|, Persoonlijke ontwikkeling|Kan je teveel energie hebben?

In een vorig artikel heb ik het al een keer gehad over ‘the flow’. Wanneer je in de flow bent dan loopt alles lekker, dan voel je je super en dan lijkt alles vanzelf te gaan. Heerlijk! Maar er is ook zoiets als overflow.
Laat ik dat eens uitleggen aan de hand van mijn eigen ervaringen.

Spa rood
Als ik goed in mijn energie zit, als ik in the flow ben dan voel ik me sprankelend. Het bubbelt dan aan alle kanten, ik ben enthousiast, heb zin om van alles te ondernemen en heb ook veel ideeën. Ik voel me dan als Spa rood laat maar zeggen. Lekker bruisend.

Spa blauw
Soms merk ik ineens dat die flow weg is, dat ik vastloop en dat mijn zin weg is. Ik ben dan geen Spa rood meer maar Spa blauw. Ken je dat? Geen zin meer, geen ideeën meer, geen enthousiastme … kortom, plat water. Niet fijn maar eigenlijk altijd mijn eigen schuld omdat ik toegestaan heb dat iets of iemand me uit mijn energie haalt. Maar daar hebben we het hier al over gehad.

Langzaam gaat de prik eraf
Het is normaal – of zo zou het moeten zijn – dat je ‘s morgens opstaat met Spa rood en dat de prik er gedurende de dag een beetje vanaf gaat. Even gaan zitten tussendoor laadt de boel weer lekker op en zo kan je de dag doorkomen vol bubbels. Je schommelt dan tussen Spa rood en Spa Marie-Henriette laat maar zeggen ;-). Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je net zolang doorgaat totdat je met Spa blauw je bed in duikt.

Over-flow
Maar wat gebeurt er nu wanneer er weinig prik op zit en je flink met de fles gaat schudden? Jawel, dan gaat het weer harder bruisen! Dan heb je weer bubbels en misschien wel zoveel dat het overstroomt. Je voelt je weer energiek, je kan weer hard rennen en dat doe je dan ook … Maar pas op! Dit is een vals beeld. Er is helemaal niet veel energie aanwezig, dat lijkt alleen zo! Dit is juist de meest gevaarlijke situatie voor je energiegehalte. Je energie staat laag en je geeft volle bak uit. Dat vraagt om moeilijkheden!

Verschil tussen flow en over-flow
Als je goed voelt dan herken je deze situaties ook wel. Als je in de flow bent dan loopt alles lekker maar wel gecontroleerd en rustig. Als kabbelend water wat doelgericht naar zijn eindpunt stroomt. In de over-flow zit er een bepaalde druk op. Je bent meer hectisch, onrustiger en meer van de hak op de tak. Je hoofd loopt er gewoon van over. Herken je dit?

Over-flow voorkomen
Om te voorkomen dat je in over-flow raakt en dus bakken met energie kwijtraakt kan je het volgende doen. Check regelmatig – het liefst ieder uur – hoe het met jouw bubbelgehalte is. Hoe voel ik me nu? Spa rood? Spa groen? Spa blauw? En neem dan natuurlijk de juiste actie.
Daarnaast moet je proberen de over-flow situaties te gaan herkennen. Ben je chaotisch of heel rustig aan het werk? Komen de gedachten kalm of als pingpongballen je hoofd binnen? Ben je gestructureerd of handel je een beetje als een kip zonder kop?

Over-flow oplossen
Het oplossen van een over-flow is simpel: gewoon de geschudde fles even laten staan. Dus ga even zitten, zet je gedachten even ergens anders op of ga even douchen. Kalmeer je hoofd en voel dan nog eens hoe het met je bubbelgehalte en dus je energiegehalte is gesteld.

En jij?
Hoe zit het met jou? Herken jij het verschil tussen flow en over-flow? Hoe pak jij dit dan aan? Ik zie graag je reactie!

[widgets_on_pages id=”Winactie”]

10 Comments

 1. Tim 23 October 2013 at 10:05 - Reply

  Hoi Jeanine,

  Héél herkenbaar! Ik ben erg gevoelig voor overflow. Soms denk ik zelf dat ik in een spa rood situatie zit en toch roepen collega’s dan: ‘rustig!’ En dan kan ik in eerste instantie nog reageren met: ‘ik bén rustig!’ Maar ik vergelijk dat dan kennelijk met mega-overflow. 😉 Probeer er wel meer op te letten, want inderdaad, mijn energie kent zulke extreme hoogte- en dieptepunten dat het niet leuk meer is…

  Groetjes,
  Tim

  • Jeanine Hofs 23 October 2013 at 10:24 - Reply

   Niet alleen is het ‘niet leuk meer’ maar het risico is ook dat je energie dadelijk echt op is. Goed dus dat je er bij stilstaat en er iets mee wilt doen. Mijn advies zou zijn om ieder uur even te gaan zitten, even de bubbels te laten zakken en je af te vragen: “hoe is het nu echt met mij”. Succes!

  • Jeanine Hofs 19 November 2013 at 14:12 - Reply

   Gefeliciteerd Tim!
   Je hebt met je reactie op dit artikel een gratis exemplaar van ‘Blijvend meer energie volgens de vijf elementen’ gewonnen 🙂

 2. […]  Ze is niet vaak moe, is meestal energiek maar niet overdreven (anders ben je in de overflow). […]

 3. Jos Verheijden 7 March 2012 at 08:44 - Reply

  Hoi Jeanine,
  Jaren terug draaide ik constant in de overflow. Allerlei ‘hulpmiddeltjes’ gebruikt om de energie op pijl te houden. Een burnout als gevolg. Nu ben ik inmiddels zo wijs dat ik de overflow herken en inzet op momenten dat het nodig is. Een dag, soms een paar dagen. Maar dan pak ik daarna heel bewust rust en afstand. Omdat ik gemiddeld genomen in de flow zit, kan mijn lijf dat goed hebben. Bevalt prima zo.
  Gr. Jos

  • Jeanine Hofs 7 March 2012 at 13:01 - Reply

   Hoi Jos,
   Dat is vast voor veel mensen heel herkenbaar. Het is ook niet voor niets dat er zoveel mensen moe zijn of met een burnout zitten. En jij kunt het weten als ervaringsdeskundige én succesvolle (burnout)coach!

   • Lia Rijstenbil 7 March 2012 at 17:29 - Reply

    Hoi Jeanine,
    Ik herken de over flow ook maar heb er door de jaren heen wel redelijk geleerd mee om te gegaan zoals jij beschrijft. Even pas op de plaats, iets anders doen, hoofd leeg maken en weer verder waar je gebleven was. Over het algemeen lukt het me op deze manier wel om weer in de flow te komen al is dat niet altijd het geval. Ik heb over het algemeen ook in de avond meer energie dan in de ochtend (avond mens) Ik merk wel, nu ik regelmatig werk de flow ook regelmatiger door de hele dag aanwezig is.

    Groet Lia

    • Jeanine Hofs 7 March 2012 at 17:54 - Reply

     Goed zo Lia, goed aan jezelf denken en regelmatig even checken ‘hey hoe is het nu met mij?’ is de beste manier om op energie te blijven!

 4. Suzanne Braams 6 March 2012 at 17:03 - Reply

  Hey Jeanine,

  Ik herken mezelf wel in dit artikel. Ik heb alleen ‘s avonds enorm veel energie. ‘S ochtends kan ik moeilijk uit bed komen en ‘s avonds als ik moet gaan slapen barst ik van de energie en van de ideeën. Door de dag heen maak gestructureerde lijstjes van moment tot moment wat ik nog allemaal moet doen en die dag gedaan moet hebben. Door de dag heen heb ik geen indutmomentjes, zolang ik bezig blijf heb ik nergens last van.

  Ook door regelmatig te sporten behoud ik mijn energie. Als ik teveel ideeën in mijn hoofd heb dan moet ik wel even iets rustigs gaan doen om het te ordenen.

  Groetjes, Suzanne.

  • Jeanine Hofs 6 March 2012 at 17:33 - Reply

   Hey Suzanne,
   dat opstartprobleem is een typische Lever-energie stagnatie. Daarom is het voor jou ook goed om in beweging te blijven. Wel bewegen maar niet al je energie weggooien, dat is de truc. Verder is het lastig om onderscheid te maken tussen echte energie dus flow en over-flow. Maar ik denk dat je het verschil wel voelt en daar goed op reageert door bv iets rustigs te gaan doen. Super!

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]