|, TCG Theorie|Pronken is goed voor hart en bloedvaten

Pronken is goed voor hart en bloedvaten

Pronken betekent volgens de ‘van Dale’: ‘(zich) trots vertonen’. Net als een pauw die zijn schitterend gekleurde veren laat bewonderen. Is dat niet mooi? En het is ook nog eens heel goed voor je energie en voor je hart! Hoe dat zit, leg ik je hieronder uit.

PronkenPronken en jouw Vuurenergie
Blij mogen en kunnen zijn met wat je bereikt hebt is een kwaliteit van de Vuurenergie. Als het goed zit met jouw Vuur dan wil je je behaalde resultaten ook graag delen met de buitenwereld. Je bent trots en iedereen mag dat weten! Net als een appelboom die na de winter een groeispurt heeft gemaakt en nu vol trots zijn vruchten toont.

Wat heb je aan Vuurenergie?
Op het fysieke vlak zorgt jouw Vuurenergie er onder andere voor dat je goed slaapt, dat je rust voelt in je hoofd en lijf, en dat je een krachtige doorbloeding hebt en daardoor warme handen en voeten. Ook het vermogen om goed te communiceren wordt gesterkt door de Vuurenergie; het maakt dat je goed kan uitleggen wat je bedoelt en je je duidelijk kunt uitdrukken zodat de ander je goed snapt. Heel handig als je veel met andere mensen van doen hebt of als je bepaalde informatie wilt overbrengen.

Plezier in het leven
Vuurenergie is betrokken bij alle emoties maar met name bij vreugde. Als het Vuur dooft dan neemt je plezier in het leven af, je vermogen om te genieten. Dan wordt het leven mat. Iemand met een goede Vuurenergie heeft glinsterende ogen, geniet met volle teugen van het leven en deelt met trots zijn of haar successen.

Met volle teugen genieten van het leven!
Dat willen we toch allemaal?! En natuurlijk zijn niet alle problemen meteen opgelost wanneer het Vuurelement in balans is maar het speelt wel een belangrijke rol! Dus het is zeker de moeite waard om aandacht te besteden aan het versterken daarvan. Zeker nu het zomer is (als zou je dat niet iedere dag zeggen), het ‘Vuurseizoen’.

Dus houd je vooral niet in: pronken is gezond voor hart en bloedvaten 😉
Volgens de Chinese energieleer is dat nog waar ook! De Vuurenergie stuurt namelijk het Hart aan. Dus in die zin is iets wat de Vuurenergie versterkt – pronken – goed voor hart en bloedvaten. Ban dus die (valse) bescheidenheid en geef je Vuurenergie regelmatig een boost.

Pronken trekt meer succes aan
Bovendien is er ook nog de wet van de aantrekkingskracht, ofwel ‘dat waar je energie in steekt dat groeit’. Pronken is heel bewust bezig zijn met de successen die je hebt bereikt. Dat straal je uit en dat trek je dan ook weer aan. Mooie vicieuze cirkel toch?!

Waar ben jij trots op?
Ik zou graag willen weten waar jij nu trots op bent. Iets wat JIJ bereikt hebt. Dit is je kans om even heerlijk te pronken en je Vuurenergie op te stoken. Ik lees het graag!!

Ik zal vast beginnen: Ik wil even pronken met mijn boek “Blijvend meer energie volgens de vijf elementen’ want de vierde druk is in voorbereiding!

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

30 Comments

 1. Maurits Brinkman 31 December 2013 at 10:53 - Reply

  Dag Jeanine,
  Wat een mooi artikel! Ik vind het fijn om te pronken over mijn golfsport. Ik vind het een hele mooie en rustgevende sport. Ik oefen vaak en ik ben er ook goed in (geworden).

  Maurits
  14 jaar

  • Jeanine Hofs 31 December 2013 at 12:43 - Reply

   Dat is mooi Maurits, daar mag je zeker mee pronken!

 2. Janneke 17 September 2013 at 20:55 - Reply

  Dag Jeanine,

  Wat een mooi geschreven stuk. Zelf ben ik lange tijd niet erg trots geweest op mijzelf, het vuur was bijna gedoofd, m’n veren waren dof. Maar inmiddels is dat anders. Ik heb geleerd om goed voor mezelf te zorgen en van mezelf te houden. Dit heeft geresulteerd in gezond eten, afvallen zonder dat het moeite kost, tijd voor mezelf en steeds meer energie. Het voelt alsof dit nog maar het begin is. Wauw, wat voelt dat goed en wat ben ik trots op mijzelf!

  • Jeanine Hofs 17 September 2013 at 23:10 - Reply

   Wat een mooi verhaal Janneke! Jij mag zeker trots op jezelf zijn!

 3. Bronnetje 22 August 2013 at 13:38 - Reply

  Dag Jeanine, vuur is letterlijk de energie die aanspoort tot… je leven een nieuwe wending geven, het oude eruit gooien, de bezem er door halen .. hard werken soms en oppassen dat al dat vuur het water niet dooft.. wel je eigen spoor blijven volgen en gaandeweg genieten, stilstaan bij wat is en je erover verwonderen .. dat heb ik bereikt!

  • Jeanine Hofs 26 August 2013 at 09:17 - Reply

   Goed zo Bronnetje, daar mag je zeker mee pronken! 🙂

  • Jeanine Hofs 24 September 2013 at 10:12 - Reply

   Bronnetje, gefeliciteerd! Je hebt een gratis exemplaar van ‘Blijvend meer energie volgens de vijf elementen’ gewonnen met je reactie op mijn artikel.

 4. Angela van Bebber 9 August 2013 at 11:32 - Reply

  Via twitter lees ik deze blog nu.
  Ik mag best trots zijn op het feit dat ik mezelf ben geworden en me door een zware tijd heb weten heen te slaan. En transitie van man naar vrouw is niet bepaald gemakkelijk. 🙂
  Trots ook dat ik hierover een boek heb geschreven: Eindelijk, ik Lééf.
  En dat ik lezingen en voorlichting geef over jezelf zijn, dat iedereen mag zijn wie zij/hij is.
  En dat ik binnenkort voor mezelf ga starten en mijn bedrijf heet: Alles mag er zijn, ook jij precies zoals je bent.

  • Jeanine Hofs 9 August 2013 at 15:42 - Reply

   Ik geloof het meteen Angela, als je zegt dat zo’n proces niet gemakkelijk is! Heftig hoor. En je mag zeker pronken met alles wat je al bereikt hebt!

 5. Jacqueline 4 July 2013 at 09:39 - Reply

  Dat ik je stukje nu pas lees zegt mij genoeg. En het feit dat ik me dat besef, daarmee wil ik wel pronken. ‘Juich’ voor mezelf! Dank je Janine

 6. Stephanie 3 July 2013 at 10:08 - Reply

  Hey, wat een leuk stukje! Pronken is zeker niet een van mijn natuurlijke kwaliteiten maar nu ik dit zo lees… ik kan best wat meer vuur energie gebruiken (heb ook altijd koude handen en voeten).
  Ik ben trots op mijn bedrijf De Rit Van Je Leven en op de mensen die ik geholpen heb stappen te nemen naar meer vertrouwen, richting en daadkracht in hun leven.

  • Jeanine Hofs 3 July 2013 at 10:21 - Reply

   Goed bezig Stephanie! Daar mag je ook zeker trots op zijn. Het leuke is bovendien dat hoe trotser jij op jouw prestaties bent, hoe meer je dat uitstraalt en hoe meer mensen je daardoor zult aantrekken!

 7. Else 11 June 2013 at 18:37 - Reply

  Aan de reacties te zien, staat dit stukje al een tijdje op je blog. Ik zie hum vandaag pas naaanleiding van een tip op facebook. dit is echter wel helemaal voor mij van toepassing en wel NU !!!
  mijn hele leven al bagatelliseer ik eigenlijk wat ik bereik, wat als ik het kan dan zal iedereen het wel kunnen en steld het eigenlijk niets voor ?!! Daar kap ik echt voor goed mee ! Ik ben super trots dat ik van Shiatsu therapie landschap shiatsu heb weten te maken. Dat ik mijn gevoel heb durven volgen en dat het me echt niet uitmaakt waar dit pad naar toe leid, het is mijn weg… mijn pad en dat bewandel ik trots en vol-ledig in mijn kracht ! ik heb er al wel een blog van gemaakt zie bomenmethetbos.blogspot daar mogen best wat meer mensen naar kijken en misschien meedoen wanneer paden elkaar kruisen. Dank voor deze blog ik zal er zeker vaker komen

  • Jeanine Hofs 19 June 2013 at 10:01 - Reply

   Dat is nou synchroniteit Else 🙂 dan gaan paden elkaar kruisen!
   Ik heb je blogpost over landschap shiatsu gelezen en je hebt het heel mooi en duidelijk neergezet. Daar mag je zeker mee pronken!

 8. Anja van der Stel 24 April 2013 at 12:21 - Reply

  Ik ben supertrots op mezelf dat ik van een natuurgeneeskundige praktijk in een zijkamertje in mijn woning naar een grotere praktijkruimte met wachtruimte ga, waar ik een vast maandbedrag betaal, zonder dat ik zeker weet of ik cliënten heb. Voorlopig voor 3 maanden. Die cliënten heb ik na een time out van 2 maanden in ieder geval nog niet. Maar ondanks dat mijn tarief flink omhoog gaat vanwege de huur, geloof ik dat het gaat lukken.
  En dat ik tegelijkertijd op de nieuwe locatie een nieuwe (sub)-praktijk erbij begin voor engelenreading en engelenhealing voor mens en dier.
  En dat ik in een grote new age winkel in mijn woonplaats spontaan mijn mond opendeed omdat het daar zo goed voelde. En de woorden rolden eruit, dat ik daar graag readingen wilde houden. En dat gaat binnenkort gebeuren. En ik weet niet of het er nog toe doet, dat ik hier in april 2013 reageer, maar dat zal mij worst zijn, want ik doe het voor mezelf!!
  Ik wens dat ieder gaat doen, wat hem/haar vreugde bezorgt. Want dat straalt uit en geeft velen een kans op een beter leven, in de eerste plaats jijzelf!

  Liefs van Anja

  • Jeanine Hofs 24 April 2013 at 15:20 - Reply

   Wat goed van je Anja, dat je deze stappen zet en dat je zo gelooft in jezelf. Daar mag je zeker mee pronken! Blijf je doelen voor ogen houden, blijf volhouden en blijf geloven in jezelf en je komt er zeker. Succes!

 9. Petra Janssen 27 August 2012 at 15:44 - Reply

  Pronken doe ik toch voornamelijk met mijn creativiteit: ik maak mijn eigen historische kostuums en ik maak sieraden. Ik ben een echte creatieve duizendpoot, ik ben ook ontzettend trots op mijn aandeel als vrijwilligster bij de ijzertijdboerderij in Dongen en mag ik van mijzelf best pronken met het behalen van het eerste jaar bij Academie Hypnos, na jaren weer op school…..best pittig endan gemiddeld een 7 behalen vind ik heel goed van mijzelf.

  • Jeanine Hofs 18 September 2012 at 08:14 - Reply

   Wauw Petra, dat is een mooi staaltje pronken! Goed hoor; zo hoort het 🙂

 10. anandi 3 August 2012 at 07:16 - Reply

  ik ben blij met de inzichten die ik krijg.

  zo heb ik op t moment een moeizame relatie. ik heb hierdoor wel het inzicht gekregen wat ook een deel heeft gespeeld waarom de vorige relatie is verbroken door mijn ex vriend.

  ik zie in dat ik in deze relatie alleen maar mijn vriend aan het helpen ben en hem inzichten en groei wil geven. ik begrijp nu dat mijn ex dat ook bij mij heeft proberen te doen. het werkt niet als het van 1 kant komt. het is belangrijk dat je elkaar kunt ophalen in de relatie en dat je samen kunt groeien.

  • Jeanine Hofs 3 August 2012 at 08:03 - Reply

   Hallo Anandi, mooi hoor wat je schrijft over inzichten en groeien! Fijn ook dat je er mee durft te pronken. Goed bezig!

 11. Jeanine Hofs 29 July 2012 at 10:27 - Reply

  Via mail:

  Dag Jeanine,
  Ja het delen met anderen, daar word je blij van én dat geeft ook mij energie. Kunstzinnig zijn en tot kunst komen, is fijn voor jezelf, maar nog fijner als anderen er ook van kunnen genieten. Morgen ga ik naar Nijmegen, om bij een vriendin een muurschildering te maken in haar gang…
  Er zijn zovele vormen van kunst, niet alleen op schildersgebied. Muziek bijvoorbeeld is ook zo’n geweldige vorm. Vanochtend heb ik met veel bewondering én genoegen, geluisterd naar de organist op het kerkorgel.

  Geweldig dat je 2e boek bijna van de rol komt!
  Lieve groet, Ina Tekelenburg

 12. Caroline 24 July 2012 at 09:05 - Reply

  Ik pronk met mijn (zwangere) dikke buik. Nog nooit zo dik geweest, nog nooit zo trots op mijn gezonde goed werkende lijf 🙂

  • Jeanine Hofs 24 July 2012 at 10:03 - Reply

   Heerlijk Caroline, pronken met je dikke buik 🙂 Geniet maar lekker verder van je zwangerschap en van je kindje!

 13. Edith Hielckert 23 July 2012 at 17:37 - Reply

  “Pronken is goed voor hart en bloedvaten”, gedeeld op Facebook en veel positieve reacties gehad hierop. Het geeft ook een heerlijk vrij gevoel om te pronken en je energiepeil schiet de lucht in. Dit was een van de reactie die ik kreeg op het delen van je link:
  ” bedankt voor het delen. Heerlijk die vuurenergie te voelen en dan ook nog letterlijk zo’n strallende zon die nu schijn”.

  • Jeanine Hofs 24 July 2012 at 10:00 - Reply

   Wat leuk Edith dat je het artikel gedeeld hebt en er fijne reacties op gekregen hebt. Mooi dat je het pronken beschrijft als ‘een heerlijk vrij gevoel’ want dat is het inderdaad!

 14. katja 20 July 2012 at 08:03 - Reply

  Dat we bijna life gaan… 🙂 Mooi artikel, bedankt!

  • Jeanine Hofs 24 July 2012 at 09:58 - Reply

   Gefeliciteerd met het lanceren van je site Katja! Daar mag je zeker trots op zijn. Succes verder!

 15. Astrid geel 15 July 2012 at 12:49 - Reply

  Als ik mezelf toesta om te pronken dan is het wel dat ik met ons gezin een heerlijk ontspannen vakantie doorbreng. En dan bedoel ik zonder strijd. Samen leuke dingen doen, lekker eten, drinken en kletsen. Het lukt ons om het fijn te hebben en in harmonie samen te zijn en dat is heerlijk om mee te maken. En bijzonder omdat ik weet dat het niet iedereen gegeven is.

  • Jeanine Hofs 15 July 2012 at 14:57 - Reply

   Dat is mooi Astrid, daar mag je zeker mee pronken. Dank je wel voor het delen.

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]