||Kan jij de knop omzetten?

Het is mijn vak om te zorgen dat mensen ‘meer energie’ krijgen. En net als met veel dingen is het ‘meer energie’ krijgen ook altijd een proces. Het begint met het constateren van het probleem, daarna het analyseren van de mogelijke oorzaken en vervolgens het maken van een plan van aanpak.

Oorzaken aanpakken
En dat plan van aanpak speelt natuurlijk in op de mogelijke oorzaken. Want daar is de oplossing te vinden. Om een ander resulaat te krijgen zul je dingen moeten veranderen. En dat is niet altijd even makkelijk. Een mens is een gewoontedier en ze zeggen niet voor niets dat het moeilijker is om iets af te leren dan iets aan te leren.

Hoe kan ik die knop omzetten?
Als ik tijdens zo’n proces iemand een advies geef dan hoor ik heel vaak: “ja maar dat kan ik niet want ik heb nog zoveel te doen” en “ik weet niet hoe ik die knop om kan zetten”. Maar wie heeft er ooit bedacht dat je meteen een knop moet kunnen omzetten als je iets wilt veranderen? Waarom moet de boel dan meteen omgegooid worden?

100% perfect
Eén van de grootste oorzaken van energieverlies is dat wij alles perfect willen doen. Vooral vrouwen hebben daar een handje van. Wij moeten de perfecte moeder zijn, de perfecte huisvrouw, de perfecte collega of baas, de perfecte vriendin, het perfecte sportmaatje, de perfecte geliefde, mis ik nog iets? En nu dus ook de perfecte ‘roer-omgooier’? Dat vraagt om teleurstellingen en om afhaken.

De 2012 oplossing
In deze moderne tijd hoeven we ons toch niet te beperken tot knoppen die omgezet moeten worden? Dat vind ik zó vorige eeuw! Heb je al eens gedacht aan een dimmer?!?
Dus niet aan of uit maar gewoon een tikkie terug. Gewoon een beetje dimmen.

Als ik even wat minder energie heb dan kan ik ook niet altijd mijn cliënten afbellen en op de bank gaan zitten. Dan gaat het leven ook gewoon door maar ik pas het wel aan. Ik zet de knop dus niet op ‘uit’ maar ik gebruik mijn dimmer. Zo loop ik bijvoorbeeld wat langzamer van A naar B. Zorg ik dat ik mijn pauze ook echt neem en benut. Ik praat wat minder (ja, dat kan echt) en wat minder hard. Ik zorg ervoor dat ik niet uitloopt. Kortom ik doe wat ik moet doen maar ik bezuinig wel. Ik gebruik mijn dimmer.

Nu jij!
Hoe zit het met jouw energie? Kan je wel wat meer gebruiken? Heb je al eens bedacht wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn? En zou je hier en daar wat dimmers kunnen installeren?

Ik verneem graag van jou of het gelukt is een dimmer te installeren 😉 dus laat je commentaar hieronder achter.

[widgets_on_pages id=”Winactie”]
2017-11-27T03:47:05+00:00Persoonlijke ontwikkeling|

10 Comments

 1. Petra 27 December 2013 at 21:50 - Reply

  Het op dimmen zetten werkt bij mij totaal niet. Bij mij moet het perfect zijn en perfect gaan. Heb al vele pogingen gedaan maar de knop gaat om en ga door. Uiteindelijk krijg ik lichamelijke klachten zoals hoofdpijn spierpijn en ga ontzettend balen dat het mij niet lukt. Wat te doen.

  • Jeanine Hofs 29 December 2013 at 17:07 - Reply

   Petra, je wilt dus graag veranderen. Dan is de juiste mindset het eerste werk. Zet eens 10 zinnen op papier die beschrijven hoe je het wél zou willen. Bijvoorbeeld “ik kan loslaten” of “ik mag fouten maken”. Vooral zinnen die beginnen met: “ik wil”, “ik mag”, “ik verdien het om” en “ik kan” zijn belangrijk. Lees die zinnen dan iedere ochtend door wanneer je uit je bed stapt en zo vaak mogelijk gedurende dag. Stapje voor stapje dus. Succes!

 2. rannie out 2 July 2013 at 21:06 - Reply

  Ik heb 2soorten reuma en ik weet niet hoe ik dat goed zou moeten toepassen. Ook omdat ik nog moeite heb met acceptatie daarvan
  en dan nog ik de overgang net zit, dus kan de knop en zeker de dimmer niet eens vinden
  Help!!!!!

  • Jeanine Hofs 3 July 2013 at 09:50 - Reply

   Miranda, ik kan me helemaal voorstellen dat je met twee soorten reuma en de overgang even niet meer weet hoe je de knop/dimmer moet vinden. Ik denk dan ook dat het heel goed voor jou zou zijn om er hulp bij te zoeken. Ik denk aan een acupuncturist en/of een coach die je op gang kan helpen. Ik weet uit praktijk dat het even zal duren maar dat het zeker resultaat zal opleveren. Succes!

 3. Maura 3 October 2012 at 19:52 - Reply

  2 weken geleden merkte ik dat ik te druk met te veel dingen bezig was. Vorige week dus een stuk rustiger aan gedaan en daar ook echt goed op gelet. Helaas deze week toch flink ziek geworden, dus nu verplicht helemaal op de rem…

  Het dimmen is dus wel gelukt maar misschien te laat?

  • Jeanine Hofs 4 October 2012 at 17:23 - Reply

   Misschien had het inderdaad geholpen om eerder te dimmen Maura. Maar aan de andere kant zijn er ook zoveel mensen ziek dat je wel eens de pech kunt hebben ook ziek te worden. En ach, zo kan je immuunsysteem weer even updaten 😉
   Je hebt wel goed gereageerd op de situatie toen je het merkte dat je te druk was. Dus je kunt wel degelijk dimmen. Wanneer daarmee te beginnen is misschien de vraag. Het antwoord ligt in rust en stilte. Iedere dag een stiltemoment zodat je naar jezelf kunt luisteren en leert om de signalen van binnenuit meteen op te merken zodat je ernaar kunt handelen. Dus succes met niksdoen 😉 !

 4. Jos verheijden 1 October 2012 at 09:12 - Reply

  Hoi Jeanine,
  In de loop der tijd heb ik meerdere oplossingen gevonden voor de momenten dat de energie lager is:
  1. bij te hard werken: even dimmen (eventueel volledig de rem er op)
  2: bij een allergische reactie: beter opletten wat ik eet en naar jou toe gaan voor een behandeling
  3: bij wisseling van de seizoenen: gewoon toegeven dat ik minder energie heb en mijn planning daar op aanpassen
  4. bij onverklaarbare lage energie: gewoon aan toegeven.
  Ik heb dit allemaal wel moeten leren.
  De belangrijkste stap hierbij was dat ik milder ben geworden naar mezelf.

  • Jeanine Hofs 1 October 2012 at 14:59 - Reply

   Mooi hoor Jos: milder worden naar jezelf. Rust, zachtheid en ‘go with the flow’ passen helemaal bij deze tijd. Steeds yinner dus. En dat doe je goed!
   Mooi ook dat je die wisseling van de seizoenen zo voelt. Dan heerst Aarde even tussendoor voor zo’n twee weken en daar ben je een beetje gevoelig voor.
   Fijn weer even iets van je te horen!

 5. anja 28 September 2012 at 18:37 - Reply

  ALs je met vallen en opstaan een dimmer op je leven kan zetten. KRijg je vanzelf meer kwaliteit van leven en kun je meer genieten van alles. EN komen er meer positieve dingen op je pad!

  • Jeanine Hofs 1 October 2012 at 14:49 - Reply

   Zo is het maar net Anja. En jij bent er een goed voorbeeld van!

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]