Laatst had ik een goede vriendin op bezoek. Ze was een beetje aan het mopperen over haar schoonmoeder die, naarmate ze ouder wordt, steeds stugger begint te worden. Ze moppert aan één stuk door. Klaagt dat niemand haar bezoekt of mee uit neemt maar wil aan de andere kant haar huis helemaal niet uit. Ziet, en benoemt, in iedere situatie het negatieve. En heeft op iedereen iets aan te merken. Kortom niet echt gezellig.

“Zo wil ik niet worden hoor!” zei mijn vriendin. En ik kan me daar helemaal bij aansluiten. Dat wil toch niemand? Zo’n oude zuurpruim worden? De schoonmoeder van mijn vriendin was de aanleiding voor een aardige discussie over ouder worden en dat heeft me aan het denken gezet.

Vanuit de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) is het proces van ouder worden namelijk heel goed te volgen. Het verklaart waarom we ouder worden en wat de gevolgen zijn maar ook wat we kunnen doen om dit proces te vertragen. Kijk, en dan wordt het interessant! Lees dus snel verder en ontdek wat je zelf kunt doen om lang jong te blijven, zowel van lichaam als van geest!

Uitdrogen en krimpen
Wanneer we ouder worden neemt het yin af. Dat is, energetisch gezien, een feit. Yin is dat deel van de energie dat zorgt voor koeling, rust, vocht, voeding enzovoorts. Je zou dus rustig kunnen zeggen dat je uitdroogt en krimpt wanneer je ouder wordt.

Lichamelijke gevolgen
Lichamelijk kan je dat ook merken. Je huid wordt droger, je krijgt rimpels, je slijmvliezen verdrogen, de botten worden brozer en het vlees wordt minder stevig. Je wordt strammer en je krimpt letterlijk. Je kan ook de warmte niet meer zo goed verdragen. Kon je vroeger nog uren bakken op je strandbedje, nu vind je het al snel te warm en zoek je de schaduw op. En op een bepaalde leeftijd kan je zelfs te maken krijgen met warmteaanvallen met overmatig zweten. Allemaal gevolgen van een afgenomen yin.

Psychische gevolgen
Niet alleen fysiek maar ook op het psychische vlak is het uitdrogen en krimpen merkbaar. Je wordt minder soepel in je denken. Stugger in je opvattingen. Minder flexibel en je blijft langer hangen in emoties. Eigenlijk wordt je een verdroogde, meer bekrompen versie van jezelf. Tenminste, als je je yin niet bewaakt. Klinkt niet erg aantrekkelijk toch? Jij wil toch ook graag jong van geest blijven?

De oplossing
Hoe kan je nou voorkomen dat je een bekrompen oude zuurpruim wordt? Simpel. Door ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt. En dat doe je door je yin te beschermen.

Wat kan je zelf doen?

Fysiek gezien
Voeding speelt een belangrijke rol in het hele yin-yang verhaal. Als je je yin wilt behouden dan is het belangrijk om niet te veel yange voedingsmiddelen te consumeren. Erg yang zijn bijvoorbeeld koffie (en cafeïne houdende drankjes zoals Cola en Red Bull), alcohol, gember, knoflook, kaneel, pepers en rood vlees. Wees daar dus voorzichtig mee, zeker in de yange dus warme seizoenen. Maar ook kooktechnieken als frituren en bakken zorgen voor veel yange energie. Sudderen en smoren zijn bijvoorbeeld weer veel yinner.

Eén van de grootste boosdoeners in ouder worden en uitdrogen is roken. Roken heeft een énorm yang effect op het lichaam en staat dus garant voor uitdroging. Dat kan je ook wel zien; iemand die rookt heeft al op vrij jonge leeftijd een dorre en rimpelige gezichtshuid. Ook blootstelling aan externe hitte zoals de zon en de zonnebank heeft dit effect. Niet doen dus als je jong wilt blijven!

Tot slot zijn chemische medicijnen enorme yin-vreters. Nou is dit natuurlijk niet altijd te voorkomen maar het is weer een reden om op zoek te gaan naar de oorzaak van je klachten in plaats van klakkeloos medicijnen te blijven slikken of smeren. Maar ook natuurlijke produkten zoals kruidenformules kunnen heel erg yang zijn. Bijvoorbeeld afslankkruiden. Als je niet zeker weet wat het met je doet blijf er dan alsjeblieft van af. Laat je altijd adviseren door een deskundige op dat vlak.

Het niet-fysieke vlak
Dit stuk is even belangrijk als het lichamelijke. Misschien wel belangrijker. Westers wordt hier niet zo veel aandacht aan besteed maar voor in TCG zijn lichaam en geest onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen ze elkaar direct voeden of beschadigen.

De meest yange emotie is boosheid. Bij mensen die flink boos worden kan je dat ook letterlijk zien; het gezicht wordt rood, aderen gaan kloppen en de ogen raken rood doorlopen. Het stoom komt ze nog net niet uit de oren. Typisch gevalletje van een stijgende yang. Maar het is niet alleen boosheid die dit effect heeft, ook de mindere gevallen van boosheid zorgen hiervoor dus irritatie, gespannen zijn, stress, zelfs het constant dulden van dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt. Het creeërt allemaal veel yange energie en consumeert daardoor yin. Hierdoor droog je sneller uit en wordt je zichbaar ouder. Zowel lichamelijk als psychisch. Wil je jong blijven? Zorg dan voor een goede balans op dit vlak!

Hoe je het ook draait of keert; naar mate je ouder wordt gaat alles krimpen. Het is alleen aan jou hoe vroeg dit begint, hoe snel dit verloopt en in hoeverre het krimpt. Om te voorkomen dat je zo’n bekrompen oude zuurpruim wordt kan je nu alvast zorgen voor verruiming. Dat je je leven en je blikveld zo breed mogelijk houdt.

Hier volgen een aantal levens verruimende tips:

– Zorg dat je iedere dag nieuwe ervaringen opdoet
– Ontmoet regelmatig nieuwe mensen
– Praat eens met mensen die je normaal niet zo zouden aantrekken
– Ga eens vaker een uitdaging aan
– Denk in kansen, niet in problemen
– Houd je vrienden/kennissen kring zo breed en divers mogelijk
– Ben je ergens stellig in? Bedenk dan eens drie manieren om er anders tegenaan te kijken
– Bezoek regelmatig nieuwe plaatsen
– Leer nieuwe dingen bv een taal of een techniek
– Verdiep je eens in een onderwerp waar je helemaal niks van weet (of wilt weten)

Hoe zit het met jou? Doe jij bewust iets aan jong blijven? Hoe houd jij jezelf jong van lichaam en geest? Ik nodig je uit om jouw ervaringen met mij te delen!

[widgets_on_pages id=”Winactie”]

20 Comments

 1. Elisa 17 March 2015 at 08:22 - Reply

  ik hoop geen zuurpruim te worden (ben bijna 60) maar jouw tips zijn voor mij niet toe te passen: ik krijg behoorlijke klachten van draadloze communicatieverbindingen, en bijna elke winkel heeft tegenwoordig WiFi en bijna iedereen zit met zijn of haar smartphone te spelen. Samen met alle zendmasten voor mij niet meer mogelijk om zomaar ergens heen te gaan en nieuwe dingen te doen c.q. te ontdekken. Ik woon in een afgeschermd huis en kan niet eens meer lang in eigen tuin zijn. Mijn nieuwe uitdaging is er een van vluchten: zodra het kan naar het buitenland, waar nog ‘schone’ gebieden zijn. Het geeft eenzaamheid omdat de omgeving het niet altijd snapt (mijn familie gelukkig wel) en je verliest vriendinnen omdat je niet zomaar gezellig ergens heen kunt.
  Ik ben niet de enige, maar het trieste is dat veel mensen dit niet weten laat staan beseffen dat ook zij risico lopen met al die kunstmatige draadloze pulsende velden.
  Ik lig er dus uit, mijn sociale leven ligt plat maar ik ben wel iemand die in mogelijkheden en kansen denkt. Dus heb ik afschermkleding aan als ik de buitenwereld in ga, dit helpt voldoende als ik er niet te lang ben. Ik zorg goed voor mezelf, doe mee aan je energie challenge en ben aan het overleven, maar dan wel vanuit innerlijke kracht en niet meer vanuit boosheid vanwege het feit dat mijn leven me afgepakt is. Zo hou ik het vol maar ik zag het natuurlijk liever anders……

  • Jeanine Hofs 20 March 2015 at 18:34 - Reply

   Het is inderdaad lastig Elisa met die draadloze signalen om ons heen. Daarom hoop ik dat je iets kunt met de rest van mijn tips want ook daar kun je je energie mee versterken. En hoe sterker je energie hoe sterker je Wei Qi ofwel je verdedigende energie. Succes!

 2. jen 1 January 2015 at 13:26 - Reply

  Hoi jeanine,

  ik heb nogal last van hoge bloeddruk door werkstress. Ook heb ik soms last van een hoog suikergehalte ook door stress, ook weinig energie. Ik heb je boek gekocht over energie. Voel mij ook gauw opgejaagd, bij stress voel ik het bloed circuleren door mijn hoofd, wat best wel eng is, af en toe ook duizelig. Ik slik wel medicatie. Wat kun je hieraan doen? Ik woon in Rotterdam heb je daar ook TCM therapeuten?
  Groetjes,
  Jen

  • Jeanine Hofs 5 January 2015 at 10:28 - Reply

   Hoi Jen, ik denk inderdaad dat het een goed idee is om een TCM therapeut op te zoeken in Rotterdam. Ik heb daar geen contacten maar als de therapeut aangesloten is bij een beroepsvereniging en tong- en polsdiagnose doet dan heb je waarschijnlijk een goede therapeut. Succes!

 3. Ginny 17 September 2013 at 10:20 - Reply

  heb dit weekend zo genoten van het samenzijn met mijn zusje in Spanje. heb daar ook de vrijheid gevoeld om dingen te doen, te eten die ik normaal niet zou doen, bestellen! het was zo heerlijk om te doen en te ervaren, het leek wel naar me toe te komen, alle positiviteit (het was ook allemaal even lekker :)) Hoop zo geen oude zure pruim te worden ahhaha

  • Jeanine Hofs 17 September 2013 at 22:59 - Reply

   Ik vind dit een hele mooie manier om dat te voorkomen Ginny 😉

 4. Marijet 4 March 2012 at 14:46 - Reply

  Ontmoet regelmatig nieuwe mensen…………..Ik heb een kookgroepje opgericht met 3 vriendinnen. Om de beurt koken en eten we bij elkaar. Dus 3 keer per jaar ga ik uit eten en 1 keer komen ze bij mij. Best betaalbaar voor 4 avondjes uit, vind je niet? 2 van ons mogen eenmalig! een mysterygast meenemen, dus daar komt ie; we ontmoeten altijd nieuwe mensen en altijd zijn het leuke, want mijn vriendinnen hebben leuke vrienden:) Na 5 jaar houden we een reünie met alle gasten. Iedereen neemt dan natuurlijk zijn best bewaarde kookgeheim mee, dus dat wordt nog eens groot feest. Iets voor jou? Ons bevalt het zo goed, we zijn al bijna aan onze eerste reunie toe:) veel plezier en lekker eten, geniet er maar van!

  • Jeanine Hofs 4 March 2012 at 16:24 - Reply

   Ik weet uit persoonlijke ervaring, dat dit heel leuk is. En ook lekker!
   Goede tip Marijet 🙂

 5. Caroline 31 August 2011 at 18:11 - Reply

  Hai weer ,
  kom net van Purmerend ,en toen ik Arita de groeten deed,moest ze lachen en zei;jaaa, die ken ik héel goed ! studenten van mij ,leuk.
  🙂 groetjes, Caroline

 6. Caroline 10 July 2011 at 10:43 - Reply

  ps ,en dat we maar lang sappig mogen blijven 🙂

  • Jeanine Hofs 11 July 2011 at 10:37 - Reply

   Hoi Caroline
   Je bent bij de Rankuti’s in ieder geval in goede handen. Ik ben daar ook opgeleid dus ik kan het weten. Zo te horen klinkt jouw probleem niet eenvoudig. Het is één ding om yang te verminderen maar om een leegte van yin aan te vullen is een heel ander verhaal. De lange burnout heeft ongetwijfeld je Nier-energie helemaal uitgeput (veel werken, veel van jezelf vergen en weinig rust zorgen hiervoor). En je hebt een goede Nier-energie nodig om weer yin op te bouwen. Ik denk dan meteen aan kruiden. Als je al iets meer energie hebt dan is dat al een heel goed teken. Dat betekent dat je op de goede weg bent. Dat je dagelijkse energie al toeneemt. Nu moet je nog iedere dag wat energie overhouden om af te storten op de spaarrekening (Nier-energie) en dan zal je merken dat de andere klachten gaan afnemen. Volhouden dus en véél rusten.

   Ik zou ook niet meteen heel koud, dus heel yin gaan eten. Richt je eerst maar eens op neutraal en Nier-, en Milt-voedend. Vraag ook je therapeut wat hij/zij aanraadt voor jou. Het is inderdaad niet makkelijk om “in het midden” te eten maar je zult er steeds beter in worden en ook steeds beter aanvoelen wat wel/niet goed voor je is. Je bent in ieder geval goed bezig!

   En ik sluit me helemaal bij je aan: laten we zo lang mogelijk sappig blijven 🙂

   • Caroline 11 July 2011 at 18:11 - Reply

    Ah ,Jeanine ,dankjewel voor deze aanvullende info !! (en de bevestiging dat ik daar in goeie handen ben ,ik ben bij Arita Rangkuti,ze is heel vaardig met de naalden ,binnen een paar seconden ben ik een speldenkussen :-)) Ik ben ter plekke altijd zo onder de indruk van de behandeling,en van de naalden word ik zó loodzwaar (dan merk ik pas hoe gespannen ik normaal ben) dat ik daarna geen pap meer zeg/vraag :-),dus wat fijn dat je het iets toelicht,dat klopt precies met de opmerkingen die ik tijdens het behandelen opving, (uitgeputte nierenergie) ,ik reageer metéen op de naalden ,en krijg nu ook kruiden ,(eerst de lichiiform +eightform ,en nu de eightform+cardiotonicform),en je reactie sterkt me in het volhouden ,dat het nog wel even duurt voor dat dat weer in orde is.

    Arita raadde al alle hete dingen af (prei,uien,knoflook etc.) ,en ook dezelfde dingen als hierboven in je blog,en broodbeleg was even lastig ,ik eet al jaren iedere dag banaan op (spelt) brood hihi, ik dacht dat is koel dus goed voor de milt, maar zij raadde dat toch af ,dus nu appelstroop ,en zvm groentes en granen gekookt. Nier en Milt voedend en neutraal dus ,dat klinkt logisch en goed,ga ik uitzoeken.
    Ik hoop dat de TCG in nederland een vlucht gaat nemen !,we kunnen wel een stabiele richtlijn gebruiken in het doolhof van dieëten en opvattingen :-). Nogmaals dank je voor je hart onder de riem 🙂

    • Jeanine Hofs 12 July 2011 at 08:33 - Reply

     Graag gedaan hoor Caroline. Ik meen het ook echt want je vertoont de belangrijkste tekenen van vooruitgang na zoveel uitputting. Dus ga door hoor! Grappig dat je zo “heftig” op de behandeling reageert. Dat zware gevoel is typisch voor een goede acupunctuurbehandeling. Misschien handig om je vragen op te schrijven en van te voren te stellen 😉 Ik weet hoe het anders gaat daar in de kliniek.

     Banaan heeft ze waarschijnlijk afgeraden omdat die een koude energie heeft. En dat verzwakt de Milt juist weer. Beter zou je kunnen eten wat hier nu groeit. Appels zijn bv beter. Zeker als je ze even stooft met rozijntjes en een heel klein beetje honing. Als je meer over voeding wilt weten, ga dan eens op zoek naar de boeken van Temelie.
     http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/voeding-volgens-de-vijf-elementen/666820886/index.html

     ps. doe je Arita de groeten van mij? Zeg maar van die familie uit Eindhoven (pa en 2 dochters) dan weet ze het wel. Mijn zus was toen ook zwanger en ik ben dus die andere 😉

     • Caroline 29 August 2011 at 12:39

      Dag Jeanine,
      Nou moe ,ik heb deze reactie nog helemaal niet gelezen ,dankjewel !! Wat een goeie tip van ,je ,ik ga mn vragen opschrijven ,want ze is soms een beetje verstrooid 😉 . En fijn dat je bevestigd dat dat zware gevoel duidt op een goeie acubehandeling ,en dat ik tekenen van vooruitgang vertoon,Arita had al gezegd dat het kan lijken dat er niet veel gebeurt ,maar dat ik zeker vooruitga.
      Ik heb het boek van Temelie ,het is gelukkig heel duidelijk geschreven (en jouw boek lijkt me ook fijn tzt) ,en ik ga aan Arita meer tips vragen ook .Nu het met slapen eindelijk beter gaat heb ik ook meer ruimte om wat meer aan dieet te veranderen.
      Ik ga woensdag weer naar Arita ,en ga haar de groeten doen ! 🙂 Zwaai

     • Jeanine Hofs 14 October 2011 at 04:14

      Caroline, ik heb een handigheidje aan dit blog toegevoegd waarmee je je kan abonneren op ieder artikel en dan mn de reacties erop. Zo krijg je meteen een mailtje als er een reactie is. Wanneer het boek uitkomt (naar verwachting april 2012) dan geef ik je ook een seintje. Je zult het zeker de moeite waard vinden met veel achtergrond informatie, zo’n 50 tips en 30 oefeningen om vuur, aarde, metaal, water en hout te versterken!

 7. Caroline 10 July 2011 at 10:41 - Reply

  Dag Jeanine ,heel herkenbaar (helaas) ,ik zit er middenin ,(sinds 2 jaar menopauze) ,ondanks niet roken ,geen alcohol,koffie,thee,cola, pepers,vlees,westerse medicijnen.. enorme klachten van opvliegen (en dan niet in de feestelijke zin :-)),onrust ,slapeloosheid etc.
  Ik ben nu in behandeling bij een Chinese geneeskundige (acup./herbaliste) van Rangkuti ,maar het mindert nog niet heel vlot ,waarbij ik wél moet zeggen dat door een lange burnout waarschijnlijk e.e.a. dieper verstoord is of uitgeput oid (en wonen in een heel drukke stad helpt wellicht ook niet mee) ,ik heb nu al wel iets meer energie,of minder moe,dus het gaat de betere kant op.
  Ik heb net een boek aangeschaft over voeding volgens de 5 elementen om er meer van te gaan begrijpen,want zomaar extreem yin consumeren is ook weer niet goed begrijp ik,recent ook de knoflook ,(gebakken) uien en gember uitgebannen,en nu ik dit lees ook de kaneel (gek op kaneel) ,vanmorgen voor het eerst mn granenpap zonder kaneel ,mmm,ik mis het niet hihi,gek hoeveel je uit (emotionele/nostalgische) gewoonte eet,en niet eens weet dat je het kunt missen. Het lastigste vind ik om te leren in het midden te “eten”, “leven” ,ipv in de extremen, ik merk aan veel mensen dat ze het ene extreem met het andere proberen op te lossen ,heel begrijpelijk, dat deed ik zelf ook automatisch ,(na chips een zoete reep ,en daarna weer iets hartigs ,koud drankje) omdat je niet weet hoe je je moet voeden zonder die cravings te krijgen,om mezelf écht te voeden dus. Ik heb nét maishaarthee gekocht omdat ik las dat dat een neutrale thee is , en helpt de hitte af te voeren, het smaakt naar hooi 🙂 ,én is van Jacob Hooij .
  Fijn dat je de Oosterse visies hier voor leken toegankelijk maakt ,hartelijke groet !

 8. Karin Broere 9 July 2011 at 20:23 - Reply

  Heel leuk artikel! En herkenbaar.Bedankt! En ik ga me eens bezig houden met de levensverruimende tips want volgens mij ben ik hier nogal star in als ik dit zo lees….

  • Jeanine Hofs 10 July 2011 at 09:51 - Reply

   Hoi Karin, leuk dat ik je heb kunnen inspireren! En ik ben benieuwd hoe en wat je nu gaat ondernemen!

 9. Jeanine Hofs 9 July 2011 at 15:31 - Reply

  Precies Sylvia 😉 laten we er met z’n allen naar streven dan wordt het vast héél gezellig als wij later 80+ zijn. Moet ineens denken aan de Benidorm Bastards 🙂

 10. Sylvia 9 July 2011 at 14:43 - Reply

  Bedankt voor t stukje. Hoewel ik mezelf zeker (nog) geen zuurpruim zou willen noemen is het goed nog even met de neus op wat feitjes gedrukt te worden om te proberen dit ook zeker te voorkomen!

Leave A Comment

[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]
[i]