De volgende twee mails ontving ik van Tonny, na het lezen van ‘Blijvend meer energie volgens de vijf elementen’:

Hoi Jeanine,

Ik heb je boek nu één keer helemaal doorgelezen. Ik ben zo blij dat ik het gekocht heb!

Ik heb heel veel aan de inzichten, inspiraties, checklists en vooral de oefeningen en affirmaties. Precies wat ik nodig heb in deze fase van mijn leven, om uit de impasse, waarin ik me bevind (bevond?), te komen.

Het meeste voordeel heb ik bij het inzicht van balans.
Overal weer die balans! En de yin en yang benadering. Ook bij Reiki wordt gepraat over losmaken van blokkades en energie laten stromen, maar wat ik miste was het in balans brengen van energieën. Verder vind ik de aandacht en oefeningen voor verschillende orgaan- en energiesystemen erg fijn om me beter te kunnen concentreren en focussen. Ik doe bijvoorbeeld de “Visualisatie voor je huid, longen en darmen” uit Metaal elke avond. De ene keer met “jouw” mooie licht, de andere keer “gewoon” met Reiki. Niemand binnen de Reiki heeft ooit dat hele belangrijke grote orgaan “huid” als aandachtspunt genoemd… Nou krijgt bij een goede Reiki behandeling je hele lichaam voldoende energie, maar door het focussen werkt het voor mij in ieder geval beter.

Ik vind je schrijfstijl erg toegankelijk, duidelijk en prettig leesbaar.
Ook de humor in je teksten kan ik erg waarderen en de manier waarop je mij als lezer heel direct aanspreekt. Ook de indeling van het boek vind ik erg prettig. Een duidelijke, herhalende structuur per element. Erg prettig, ook als naslagwerk.
Met een heleboel tips en oefening kan ik nu al wat. Dat is erg prettig. Maar ik blijf regelmatig terugkijken of andere oefeningen misschien op dat moment beter zouden kunnen zijn.

Ik werd heel vrolijk van het lezen van je stukje “Voorbereidend werk”! Ik weet niet waarom maar ik werd er gewoon blij van. Ik ben geen map gaan kopen maar ik gebruik Mindmap programma’s op mijn computer en smartphone. Ik heb dus altijd al mijn aantekeningen bij me. Ik heb zelfs van alle tips en oefeningen de titels in mijn MindMap gezet en álle affirmaties. Dit alles ingedeeld per element, zoals in het boek. Heel handig om waar dan ook weer even inspiratie op te doen.

Affirmaties
Ik kijk de hele lijsten affirmaties regelmatig door en voel dan wat ze met me doen. Ik probeer vooral wat te doen met de weerstand-oproepende affirmaties. Ik heb mijn eigen aparte lijstjes gemaakt en ik verwacht die lijstjes ook nog regelmatig aan te passen. Ik kijk er elke dag, vaak meerdere keren naar. Het helpt me echt. Vooral met opstaan en actief worden en weer in de flow komen op het werk als ik het weer even kwijt ben.

Vooral één affirmatie van jou blijf ik heel vaak gebruiken: “Ik bruis van de energie!”
Die stond in eerste instantie zó ver van me af (ik en bruisen, ja ja) dat die nog de meeste impact op me had en nog steeds heeft. Ik word er elke keer weer blij van en voel echt de energie bruisen! 😀

Ik voel dat er van alles aan het werken is
en heb dus al een paar keer terug moeten schakelen. Nieuwe inzichten verwerken en wezenlijk veranderen kost tijd én energie. Heel apart dat ik nu, na jaren fanatiek EHBO’er te zijn geweest bij DAF, er ineens achter kom dat ik dit helemaal niet meer leuk vind, en eigenlijk nooit echt leuk heb gevonden… Maar ik vond dat ik dat moest doen… De trainingen, vooral met Lotus-slachtoffers, kostten mij te veel. Omdat het voor mij echt voelde, ook al weet ik dat het allemaal nep was. Ik wijt dit inzicht en deze, best moeilijke, stap (falen?) direct aan het bezig zijn met jouw boek. Mooi wat zoiets allemaal teweeg brengt!

O ja. Ik hoef ook bijna nooit meer ’s nachts mijn bed uit om te plassen en ik slaap een stuk beter. Heerlijk!  Ik ben benieuwd wat het volhouden van de oefeningen en het bewust bezig zijn met mijn energieën en balansen verder nog gaat brengen. Ik voel dat er nog wel wat zit te wringen om naar boven te komen. Dat ik nog wat beerputjes aan het dichthouden ben… Maar dat komt dan wel op zijn tijd. Alles in één keer aanpakken gaat toch niet.

Heel erg bedankt voor je openheid in het boek en op je site en voor het schrijven van dit geweldige boek!
Heel veel groeten van een bruisende Tonny!

En twee maanden later:

Hoi Jeanine,

Jij wenste mij, in je reactie, toe dat ik mijn toewijding aan mezelf en mijn energie voort kon zetten. Dat was waar ik zelf ook wat huiverig voor was. Wat gebeurt er nadat de eerste euforie voorbij is en het allemaal weer “normaal” wordt? Kan ik het vasthouden?

Ja, het lukt!
Nou, ik ben heel blij dat ik kan zeggen dat het mij aardig lukt! Het verandert natuurlijk steeds. Ik doe dan weer wat meer van dit en dan weer van dat, net zoals ik het nodig heb. En ik ben het ook alweer een paar keer een dag helemaal kwijt geweest. Maar de slechtste momenten waren, achteraf gezien, nog altijd beter dan het daarvoor was geweest. En dat zegt heel wat.

Het gaat goed
Wat ik het mooiste en fijnste vind is dat de basis blijft. Ik zit beter in mijn vel. Ik heb meer energie. Ik ga meer dan ooit mee met de flow. Ik herstel veel sneller. Hoe? Door vooral goed voor mijn Aarde en Water te zorgen, mijn balans in de gaten te houden en waar nodig bij te sturen en ervoor te zorgen dat alles goed blijft stromen. En daar helpen de affirmaties enorm goed bij. Op de slechte dagen bleek achteraf dat ik geen affirmaties gedaan had en zelfs niet op het idee was gekomen om ze te gaan doen. Dat is de les die ik uit die dagen geleerd heb: affirmaties, affirmaties en nog eens affirmaties, ook al druist het helemaal tegen mijn gevoel in en zie ik helemaal niks zitten: toch die affirmaties doen!

Negatieve gedachten
Ik ben erachter gekomen dat ik heel veel negatieve gedachten had. Dag in, dag uit, de hele dag door. Dat was eigenlijk één van mijn grootste hindernissen. Tegenwoordig betrap ik mezelf meteen op negatieve gedachten, ben me daarvan bewust en zet er meteen positieve affirmaties tegenover. Ik ontken de gebeurtenis of oorzaak van de negatieve gedachte niet, stop ook niks weg, maar ga er gewoon anders mee om. Dat werkt door in mijn hele wezen en is misschien zelfs wel de echte basis van alle positieve veranderingen. Negatieve gedachten zijn zo’n enorme energielekken. Niet normaal!

Positieve gedachten
Ik merk dat ik, door mijn veel positievere kijk op alles en positieve houding veel beter met familie-, werk- en thuissituaties om kan gaan. En het heeft ook een positief effect op de algemene sfeer om me heen. Als anderen om me heen heel negatief bezig zijn dan ga ik daar niet meer in mee. Ik ga er ook niet tegenin, maar zet er gewoon een bak positiviteit en positieve uitstraling tegenover. En dat werkt! Ongelofelijk, maar het werkt. Niet altijd en overal even goed natuurlijk. Maar, om het maar eens wetenschappelijk te benoemen: ik “meet” een significante verbetering.

Blijvend meer energie
De titel van je boek is geen loze belofte maar een keihard feit: BLIJVEND meer energie!
Ja, ja, je moet het allemaal zelf doen en er zelf keihard aan werken en eraan toe zijn. Ik zat op een dieptepunt, was er blijkbaar aan toe en wilde eraan werken, maar als jouw boek er niet op dat moment geweest was… Wie weet hoe het dan nu met mij zou gaan?

Bedankt!
Dus bij deze een welgemeende, tweede, wegens succes geprolongeerde: Dank je wel Jeanine! Dank je voor je inzichten, je website, je openheid en je boek. Je hebt mijn leven “onherstelbaar” verbeterd en ik ben er heel gelukkig mee!

Een gelukkige, energieke en bruisende Tonny.