||Rommel kan ten koste gaan van je geld of je gezondheid!

Als je denkt dat opruimen een nutteloze tijdsbesteding is dan heb je het helemaal verkeerd. Rommel vertraagt of blokkeert namelijk de energie in een ruimte. En daar wordt jouw energie ook door beïnvloed. En afhankelijk van welk deel van je huis rommelig is, kan het ook een negatieve invloed hebben op de ontwikkelingen op bepaalde gebieden van je leven. Het eerste Feng Shui principe is: als je iets nieuws in je leven wilt, dan moet je er eerst ruimte voor maken!
(klik hier voor meer uitleg over Feng Shui)

Wat doet rommel met je?
Om te voelen wat rommel met je doet hoef je er alleen maar even tussen te gaan zitten. En ga daarna eens in een frisse opgeruimde kamer zitten. Voel je het verschil? Rommel maakt dat de energie niet kan stromen zoals die hoort te stromen. Het blijft er hangen en wordt daardoor futloos. Rommel, veel spullen, en vooral stof maken je moe, overdonderd en minder in staat helder te denken en te handelen. De spullen zijn in controle en niet jij. Dus, als jij meer controle over je leven wilt, ga dan meteen aan de slag met opruimen!

Opruimen = weggooien.
Met opruimen bedoel ik niet het maken van stapeltjes en die dan in de kast wegstoppen. Nee, ik bedoel écht opruimen. Dus ook het weggooien van:

 • dingen die niet meer van nu zijn.
 • dingen die niet meer passen bij wie jij nu bent, of wilt zijn.
 • dingen die je niet meer gebruikt of nodig hebt.
 • dingen die je niet leuk meer vindt of waar niet-positieve herinneringen aan zitten.
 • dingen die te maken hebben met verbroken relaties.
 • dingen die kapot zijn, die het niet meer doen.
 • Dus oude kranten, oude tijdschrijften, kleren die je niet meer draagt, oude verzamelingen, oude casettebandjes, boeken die je niet meer leest, vergeten hobbies, kapotte autoradio’s, gebroken serviesgoed en spiegels; allemaal weg!

Weggooien moeilijk? Vraag jezelf het volgende af:

 • vind ik het echt zo geweldig?
 • heb ik het echt nodig?
 • reflecteert het wie ik op dit moment ben?
 • heeft het een positieve emotionele waarde?
 • als het gerepareerd zou moeten worden, zou ik er dan geld aan uitgeven om het nu te laten repareren?
 • als ik nu iets kleiner zou gaan wonen, zou ik het dan meenemen?

En alles wat je wel bewaart, ga je netje opmappen of orderlijk opruimen. Dingen die kapot zijn gooi je weg of laat je repareren. En daarna is het tijd voor stoffen en schoonmaken en dat betekent ook de de muren, ramen, deuren, kasten, de meubels, onder het bed, kortom alles in die ruimte.

Begin met de slaapkamer.
Heb je een bepaald doel, zoals rijk worden, dan kan je meteen aan de slag met die richting (zie verderop in dit artikel). Maar in het algemeen zou ik beginnen met de slaapkamer. Daar breng je veel tijd door en een goede Feng Shui van de slaapkamer geeft je rust van geest en helpt je om goede relaties te krijgen en te houden.
Maak de ruimte onder het bed vrij en spit je kasten eens goed uit. Maak de grond vrij van tijdschriften, boeken, handdoeken, kleding, flesjes water en allerlei andere rotzooi. En haal alles weg wat niet echt in een slaapkamer thuishoort, zoals een fitnesstoestel, opslagboxen, werk-dingen, de tv, etc.

Dan de keuken.
De keuken speelt een centrale rol in onze energie omdat al ons voedsel hier bewerkt wordt. Begin met een grondige schoonmaak van de koelkast, het fornuis, de oven, de magnetron en alle potten en pannen. Stort je daarna op de kasten en de lades. Zorg er ook voor dat je aanrechtbladen zo veel mogelijk vrij van spullen zijn.

Daarna de entree.
De Chinesen noemen de vooringang van je huis de “mond van Qi”. Daar komt alle energie binnen en het is dan ook belangrijk om dat gebied netjes en actief te houden. Dus haal alles weg wat er niet thuishoort, zoals vuilnisbakken in het zicht, oude ongebruikte potten, stapels post, zooi op de trap, etc. Maak het mooi en aantrekkelijk, en gebruik je voordeur iedere dag!

Opruimen is het begin van meer succes in je leven.
Ook al heb je (nog) geen verstand van Feng Shui, met opruimen maak je plaats voor verbeteringen in je leven. Begin met de slaapkamer, de keuken en de entree en werk je langzaam maar zeker door alle ruimtes van je huis heen. En denk ook eens aan de tuin, de schuur, de garage, de auto en aan je pc!
Het is echt de moeite waard. Kijk maar eens naar huizen van rijke en succesvolle mensen; allemaal netjes en georganiseerd.

Wat wil jij in je leven?
Hieronder vind je een lijst met richtingen en welk gebied in jouw leven daardoor beïnvloed wordt. Als je bijvoorbeeld meer succes in je carière zoekt dan is het wijs om de Noord-kant aan te pakken van je huis, je woonkamer, je kantoor of zelfs van je bureau. Succes!

Carière, zakenmogelijkheden = Noord
Rommel hier kan problemen geven met je carière, je persoonlijke groei op dat vlak, je levenspad, wijsheid. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met de nieren en de oren.
Wel doen: plaats items die met water te maken hebben, zoals een waterornament, vissen, een kikker, een bootje (Chinesen hebben vaak een scheepje van goud in de Noord-hoek staan).

Opleiding, persoonlijke groei, spiritualiteit = Noord-Oost
Rommel hier kan problemen geven met helder denken, met leren, met het nemen van goede beslissingen, met schrijven, met het begrijpen van jezelf. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met de handen en angsten/onzekerheden.
Wel doen: afbeeldingen van heuvels en rotsen, kristallen, verzorg je handen goed.

Gezondheid, familie = Oost
Rommel hier kan problemen geven met gezondheid en heling, met familieleden, spanningen in huis, nieuwe beginnen en het vermogen iets op gang te brengen. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met de huid, de longen en voeten.
Wel doen: houten meubels en kleinmeubels, bamboe, familiefoto’s.

Geld = Zuid-Oost
Rommel hier kan problemen geven met geld, bezittingen en sparen (het vermogen te ontvangen). Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan in heupen, benen en knieën.
Wel doen: gebruik items die voor jou “groei” symboliseren bv. planten, fruit, bloemen, een spaarpot etc.

Reputatie, vrienden, roem en erkenning = Zuid
Rommel hier kan problemen geven met vrienden, sociale contacten en met reputatie, erkenning en roem. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan mbt het gezichtsvermogen, het hart en stress.
Wel doen: verlichten, kaarsen, afbeeldingen met de kleur rood, laat veel ruimte open in deze vertrekken

Liefde = Zuid-West
Rommel hier geeft problemen met relaties, romantiek, liefde en huwelijkskansen. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan zoals spijsverteringsklachten, meer honger en een opgezette buik.
Wel doen: breng verlichting aan, gebruik stenen en kristallen.

Kinderen, creativiteit, projecten die bloeien = West
Rommel hier kan problemen geven met kinderen (krijgen en opvoeden), creativiteit en het vermogen dingen af te maken. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met de mond en de tanden.
Wel doen: gebruik kleine metale objecten, windgongen.

Reizen, mentors, behulpzame mensen = Noord-West
Rommel hier kan problemen geven met het vinden van mensen die je in het leven kunnen helpen (support netwerk), mentors en reizen (int.). Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met het hoofd, hoofdpijnen en hoge bloeddruk.
Wel doen: gebruik grotere metalen objecten, electronische items of bv 6 koperen bellen.

OK! Je hebt nu heel wat informatie over hoe opruimen je leven weer in beweging kan zetten. Aan de slag zou ik zeggen. En je weet het: iedere reis begint met een eerste stap. Dus als je het niet kan overzien, begin dan gewoon met een la. Succes ermee!

[widgets_on_pages id=”Winactie”]
2017-11-27T03:47:05+00:00Feng Shui|

28 Comments

 1. Joanne 29 September 2015 at 09:11 - Reply

  Hallo Jeanine,

  Ik heb een vraag aan u: onze dochtertje van 1 jaar heeft van haar opa een retro peuterschool tafel en stoeltjes gekregen. Blijkbaar dateer deze van 1950. Ik weet dat ik deze goed schoon moet maken van mogelijke oude / slechte energie alleen weet ik niet hoe. Heeft u misschien tips voor mij?

  Alvast van harte dank,

  Groetjes Joanne

  • Jeanine Hofs 11 October 2015 at 13:09 - Reply

   Wat leuk Joanne, zo’n oud schoolsetje. Zout is normaal gesproken een prima middel om te reinigen, dus afwassen met zout water. Je moet alleen wel oppassen dat je de lak niet aantast in dit geval. Verder is los trillen ook altijd een goed plan dus sla er maar van alle kanten met een kussen op 😉 Doe dit samen met je dochtertje, combineer dit met energieke muziek en gooi er nog wat mooie affirmaties tegenaan en ik denk dat je een heel eind bent! Succes.

  • ShaneeQ 11 October 2015 at 13:55 - Reply

   Alleen al de angst-gedachte over slechte energie werkt verlammend… Ga er relaxed mee om ipv in een kramp erover in te zitten.

 2. karin Lindeboom 20 June 2015 at 21:26 - Reply

  Hallo Jeanine,

  Ik moet het allemaal nog gaan uitvoeren en kan bijna niet wachten tot de gemeentewerf maandag open is, ben op voorhand al heel enthousiast over je tips. Denk dat ik een korte samenvatting op een flip-over vel schrijf op de deur van het op te ruimen vertrek hang en er steeds naar kijk als ik denk: “zal ik het echt, echt, echt wel weg doen?” Het kan geen toeval zijn dat ik nu ik een beetje wanhopig werd van mijn verzameling stel datjes op jouw site stuit. Het ligt echt allemaal netjes in de kasten maar al die ruimte kan ik beter gebruiken dan spullen neerleggen waar ik over tig jaar nog niets mee heb gedaan.

  • Jeanine Hofs 24 July 2015 at 12:33 - Reply

   En Karin, is het gelukt met opruimen (lees: wegdoen) of heb je nog een zetje nodig? Doen hoor! Het frist zo lekker op! Succes 🙂

 3. Anna 9 March 2015 at 08:20 - Reply

  Een zekere mate van wanorde heb ik altijd wel fijn gevonden. Als kind had ik al een lade vol met allerlei spulletjes. Dat gaf mij het gevoel van rijkdom, dat er daar schatten te vinden zijn, juist omdat het een beetje onoverzichtelijk was. Een zeke de mate van rommeligheid vind ik ook gezellig en inspirerend, het laat zien dat er geleefd wordt. Opgeruimde strakke modelhuizen slaan dood, vind ik.
  Maar de rommel moet jezelf en je leven natuurlijk niet gaan overheersen. En het moet schoon te houden zijn, uiteindelijk. Kortom, het is zoeken naar een goede balans tussen opgeruimd en rommelig. 🙂

  • Jeanine Hofs 14 March 2015 at 16:18 - Reply

   Ja daar draait het uiteindelijk om Anna, balans 🙂 Succes!

 4. nathalie van strijp 13 February 2015 at 08:25 - Reply

  hi

  ook ik heb wel een feng sui boek in de kast staan. Ik ben net begonnen met rigoreus opruimen van mijn eigen kamer boven in huis en merk inderdaad wat rommel energetisch met me doet, het gaat een tijdje duren voordat het klaar is omdat oude dingen moeilijk los te laten zijn. Maar bedankt voor het steuntje in mijn rug, ik wil geen slaaf meer zijn van mijn huis!Elke dag een half uur werkt!

  • Jeanine Hofs 14 February 2015 at 10:06 - Reply

   Ja dat is heerlijk hè, zo’n frisse opgeruimde kamer?! Goed bezig Nathalie.

 5. joke de waard 7 August 2014 at 16:07 - Reply

  Wat een herkenbaar verhaal! Ik word onrustig als het rommel is, al hoewel bij mij ook niet altijd alles opgeruimd is. Als mijn kleindochter komt mag er rommel zijn, ze mag spelen, verven, knutselen en van alles doen, maar zodra ze weg is, is het binnen een kwartier opgeruimd. Ik wil ook dat dingen een vaste plaats hebben, ben te ongeduldig om te zoeken, hihi. Ik heb vroeger in horeca en verzorging gewerkt, vond dat heerlijk, alles goed georganiseerd. Ben ook fan van Ikea, waarbij ik besef dat de kracht van het Ikeaconcept ligt, in het feit dat de mensen denek dat hun huis ook zo goed opgeruimd en georganiseerd raakt als je maar Ikea mandjes, planken, systemen etc koopt 🙂

  • Jeanine Hofs 11 August 2014 at 09:16 - Reply

   Mooi dat je die beweging zo herkent Joke. Leuke analyse van de Ikea ook 😉 zo had ik het nog nooit bekeken maar er zit zeker wat in!

 6. Marina de Munck 1 April 2014 at 18:21 - Reply

  Ben me aan het verdiepen in feng shui.
  Heb er over gehoord jaren geleden.af en toe mee bezig
  Leuke site. Gr marina

  • Jeanine Hofs 6 April 2014 at 12:14 - Reply

   Dank je wel Marina en succes met je verdieping in de Feng Shui.

 7. Anique 18 September 2013 at 13:50 - Reply

  *Zucht* ik weet het eigenlijk wel … we hebben te weinig kastruimte (wel veel ramen wat wel fijn is) en ik zou het zo fijn vinden om alles (dingen die niet weg kunnen dus) iig uit zicht te hebben … MAAR je spoort me wel aan om weer eens een grote uitzoek- en weggooironde te houden! Het lichte gevoel als je weer overzicht en ruimte hebt…

  • Jeanine Hofs 18 September 2013 at 22:45 - Reply

   Herkenbaar Anique, herkenbaar 😉 Succes met de opruimactie!

 8. Ginny 9 August 2013 at 17:58 - Reply

  hoi Janine,

  het grappige is dat iemand me dit een paar weken geleden ook zei: eerst ruimte maken om iets nieuws te kunnen beginnen. Zij bedoelde dit alleen op mentaal vlak, bijvoorbeeld door tijd te creëren (ontslag of andere baan bijv) kun je iets nieuws beginnen (yogalessen uitbreiden). Ik vond dat een hele wijze les! Nu ik je stukje heb gelezen zou ik dus de noord / noord-oost zijde van mijn huis moeten opruimen. Ik hoop dat het me zal brengen waar ik naar verlang.

  warme groet, Ginny

  • Jeanine Hofs 10 August 2013 at 08:49 - Reply

   Nou Ginny, twee keer dezelfde boodschap in een korte tijd betekent dat het universum je iets wil vertellen. Opruimen geeft ruimte voor nieuwe dingen en kansen en dat geldt inderdaad ook op het mentale vlak. Mooi dat je dat ook zo kunt zien. Succes met plaatsmaken!

 9. sherilyzz 17 July 2013 at 16:16 - Reply

  Ik raad je het boek “A perfect Mess” the hidden benefits of Disorder” van Eric Abrahamson en David H. Freedman HARTE aan. Abrahamson is professor of managemnt the the Columbia Busisness School. Don’t underestimate CLUTTER it has lots of benefits…

 10. Jacqueline 4 July 2013 at 09:11 - Reply

  Wat een mooi artikel! Ik heb meerdere feng shui boeken in de boekenkast staan, maar ik heb jou artikel weer nodig als AHA moment 🙂 Waarom hebben we toch vaak een duwtje nodig, terwijl ik me soms afvraag waarom ik zo’n ongeordend gevoelsleven heb en wat ik eraan zou kunnen doen om meer rust te krijgen. Ik heb er zin in, maar waar is toch het kompas 🙂

  • Jeanine Hofs 4 July 2013 at 17:24 - Reply

   Het kompas Jacqueline, is denk ik je intuïtie. De signalen die je krijgt uit je omgeving en vanuit je innerlijk weten. Zoals dit stukje dus 😉 Iedere dag een stiltemoment zodat je (nog) beter kunt luisteren naar jezelf en naar de signalen helpt ook!

 11. Suzanne 21 August 2011 at 03:08 - Reply

  Ik denk zeker dat Jeanine gelijk heeft! Ik heb ervaren dat een rommelige kamer mij erg onrustig maakt. Al is het maken ven keuzes erg moeilijk. Vooral als je een niet te grote kamer hebt. Voorheen had ik een half hoog slaper met heel veel kastruimte. Ik had daarom ook zeer veel rommel, want hoe meer ruimte je hebt, hoe meer je gaat verzamelen. Op een gegeven moment merkte ik dat ik in mijn eigen kamer de rust niet meer kon vinden omdat ik voor mijn gevoel het overzicht niet had van wat ik wel en niet had. Ik heb toen zeer grondig alles verwijderd uit mijn kamer en ik heb een gehele nieuwe kamer gekocht (waaronder een gewoon laag bed). Ik merkte dat het opruimen heel moeilijk was, zeker omdat ik werd geconfronteerd met zaken uit het verleden, dan toch had ik toen alles opnieuw ingericht was een zeer goed gevoel. Ik kon weer een nieuwe start maken met veel minder overbodige spullen.

  Nu merk ik dat als ik het druk heb dat ik dan alles stapel in mijn kamer. Vanwege mijn allergieen moet ik 3 keer per week mijn kamer schoonmaken. Ik probeer dan ook de stapeltjes weg te werken, al is dat niet altijd even makkelijk. Mijn kledingkast is ook altijd een probleem geweest de deuren kunnen namelijk al niet dicht omdat hij zo vol zit. Dan toch lukt het me beetje bij beetje om het op te ruimen, maar dan ga ik weer een keer winkelen en dan komt het er net zo hard weer bij;)

  Toch geeft me het wel altijd veel positieve energie als het er opgeruimd uit ziet. Ik merk ook dat als mijn kamer opgeruimd is dat ik makkelijker leer en meer rust heb.

  Jeanine jou blog klopt dus helemaal!!!

  Suzanne.

  • Jeanine Hofs 14 October 2011 at 04:19 - Reply

   Ja, dat klopt Suzanne; hoe meer ruimte je hebt hoe meer rommel je gaat bewaren. Daar heb ik ook last van 😉 En ik vind kasten en opbergdozen dan ook ideaal. Alhoewel dat niet echt opruimen is, maar eigenlijk meer wegstoppen. Je hebt dan nog steeds rommel maar uit het oog. En dat heb je waarschijnlijk gewoon gevoeld. Goede actie dus dat leegmaken en opnieuw inrichten (en oude dingen opruimen zodat nieuwe dingen plaats kunnen vinden!)

   Wat betreft die kledingkast, misschien kan je mijn regel overnemen: iets erin is iets eruit. Zonder pardon!

 12. […] Opruimen kan je naast gezondheid ook geld opleveren Dus die voorjaarsschoonmaak is helemaal geen verkeerd idee. Denk eens aan je keuken, je slaapkamer, je werkkamer, je bureau, je pc, je auto, de schuur, de tuin etc. etc. Wist je dat opruimen je bovendien ook nog meer geld kan opleveren? Kijk maar eens hier! […]

 13. Rob Nijmeijer 1 December 2010 at 21:56 - Reply

  Om de 3 maanden is mijn kantoor een opeenstapeling geworden van alles wat even verplaatst moet worden. Dump maar op kantoor! En als ik dan via stapels papier op de grond mijn stoel heb bereikt dan graaf ik mijn toetsenbord te voorschijn, pluk mijn muis ergens vandaan, zoek ik ergens onder mijn beeldscherm een pen en dan kan ik aan het werk. Maar oei, waar ligt het werk ook al weer? Onder stapel 1, 2 of 3. Pfff, en dan heb ik al geen zin meer om te beginnen.
  Gelukkig lukt het me steeds weer om eens in de zoveel tijd met de zoveelste grote schoonmaak te beginnen.
  Rücksichtlos gaat de bezem er doorheen en zonder al te veel na te denken gaat er weer een buslading naar het oud papier of naar de stort.

  Kijk en dat lucht op, dat is lekker, dat geeft ruimte, dat geeft een blij gevoel om vanaf de deur zonder ergens over te struikelen naar mijn stoel te kunnen lopen.
  En dat gevoel duurt dan ongeveer een week.

  En dan begint het stapelen weer, want stapelen heeft ook iets. Je bent bezig, je verzamelt alsof het een hele lange winter wordt.

  Maar na een maand is het klaar, nou ja, dat klaar duurt dan nog een maand, maar dan is het echt klaar, Grote schoonmaak…

  Blij gevoel…

  En ik hou ervan, van dit proces.
  Een schoon buro elke dag? Neen, niet voor mij.

  Want dan kan ik nooit meer genieten van de week dat het verschil zooooo duidelijk is.

  En natuurlijk doe ik die week veel meer dan die weken daarna, ben ik inderdaad productiever, komt er meer uit mijn handen en schiet het allemaal net even iets sneller op.

  Jeanine heeft gelijk, natuurlijk, maar bij mij komt het in vlagen.

  Rob Nijmeijer

  • Jeanine Hofs 7 December 2010 at 12:30 - Reply

   Grappig dat je dat stapelen vergelijkt met voorraden bouwen voor de winter. In de 5-elementen leer past stapelen in het element Metaal en dus Herfst. Inderdaad verzamelen en voorraden aanleggen. Kwaliteiten die van pas komen naar de winter toe. Maar pas op dat je niet overdrijft want dan gaat het je tegenwerken; Metaal wordt zwakker en kan klachten geven op de longen, huid en darmen of op de emoties (verdriet, niet naar het verleden kunnen/willen kijken, geen afscheid kunnen nemen, melancholie).

   Dus iedere dag een schoon buro? Nee, dat hoeft echt niet hoor. Doe ik ook niet 😉 Maar regelmatig opruimen heeft zijn voordelen!

   Liefs, Jeanine

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]