5 tips om te helpen zonder energie te verliezen

Help jij vaak andere mensen? Help jij vaak mensen die daar eigenlijk niet om gevraagd hebben? Door de band genomen kost ongevraagd hulp bieden onnodig veel energie. Die kun je beter aan jezelf besteden.

Jeanine HofsBetekent dat dat je nooit meer iemand mag helpen? Natuurlijk niet! Het is goed om elkaar te helpen, om er voor elkaar te zijn maar het is de kunst om dat te doen zonder je energie te verlagen. Hoe doe je dat?

De 5 belangrijkste regels in het helpen!

1 – Controleer eerst je eigen energieniveau.
Je zorgt niet goed voor jezelf wanneer je iemand anders gaat helpen terwijl jouw energie al laag is. Dat is slecht voor je Aarde-energie en daar zullen op den duur allerlei klachten uit voort komen. Natuurlijk zijn er ooit noodsituaties maar sporadisch. Goed voor jezelf zorgen betekent dat je heel bewust kiest: ja, ik ga helpen en dat kost mij zoveel energie. Kan ik me dat wel of niet permitteren?

2 – Vraag jezelf af wat je echt wilt bereiken.
Welk voordeel zit er voor jou aan het helpen? Dat is er namelijk bijna altijd, besef dat! Wil je je ideeën spuien? Je persoonlijke ervaring delen? Je kennis laten gelden? Wil je aardig gevonden worden? Of ‘pleasen’? Wil je waardering of aanzien?
Natuurlijk heb je het goed voor met de ander maar vraagt die ander om hulp? Zo niet, waarom wil je dan toch helpen? Welk verlangen van jezelf zit hier achter? En wat zou je beter kunnen doen om dit verlangen van jou te bevredigen? Hier ligt voor jou een grote kans om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling, zeker als je aan de lopende band mensen aan het helpen bent…

3 – Snap de hinten!
Mensen die niet vragen om hulp of die niet aangeven hulp nodig te hebben (en wees hierin eerlijk naar jezelf toe) moet je niet gaan ‘helpen’. Het is weggegooide energie en die kun je beter bij jezelf houden. Bovendien wordt het je vaak niet in dank afgenomen. Zegt het gezegde ‘stank voor dank’ je iets?

Dus snap de hinten. Gefronste wenkbrauwen, gekruiste armen en meer van deze afwijzende lichaamstaal zeggen genoeg. Evenals uitspraken als ‘ja maar’, ‘nu even niet, kan dit later’ of ‘bedankt’ waarna ze weglopen. Doe jezelf en je energie een plezier en snap de hinten. Stop met het aanbieden van hulp en bewaar je energie voor je eigen persoonlijke ontwikkeling.

4 – Wat is helpen?
Voordat je weer in je hulpmodus schiet, vraag jezelf dan eens af wat helpen eigenlijk is. Help je die betreffende ander door zijn of haar probleem weg te nemen? Door de ander precies te vertellen hoe of wat er gedaan moet worden? Is dat echt wat die persoon nodig heeft?

Ik snap dat wanneer jij iets hebt geleerd je dat met iedereen wilt delen, dat je iedereen wilt laten ervaren wat jij ook ervaren hebt. Zo was ik vroeger ook maar ik leerde al snel dat me dat niet in dank werd afgenomen. Bovendien leerde ik dat iedereen zich op een ander punt in zijn of haar ontwikkeling zit en dat ik dat ook moest respecteren. Ieder heeft een eigen pad te lopen en niet iedereen zit op hetzelfde punt als jij. Probeer dat in te zien. Dus wees subtiel, je kunt ze best op een idee brengen maar zodra je een hint krijgt kun je beter stoppen en er gewoon voor ze zijn, een luisterend oor bieden. Niet meer.

5 – Wees het goede voorbeeld
Be the change you want to see in de world. Men volgt eerder je voetstappen dan je advies dus wees een voorbeeld. Inspireer anderen hiermee en sta klaar om anderen te helpen wanneer ze erom vragen en alleen als jij er voor kiest!

En wie helpt jou?
Vraag jij wel eens om hulp? Laat jij toe dat anderen jou helpen?
Hoe is bij jou de balans tussen anderen helpen, jezelf helpen en anderen je laten helpen? Denk daar eens over na. Ik zie graag jouw reactie op dit artikel hieronder op het blog!

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

Deel dit artikel!