Brrrr… donkere, koude dagen. De feestdagen achter de rug en nog best wel wat weken te gaan voordat het weer voorjaar wordt. Misschien heb jij wel de neiging je terug te trekken, lekker met een dekentje op de bank. Of om het wat rustiger aan te doen, beetje meer lummelen.

Dat is helemaal niet gek!

De winter is namelijk de meest yinne tijd van het jaar en dat is duidelijk te zien.
De natuur heeft haar energie teruggetrokken in de kern en is aan het bijtanken om straks weer met frisse energie uit te barsten in lente. En als jij jouw energie optimaal wilt houden dan ga je hierin mee. Door mee te bewegen met de energie van de winter – de energie van het Waterelement – kom je energiek en met een goede weerstand door de winter heen.

De Waterenergie speelt een belangrijke rol in jouw gezondheid en is je reservebatterij. Enorm belangrijk dus om niet burnt-out te raken (of ervan te herstellen) en ook om later vitaal oud te worden!

Hoe kom jij energiek de winter door!

Ik geef je 10 tips:

1 – Zorg goed voor je nieren
De energiesystemen die aangestuurd worden door de Waterenergie zijn de Nieren en de Blaas. Extra aandacht voor je nieren is dus goed voor je Waterenergie. Ik raad je aan de volgende oefening regelmatig te doen: Wrijf je handen lekker warm en leg ze vervolgens op je onderrug ter hoogte van je nieren en masseer dat gebied zachtjes. Een half uurtje per dag een warme kruik in de onderrug is ook heel heilzaam.

2 – Slapen en rust
In de meest yinne maanden van het jaar is het aan te raden om meer rust te nemen. Dus vroeg gaan slapen, lekker uitslapen (als het kan) en tussendoor genoeg rustmomenten pakken. Eigenlijk zou je de hele dag ‘een tikkie terug’ moeten doen. Want veel actie (erg yang) verstoort de yinne energie alleen maar. Lekker cocoonen dus!

3 – Ga naar buiten
In de winter komen we al snel vitamine D tekort dus ga eens vaker naar buiten, iedere kans op zonlicht is meegenomen. Vitamine D is nodig voor je immuunsysteem en dus voor je weerstand en ook voor je humeur. Heb je veel last van ‘winter-blues’ dan kun je ook een speciale lamp kopen die je helpt je lichaamsklok te herstellen die in de war is door te weinig lichturen.

4 – Houd jezelf goed warm en droog
Vooral je hoofd en nek maar denk ook aan je voeten en enkels, handen en polsen, en je onderrug. Ga niet naar buiten met nat haar. Verwissel meteen natte kleding voor droge en ga niet op een koude ondergrond zitten zoals metalen stoelen of beton.

5 – Bedek je nek altijd met een sjaal of capuchon
Vooral als er wind is. Wind schaadt het beschermende laagje energie om je lichaam (Wei Qi) en maakt je dus meer vatbaar voor verkoudheid en griep.

6 – Eet wat er nu groeit
Er zijn genoeg groente- en fruitkalenders op internet te vinden waar je precies kunt zien wat er op dit moment groeit op onze bodem. Het is niet alleen goed voor het milieu (denk aan het transport) maar ook voor je energie omdat die gewassen optimaal voedend zijn voor ons op dat moment.
Verder zijn alle wortel-groenten heilzaam voor je Waterenergie zoals wortels, bieten, uien en aardappels. Evenals peulvruchten, geroosterde noten en zaden, vis en zeewier (miso-soep is erg goed). En natuurlijk moet je in het meest yinne seizoen salades en rauwe groenten vermijden, evenals vocht afvoerende voeding zoals sellery en komkommer. Eet maar lekkere soep en stoofpotjes!

7 – Wees zuinig met zout
Zout is de smaak van het Waterelement en een beetje zout is goed maar te veel zout schaadt. Dus wees zuinig met zout, zeker als je Waterenergie met zo sterk is.

8 – Meer water
Het Waterelement en water, tja, het is voor de hand liggend maar water is dus goed voor je Waterenergie. Daarom moet je, zeker in de winter, voldoende (warm) water drinken. Maar ook een voetenbad (met een schep zeezout) is een goed plan!

9 – Masseer regelmatig je oren
Je oren horen bij het Waterelement en er zitten bovendien ontzettend veel acupunctuurpunten. Door ze te masseren stimuleer je dus niet alleen je Waterenergie maar je hele lichaam.

10 – Rustig en matig bewegen
Bewegen is altijd goed, zeker om je energie in ‘flow’ te houden. Maar in de winter kun je beter rustig aan doen en iets minder fanatiek bewegen. Rustige sporten als yoga, tai chi en zwemmen zijn altijd goed.

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.