Durf jij te vragen om wat je wilt?
Of vind jij dat eng en kies je daardoor voor kruimeltjes i.p.v. een 8 gangen diner?

De keuzes die je maakt bepalen de kwaliteit van jouw leven. Daarom moet je zelf de voorwaarden bepalen, want kiezen voor het één betekent dat je nee zegt tegen iets anders.

Luister hier naar deze aflevering:

Of luister via jouw favoriete app:

Spotify – iTunes/Apple Podcast – Google Podcasts – Podcast Addict – Player FM – Stitcher – Breaker
Ook te vinden in Overcast, Pocket Casts, Castro, Castbox.

Shownotes

In de aflevering van deze week:

  • Ik ben geen makkelijke klant, ik weet wat ik wil en ik vraag daar ook om. Doe ik dat niet dan heb ik naderhand spijt want ik moet verder met het resultaat. Ik heb liever dat het op korte termijn vervelend is dan op lange termijn.
  • Ik ga niet voor ‘jammer’, ik ga niet voor de kruimeltjes, ik ga voor een 8 gangen diner. Ik ga voor totaal vervuld en 1st class leven! Ook dat is energie management. Ook dat is de leiding nemen over en in jouw leven. Want dat is het: JOUW leven.
  • Als jij dat niet mooi maakt, dan gaat niemand dat voor je doen. Wil je dus een bepaalde kwaliteit in je leven, dan moet je daar zelf voor zorgen. En met kwaliteit bedoel ik niet alleen maar dat je in de beste restaurants eet en mooie kleding voor jezelf koopt maar met kwaliteit van leven bedoel ik ook hoe blij je bent als je aan je werk denkt, hoe voldaan je bent als je ‘s avonds op de bank zit, hoeveel energie je haalt uit je relaties, hoe blij je bent met je lichaam, met jezelf!
  • Dat bedoel ik met een totaal vervuld en 1st class leven. Een leven vol energie en bubbels. Daarvoor moet je wel de voorwaarden bepalen in jouw leven. En dat doe je door echt voor jezelf te gaan staan, voor jezelf te kiezen. Want je maakt constant keuzes. En kiezen voor het één betekent dat je niet gaat voor het ander.
  • Ja zeggen tegen het één is altijd nee zeggen tegen iets anders. En dat weten we wel maar we handelen daar niet altijd naar. En nu zeg ik niet dat je altijd en alleen maar dingen moet doen die jij wilt, want je leeft en werkt nou eenmaal met anderen samen. Maar je moet wel heel bewust je keuzes maken, inschatten wat die keuze voor impact gaat hebben – voor jou – en dan ook volledig verantwoordelijkheid voor die impact nemen. 
  • Maar vaak voelen we ons ‘gedwongen’ om ja te zeggen tegen iets wat we helemaal niet willen. Of vinden we dat we het niet kunnen maken om nee te zeggen, of om onze mening te geven, of om ergens om te vragen. En nogmaals, je hoeft niet altijd alleen maar te doen wat jij wilt maar er moet wel een gezonde balans zijn en je moet je prioriteiten helder hebben.
  • Dus ook dat is goed energiemanagement. Besef dat je constant keuzes maakt en dat jouw leven en de kwaliteit die je daarin ervaart, een optelsom is van die keuzes. 
  • Daarom is het ook belangrijk dat je je prioriteiten helder hebt: wat vind je belangrijker: dat iemand jou aardig vindt of dat jij veel energie hebt? Vind je het belangrijker om op korte termijn je fijn te voelen of op lange termijn (en dus even door een zure appel heen te bijten)?
  • Dus sta eens vaker stil bij de keuzes die je maakt. En het niet-kiezen is ook een keuze! Want je kiest ervoor niet te kiezen dus daarmee zeg je ook JA tegen bepaalde dingen en NEE tegen andere dingen…
  • Dus sta eens vaker stil bij de keuzes die je maakt. Waar zeg je nu eigenlijk JA tegen? Waar zeg je dan ook NEE tegen? Welke consequenties zou dat kunnen hebben. En wat als je een andere keuze maakt, welke consequenties zou het dan kunnen hebben? En welke keuze past beter in jouw prioriteiten?

Enthousiast? > Deel het dan met je vrienden!