|, Houtenergie|Sporten geeft geen extra energie

Sporten geeft geen extra energie

Van sporten krijg je geen energie, sporten kost energie
Wacht! Voordat je nu verontwaardigd op zoek gaat naar de ‘unsubscribe’ button, laat me dat even uitleggen. Energie (qi) krijg je binnen op drie manieren: door te eten, te drinken en te ademen. De betrokken energiesystemen zetten dit om naar levensenergie en daar kun jij weer allerlei dingen mee doen. Zoals sporten.

Blijvend meer energieBewegen zorgt voor doorstroming
Tijdens het sporten spreek je deze energie aan om je spieren te laten werken terwijl jij aan het lopen bent of op de crosstrainer staat. Tegelijkertijd zorgt de beweging ervoor dat deze energie gaat stromen. En dat is essentieel voor een goede energiehuishouding. Sporten geeft dus geen energie maar maakt wel mogelijk dat de energie goed stroomt.

Vergelijk het met een tuinslang
Om het energieproces uit te leggen gebruik ik graag de metafoor van de tuinslang. Stel je wilt je plantjes water geven, dan moet er natuurlijk wel genoeg water door de slang stromen. Als je de kraan niet open zet komt er geen water (energie) binnen en zal het je niet lukken. Maar stel nu dat de kraan wel open staat en dat er een knik in de tuinslang zit, dan komt er ook geen water door.

Sporten maakt niet dat de kraan open gaat staan maar zorgt ervoor dat de tuinslang ontknikt. Daar gaat je energie van stromen en daarom voelen veel mensen zich zo energiek na het sporten.

Is sporten goed voor jou?
Als je veel energie hebt dan is flink sporten helemaal niet zo’n probleem, je kunt immers wel wat missen. Je krijgt er doorstroming voor terug en dat maakt dat je je na het sporten zo fijn voelt. Heb je echter weinig energie, ben je vaak moe of misschien zelfs wel burned-out dan is het geen goed idee om energie uit te geven aan heftig sporten. Je hebt die energie immers zelf hard genoeg nodig! Lees verder om te zien wat je dan wél moet doen.

Vroeger dacht ik daar ook anders over
Ik heb meer dan 20 jaar lesgegeven op een sportschool en ben rijkserkend gediplomeerd fitnesstrainer. Ik weet alles over energiesystemen zoals de citroenzuurcyclus of krebscyclus dus je kunt van me aannemen dat ik weet waar ik het over heb. Vroeger liet ik iemand met weinig energie ook lekker cardio trainen: “dat is goed voor je conditie dus daar wordt je fitter van!”.

Tegenwoordig heb ik nog meer kennis van energie en denk ik daar heel anders over. Iemand met weinig energie – bij wie de kraan niet goed open staat – raad ik af om drie keer per week een aerobics- of spinningklas te volgen. Maar ik adviseer ze wel om iedere dag te bewegen.

Sporten versus bewegen
Daar zit dus meteen de clou: het verschil tussen sporten en bewegen. Van sporten gaat je kraan niet verder open staan. Je krijgt er geen extra energie door binnen. Het doet wel de tuinslang ontknikken en daardoor gaat jouw energie beter stromen. Maar daarvoor hoef je echt niet zwetend als een otter, op een fiets te zitten die toch niet vooruit komt! Ook rustig bewegen heeft dit effect en is misschien wel veel beter voor jouw energiebalans.

Wat is goed voor jou?
Voor iedereen is voldoende beweging een must, ongeacht je energiebalans. Zeker als je met klachten te maken hebt in het Houtelement, zoals hoofdpijn, nekklachten, schouderklachten, problemen met aanhechtingen van spieren, stressklachten, PMS, oogproblemen, prikkelbaar, kort lontje, humeurschommelingen. Het ontknikken van de tuinslang is belangrijk.

Als je weinig energie hebt, snel moe bent of misschien zelfs wel burned out dan is het belangrijk dat je goed uitzoekt waar je je energie aan uitgeeft. Doe na het sporten of bewegen maar eens een test: ga een poosje zitten en laat je energie volledig tot rust komen. Voel je je dan nog even fit? Dan heb je het goed gedaan. Zo niet? Dan is het zaak dat je op zoek gaat naar een andere vorm van beweging.

Zoals gezegd hoef je niet aan conditietraining te doen om toch goed je energie te laten stromen. Je hoeft niet per se te gaan hardlopen, wandelen is ook voldoende. Of wat dacht je van stretchen, dansen, yoga, zwemmen, qi qong of tai chi?

En nogmaals: als je voldoende energie hebt dan is dat geen probleem maar als je graag meer energie wilt hebben, pas je beweging dan aan op je huidige energiebalans.

Ik moedig je aan om eens na te denken over de volgende vragen:

 1. Beweeg je iedere dag voldoende?
  Van stil zitten gaat je energie vastlopen en raak je zowel fysiek als niet-fysiek uit de flow, dus beweging is essentieel. Na drie kwartier passiviteit is het belangrijk om 5-10 minuten te bewegen en ja, traplopen, stofzuigen en de hond uitlaten telt allemaal mee. Verder is het goed om iedere dag 10-30 minuten aaneengesloten te bewegen.
 2. Wat vind je leuk?
  Iets wat je tegen heug en meug doet houd je nooit lang vol en is ook helemaal niet goed voor je Houtenergie. Dus bedenk eens welke soorten van beweging jij leuk vindt om te doen, los van het feit of ze ‘nuttig’ zijn.
 3. Kost sporten jou te veel energie?
  Kijk eens heel kritisch naar je energieniveau en naar de sport die je doet of wilt gaan doen. Waarom doe je dat? Voor meer conditie? Om af te vallen? Is je energie niet veel belangrijker? Ga eens op pad om een sport of beweging te vinden die past bij jouw energiebalans van dit moment.

“Vroeger ging ik altijd joggen voor mijn conditie en voor mijn gewicht. Ik rende vlot 10 kilometer maar met mijn gewicht schoot het niet echt op. Mijn conditie was wel aardig maar ik had nog steeds niet veel energie. Blijkbaar zijn dat toch 2 verschillende dingen want na een workshop van Jeanine ben ik gaan wandelen en sindsdien voel ik me stukken beter! Mijn energie is langzaam weer beter geworden en ik voel me beter dan ooit!”

Wat doe jij om jouw energie in beweging te houden? Ik lees je reactie graag hieronder!

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

2017-11-27T03:47:03+00:00Aarde-energie, Houtenergie|

10 Comments

 1. Ronny 25 April 2018 at 20:11 - Reply

  Hallo Jeanine, na het lezen van jou colum wilde ik toch wat vragen en ja, eigenlijk heb je t antwoord al gegeven.

  Ik heb in 2016 mezelf over de kop gewerkt en verbouwd icm jonge kinderen.
  Heb ik echt een burnout gehad of zat ik er tegenaan…dat weet ik niet.
  Ik weet wel dat ik opgebrand was en nergens zin in had en energie voor had.

  Ik was altijd super sportief en nu vind ik het lastig om mezelf op te laden en de zin te vinden om te gaan sporten. Ik zie er bijna elke keer tegenop.
  Als ik bem geweest vind ik t fijn en ben ik blij dat ik ben gegaan.
  Thuis ga ik weer het liefst zitten en heb ik wederom weinig energie om vanalles te gaan doen. Bezig zijn helpt echter wel om niet aan mn vermoeidheid te denken en te voelen.

  Ik vind t echt jammer en vervelend dat ik mn ‘drive’ om weer fanatiek te trainen niet kan vinden. Ik wil weer graag in shape komen, wat gewicht verliezen en me weer lekker en energiek voelen.

  Alle tips en advies zijn welkom.
  Ps ik train al een stuk minder zwaar dan voorheen.

  • Jeanine Hofs 26 April 2018 at 13:37 - Reply

   Ronny, wat goed van je dat je weer aan het sporten bent ook al vind je het moeilijk en worstel je met je energie. Beweging is goed voor je en het helpt je je energie uit de stagnatie te houden. Het zal ook je conditie en je spierkracht verhogen. Het zal echter geen energie voor je creëren zoals je in mijn artikel al hebt gelezen.

   Aangezien je in 2016 opgebrand bent geweest is de kans groot dat je ‘spaarrekening’ nog niet is aangevuld en dat kan de reden zijn dat je nog steeds moe bent en je lichaam geen ‘drive’ heeft om te gaan sporten. Lees mijn artikel over burn-out maar eens daarover: http://www.jeaninehofs.nl/waarom-duurt-een-burnout-zo-lang/

   Wat ik je aan zou raden is dat je tijd gaat steken in persoonlijke ontwikkeling zodat je efficiënt energiemanagement kunt gaan toepassen en dat je iedere dag blijft bewegen en wanneer je gaat trainen dat je dit op herstel-niveau doet (vraag maar aan je trainer).
   Succes!

 2. Jolanda 20 March 2015 at 12:50 - Reply

  Al jaren ben ik een gepassioneerde hardloopster. Een jaar of 8 geleden begonnen met start-to-run en sinds les 1 vond ik het verslavend lekker. Ik ben nooit iemand geweest die doorgaat tot op het tandvlees, maar vind het wel lekker om me regelmatig flink in het zweet te lopen. Genoeg energie om veel energie te spenderen kennelijk.

  Afgelopen december heb ik een kleine hersenbloeding gehad. Het is goed afgelopen en ik hou er niks aan over, maar de energie is nog ver te zoeken op dit moment. Dat merk ik ook nu bij het weer oppakken van het hardlopen. Er is een andere grens in mij die ik moet respecteren. Ik heb maar beperkte energie beschikbaar en die kan én wil ik niet op laten gaan aan intensief sporten. Maar ik merk dat ik, in een hele rustige versnelling en vér onder mijn normale “max” blijvend, op deze manier ook wel op kan laden. Heerlijk in de buitenlucht de knikjes uit de tuinslang lopen :-). Ik geniet ervan.
  Veel fijne tips en info trouwens, op deze website. Dank je wel.

  • Jeanine Hofs 20 March 2015 at 18:37 - Reply

   Wat goed van je Jolanda dat je zo zorgvuldig met je energie om gaat en dat je zo bewust die keuzes maakt. Nou kun je zeggen “dat moet ik wel” maar toch kan en doet lang niet iedereen met beperkte energie dat hoor. Dus complimenten dat je zo goed naar jezelf luistert.

   • Jolanda 21 March 2015 at 18:08 - Reply

    Het is meer een kwestie van door schade en schande wijs worden :-). Maar ik ben nog nooit zo (inderdaad omdat ik wel moet) “finetunerig” afgestemd op mijn lijf dan nu. Nog veel te leren en te voelen, maar eigenlijk ook wel mooi om mee te maken. Ondanks de frustraties die ik ook regelmatig heb omdat ik tegen mijn grenzen aanloop, of erover heen ben gegaan, zoals achteraf blijkt.

 3. Antje Beirnaert 5 February 2015 at 09:26 - Reply

  Beste,

  Ik ben kinesiste en werk vnl met fibromyalgie en cvs patiënten. Al surfend kwam ik op je site.
  De titel van dit artikel deed me direct de wenkbrauwen fronsen tot ik verder las. 🙂
  Het is idd zeer juist wat je daar verwoord: teveel en te hevig sporten slorpt je energie op. Maar rustig bewegen daarentegen gééft je net extra energie.
  Dat is wat wij hier ook doen in ons revalidatie programma fibromove!
  Ik ben heel blij dus te horen en te lezen dat er wél goede informatie en tips en adviezen te vinden zijn op het internet!
  Doe zo voort!

  groetjes,
  Antje

  • Jeanine Hofs 14 February 2015 at 10:07 - Reply

   Mooi dat we op dezelfde gedachte zitten Antje. Klinkt goed jullie programma!

 4. Nicole 29 October 2014 at 16:09 - Reply

  Tijdens mijn yogalessen beoefenen wij vaker YIN-yoga en ik voel me heel goed daarbij.
  Bewust de weg naar binnen (rust) opzoeken in plaats van alleen de buitenkant (prestatie); ik zie het ook in de verandering in de wereld om ons heen….wij hebben meer YIN nodig in een tijd waar er te veel YANG is en is geweest. Ik ben benieuwd naar deze nieuwe ervaring van Jeanine <3!

 5. Brigitta de Roo 11 June 2014 at 09:57 - Reply

  Om mijn energie op peil te houden ben ik me eind jaren 90 gaan verdiepen in het Heilzaam bewegen vanuit de Oosterse Filosofie. Mijn passie heb ik gevonden in de YIN Yoga gebaseerd op de Taoïstische filosofie. Ik gebruik en deel als YIN YOGA docent en Yinspirator graag de metafoor van ‘de tuinslang’ van Jeanine. (altijd MET bronvermelding!!) Ook het boek ‘Blijvend meer Energie’ vind ik een Yinspirerend boek. Ik sluit me dan ook graag aan bij het weer inspirerende artikel van Jaenine.
  Een Yinnerlijke groet, Brigitta de Roo

  • Jeanine Hofs 11 June 2014 at 10:27 - Reply

   Dank je wel Brigitta, wij kunnen wel wat meer YIN gebruiken in deze samenleving!

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]