Als je blijft doen wat je nu doet, blijf je krijgen wat je nu al hebt… Dus die doelen die jij wilt bereiken die vereisen iets van jou.

Wat is dat? En hoe kom je daar? Wat zijn je accelerators en je belemmeringen? Daar gaat deze aflevering over.

Luister hier naar deze aflevering:

Of luister via jouw favoriete app:

SpotifyiTunes/Apple PodcastGoogle PodcastsPodcast AddictPlayer FMStitcher
Ook te vinden in Overcast, Pocket Casts, Castro, Castbox.

Shownotes

In de aflevering van deze week:

 • Als je je verlangens, dromen en doelen helder hebt dan is het tijd voor een volgende stap: kijken wat die doelen nodig hebben van jou. Je kunt niet iets willen, verandering willen in je situatie, maar niet anders willen doen. Verandering in je leven vereist dat je zelf ook verandert. En dat is oncomfortabel. Niet fijn, niet altijd leuk. Maar daar zul je doorheen moeten. 
 • Hoe pak je dat aan? Het gaat pas goed voor je werken als je eerst helder hebt wat de kwaliteiten zijn die je verder kunt ontwikkelen. Of de valkuilen die je kunt laten afnemen. 
 • Een tip tussendoor: ga niet proberen alle kwaliteiten die er zijn te ontwikkelen. Dat is zonde van je energie en tijd en het werkt toch niet. Je kunt beter samenwerken of uitbesteden of delegeren. 
 • Dus ga niet proberen kwaliteiten te ontwikkelen die niet bij jouw energietype horen. Dat gaat niet werken! Zo ga je je doelen niet bereiken, wordt het een grote worsteling, word je er moe van, geïrriteerd en gefrustreerd.
 • Wat moet je wel doen? Opzoeken welke kwaliteiten horen bij jouw meest dominante elementen. Ga ook opzoeken welke valkuilen er horen bij jouw meest dominante elementen. Vanuit daar ga je kijken naar welke kwaliteiten het meest onderontwikkeld zijn en welke valkuilen je het meest belemmeren je doelen te behalen. En daar ga je dan mee aan de slag!
 • Energiemanagement biedt nog veel meer mogelijkheden als het gaat om accelerators en belemmeringen.
 • Denk bijvoorbeeld aan intuïtie. Het is een enorme accelerator als je weet hoe het voelt als je contact hebt met je intuïtie. En je dus ook vragen kunt stellen. En dus ook antwoorden krijgt. Die je kunt inzetten als je beslissingen hebt te nemen.
 • Jouw intuïtie je innerlijke wijsheid, zal je namelijk altijd adviezen en hints geven. Zodat je op je pad blijft. Het pad waar jij zielsgelukkig van wordt of blijft. 
 • Een andere accelerator is jouw gemiddelde energiefrequentie. Het is belangrijk dat je die zo hoog mogelijk houdt. Want daarmee ga je optimaal aantrekken, of beter gezegd dan komen de gewenste mensen, kansen, ideeën, mogelijkheden op je af. Je hoeft het dan niet eens aan te trekken, alles is energie, alles is er al, je hoeft je er alleen maar op af te stemmen en dan komt het naar je toe.
 • Het is dus belangrijk je energiefrequentie hoog te houden. Maar hoe doe je dat? Ook dat is weer voor ieder energietype anders. Iets kan het ene type triggeren en het andere totaal niet.
 • Dus ken je jouw triggers? Weet jij waar je energiefrequentie van omhoog gaat (accelerator) of van naar beneden gaat (je allergieën, je belemmeringen)?
 • In dit alles is bewustzijn natuurlijk heel belangrijk. Want dat is stap 1, je kunt pas iets doen aan iets waar je je bewust van bent. 
 • En daarna moet je natuurlijk ook actie ondernemen. Dingen doen en zodanig oefenen totdat ze een gewoonte worden en dus neuroplasticiteit creëren in je brein. Want als je dat hebt dan ben je er! Dan gaan processen automatisch verlopen en kun je je aandacht weer richten op nieuwe dingen die je wilt leren.
 • Je moet eerst een oefening kennen, dan kunnen, dan intrainen (zodat je hersenen verbindingen gaan leggen – neuroplasticiteit) dan pas ben je er, nu kun je hem inschakelen als het nodig is. En natuurlijk moet je het dan ook weer bijhouden. Vergelijk het maar met zwemmen.
 • Er is altijd een ‘nice to have’ component maar ook een ‘need to have’ component. En voor die laatste ‘need to have’ is het belangrijk dat je die neuroplasticiteit creëert in je brein zodat die techniek een gewoonte is die je direct kunt toepassen indien nodig. Zodat je dus automatisch gaat zwemmen zodra je in het water terecht komt. 
 • Daarna moet je de boel natuurlijk ook nog gaan bijhouden. Om die verbindingen in de hersenen niet kwijt te raken, want dat gebeurt wel, die gaan weg als je ze niet gebruikt. 
 • Dat geldt ook voor mindset, dat is ook een belangrijke pijler in energiemanagement.  Zodra je iets denkt, krijg je daar een gevoel bij en dat bepaalt je energiefrequentie. Zo werkt het, dus mindset is ook absoluut een belemmering of een accelerator in het bereiken van je doelen.   
 • Dus zo zie je dat energiemanagement een doorlopend proces is. Mastery is a life long journey.

Enthousiast? > Deel het dan met je vrienden!