Vecht niet tegen jezelf!

Onlangs las ik een stukje over de eerste Chinesen die naar het westen kwamen. Zij waren compleet verbaasd over de zwakke “Nier-energie” van de mensen die ze tegenkwamen. “Lege nieren” zoals zij dat zo mooi verwoorden. Nou ja, mooi is het niet want de Nier-energie is enorm belangrijk voor je vitaliteit.

Constant in gevecht
De oorzaak ligt, volgens de Chinesen, in het feit dat wij tegen alles en iedereen vechten. Tegen onszelf, tegen anderen, tegen de natuur. En dat is slecht voor je energie omdat dat het “Water-element” schaadt waar de Nier-energie onder te verdelen is. Het is veel beter voor je energie om je te gedragen zoals water: het gaat recht op het doel af maar kiest daarin ook steeds de gemakkelijkste weg. Ofwel “go with the flow”.

Vechten tegen jezelf
Ik ben altijd verbaasd hoe hard en grof we tegen onszelf kunnen zijn. “Oh, wat ben ik weer stom bezig”, “ik kan ook werkelijk niks”, “ik zie er niet uit met die dikke kont in dat rokje”, “ik kan ook niks volhouden”, klinkt het bekend? Als een vriendin dit tegen ons zou zeggen dan zouden we meteen de vriendschap opzeggen maar schijnbaar is het normaal om dat tegen jezelf te zeggen.

Dat is nou een voorbeeld van vechten tegen jezelf. En daar krijg je “lege nieren” van!

De wet van de aantrekkingskracht
Naast minder vitaliteit trek je door dit gedrag ook nog eens meer negativiteit en onzekerheid aan. Want dat waar je energie in steekt dat groeit. Dat is de “wet van de aantrekkingskracht”.

“Wees voorzichtig met waar je je dromen mee voedt. Voed ze met zorgen en angst en je produceert onkruid dat het leven uit je dromen doet verstikken. Voed ze met optimisme en oplossingen en je zult succes kweken. Wees altijd op zoek naar manieren om een probleem om te zetten in een kans op succes. Wees altijd op zoek naar manieren om je dromen te voeden”.
Lao Tze, Chinees filosoof

Wiens schuld is dat?
Van niemand. Het gaat hier niet om schuld. We leven nou eenmaal in een hectische maatschappij waarin we nooit anders hebben geleerd. Je ouders deden dat en gaven het weer door aan jou. Jij kunt er dus niks aan doen want je wist ook niet beter, je was je er nooit van bewust dat het ook anders kon. Dus zeg nou niet tegen jezelf: “wat stom dat ik dat doe!” maar wees eens lief voor jezelf en houd op met vechten tegen jezelf.

“Hoe kom jij toch aan zoveel energie?”
Mensen vragen het mij heel vaak. Simpel. Ik houd mijn energie in de gaten en ik houd het in balans. Ik ben dan ook een groot voorstander van “practice what you preach”. Ik probeer me altijd aan de adviezen te houden die ik mijn mensen geef. Niet altijd makkelijk en het lukt me ook niet altijd maar toch wel meest van tijd.

In 3 stappen terug in je energie
Zo trap ik er ook wel eens in hoor, dat ik negatief over mezelf denk. Dat ik twijfel aan mezelf en aan mijn kunnen. Zo’n bui komt dan stiekem opzetten als wolken op een zomerse dag. Ze sluipen dichter naar elkaar toe en voor dat ik er erg in heb, hangt er een schaduw over mijn dag. Soms heb ik niet eens in de gaten wat er aan de hand is. Ik weet dan alleen dat ik me somber voel, geremd, minder enthousiast en in gevecht met mezelf. Maar zodra ik dat besef, ga ik actie ondernemen.

Stap-1 : bewustzijn
Eerst maak ik me goed bewust van het feit dat ik uit mijn energie ben en dat daar een oorzaak voor is. Dan ga ik terugdenken naar het moment waarop dat begonnen is. Was dat omdat iemand iets heeft gezegd? Heb ik ergens iets gelezen? Wat is er gebeurd dat geleid heeft tot deze reactie?

Stap-2 : acceptatie
Dan kies ik er heel bewust voor om dat gewoon te accepteren.
OK, ik ben uit mijn energie. Ik ben nu even in gevecht met mezelf en dat is niet leuk. Maar ik ga hier niet tegen vechten want dan gaat het nog meer energie kosten. Ik ben mens en denken is menselijk. Dus ik accepteer dat er belemmerende gedachten binnen kunnen komen. Wat ik wel ga doen is proberen weer terug in mijn energie te komen.

Stap-3 : ombuigen
Ik wil mijn energie weer terug. Ik wil weer blij zijn met wie ik ben en ik wil weer positief en energiek zijn! Hoe doe ik dat? Ik heb daar zo mijn eigen methodes voor maar ik kan me voorstellen dat jij weer andere trucjes kent of gaat verzinnen. Maar dit zijn mijn favorieten:

– iedere keer als ik iets negatiefs denk dan denk ik er 3 keer iets positiefs overheen
– ik schrijf of praat mijn “dwarsliggers” van me af
– ik ga mijn successen nog eens teruglezen in mijn successen-boekje
– ik heb een CD samengesteld met “powermuziek” en die draai ik dan heel hard
– vaak dans ik flink mee 😉
– ik kan altijd terugvallen op vriendinnen die me weer even vertellen hoe geweldig ik ben
– voor het slapen gaan denk ik aan wat er wél goed is aan mij en wat ik al wél heb bereikt
– ik bekijk mijn poster nog eens goed: “denk in oplossingen en kansen”
– ik verzin een liedje met positieve teksten en neurie dat de hele dag door
– ik gebruik positieve affirmaties op allerlei manieren

Nu jij!
Heb jij de regie over jouw energie in handen?
Hoe is jouw interne communicatie met jezelf? Ben jij vaak en langdurig in gevecht met jezelf en zit je daardoor niet optimaal in je energie? Dan is het nu tijd om daar anders mee om te gaan. Ga de komende tijd eens goed opletten welke taal jij tegen jezelf gebruikt. Hoe vaak komen er belemmerende overtuigingen en negatieve gedachten voorbij? Ga eens de drie stappen proberen om snel weer in je energie te komen.

Welke technieken of foefjes gebruik jij om weer in je energie te komen?
Ik hoor ze graag!
(scroll even naar beneden)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.
2018-10-08T17:32:57+00:00Energie|

22 Comments

 1. hailey 18 December 2016 at 10:45 - Reply

  hoi ik wil weten hoe je moet stoppen met vechten want k vecht en dan gaat het miss want ik zie da zwart voor me ogen maar als ik naar de hogere school ga dan gaat het mis en ik ben nog 11 en nu moet ik het af leren maar hoe pleas help me! :'(

  • Jeanine Hofs 18 December 2016 at 12:26 - Reply

   Lieve Hailey
   Dat is inderdaad een serieus probleem, zeker als je dadelijk naar de hogere school gaat. Mijn advies zou zijn dat je dit niet alleen moet proberen op te lossen, daar heb je gewoon de hulp van andere mensen bij nodig. Dus ga hier eens over praten met een volwassene in jouw omgeving (bijvoorbeeld je ouders, of begeleiders op school) en vertel hen eens hoe je hier mee zit en hoe graag je dit zou willen veranderen.
   Echt doen hoor! Want misschien is het in het begin niet leuk maar uiteindelijk zal je dan zoveel meer plezier hebben in je leven en op school!
   Heel veel succes,
   Jeanine

 2. Yvonne 21 June 2014 at 07:53 - Reply

  Beste allemaal,
  Wil het volgende even met jullie delen.
  Heb alles gelezen en heel herkenbaar allemaal .
  En of je nu in de negatieve of positieve flow zit, ineens uit het niets komt er van buiten een telefoonte, je moeder van 90 jaar is overleden, de moeder waarvan ik 20 jaar geleden afscheid heb genomen, zoiets doe je niet zomaar, maar dit is nu niet meer belangrijk.
  Belangrijk is toen ik afscheid van haar ging nemen en ze daar lag in al haar magische energie van de dood, ik geloof niet in de dood, toen brak er iets in mij, liefde stroomde in overvloed, ik heb mijn handen op haar handen gelegd , haar voorhoofd gekust en na lange tijd weer lieve mama kunnen zeggen,ik ben een dankbaar mens, straks ga ik naar mijn vader die ik 20 jaar niet meer heb gezien, ik verlang ernaar om hem weer te zien, het gaat alleen om nu, wat geweest is is niet meer.
  Lieve mensen je denkt en denkt en denkt en dan ineens dit, weg alle negativiteit, slechts licht is er aan de horizon.

  • Jeanine Hofs 30 June 2014 at 10:22 - Reply

   Yvonne, gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Fijn dat je in liefde afscheid hebt kunnen nemen. Dank je wel voor het delen.

 3. Elizabeth 23 October 2013 at 06:49 - Reply

  Beste Jeanine,

  Het vechten tegen mezelf is voor mij gewoon. Nu ben ik bij een accupuncturist en die geeft aan dat de vloeistoffen stil staan. Ik ben extreem moe en ben hard bezig om veranderingen in te zetten. Ik wil natuurlijk snel. Echter elke dag loop ik weer tegen de grenzen op. Dus ben bezig met transformatie kansen.. Ik wil te graag mijn lijf sturen..
  Dank je wel voor je artikel
  Warme groet Elizabeth

  • Jeanine Hofs 23 October 2013 at 10:21 - Reply

   Graag gedaan Elizabeth, ik hoop dat je energie snel in beweging komt en dat je je snel weer beter gaat voelen. Lees ook maar eens de artikelen (of in het boek) over Houtenergie, ik denk dat je daar veel aan hebt.

 4. Sonja Epping 11 August 2013 at 06:23 - Reply

  Ha Jeanine,
  Dank je voor het delen. Heel herkenbaar. Ik merk t vaak veel te laat, dan ben ik al zeer vermoeid…of voel me rot, huilen..Grondingsoefeningen helpen wel. Moet ik me wel echt toe zetten ook want soms ben ik daar zelfs te moe voor.
  Positieve teksten lezen helpt of een kaartje trekken. 😉
  Hartegroet Sonja

  • Jeanine Hofs 12 August 2013 at 09:22 - Reply

   Wat heel goed werkt Sonja, is jezelf trainen om je ieder uur even af te vragen: “hé, hoe is het nou met mij?” En daar dan vervolgens ook rekening mee te houden. Is moeilijk in het begin maar oefenen helpt echt! Succes!

 5. Angela van Bebber 4 July 2013 at 13:12 - Reply

  Hoi Jeanine,
  Goed om weer eens wakker geschud te worden. Zoooo herkenbaar.
  Het is soms erg lastig om uit die maalstroom van negatieve gedachten te komen. Toch zul je het zelf moeten oplossen. Het kost zoveel energie.
  Weet er alles van.

  • Jeanine Hofs 4 July 2013 at 17:26 - Reply

   Fijn dat ik je even mocht schudden Angela 😉 zo kunnen we elkaar toch allemaal helpen!

 6. Suzanne 13 August 2011 at 21:17 - Reply

  Het is voor mij erg herkenbaar. Wij mensen zijn erg gevoelig voor wat er van ons gevonden wordt. Eigenlijk hoeft dit helemaal niet, want iedereen is zoals hij of zij is. Dit is alleen moeilijk te accepteren omdat als iemand iets zegt wij het toch voelen. Juist dat gevoel zorgt voor een gedachte en deze gedachte is bepalend. Ook ik ben een held in mezelf omlaag te trekken, dit heeft mede te maken met het feit dat ik erg perfectionistisch ben en alles goed wil doen. Wat mij helpt op zo’n moment is hardlopen, fietsen of een stuk schrijven.
  Helaas ben ik me 9 van de 10 keer niet bewust van mijn negatieve gedachte. Voor mij dus nog even oefenen……

  Suzanne.

  • Jeanine Hofs 14 October 2011 at 04:35 - Reply

   Ja Suzanne daar komt het inderdaad op neer: oefenen, oefenen en oefenen. En vooral niet opgeven wanneer het even niet meezit of helemaal niet schijnt te werken. Dán ga je pas vooruitgang boeken! Volhouden dus. Succes ermee; je bent hartstikke goed bezig!

 7. Nadia 1 April 2011 at 19:00 - Reply

  Hoi Jeanine,

  Heel herkenbaar! (hoewel ik niet wist dat dit mijn miltenergie was) Wat voor mij goed werkt, is buikdansen. Heb ooit op buikdansen gezeten en als ik nu niet helemaal lekker in mijn vel zit (maar ook soms als ik juist wel lekker in mijn vel zit), zet ik buikdans muziek op (veel te vinden op youtube) en ga ik lekker buikdansen in de woonkamer (wel als er niemand bij is, haha). Heel goed om te aarden!

  Groetjes,

  Nadia

  • Jeanine Hofs 3 April 2011 at 09:33 - Reply

   Hallo Nadia
   Wat een mooie manier om weer in je energie te komen! Door de bewegingen van onderbuik, bekken en heupen is het ook nog eens geweldig voor je Nier-energie. Super!

 8. Brigit van de Kandelaar 30 March 2011 at 17:53 - Reply

  Heel herkenbaar allemaal. Ook ik heb de neiging om mezelf naar beneden te halen en ben ook erg bevattelijk voor meningen van anderen. Ik ‘erger’ me altijd een beetje aan mensen die zichzelf zo geweldig vinden maar kennelijk barsten die van zelfvertrouwen en energie. Nu zit het niet in me om zo over mezelf te denken maar ik merk dat ik altijd snel opknap als iets me lukt en ik me daardoor energieker en sterker voel. Helaas werkt dat ook de andere kant op als iets niet gaat zoals ik het wil of een dag niet zo lekker loopt. Ik moet dan even ontladen en mijn hoofd leeg zien te maken. Actie werkt bij mij het beste. Een lekkere stevige wandeling met goede muziek op mijn I-pod of een ritje op de motor. Bij vermoeidheid heb ik de neiging om een ontspannend bad te nemen of onderuit gezakt op de bank een tijdschrift te lezen maar als ik niet lekker in mijn hoofd zit slaat het piekeren dan juist toe.

  • Jeanine Hofs 31 March 2011 at 18:25 - Reply

   Hoi Brigit
   Ja, soms kan het er ook een beetje afdruipen, van mensen die zichzelf zóóó geweldig vinden. Maar vaak is dat dan ook een masker wat ze opzetten om een onzekerheid te maskeren, om energie/aandacht te vragen van de anderen. Mensen die écht energie en zelfvertrouwen hebben zijn vaak heel prettig gezelschap waar iedereen graag bij in de buurt is. Zij hoeven niet te overdrijven. Zij zijn er gewoon en stralen een bepaalde rust uit.
   Trek je dus niet te veel aan van die mensen, die putten je alleen maar uit en trekken je energie naar beneden. Wegwezen dus! Ik noem deze mensen ook wel eens “rugzakken” of “energie-vampiers” omdat ze je zoveel energie kunnen kosten. En ze zitten vaak overal: op je werk, op de sportclub, tussen je vrienden en in je familie… Ik zal er eens een artikel over schrijven!
   In ieder geval, meteen naar stap-3 dus: ombuigen.

   Piekeren is inderdaad een akelig gevolg van een zwakke Milt-energie (dus vermoeidheid). Rusten is dan toch de beste oplossing en vooral wegblijven bij suikers en andere (snelle) koolhydraten. Afleiding zoeken is dan heel goed bijvoorbeel een goede lachfilm!

 9. Linda Kanters 30 March 2011 at 17:52 - Reply

  Hoi Jeanine,

  Dit stukje is precies wat ik nodig had, om me weer te realiseren dat constant negatieve energie zorgt voor de afname ervan. Wat bij mij helpt is inderdaad, zoals diegene voor mij dat al zei, te gaan schoonmaken of door huiswerk te maken/leren. Hierdoor focus ik mij alleen maar op waar ik me moet focussen en laat ik mijn negatieve gedachten zó los. Tevens schrijf ik elke dag een stukje over wat voor goeds de dag mij heeft gebracht, over wat ik graag wil bereiken, dingen die ik op de korte termijn nog wil doen, inspirerende quotes, teksten en plaatjes en meer van dat soort dingen. Een dosis goede muziek helpt mij inderdaad ook. En last but not least: een goed uurtje sporten! Dan zet je ook alles van je af en ben je erna zo uitgeblust, dat je echt een voldaan gevoel hebt en trots op jezelf bent. Wat me het moeilijkste lijkt is jouw nr 1, namelijk 3 keer positieve dingen denken over 1 negatieve gedachte, daar ben ik niet zo’n held in.

  • Jeanine Hofs 31 March 2011 at 18:12 - Reply

   Hoi Linda
   Wat kan jij toch lekker schrijven. Daar ben ik jaloers op! Het moet dan ook een geweldig boek zijn waar jij die positieve en inspirerende teksten, plaatjes etc. in zet. Het is ook super motiverend om dat later weer eens door te kijken.
   Dat positief denken is ook een kwestie van oefenen. Door het gewoon eens te proberen (misschien wel op te schrijven) en nog eens, en nog eens en nog eens … Gaat je systeem wennen aan deze manier van denken en gaat dat steeds makkelijker doen waardoor ook dat positieve denken bij een negatieve situatie, een gewoonte gaat worden. Gewoon proberen zou ik zeggen!

 10. Caroline 27 March 2011 at 17:20 - Reply

  Hai Jeanine,
  Wat een herkenbare weer :-),een van mijn foefjes is om een klusje in huis aan te pakken ,iets opruimen ,of poetsen,(vaak stapelt de rommel zich evenredig op met een donkere bui) tijdens het poetsen hou ik mn aandacht zvm bij het klusje (dan raak ik al een stukje van mn hoofd in mn lijf) ,en na afloop heb ik tastbaar resultaat van iets wat ik zelf heb gedaan en blij mee ben. Een andere is even kijken in mijn plakboeken . Dat zijn boeken die ik zelf heb volgeplakt met allerlei mooie plaatjes en teksten ,(uit tijdschriften geknipt) ,dat zijn mijn dromen ,en verbeeld mijn droom huis,baan,man…in plaatjes met tekstjes alsof het nu al zo is bv : mijn werk is heerlijk ! ,dan zie ik het voor me ,en is leuk,zowel om te maken als om te kijken. 🙂

  • Jeanine Hofs 29 March 2011 at 19:44 - Reply

   Hoi Caroline,
   Ja, zo’n plakboek is ook mooi! Lekker volplakken met je dromen en wensen maar ook met je successen. Dat moeten we trouwens veel vaker doen; trots zijn op onze successen en ze ook laten zien! Ik heb er ooit een stuk over geschreven, ik zal het binnenkort eens hier op het blog zetten.

 11. Loes Vork 22 March 2011 at 14:39 - Reply

  Dag Jeanine, Don Quichotte zit ons kennelijk in het bloed. Dank voor je tips voor het ombuigen van die negatieve spiraal. Naar buiten gaan, vooral als de zon schijnt, wil mij ook nog wel eens helpen. En het maken van een journal (creatieve dagboekpagina) over de kwestie die me dwars zit. Als je even de tijd neemt om er goed naar te kijken (in plaats van ertegen te strijden), blijkt er vaak iets anders aan de hand te zijn dan je dacht. Iets dat zelfs vaak al verdwijnt doordat je er even naar gekeken hebt.
  Hartelijke groet van een van je trouwe lezers!

  • Jeanine Hofs 29 March 2011 at 19:41 - Reply

   Hoi Loes, dank je voor je tips.
   Even naar buiten is inderdaad ook een hele goede, vooral nu we zo’n mooie voorjaarsdagen hebben! Schrijven gebruik ik zelf ook heel vaak. Niet echt creatief 😉 maar ik schrijf het van me af en eindig dan altijd wel met een paar zinnen waarin ik beschrijf hoe ik het dan graag wél zou willen hebben (LOA!)

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]