je je bewust vaker moeten omringen met energie gevende mensen. Heb jij mensen in jouw omgeving waar je energie van krijgt? Die je inspireren? Die een voorbeeld zijn op een bepaald vlak? Grijp dan die kans en zoek die mensen vaker op. Nodig ze uit voor een bakkie thee, organiseer een kookclub of bedenk een ander idee waarmee je mensen samenbrengt (hieronder geef ik je alvast een idee*).
Ten derde kun je leren hoe je – als je dan toch per ongeluk in een energieslurpende situatie terecht bent gekomen – je energie kunt behouden**.

Ik nodig je uit in mijn energieke omgeving!
Binnenkort organiseer ik twee events in een hele energieke omgeving die je helpen om blijvend meer energie te krijgen!

1 – De energieweek in Andalusië
Energieweek in AndalusieOp een fantastische locatie in het geweldige Andalusië, organiseer ik in september 2013 een energieweek. Ga je ook mee? We gaan er heerlijk relaxen, genieten van de zon en energie bijtanken!

Tijdens de energieweek neem ik je mee in een actief maar tegelijkertijd heel ontspannen proces, bestaande uit 10 stappen waarmee je inzichten krijgt in jouw persoonlijke energiebalans, je valkuilen en je kansen.
** Ook jouw omgeving en het beschermen van je energie komen uitgebreid aan bod.

Aan het eind van de week zul je begrijpen hoe je jouw energie op peil kunt houden en heb je bovendien een duidelijk stappenplan ontwikkeld voor de komende maanden om je te helpen je doelen te bereiken.

Even lekker helemaal tot jezelf komen, de stress van het dagelijkse leven van je af schudden, lekker eten en genieten. De workshops zelf zijn al ontspannend maar er is tussendoor ook voldoende tijd om tot jezelf te komen en lichaam & geest volledig te relaxen!

2 – De Blijvend Meer Energie Club
*Binnenkort gaat op vrijdagavond in Eindhoven de Blijvend Meer Energie Club van start. Samen sluiten we relaxed de week af en zetten we met hernieuwde energie het weekend in! Iedere bijeenkomst (10x per jaar) heeft een thema, aan de hand daarvan geef ik je een inzicht en een oefening én we helpen elkaar door positieve ervaringen met elkaar te delen.

Houd de agenda (of je mailbox) in de gaten want daarover binnenkort meer!

ps. Pas op! Van beide events krijg je blijvend meer energie dus alleen geschikt voor mensen die naar zichzelf durven kijken en open staan voor verandering!

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

2017-11-27T03:47:04+00:00Uncategorized|

10 Comments

 1. Jeanette van WifiTea 8 October 2013 at 13:38 - Reply

  Wat een leerzaam blog. Ondanks dat ik probeer bewust met mijn energie om te gaan had ik al lezend weer heel wat leermomenten. Dank je wel. De bewustheid van omgeving, mensen en activiteiten die invloed hebben op je energiebalans hebben we als bedrijfsconcept doorgevoerd in onze flexwerkplekken-locatie. transparant, open, licht, zodat energie goed kan stromen. De kracht van de ruimte optimaal benutten zodat er een fijne, rustige plek ontstaat waar ruimte is voor dynamiek. Ik ga dus met heel veel plezier naar mijn werlk, dat begrijp je! 🙂

 2. Christa olaria 4 October 2013 at 10:20 - Reply

  Zo herkenbaar, vooral de energoe slurpende mensen. Ik heb lang in de psychiatrie gewerkt en kwam steeds volkomen uitgeput thuis en echt niet door lichamelijke arbeid. Ik ben toen een reikicursus gaan doen. Dit scheelde enorm.
  Ik werk nu met een collega die mij ook energie kost. Toen ik dat bemerkte heb ik een glazen wandje om me heen gezet, zodat hij uit mijn energie blijft. ( en uit mijn allergie).
  Mijn huis heb ik heel bewust ingericht, waardoor er balans is en rust. Ik ben nu bezig met opruimen van dingen die ik om emotionele waarde nog had. Dit zijn niet altijd de mooiste emoties. Weg ermee dus, varieert van het uitdunnen van mijn olifantenverzameling tot mijn sieraden van vroeger. Heerlijk wat geeft dat ruimte in je huis en in jezelf

  • Jeanine Hofs 6 October 2013 at 11:46 - Reply

   Wat goed van je Christa, dat je daar zo bewust mee bezig bent. Knap hoor! Want we weten het vaak zo goed, maar uitvoeren …

 3. Natasja 6 September 2013 at 16:19 - Reply

  Hopelijk mogen we straks een mooi verslag lezen van je reis 🙂

  • Jeanine Hofs 17 September 2013 at 09:34 - Reply

   Op mijn Facebook pagina kun je al vast het één en ander aan foto’s en reacties zien!

 4. Sam Zwaai 20 July 2013 at 08:03 - Reply

  Met een grote glimlach op mijn gezicht heb ik dit artikel gelezen. Wat je schrijft herken ik helemaal! Ik vroeg me af: hoe komt het dat de gesprekken met andere mensen tijdens de vakantie altijd zo verrijkend, zinvol zijn. Niet door het wijntje wat je erbij drinkt, maar door de onderwerpen! De insteek is positief, ontspannen. We zijn gericht op elkaar te ontmoeten. Maar zodra ik weer thuis ben zakt mijn energie weer. Ik realiseer me dat ik me helemaal niet wil omringen met negatieve mensen. Ik heb dus een keuze! Niks doen is ook een keuze! En dat hou ik de ‘probleembrengers’ laat ik ze maar even zo noemen, dan ook voor. Wat ga jij er zelf aan doen? Want ik kan het niet voor je oplossen.

  • Jeanine Hofs 20 July 2013 at 14:46 - Reply

   Wat een mooie obeservatie Sam! Een hele eye-opener en ik denk voor velen herkenbaar. Natuurlijk is het wel zo dat wanneer je mensen langer kent, ze meer zichzelf kunnen zijn en hun problemen met je gaan delen. Dat mag ook. Het is heel goed om de mensen om je heen te helpen. Maar mensen die overwegend negatief zijn, die jouw energie consequent naar beneden halen, daar wil je graag bij uit de buurt blijven. Succes met het kiezen van je omgeving!

 5. Anny Govaarts 2 June 2013 at 19:27 - Reply

  bedankt voor jou lieve berichten ze doen mij goed. Jammer kan ik nergens meer aan deelnemen. Ik val n.l.nogal eenszonder dat ik dat weet. Ben dan enkele seconden van de wereld. Heb al verschillende keren wat gebroken ziekenhuis niets wijzer geworden, maar ook 81 en Frans 91.berichten over energie doen me goed. bedankt ik heb daar wat aan. lieve groetjes Anny

  • Jeanine Hofs 3 June 2013 at 10:31 - Reply

   Lieve Anny
   Fijn dat mijn berichtjes je goed doen. Ik hoop dat ik je nog veel energie mag geven!

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]