In deze uitgave ...

Hoofdartikel:
15 tips tegen voorjaarsvermoeidheid: Move that Qi!

Berichtje van Jeanine:
Gelukkig nieuwjaar!

Nog geen abonnee?
Schrijf je dan hier in voor deze nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van alle nieuwtjes!

Maart 2010

Deze eZine verschijnt eens per maand. Je ontvangt het omdat je je er voor op gegeven hebt of omdat je bij de Shenmen Kliniek onder behandeling bent (geweest). Met de link onderin deze eZine kun je je abonnement of e-mail adres wijzigen.

Enthousiast?
Stuur dit eZine dan door naar iemand die je ook een leven vol balans, plezier, succes en overvloed gunt!

Berichtje van Jeanine

Gelukkig nieuwjaar!

Pardon? Ben je daar niet een beetje laat mee?
Laat me dat even uitleggen:
Ik ben getrouwd met een Iraanse man en zodoende ben ik in aanraking gekomen met een eeuwen oude traditie: “Navruz”. Navruz is een feest dat al duizenden jaren gevierd wordt op 20/21 maart: de eerste dag van het nieuwe jaar.

Zij vieren dus nieuwjaar wanneer de lente haar intrede doet. Hoe mooi is dat!
Wanneer het aantal daguren gelijk is aan het aantal nachturen, gaat de kracht van het licht het overnemen van het duister. De aarde kan ontwaken en het leven kan weer opleven. Dat is lente!

Het is van oorsprong een Perzisch feest en is overgenomen door vele landen langs de zijderoute, tot zelfs in China. De oude tradities hebben de komst van de islam overleefd en tegenwoordig is het zelfs een nationale feestdag. Ook in de dagen erna zijn de mensen er nog volop mee bezig. Er wordt gefeest, familie en vrienden worden bezocht en men gaat opruiming houden in hun leven. Er wordt dus grote schoonmaak gehouden, er wordt gedecoreerd met bloemen, er wordt nieuwe kleding gekocht maar men gaat ook ruzies bijleggen, schulden kwijtschelden en elkaar vergeven voor dingen uit het afgelopen jaar.

Dus ik wens jou ook een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar!
Vier het leven en geniet ervan!

Jeanine Hofs

Hoofdartikel: 15 tips tegen voorjaarsvermoeidheid: Move that Qi!

Ken je dat? De zon schijnt, de lammetjes dartelen vrolijk door de wei, vogels vliegen af en aan om nestjes te maken. Kortom alles en iedereen schijnt te bruisen van energie. Behalve jij. Jij voelt je moe, lusteloos en wil eigenlijk liever gaan slapen... Lees dan vooral verder want hieronder geef ik je 15 tips om over de bekende “voorjaarsvermoeidheid” heen te komen!

Het voorjaar: tijd voor vernieuwing
Na de rustige wintertijd waarin de natuur zich heeft teruggetrokken in de wortels, in de kern, is het nu weer tijd voor lente. Tijd voor de energie om wakker te worden en naar buiten te treden. Tijd voor vernieuwing en groei; kijk maar naar de natuur. Het is ook tijd voor nieuwe ideeën en voor het planten van zaadjes voor de toekomst. In de TCG staat het element “Hout” centraal (klik hier voor een uitleg "5 elementen").
Dat betekent dat de Lever en de Galblaas een belangrijke rol spelen in de krachtige energie van de lente.

Oorzaken van voorjaarsvermoeidheid
Voorjaarsvermoeidheid wordt in de TCG “chun kun” genoemd. Letterlijk vertaald: “lente slaperigheid”. Enerzijds wordt het veroorzaakt doordat het lichaam zich niet kan aanpassen aan het veranderende seizoen. Anderszijds kan een blokkade van de Lever energie de boosdoener zijn.

In de winter was de Qi meer naar binnen gericht dus meer gericht op de hersenen en de organen. In de lente komt de yange Qi meer naar buiten en daar moet het lichaam aan wennen. Vooral mensen die veel denken, dus veel in hun hoofd zitten, kunnen moeilijker schakelen. Maar ook voor ouderen en bij chronische klachten is dat lastig.

Heb jij een blokkade in jouw Lever-energie?
Het is belangrijk om te weten dat de TCG meer functies toeschrijft aan de Lever dan de Westerse fysiologie dat doet. Een blokkade in de Lever-energie, ofwel een Lever-Qi-stagnatie, kan zich direct uiten in o.a. :

 • nek-, schouderklachten
 • hoofdpijnen
 • last van stress
 • snel geïrriteerd of boos
 • snel gespannen (letterlijk en figuurlijk)
 • last van pezen en banden
 • langzaam herstellende blessures
 • opstartproblemen (bv ‘s morgens)
 • spanning of kramp in de spieren en pezen
 • rusteloze benen
 • PMS en andere menstruatie klachten
 • last van de ogen
 • bittere smaak in de mond

En indirect o.a.:

 • vermoeidheid, lusteloosheid
 • allergieën
 • zoetbehoefte
 • klachten mbt spijsvertering en stoelgang
 • zoetbehoefte
 • overgewicht
 • piekeren, malen, denken
 • maagklachten (boeren, hikken, zuur, etc.)
 • huidklachten

Tijd voor aktie! Move that Qi!
Kort samengevat is het in de lente dus belangrijk om vooral de lever te ondersteunen. Dat wil zeggen verzorgen, voeden en reinigen, om stagnatie te voorkomen. Acupunctuur is uitermate geschikt hiervoor maar er zijn ook een aantal stappen die je zelf kunt zetten:

De 15 tips:

1 - Verminder de belasting op je lichaam aan toxines en chemicaliën
Ieder jaar consumeren we gemiddeld 7 kilo aan chemische toevoegingen via ons voedsel. Zoals conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen, emulgatoren, etc. Daarnaast krijgen we ook nog eens zo’n halve kilo bestrijdingsmiddelen binnen. En wat denk je van de troep die men stopt in schoonmaakmiddelen en verzorgingsprodukten. Dan heb ik het nog niet eens gehad over alcohol, medicijnen, drugs, tabacsrook en uitlaatgassen...

Aan de lever de taak om al deze gifstoffen te ontgiften waarna ze als onschadelijke stoffen afgevoerd kunnen worden. Flinke klus dus. Geen wonder dat steeds meer mensen allergieën, long- of huidklachten hebben.

Wil je fitter de lente door, help dan je lever en verminder de intake van gifstoffen.

 • stop met roken of drugsgebruik
 • vermijd overmatig alcoholgebruik
 • eet vers, onbewerkt voedsel (liefst biologisch)
 • was groenten en fruit grondig voor gebruik
 • drink genoeg water, liefst gefilterd of bronwater
 • gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen en verzorgingsprodukten
 • leer labels lezen zodat je weet wat je binnenkrijgt of op je lijf smeert

2 - Ontgiften
Help je Lever nog meer door regelmatig te ontgiften. Bijvoorbeeld door thee of kruiden te gebruiken. Paardebloem en brandnetel zijn hiervoor ideaal. Andere kruiden die de Lever ondersteunen zijn munt, groene thee, goji bessen, chrysant, kamille en silybum marianum. Een perfect begin van de dag is een glas lauw water met het sap van een halve citroen en een theelepel honing.

Wees wel voorbereid op een reactie. Als je veel afvalstoffen af te voeren hebt dan kan je je eerst wat slechter gaan voelen (griep achtig) voordat je je beter voelt.

3 - Eet veel chlorofyl-rijke groenten
Ik hoor het je denken: chloro-watte? Chlorofyl is de pigmentstof die planten hun groene kleur geeft. Groen is ook de kleur van het element “Hout” dus het versterkt de Lever. Chlorofyl heeft bijna dezelfde structuur als hemoglobine (de ijzerhoudende kleurstof van onze rode bloedlichaampjes) alleen bevat het magnesium ipv ijzer. Aangezien het zich gedeeltelijk om kan zetten in hemoglobine versterkt het tevens het bloed.

Om de Lever te versterken eet je dus zo veel mogelijk groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, andijvie, raapstelen, rucola, pak choy, peterselie en vergeet het blad van de paardebloem niet; erg zuiverend!
Supplementen zoals spirulina en chlorella zijn ook een uitstekende bron van chlorofyl.

4 - Eet wat de natuur je biedt
Het is voor de mens altijd beter om te eten wat de natuur je biedt, daar waar je woont. En om te eten wat het seizoen je op dat moment geeft. Het is niet alleen verser, het past ook beter bij wat je nodig hebt. In de lente betekent dat meer bladgroenten en minder wortelgroenten. Als het warmer wordt kunnen we weer wat lichter en koeler gaan eten. Dus minder soep, stamppot en stoofschotels maar vaker stomen en wokken. En als je systeem er tegen kan af en toe wat salade.

5 - Eet niet te laat op de dag
Tussen 01.00 en 03.00 uur is de Lever op zijn sterkst en kan hij optimaal zuiveren. Zorg ervoor dat je niet te laat eet (niet meer na 21.00 uur), zodat je lichaam op dat moment niet bezig hoeft te zijn met het verteren van voedsel.

6 - Meer zuur
De smaak die bij het element “Hout” hoort is zuur. Citroen, limoen, zuurkool, groene zure appels, azijn, yoghurt en zure bommen zijn dus prima voedingsmiddelen om de circulatie van de Lever-energie vloeiend te houden.

7 - Meer groen
Zoals gezegd is de kleur groen bevorderend voor de Lever-energie. Breng daarom meer groen in je leven. Eet meer groen, draag meer groen, verf die muur groen, haal groene planten in huis en ga eens vaker naar buiten om te genieten van al het mooie groen om je heen!

8 - Zorg voor je ogen
Volgens de TCG “opent de Lever in de ogen”. Zorg dus goed voor je ogen en laat ze niet te moe worden. Doe ze midden op de dag eens dicht tijdens een ‘powernap’, doe eens oogoefeningen of leg eens lavendelzakjes op je ogen. Zeker als je regelmatig aan de PC werkt is het belangrijk om iedere 15 minuten even weg te kijken of je handen even over je ogen te leggen totdat alles zwart is.

9 - Ga op tijd slapen
Maak er een gewoonte van om vóór 23.00 uur naar bed te gaan. Dan ben je namelijk tussen 01.00 en 03.00 uur in de juiste slaapfase voor de Lever. Tussen 01.00 en 03.00 is de Lever-energie op zijn sterkst en wordt het bloed gezuiverd en de hormonen gereguleerd.

Zorg voor genoeg slaap, liefst 8 uur, maar ga niet langer slapen. Dat verdooft namelijk de hersenschors en geeft nog meer slaperigheid, volgens de TCG.

10 - Beweging
Een ideale manier om een Lever-Qi-stagnatie te voorkomen en op te lossen is natuurlijk bewegen. En dan bedoel ik niet 3 keer per week als een idioot gaan spinnen en hardlopen. Nee, niet uitputten maar gewoon lekker bewegen! Liefst iedere dag 15 tot 30 minuten. Dansen, hoelahoepen, wandelen, stretchen, zwemmen; allemaal goed.

11 - Aarden
Lente en het “Hout” element staan ook voor wind. En wind kan de Qi helemaal verstrooien, waardoor er problemen kunnen ontstaan zoals vermoeidheid en ademhalingsklachten (let maar eens op hoeveel mensen er nu keelklachten hebben en/of hoesten). Een goede oplossing hier tegen is “aarden”. Acupunctuur is hiervoor ideaal maar ook meditatie en ademhalingsoefeningen zijn heel goed.

12 - Tijd voor verandering
Lente betekent een nieuw begin en is dus een perfecte tijd voor veranderingen en nieuwe gewoontes in je leven. Het is tijd om de dingen te laten gaan, die niet meer bij je passen, die niets meer toevoegen aan wie je nu bent. Het is tijd voor het bedenken van nieuwe plannen en nieuwe doelen. Je hoeft ze nog niet uit te voeren; daar is de zomer voor. Net als in de natuur komt die bloei vanzelf.

Wat kan jij doen om te ontkiemen en te ontluiken?
Ga eens visualiseren, schrijf, maak lijstjes, droom, praat met vrienden, onderzoek, maak een moodboard. Doe eens dingen buiten je comfort-zone om het proces op te starten.

13 - Opruimen / grote schoonmaak
Volgens de 5-elementen leer wordt “Hout” geremd door “Metaal”. Om Lever stagnatie te voorkomen is het dus belangrijk om “Metaal” sterk te hebben. “Metaal” betekent Longen en Dikke darm en heeft alles te maken met opruimen. Opruimen en afvoeren van wat niets meer toevoegt aan wie je nu bent en wat je nu wilt.

Pak je huis dus eens grondig aan. Heel systematisch, kamer voor kamer. En dan niet alleen de rondslingerende troep. Nee; ook de kasten en de laatjes. Alles wat niet nuttig is moet weg. Je zult merken dat je dat al een hoop lucht en ruimte geeft!

Maar pak niet alleen je huis aan, pak ook je emotionele troep aan. Neem de tijd voor jezelf om na te denken. Om ieder kastje en laatje van je binnenkant te bekijken en aan te pakken. Wat blijf je met je mee dragen wat je eigenlijk helemaal niet meer nodig hebt? Eventueel schakel je de hulp in van een therapeut of van goed luisterende vrienden.

14 - Boosheid
De emotie die bij de Lever hoort is boosheid. Irritatie, stress, gespannenheid, geprikkeldheid, woede en alles er tussen in. De energie van de lente is heel sterk. Kijk maar eens hoe een klein zaadje kan uitgroeien tot een enorme boom. Boosheid kan dus ook een enorme kracht hebben. En in de lente, zeker bij een stagnatie in Lever, kan die sneller naar voren komen. Probeer in ieder geval niet die krachtige energie van boosheid naar binnen toe op te slaan. Want dat kan je flink beschadigen. Als de boosheid er éénmaal is dan moet je hem ook uiten. Ga maar schreeuwen, stampvoeten of rennen, maar doe er iets mee. En ga later kijken hoe je dat de volgende keer anders aan kunt pakken.

15 - Zoek de zon op
De zon is goed voor je. Het maakt vitamine D aan en geeft je een boost van yange energie. Hierdoor kan je je batterij als het ware weer opladen. Maar wees wel voorzichtig! Een kwartiertje per dag buiten zijn, met blote armen en gezicht is voldoende om bij te tanken. Zorg er wel voor dat je niet verbrandt en blijf tussen 12.00 en 15.00 lekker in de schaduw.

In mijn blog geef ik nog meer uitleg over de 5 elementen.

©2010 (copyright) Jeanine Hofs, alle rechten voorbehouden.


Jeanine Hofs helpt mensen om meer uit hun leven te halen, door het geven van lifestyle adviezen uit oude Oosterse wijsheden gecombineerd met de moderne wetenschap. Ze is gediplomeerd therapeut Tradionele Chinese Geneeswijzen, alround fitnesstrainer en gewichtsconsulent. Ze publiceert een Ezine met gratis succes tips. Kijk voor meer informatie op www.jeaninehofs.nl en leer hoe ook jij een leven kan leiden vol balans, plezier, succes en overvloed!

Wil je dit artikel publiceren in een nieuwsbrief, website of tijdschrijft?
Je hebt toestemming om dit artikel te publiceren, indien je niets aan de tekst verandert en indien je de bovenstaande slagzin volledig en inclusief een werkende link naar de genoemde website, erbij opneemt. Een kopie of link naar mij, van jouw publicatie wordt zeer gewaardeerd.


Persoonlijke gegevens en e-mail adressen zullen nooit aan derden verstrekt worden en uitsluitend gebruikt worden voor het toezenden van deze nieuwsbrief.

Wie is Jeanine?

Jeanine Hofs helpt mensen om meer uit hun leven te halen. Door hen te helpen het pad te vinden naar meer balans, plezier, succes en overvloed.

Jeanine heeft al honderden mensen begeleid en geholpen op het gebied van gezondheid en succesvol leven. Door oude Oosterse wijsheden te combineren met de moderne wetenschap heeft zij lifestyle adviezen ontwikkeld die al vele mensen meer geluk, plezier, balans en overvloed hebben gebracht.

Ook jij kan meer uit je leven halen. Ook jij kan het leven van je dromen leiden. Bezoek regelmatig haar site www.jeaninehofs.nl, waar ze al haar kennis en geheimen deelt.

Of volg Jeanine hier: