Vandaag had ik een cliënt die last heeft van opvliegers. Toen ik haar vertelde dat ze eens beter moest gaan letten op “kleine” irritaties en ergernissen, reageerde ze heel verbaasd. Nadat ik het uitgelegd had zei ze: “daar heb ik nooit bij stilgestaan, ik dacht altijd dat dit bij de leeftijd hoorde”. Dat klopt natuurlijk voor een deel maar het hoeft niet zo heftig te zijn.

Stijgende yang
In de TCG kunnen opvliegers verschillende oorzaken hebben en in haar geval had het te maken met “stijgende yang” zoals de Chinesen dat zo mooi zeggen. Energie kan een yinne en een yange kant hebben. Waarbij yin o.a. staat voor koel, donker en rustig en yang voor warm, licht en bewegend. Opvliegers zijn dus een yange energie die omhoog komt. In haar geval veroorzaakt door de Lever-energie.

Nou kan ik met acupunctuur en kruiden natuurlijk heel veel aan dit probleem doen maar ik wil ook graag dat mijn cliënten zelf meewerken aan de oplossing. Dus vertelde ik haar wat meer over de Lever-energie en over de emoties die daar bij horen.

Irritatie en boosheid
Irritatie en boosheid horen bij de Lever-energie. Het is een heftige emotie die veel kracht heeft en behoorlijk veel yang aanmaakt. Het maakt een “stijgende Lever-yang” alleen maar erger en als je al last hebt van opvliegers dan is dat dus niet handig. Ook dingen die “moeten” horen in dit rijtje thuis, net als alle dingen die je duldt.

Dus als jij last hebt van yange klachten zoals opvliegers dan is het aan te raden deze emotie eens onder de loep te nemen.
Andere yange klachten zijn bijvoorbeeld:

  • hoofdpijn
  • nek- en schouderklachten
  • pijnlijke menstruatie
  • stress
  • ontstekingen
  • huidklachten met roodheid en jeuk
  • allergieën
  • en meer

Nu jij
Ben jij snel of vaak geïrriteerd of zelfs boos? “Moet” jij veel meer van jezelf, of van anderen, dan je eigenlijk leuk vindt? Duld jij heel veel dingen van anderen dan je eigenlijk wilt? Dan wordt het hoog tijd dat je daar iets aan gaat. Je belast je Lever-energie hierdoor met veel te veel yang en dat kan weer tot gezondheidsklachten leiden.

[widgets_on_pages id=”Winactie”]