Iedereen heeft ze; emotionele blessures. Soms kunnen we de oorzaak ervan nog duidelijk herinneren maar soms ook niet.

Wanneer emotionele blessures niet geheeld worden dan gaan ze steeds meer blokkades en problemen in je energie en je gezondheid creëren. In deze aflevering vertel ik je hoe dat zit en wat je eraan kunt doen.

Luister hier naar deze aflevering:

Of luister via jouw favoriete app:

Spotify – iTunes/Apple Podcast – Google Podcasts – Podcast Addict – Player FM – Stitcher – Breaker
Ook te vinden in Overcast, Pocket Casts, Castro, Castbox.

Shownotes

In de aflevering van deze week:

 • Eén van de meest funeste energieslurpers, stress veroorzakers en oorzaken van blokkades zijn onbewuste trauma’s. Vandaag heb ik het niet over zwaar schokkende trauma’s maar over kleinere events die ons toch geschaad hebben. Emotioneel. Events die we misschien niet meer herinneren, of die langer geleden zijn, of waarvan we denken ze geen effect meer hebben op ons. 
 • Wat is eigenlijk een trauma? Trauma komt uit het Grieks en vertaalt zich letterlijk als ‘wond’. Dus een trauma is een situatie waarbij je fysiek of emotioneel een wond hebt opgelopen. Geblesseerd bent geraakt. 
 • Het helen van een fysieke wond kost energie maar ook het helen van een emotionele wond kost energie. Zolang een wond niet geheeld is, blijft hij energie kosten.
 • Als je op zoek gaat en bewust wordt van je opgelopen en niet geheelde blessures dan kun je ze gaan helen en dan kun je heel veel energie terughalen. Maar ook in de toekomst zal het je meer energie opleveren en je leven makkelijker maken. Doordat bepaalde triggers en reacties wegvallen. 
 • Een fysieke blessure kun je zien maar een emotionele blessure is veel minder opvallend. Bovendien gaat dit na een tijdje een soort standaard instelling worden en raak je er een soort van aan gewend waardoor je je er soms niet eens meer bewust van bent dat je die blessure hebt. 
 • Een emotionele blessure kost veel energie maar triggert ook enorm het Fight-Flight-Freeze systeem. Het geeft het lichaam dus heel veel stress en allerlei symptomen die daar weer het resultaat van zijn bv pijnlijke spieren/gewrichten, hormonale klachten, vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, irritatie, verminderde focus en concentratie, hoge bloeddruk, etc. 
 • Als het je zelf niet lukt om een emotionele blessure te genezen dan gebeuren er een paar dingen:
 • #01 – Deze emotie gaat zich steeds meer vastzetten in je lichaam, gaat steeds meer blokkades creëren en gaat dus steeds meer (onbewust) energie kosten.
 • Afhankelijk van soort emoties kan het andere klachten geven:
 • Bijvoorbeeld boosheid. Dit gaat mogelijk nekklachten, schouderklachten, hoofdpijn, menstruatieproblemen geven. Maar het heeft ook effect op het niet fysieke vlak. Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer zo goed organiseren en plannen, je raakt het grote overzicht kwijt, je kunt je creativiteit en ideeën niet meer kunnen omzetten in acties. Dat komt omdat boosheid zich vastzet in het energiesysteem van de Lever. 
 • Bijvoorbeeld verdriet. Dit gaat mogelijk longklachten, luchtwegproblemen, keelklachten, allergieën, huidproblemen, darmklachten, etc. En op het niet-fysieke vlak: moeite met loslaten, veel te veel vasthouden aan zoals het nu is, zoals het hoort, negativiteit etc. Dat komt omdat verdriet en melancholie zich vastzet in het energiesysteem van de Longen. 
 • Bijvoorbeeld angst. Dit gaat mogelijk rugklachten, knieklachten, vruchtbaarheidsproblemen, daling libido, ernstige vermoeidheid geven. Maar ook op het niet fysieke vlak: geen dromen meer hebben, geen vertrouwen, geen of mindere connectie met je intuïtie, je innerlijke zelf voor leiding. Wie ben ik, wat is goed voor mij, wat heb ik nodig. Dat komt omdat angst en vrees zich vastzet in het energiesysteem van de Nieren. 
 • Dus oude blessures kunnen zich als emoties (energy in motion) opgehoopt hebben in je orgaansystemen en daardoor klachten geven die niemand begrijpt. Dit is op te lossen maar daarvoor moet je wel energiewerk doen.
 • #02 – Er zijn dingen in het leven die je steeds weer onbewust herinneren aan dit trauma, hierdoor wordt weer het Fight-Flight-Freeze systeem geactiveerd, dus is er steeds weer die stress en ook steeds weer die emoties waardoor de problemen in stand gehouden worden. 
 • Bv , je raakt in paniek als je een brug over moet met de auto. Of je slaat dicht wanneer mensen hard gaan praten. Of dat je angstig wordt wanneer er een bus voorbij komt. Het kan echt van alles zijn, ook veel minder opvallend, vaak weet je niet eens dat er iets getriggerd wordt omdat het zo vaak getriggerd wordt dat je het normaal vindt. 
 • #03 – Uit overleving gaat je systeem manieren vinden om toch te overleven. Dus als je het dan niet weg kunt krijgen, niet kunt helen, dan kiest je systeem om ervoor weg te lopen. En daar is een menselijk systeem heel inventief in en daar wordt het ook echt interessant! Want velen van ons hebben meerdere mechanismen / technieken om weg te lopen voor die pijn. De kern pijn of emotie zoals je die in eerste instantie voelde of de pijn die later gekomen is vanuit die orgaansystemen die die emoties hebben opgeslagen of vanuit die triggers die constant van alles veroorzaken.
 • Mechanismen weg te lopen voor die pijn kunnen heel uiteenlopend zijn. Opvallende mechanismen zijn verdovende middelen of activiteiten. Bijvoorbeeld verslavingen, waarom drinken we alcohol?, teveel en te hard werken, willen overpresteren, zelf sabotage, uitstelgedrag. Allemaal om weg te rennen voor die pijn, de pijn te verdoven en vaak is dat zo subtiel dat je zelf al geen erg meer hebt in wat je feitelijk aan het doen bent.
 • Dus als je meester wilt worden over je leven. Dan zul je meester moeten worden over je energie en dan moet je stoppen met wegrennen. Hoe dan? 
 • Stap 1 is bewustzijn. Wegrennen is een manier om te overleven, om veilig te zijn. Maar het is een schijnbare veiligheid want je voelt misschien niet de pijn van die blessure maar het effect is er wel. Het is alsof je het alarm uitschakelt omdat je het zo vervelend vindt dat het steeds afgaat wanneer er bij je ingebroken wordt. Echte vrijheid zit hem dus, in het niet meer wegrennen ervan. Maar het aankijken, het opsporen, het herkennen en ook erkennen, van je oude blessures. En er daarna iets aan gaan doen. Om zo die emotionele verstoring te helen die leeft onder die ervaring die je heeft geschaad. 
 • Want als je dat niet doet dan wordt het een steeds grotere blokkade. En als jij het niet oplost, dan blijft het dus in je systeem zitten en dan geef je het mogelijk ook weer door aan volgende generaties… dus als het voor jou geen motivatie is laat het dan je motivatie zijn dat je je kinderen en kleinkinderen dit niet mee wilt geven.
 • Op het moment van conceptie geven beide biologische ouders hun dna en hun energie door aan een kind. Dat is de basis van waar een kind mee gaat beginnen. Heb jij op dat moment een hele lage Long-energie omdat je heel veel verdriet opgeslagen hebt in je Metaal element dan geef je dat dus door. En wordt je kind geboren met een veel minder optimale Long-energie. 
 • Maar het gaat nog verder dan dat. Uit testen met muizen bleek dat trauma’s nog steeds terug te vinden waren, zelfs twee generaties erna nog. 
 • Andersom werkt dat natuurlijk ook. Het kan dus zijn dat jij emotionele verwondingen bij je draagt die je niet zelf hebt opgelopen maar die je door hebt gekregen van je moeder of oma. 
 • Dus wat kun je doen om emotionele wonden / blessures op te sporen en te helen? Energiewerk. Energiemanagement technieken. Iedereen is anders. Ieder heeft een andere voorkeur, sommige dingen werken goed voor de een en de ander vindt het helemaal niks. Dus ga dingen proberen en testen.
 • Start met bewustwording. Ga ieder uur je energie checken zodat je leert hoe je lichaam werkt, wat de signalen zijn. Je hoofd denkt het te weten maar je lichaam weet het zeker. 
 • Ga dan regelmatig je energiesystemen opschonen, daar zijn allemaal oefeningen voor. Taptechnieken werken heel goed, EMDR ook. Deze technieken komen allemaal uit de TCM, uit de 5-elementenleer.
 • Beweging is ook belangrijk. Vanuit stagnatie / contractie kan er niets gebeuren. Kan je niks ontdekken, niks loslaten, niks helen.
 • En leer hoe je je energiefrequentie omhoog kunt brengen want vanuit een lage energiefrequentie kan je ook niets, sterker nog, dan maak je het alleen maar erger, trek je alleen nog maar meer shit aan. 
 • Wil jij energiemanagement technieken leren? Wil jij je emotionele blessures helen zodat je weer lekker in je vel komt te zitten. Vol energie en bubbels. Zonder mechanismen die je klein houden, tegenhouden, saboteren? Laat mij je dan begeleiden in mijn MYE traject. Dan gaan we samen aan de slag en pellen we laagje voor laagje jouw blokkades af. En tegelijkertijd krijg je steeds meer balans in je energie, in werk en privé, word je sterker, krachtiger, zelfbewuster en met meer zelfvertrouwen. Stuur mij even een berichtje – via DM of mail – als je hier met mij over wilt chatten, als je hier meer over wilt weten, dan plannen we een call om te kijken of we een match zijn. 

Enthousiast? > Deel het dan met je vrienden!