|, Klachten, Overgang, Persoonlijke ontwikkeling|Opvliegers worden heftiger van irritaties

Vandaag had ik een cliënt die last heeft van opvliegers. Toen ik haar vertelde dat ze eens beter moest gaan letten op “kleine” irritaties en ergernissen, reageerde ze heel verbaasd. Nadat ik het uitgelegd had zei ze: “daar heb ik nooit bij stilgestaan, ik dacht altijd dat dit bij de leeftijd hoorde”. Dat klopt natuurlijk voor een deel maar het hoeft niet zo heftig te zijn.

Stijgende yang
In de TCG kunnen opvliegers verschillende oorzaken hebben en in haar geval had het te maken met “stijgende yang” zoals de Chinesen dat zo mooi zeggen. Energie kan een yinne en een yange kant hebben. Waarbij yin o.a. staat voor koel, donker en rustig en yang voor warm, licht en bewegend. Opvliegers zijn dus een yange energie die omhoog komt. In haar geval veroorzaakt door de Lever-energie.

Nou kan ik met acupunctuur en kruiden natuurlijk heel veel aan dit probleem doen maar ik wil ook graag dat mijn cliënten zelf meewerken aan de oplossing. Dus vertelde ik haar wat meer over de Lever-energie en over de emoties die daar bij horen.

Irritatie en boosheid
Irritatie en boosheid horen bij de Lever-energie. Het is een heftige emotie die veel kracht heeft en behoorlijk veel yang aanmaakt. Het maakt een “stijgende Lever-yang” alleen maar erger en als je al last hebt van opvliegers dan is dat dus niet handig. Ook dingen die “moeten” horen in dit rijtje thuis, net als alle dingen die je duldt.

Dus als jij last hebt van yange klachten zoals opvliegers dan is het aan te raden deze emotie eens onder de loep te nemen.
Andere yange klachten zijn bijvoorbeeld:

 • hoofdpijn
 • nek- en schouderklachten
 • pijnlijke menstruatie
 • stress
 • ontstekingen
 • huidklachten met roodheid en jeuk
 • allergieën
 • en meer

Nu jij
Ben jij snel of vaak geïrriteerd of zelfs boos? “Moet” jij veel meer van jezelf, of van anderen, dan je eigenlijk leuk vindt? Duld jij heel veel dingen van anderen dan je eigenlijk wilt? Dan wordt het hoog tijd dat je daar iets aan gaat. Je belast je Lever-energie hierdoor met veel te veel yang en dat kan weer tot gezondheidsklachten leiden.

[widgets_on_pages id=”Winactie”]

15 Comments

 1. Suzanne 13 August 2011 at 21:43 - Reply

  We leven in een maatschappij die steeds meer verwacht van de mensen. Iedereen krijgt meer verantwoordelijkheden en er wordt al snel vanuit gegaan dat iedereen het zelf wel weet en op kan lossen. Toch kan je dit niet altijd verwachten en ook niet van iedereen. Een kind moet een kind kunnen blijven. Ook ik moet veel van mezelf. De oorzaak hiervan ligt voor een groot gedeelte bij mezelf. Ik leg mezelf het op om te doen. Toch is er ook een gedeelte wat gevormd is. De drukke maatschappij, hier wordt je eigenlijk min of meer in geduwd. Als kind groei je ermee op en weet je niet beter. Voordat je het weet zit je erin…….en kom er dan maar weer eens uit……. Ik maak voor mezelf per dag een lijst met wat ik allemaal moet. Dit werk ik systematisch af en de stress valt pas van me af als ik het hele lijstje heb afgewerkt. Ik snap dat het beter is om prioriteiten te stellen, maar als ik het lijstje niet afwerk blijft het toch in mijn hoofd malen. Daarom werk ik het altijd af hoe eerder het klaar is hoe eerder ik rust heb.

  Suzanne.

  • Jeanine Hofs 14 October 2011 at 04:41 - Reply

   Hoi Suzanne, je kunt best prioriteiten stellen en toch een lijstje maken en afwerken. Je maakt dan namelijk je lijstje, rekening houdend met je prioriteiten. Bijvoorbeeld prioriteit nummer 1; wat houdt dat voor jou in? Dat ga je eerst op je lijstje zetten. Dan prioriteit nummer 2 en zo verder. Als een prioriteit rust is, dan plan je dus rust in op je lijstje. Zo zal je merken dat dat lijstje niet het probleem is maar het stellen van prioriteiten … Maar ik ken je persoonlijk en ik weet dat je al een heel eind op de goede weg bent (dit is al een wat ouder berichtje) dus ga door want je bent goed bezig!

 2. Ingrid 1 July 2011 at 12:00 - Reply

  Hoi Janine,

  Ja, ik blijf onder behandeling in het accupunctuurcentrum, alleen heb ik nu het probleem dat ik voorlopig door mijn klachten niet kan gaan….! Ik zou dringend moeten gaan, maar voel me gewoon nog niet fit genoeg.

  Janine, kan jij mij zeggen of klachten kunnen verergeren ná qigong oefeningen en meditatie?
  Gisteravond voelde ik me best goed na de oefeningen, totdat ik ‘s nachts rond 4 uur wakker werd in paniek en me ook echt angstig voelde. Ik vond dat erg vreemd.
  Zijn klachten bij lever-chi stagnatie ook erger in de avond en bij warm eten?
  Dank je!
  groetjes Ingrid

  • Jeanine Hofs 2 July 2011 at 20:20 - Reply

   Hoi Ingrid

   Ik verwacht niet dat de klachten erger worden van meditatie of Qigong maar ik zou het voor de zekerheid wel met je Qigong docent opnemen. Misschien heeft die wel betere oefeningen die de Liv-Qi kalmeren.
   Je klachten kunnen zeker erger worden in de avond en na het warm eten. Ook na het eten van “warme” voedingsmiddelen zoals koffie, alcohol, gember, knoflook, etc. Kijk hier maar eens wat je beter wel en niet kunt doen: http://www.jeaninehofs.nl/Nieuwsbrieven/Apr2010.htm

 3. ingrid 26 June 2011 at 09:51 - Reply

  Ik wilde hier nog aan toevoegen, dat ik persoonlijk de extreme kant van lever qi stagnatie heb ervaren, ik ben er afgelopen week nog door op de eerste hulp terrecht gekomen!Mijn bloeddruk kon in het ziekenhuis bijna niet gemeten worden, zo hoog was die.

  Ik heb de laatste tijd enorm benauwd en snelle hartslag gekregen na inspanning.
  Op een gegeven moment was het zó erg,dat ik alleen al van de trap af lopen het zo benauwd kreeg, dat ik steeds dacht flauw te vallen. Zelfs het rustig liggen hielp niet meer, ik had ijskoude voeten, maar kreeg koud zweet over mijn lijf, met warm gezicht en tintelende handen. Steeds gevoel van flauw vallen. Mijn accupunctuur therapeut zei me meteen(in het ziekenhuis konden ze niks vinden en wisten ze ook niet de oorzaak)dat het met een lever qi stagnatie te maken had. Hij vroeg ook of er onlangs iets bijzonders gebeurt was. Ik had me erg kwaad gemaakt zo’n 3 weken daarvoor en de klachten zijn geleidelijk aan steeds erger geworden. Nu probeer ik om met wat qi gong oefeningen de chi beter te laten doorstromen, soms lijkt dit wel te helpen.

  hartelijke groeten, Ingrid

  • Jeanine Hofs 27 June 2011 at 08:44 - Reply

   Wow Ingrid, wat heftig! Ik neem aan dat de acupuncturist je nu verder helpt en dat je onder controle van de artsen blijft staan?

 4. Loes Vork 7 December 2010 at 19:48 - Reply

  Dag Jeanine, dankjewel voor deze mooie blog! Ik ben zelf nog niet aan het opvliegeren maar heb vriendinnen aan wie ik jouw visie zeker door zal geven. Wel uit eigen ervaring weet ik dat er een verband bestaat tussen lever chi stagnatie en de linkerborst. Misschien kun je daar nog verder over schrijven? Klopt mijn waarneming dat veel vrouwen juist aan de linkerborst kanker krijgen? Ik denk dat er voor veel vrouwen nog genoeg te leren valt op het gebied van frustratie, moeten (van anderen maar zeker ook van jezelf) en het gevoel dat je klem zit in je taken en verantwoordelijkheden.
  Hartelijke groet,
  Loes Vork

  • Jeanine Hofs 7 December 2010 at 22:43 - Reply

   Hoi Loes, dank je voor je reactie.

   Het schijnt inderdaad zo te zijn dat de linkerborst vatbaarder is voor borstkanker dan de rechter. Althans in het Westen. In het Oosten schijnt dat niet zo te zijn en daar lijden sowieso minder vrouwen aan borstkanker.

   De TCG verklaart dat als volgt: (ik geef het even vereenvoudigd weer)
   De Lever-energie heeft inderdaad veel met de linkerkant van het lichaam te maken. Dus ook met de linkerborst. De meridianen die de meeste invloed hebben op de borsten zijn de Levermeridiaan, de Maagmeridiaan en de “Chong Mai”. Cysten, bobbels en kwaadaardig weefsel worden meestal gevormd door blokkade van energie in de betreffende meridianen en “phlegm”, die op zijn beurt weer voor nog meer stagnatie zorgt. Phlegm is een TCG term voor troebel, verdikt vocht wat in het lichaam gaat ophopen. Het wordt mn gecreëerd door (te veel) koemelkproducten, rauwe en koude voeding en vet voedsel.

   Lever-energie heeft dus heel veel te maken met aandoeningen aan de borsten:
   – Lever-meridiaan loopt door de borst
   – Liver-qi-stagnatie valt altijd de Maag-meridiaan aan; en die loopt ook door de borst
   – Lever-energie is altijd betrokken bij blokkades van energie

   Genoeg redenen voor ons dames om meer rekening te houden met de effecten van emotionele stress!

   Liefs, Jeanine

 5. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Olga van Brug, Olga van Brug. Olga van Brug heeft gezegd: Sommige lichamelijke klachten hebben te maken met Yin of Yang maar je kan er zelf iets mee: http://bit.ly/eM5mDA. Blog van @YinYang_ Jeanine […]

 6. Marielle 29 November 2010 at 20:42 - Reply

  Dank je wel voor het delen Jeanine. Nu ik mijn zoveelste nek/schouderklacht heb is dit wel ‘leuk’ om even over na te denken. Ik neig om meteen Nee te zeggen. Niets aan de hand hoor! Maar waar ik vroeger veel vaker ging mopperen en bitchen als iets of iemand me niet lekker zat, krop ik dat nu vaker op en trek het naar me toe. Het ligt aan mij dat ik dit voel of denk dus laat maar zitten. Daarnaast denk ik dat ik vooral vaak dat ik een hoop moet. Als ik er dan eens een lijstje van maak en gewoon begin dan is het allemaal zo klaar. Helaas maak ik dat lijstje dus niet en dan blijft het in mijn hoofd maar malen en voelt het als iets heel groots wat moet. Ik moet van alles. Pfff valt heel erg mee. 😉 Maar goed, interessant dus, jouw stukje. Ga ook eens verder kijken naar die lever-energie. Dank je wel.
  liefs, Marielle

  • Jeanine Hofs 3 December 2010 at 09:43 - Reply

   Hey Mariëlle, “een hoop moeten” en je daardoor opgejaagd voelen is een belangrijke oorzaak van het vastlopen van de Lever-energie, dus lijstjes zijn zeker geen verkeerd idee. Het is een beetje als opruimen maar dan in je hoofd. Anders krijg je zo’n mooie visueuze cirkel: je voelt je opgejaagd, hierdoor stagneert de Lever-energie, daardoor verergeren allerlei klachten (bv meer last nek/schouders maar indirect ook vermoeidheid en meer piekeren) én je raakt sneller en erger geirriteerd waardoor je je nog sneller opgejaagd voelt. Zucht. Trouwens, dat doen mensen met een Lever-energie blokkade ook regelmatig: zuchten 😉

   Hier vind je 15 tips om de Lever-Energie in beweging te zetten. Misschien heb je daar iets aan.

   Liefs, Jeanine

   • Marielle 5 December 2010 at 13:17 - Reply

    hai Jeanine, dank je voor je reactie. heb de tips doorgenomen en gekeken wat ik kan doen… jaja, stoppen met roken.. 😉 Dat ga ik dus nog even bedenken maar met die groentes enzo dat zie ik wel zitten. mijn mannen eten bijna geen warme groente maar ga dus wat vaker wat apart koken vor mezelf. Dat zure eten trekt me helemaal niet. Ik was vroeger gek op zuur maar dat is al jaren minder aan het worden. maar soms is het wel lekker. Verder ben ik gekker op zout dan zoet. Beginnen met een uitgeperste citroen in water deed ik jaren geleden ook en dat was eigenlijk wel lekker. Waarom ben ik daar mee gestopt? Ga snel weer beginnen want dat was heerlijk voor mijn maag. Kortom ik ga eens kijken wat ik van je tips kan toepassen. Misschien dat ik dan minder ga zuchten 😉
    liefs, Marielle

    • Jeanine Hofs 7 December 2010 at 12:38 - Reply

     Hey Marielle, heb je stoppen met roken nog niet op je goede-voornemens-lijstje gezet dan? 😉 Heeft nog veel meer voordelen hoor! Roken is heel yang en droogt dus behoorlijk uit. Dus voor een gezicht zonder droogte lijntjes (lees rimpels) geen aanrader!

     ‘s Morgens weer die halve citroen in water is een goed plan. Het beweegt de Lever-energie en daardoor wordt het Aarde-element minder aangevallen. Dus wordt de energie van Maag en Milt sterker. Komt ook nog eens je energie-aanmaak ten goede.

     Liefs, Jeanine

 7. Olga 29 November 2010 at 14:23 - Reply

  Helaas herken ik in het rijtje met yange klachten wel een paar bekende klachten van mezelf. Ik herken ook dat ik veel moet van mezelf. Maar hoe kan je daarmee stoppen? Het is heel moeilijk om iets te veranderen wat in je karakter zit.

  Jeanine, heb je daar wat praktische tips voor?

  • Jeanine Hofs 3 December 2010 at 09:51 - Reply

   Hoi Olga, goede vraag: “hoe kan je daarmee stoppen?” Op dit blog post ik regelmatig tips en in mijn nieuwsbrief staan handige oefeningen die je kan doen (ben je daar nog niet voor aangemeld? Dan kan je dat hier meteen doen). In de nieuwsbrief van April 2010 staat een artikel met 15 tips om de Lever-energie weer in beweging te krijgen: hier kan je het lezen.

   Als het in je karakter zit om veel te “moeten” dan is het inderdaad niet de gemakkelijkste opdracht om daarmee te stoppen. Maar het is wel een kwestie van prioriteiten. Mijn volgende nieuwsbrief gaat daar toevallig over: Is energie prioriteit nr.1 bij jou? Dus houd je mailbox in de gaten!

   Liefs, Jeanine

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]