Zonder zelfacceptatie kun je niet goed voor jezelf zorgen. 

Zonder zelfacceptatie wordt selfcare al snel vermijdend gedrag waarmee je ware gevoelens verdoofd worden of weggestopt. Selfcare wordt dan een soort uitstelgedrag waarna die gevoelens weer even hard, of misschien zelfs wel harder, terugkomen.

Luister hier naar deze aflevering:

Of luister via jouw favoriete app:

Spotify – iTunes/Apple Podcast – Google Podcasts – Podcast Addict – Player FM – Stitcher – Breaker
Ook te vinden in Overcast, Pocket Casts, Castro, Castbox.

Shownotes

In de aflevering van deze week:

  • Selfcare; als ik dat google dan krijg ik meer dan 100 miljoen hits. Allemaal sites met uiteenlopende tips over hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Ik zie van alles voorbij komen: ga meer slapen, of juist minder. Ga anders eten. Ga meer sporten, lees een boek, ga iets creatiefs doen, kijk je favoriete film voor de 37e keer. Ga zitten onder de douche met de kraan open en schreeuw keihard vloekwoorden. Meld je af op je werk, blijf de hele dag in bed en ga funny cats videos kijken.
  • Selfcare is een mega populair woord wat door veel influencers is opgepikt en waar iedereen tips over uitdeelt. Ik heb daar ook een mening over en die deel ik in deze podcast met je.
  • Wat is selfcare? Selfcare betekent zorgen voor jezelf. En echt goed zorgen voor jezelf kun je pas als je jezelf op zijn minst accepteert. Ik zeg op zijn minst omdat voor mij de volgorde is jezelf accepteren, jezelf waarderen en volledig houden van jezelf. 
  • Dus zonder zelfacceptatie kun je niet goed voor jezelf zorgen. En zal alles wat je doet wat onder selfcare valt, meer een gedrag van vermijden zijn. Misschien doe je dat niet bewust maar als je die dieper laag niet raakt dan is het dat wel. Dan verdoof je eigenlijk alleen maar je ware gevoelens. Of je duikt er voor weg, als je die film voor de 37e kijkt of als je een boek leest of iets creatiefs aan het doen bent. Het is dan een soort uitstelgedrag waarna die gevoelens weer even hard of misschien zelfs wel harder, terugkomen. 
  • In de podcast deel ik hoe ik daarmee om ga en waarin ik mezelf heb moeten leren accepteren.
  • Mijn stelling is dus: echte selfcare begint bij zelfacceptatie. Eerst dus zelfacceptatie waarna je kunt groeien naar jezelf echt waarderen en echt van jezelf houden. 
  • En die link, die dieper laag, die gaan veel mensen niet aan. Er zijn hele volksstammen die dat ook niet willen, die niet aan zichzelf willen werken. Die alles aan de buitenkant laten, die van drama houden, die niet naar binnen willen of durven keren. Dit is dus ook geen werk voor watjes. Maar ik vind het geweldig! En daarom werk ik ook graag maar leiders. Vrouwelijke leiders die er niet voor terugdeinzen om naar zichzelf te kijken, sterker nog; die weten dat het nodig is om weer dat volgende level te bereiken. Dat next level in gezondheid, of in relaties, of in je carrière of je bedrijf. 
  • Goed, als jij niet bang bent voor een dieper level dan ben ik de mentor voor jou en wil ik je uitdagen om eens naar het onderwerp zelfacceptatie te kijken. 
  • Wat betekent zelfacceptatie eigenlijk voor jou? Is dat een onderwerp wat klaar is of zitten daar ook niveau’s in? Ben jij er al wel? Of is er naar jouw gevoel nog een hoop werk aan de winkel? En waarom zou je eigenlijk gaan graven in zelfacceptatie?
  • Studies laten zien dat iemand die vaak negatieve gevoelens heeft over zichzelf, dat die personen minder grijze massa hebben in de hersengebieden die stress en emoties verwerken. Je brein krimpt daar dus letterlijk van (op bepaalde gebieden). Dus slecht denken over jezelf verstoort dus direct de hersengebieden die emotionele verwerking controleren en het verhoogt direct de stresssignalen in je hersenen die dan vervolgens ook weer die emotionele verwerking verstoren.
    Werken aan verhogen zelfacceptatie niet alleen nodig als je wilt groeien, als je krachtiger wilt worden in wie je bent en wat je doet, hoe je in je leven en in je werk staat, maar het is ook slecht voor je hersenen als je het niet doet! 
  • Ander gevolg van slechte zelfacceptatie is dat wanneer JIJ jezelf niet accepteert dat JIJ je dan afsplitst van jezelf. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel. Dan ben je niet HEEL. Dan voel je je ook nooit helemaal vervuld, maakt niet uit wat je doet. Zelfacceptatie betekent dat je volledig heel bent. Helemaal één. Je hebt niet twee kanten. Jij bent heel. Jij bent alles. Jij bent gewoon jij. Met alles erop en eraan. 
  • En als je het hebt over energiefrequenties, energiemanagement en de wet van de aantrekkingskracht, dan is het dus belangrijk dat je in lijn bent met je hogere zelf, met je innerlijke wijsheid, je innerlijke leider en dat kan alleen maar als je heel bent, als je niet afgesplitst bent van jezelf. 
  • Ooit kwamen we natuurlijk volledig heel op de wereld. Volledig afhankelijk van anderen en die gingen onze perceptie vormen en veranderen. Ouders, opvoeders, omgeving. Ze leerden ons wat liefde is, wat waardering is, wat we goed deden of niet. Daar is jouw zelfacceptatie gevormd. 
  • Ook nu wordt het beeld wat je van jezelf hebt nog beïnvloed door anderen, door je ervaringen.  En dan met name door wat erover denkt, wat je daarvan vindt want dat creëert de energiefrequenties. Hoe heftiger de gevoelens, hoe meer het zich vastzet in je lichaam. Zelfacceptatie is opgeslagen in je lichaam, in je energie, in je celgeheugen.
  • Dus zelfacceptatie is niet op te lossen of te verbeteren aan de buitenkant. Het is inside job. Vaak zijn we ook totaal onbewust van ons beeld van onszelf want je bent zo gewend aan jezelf. Je moet het dus echt triggeren. Met een coach is dat natuurlijk makkelijker maar je kunt ook zelf oefeningen doen, kritische vragen stellen en jezelf blijven uitdagen. Want daar waar het schuurt, daar is het interessant, daar is kans op verbetering.
  • Je kunt niet ineens naar 100% springen maar je kunt wel in kleine stapjes verbeteren. De 1% regel. Dus ga selfcare zien als het verbeteren van zelfacceptatie met als doel daar 1% verbetering in aan te brengen.
  • Ik praat veel over power van Yin, het naar binnen keren, rust, stilte, maar yang is ook belangrijk. Het gaat om de balans. Zonder actie blijven je wensen alleen maar dromen. Dus ik heb een actiepunt voor je, sterker nog, een hele oefening.
  • De oefening is erop gericht op je positieve aspecten te versterken. Wat je aandacht geeft dat groeit. Plus je traint je brein om die positieve aspecten meer te zien en daardoor je zelfacceptatie te verbeteren. 
  • Deel 1
    Maak een lijst met minimaal 25 dingen die je goed vindt aan jezelf, positieve kwaliteiten. Denk bv aan:

    • Wat waardeer ik aan wie ik ben?
    • Wat zijn mijn sterke punten of kwaliteiten?
    • Wat waarderen mijn vrienden aan mij?
    • Wat vind ik leuk aan anderen? Welke van deze eigenschappen heb ik ook?
    • Hoe zouden mensen die van mij houden mij omschrijven?
  • Deel 2
    Lees de lijst hardop voor de spiegel voor. 
  • Deel 3
    Maak iedere avond voordat je gaat slapen een lijst met acties die je ondernomen hebt die de kwaliteiten, gaven en talenten laten zien die jij in jezelf bewondert. Hoe meer je oefent om jezelf door de ogen van bewondering te zien, hoe meer je je zelfacceptatie-spier versterkt. Dus welke acties heb jij die dag ondernomen waarin je positieve eigenschappen/kwaliteiten naar voren kwamen of aanwezig waren.

Enthousiast? > Deel het dan met je vrienden!