5 signalen dat het tijd wordt beter naar jezelf te luisteren

Luister jij genoeg naar jezelf? Herken jij de signalen van je lichaam wanneer dat je iets wil vertellen? Doe je er ook iets mee? Misschien heb je er nog nooit zo bij nagedacht maar luisteren naar jezelf is heel belangrijk. Het kan je leven zo veel fijner maken!

Wordt het tijd voor jou om beter te gaan luisteren naar jezelf?

Ooordeel zelf:

1 – Je hebt weinig energie.
Ben je regelmatig moe? Heb je allerlei vage klachten? Zit je misschien zelfs wel tegen een burn out aan? Dan wordt het tijd dat je beter leert luisteren naar jezelf. Naar de signalen van je lichaam. Want die vertellen precies wat goed is voor jou. Zodra je je signalen niet oppikt of er niet naar luistert dan ga je over je grenzen, met vermoeidheid en allerlei andere klachten als gevolg.

2 – Je bent de verbinding met jezelf kwijt.
Wanneer je een goede verbinding hebt met jezelf, dus met je kern, dan weet je wie je bent, wat je wilt en wat goed voor je is. Pas dan kan je beslissingen nemen die leiden tot echte voldoening in je leven. Zonder deze verbinding zul je altijd een gemis blijven voelen met betrekking tot de gebeurtenissen om je heen maar ook in de mensen om je heen want pas na een echte verbinding met jezelf ben je in staat de juiste verbindingen met anderen aan te gaan.

3 – Je luistert te veel naar anderen.
Wat andere mensen vinden en zeggen, wat de maatschappij van je verwacht, het zal altijd invloed hebben op de keuzes die je maakt. Maar in hoeverre luister jij nog naar jezelf? Heb jij een eigen mening? En handel je daar ook naar? Zelfs al ligt die buiten de verwachtingen van je omgeving? Als dat niet zo is, als jouw keuzes grotendeels bepaald worden door anderen, besef dan dat jouw leven en dus jouw geluk dus grotendeels door anderen bepaald wordt. Wil je dat veranderen? Wil je het heft weer in eigen hand gaan nemen? Dan wordt het tijd dat je beter leert luisteren naar jezelf.

4 – Je hebt moeite met het nemen van beslissingen.
Een vierde signaal dat het tijd wordt dat je beter naar jezelf gaat luisteren is wanneer je vaak twijfelt of je wel de juiste beslissing neemt. Wanneer je je onzeker voelt en uren of zelfs dagen erover piekert. Wanneer je je er zoveel zorgen om maakt dat het je zelfs wakker houdt terwijl je er maar geen oplossingen voor kunt bedenken. Of wanneer je regelmatig beslissingen neemt waar je achteraf spijt van hebt. Dit alles verandert enorm wanneer je naar jezelf gaat luisteren want jouw systeem weet precies wat goed is voor jou. Wat jou gelukkig maakt. Je hoeft alleen maar de signalen te leren voelen.

5 – Je hebt veel aan of in je hoofd.
Tot slot het volle hoofd. Wanneer je veel gedachten in je hoofd hebt. Wanneer piekeren een tweede natuur is geworden voor jou dan wordt het tijd dat je beter gaat voelen wat je lijf zegt. Dat zal balans brengen tussen je hoofd en je lichaam. Tussen het denken en het voelen. Zeker in onze ‘informatiemaatschappij’ is dat hard nodig.

Conclusie
Heb jij weinig energie? Ben je de verbinding met jezelf kwijt en luister je teveel naar anderen? Heb je moeite met het nemen van beslissingen en draait je hoofd overuren? Dan wordt het tijd dat je beter naar jezelf gaat luisteren. En dan niet naar je hoofd maar naar je lichaam want:

Je hoofd denkt het te weten, maar je lichaam weet het zeker!

Luister jij naar de signalen van je lichaam?
Hoe doe je dat dan? En welke signalen geeft je lichaam je dan? Deel jouw ervaringen met ons onderin de opmerkingen (wel even naar beneden scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.
2018-10-01T11:12:49+00:00Energie|

6 Comments

 1. inge 23 March 2014 at 09:42 - Reply

  Hoi Jeanine,
  Ik herken alles aan je blog, maar dat alles bij elkaar heeft gezorgd voor een circkel waarvan ik geen idee heb hoe ik eruit kan breken.
  Want ik kan bv. wel weten wat ik wil maar ik weet dat me dat nu niet gaat lukken, hoeveel moeite ik daar ook voor doe.
  Dat is dan weer erg vermoeiend lichamelijk en geestelijk.
  En dan ga je idd (misschien te veel) luisteren naar andrrmans al dan niet goedbedoelde adviezen. Waardoor het alleen maar erger word. En als er dan ook twee kindjes rondlopen wil je er daar ook voor kunnen zijn. Dus na een dag piekeren en de kindjes naar bed brengen wil ik nog wel van alles maar kan alleen maar in slaap vallen op de bank…

  • Jeanine Hofs 1 April 2014 at 13:51 - Reply

   Klinkt als een vicieuze cirkel waar je in zit Inge en ik denk dat je iemand nodig hebt om je daarbij te helpen. Dus ik zou, als ik jou was, op zoek gaan naar een therapeut of coach die je kan begeleiden.

 2. Petra 22 March 2014 at 20:55 - Reply

  Ik herken heel veel in het verhaal. Vind het o zo moeilijk om te luisteren naar mijn lichaam. Ben er al zo lang mee bezig maar val elke weer terug in het oude patroon zoals ver over mijn grenzen gaan. Heel veel piekeren. Vind het moeilijk om g et veranderen of beter gezegd te luisteren naar mezelf

  • Jeanine Hofs 1 April 2014 at 13:48 - Reply

   Het is ook zeker één van de moeilijkste dingen Petra: luisteren naar jezelf en het dan ook opvolgen. En de mate waarin je jezelf belangrijk vindt speelt ook een belangrijke rol in dit hele proces. Daar zou ik dus beginnen, jezelf waarderen, je Aarde-energie verhogen en goed voor jezelf zorgen (daar hoort luisteren bij jezelf ook bij). En als je merkt dat je het alleen niet redt zoek dan een therapeut of coach om het samen te doen.

 3. simone 21 March 2014 at 12:58 - Reply

  Hoi Jeanine,
  Ik herken heleboel in de door jou geschreven blog. Voelde mij de laatste tijd niet goed in m’n vel en heb door te luisteren naar m’n lichaam een aantal knopen doorgehakt en dat voelt goed! Ben ook heel benieuwd naar je boek ivm interesse in voeding en dat wat voeding voor je kan doen, daar ben ik van overtuigd! Ben zelf de afgelopen 3 jaar ruim 20 kg afgevallen. Ik hou je site in de gaten, want heb al diverse interesse onderwerpen gelezen! Succes Jeanine!

  • Jeanine Hofs 21 March 2014 at 21:46 - Reply

   Wat goed van je Simone, dat je zoveel afgevallen bent! Voeding kan inderdaad heel veel voor je doen maar ik moet je wel zeggen dat het boek daar niet speciaal op gericht is. Er staat wel informatie in over voeding maar ook over heel veel andere aspecten van de lifestyle. Veel plezier met (verder) lezen!

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]