Wat zou jij doen als je 10x meer lef had? Wat zou je doen als je denkt aan je fysieke gezondheid en je energie, of je liefdesrelatie? Als je denkt aan geld of aan tijd?

Wat zou je gaan doen. Of juist niet?

Luister hier naar deze aflevering:

Of luister via jouw favoriete app:

SpotifyiTunes/Apple PodcastGoogle PodcastsPodcast AddictPlayer FMStitcher
Ook te vinden in Overcast, Pocket Casts, Castro, Castbox.

Shownotes

In de aflevering van deze week:

 • Wat zou je doen als je 10x meer lef had? De achterliggende gedachte is natuurlijk het stretchen van je comfortzone.
 • Maar wat is lef? Het is een opschalend iets. Vroeger had ik lef nodig voor een lezing voor 200 man. Nu drie podcast shows, een TEDx-talk en een aantal lezingen in buitenland later, denk ik daar heel anders over. Dus wat is lef en wanneer is het eigenlijk nodig om te kijken of je ergens extra lef voor nodig hebt.
 • Is het wel even klaar als je net veel lef hebt getoond? Nee, voor mij niet, ik wil blijven groeien. 
 • Moet je ergens behoefte aan hebben voordat je het lef erbij opzoekt of inschakelt? Dus is lef alleen nodig/nuttig om dingen te bereiken waar je behoefte aan hebt? Om verlangens te realiseren dus?
 • Ik denk dat dat een reden kan zijn. Je hebt een verlangen maar je durft het niet te gaan doen. Maar een andere reden kan zijn dat jij een verlangen hebt en dat je, om daar te komen, dingen moet doen daarvoor die je helemaal niet wilt.
 • Je zou het ook zo kunnen zien: als je dingen doet waar je het lef niet voor hebt, dan train je daarmee je lef-spier en dat gaat je dan helpen in situaties waarin het erop aan komt. Daar zijn heel veel van die leiderschaps programma’s op gebaseerd. 
 • Kortom, wat is lef? Lef is de moed hebben om iets te doen. De kracht om iets te doen zodat je een doel bereikt, een verlangen realiseert. In mijn geval werkt het zo dat wanneer ik mijn verlangen echt voel, daar mijn doelen op gemaakt heb, dat ik dan geen lef meer nodig heb. De drive vanuit dat verlangen is dan zo sterk dat ik gewoon ga. Leuk of niet. Scary of niet scary. Andere mensen blij … of niet. Ik ga.
 • Hoe meer bubbels ik ergens voor heb, hoe minder lef ik nodig heb. Dus voor mij is een betere vraag: waar zitten mijn bubbels? Hoe kan ik nog meer bubbels voelen? Op welk vlak in mijn leven is het plat water?
 • Zoals je misschien wel weet zijn bubbels mijn synoniem voor een goede energie. Dan is mijn energie op een hoge energiefrequentie en dan stroomt hij ook lekker. Daardoor stroomt het dan ook lekker op alle vlakken in mijn leven dus qua gezondheid, in mijn business, met geld, in mijn relatie, in de relatie met mezelf (denk aan me-time, genoeg tijd voor mezelf, genoeg waardering voor mezelf).
 • Hoeveel bubbels voel jij als je denkt aan jouw fysieke gezondheid en je energie? En wat zou je doen – op het vlak van fysieke gezondheid – als je 10x meer lef had? Wat zou je dan gaan doen? Of waar zou je dan juist mee gaan stoppen? 
 • Hoeveel bubbels voel jij als je denkt aan jouw relatie? Jouw liefdesrelatie? En wat zou je doen – op het vlak van je liefdesrelatie – als je 10x meer lef had?
 • Wat gebeurt er wanneer je denkt aan ‘tijd’? Als jij denkt aan de tijd die je hebt.  Werktijd ten opzichte van vrije tijd. Tijd om door te brengen met de mensen waar je van houdt. Tijd om dingen te doen die belangrijk zijn voor jou. Tijd voor jezelf. Wat gebeurt er dan met die bubbels? En wat zou je doen als je 10x meer lef had?
 • Hoeveel bubbels voel jij als je denkt aan geld? Aan geld verdienen, aan je spaargeld, aan hoe je je geld verdient, je bedrijf bijvoorbeeld. Hoeveel bubbels voel jij als je hieraan denkt? En wat zou je doen – op het vlak van geld (en ev werk) – als je 10x meer lef had?
 • Tot slot deel ik nog even wat mijn antwoord is op die vraag, dus wat ik zou doen als ik 10x meer lef had.
 • Volgens de chinese energieleer is moed/lef een kwaliteit van het galblaas-energie-systeem dus als chinezen zeggen: “Oh die heeft een hele grote galblaas, dan bedoelen ze dat die persoon veel moed heeft.”

Enthousiast? > Deel het dan met je vrienden!