Heb jij je wel eens afgevraagd waarom anderen blijkbaar heel veel energie krijgen van een avondje stappen, een feestje of een groot event terwijl jij daar alleen maar moe van wordt? Of andersom; bij de gedachte aan weer een avond op de bank met een goed boek en een kop thee krijg jij al de kriebels. Je wilt eruit!

Het heeft alles te maken met jouw energietype en de manier waarop jij oplaadt.
Misschien ben je meer introvert, of juist meer extravert maar het zou ook kunnen dat je je in beide niet herkent of juist in beide wel. Dit noemen we ambivert.

Weet jij wat het beste bij jouw energietype past?

Ik leg het je uit!

Om jezelf (nog) beter te leren kennen en daardoor meer grip te krijgen op je energie en je productiviteit, neem ik je mee naar de Chinese energieleer, naar de vijf elementen en naar de kosmische krachten yin en yang. 

Alles bestaat uit energie en alles bestaat ook uit een combinatie van yinne en yange energie.
Yin zou je kunnen vergelijken met het vrouwelijke en yang met het mannelijke. Yin staat voor koel, donker, nacht, rustig, kalm en naar binnen bewegend terwijl yang voor het tegenovergestelde staat namelijk; warm, licht, overdag, actief, druk en naar buiten bewegend. 

Iets is nooit helemaal yin of helemaal yang.
Dit is te zien in het symbool van yin en yang waarin je altijd een witte stip in het zwarte deel ziet en een zwarte stip in het witte deel. Sterker nog, iets kan alleen maar yin zijn als er yang tegenover staat en vice versa. De twee oerkrachten kunnen dus niet bestaan zonder elkaar, zijn een deel van elkaar, vullen elkaar aan en zijn dan ook beide een deel van jouw energie. 

Yin en yang spelen ook een rol in de vijf elementen Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout.
Ook deze invloeden zijn allemaal aanwezig in jou maar er is er altijd één prominent aanwezig, één op de tweede plaats en zo verder. Is bijvoorbeeld Houtenergie jouw meest aanwezige energie dan kun je zeggen dat je een Houtenergie type bent en dat maakt dan meteen duidelijk hoe jij het snelst jouw energie oplaadt.

Wil jij weten wat jouw dominante energie op dit moment is?
Doe dan hier de GRATIS test.

Hout- en Vuur mensen zijn yange energie types.
Ze zijn actief, komen vaak enthousiast en spontaan over, zijn graag onder de mensen en voelen zich op hun gemak in (grote) groepen. Ze praten graag en maken ook makkelijk contact met anderen, zelfs al kennen ze die nog niet zo lang. Hun energie is naar buiten gericht en ze krijgen dan ook energie van de buitenwereld, van het samenzijn met andere mensen. 

Hout- en Vuurenergie types zijn dus extravert en hebben de prikkels van buitenaf ook echt nodig om zich goed te voelen. 

Voor de balans is het wel nuttig dat Hout en Vuur af en toe naar binnen keren, dat ze even naar zichzelf luisteren en even stilte tijd nemen. Als yang namelijk gaat overheersen dan krijgen ze mogelijk klachten als slaapproblemen, huidklachten, hoofdpijn, verminderde focus, prikkelgevoeligheid, irritatie of boosheid. 

Metaal- en Water mensen zijn yinne energie types.
Ze zijn rustig, meer naar binnen gekeerd en kunnen met heel veel focus en concentratie werken. Ze denken eerst na voordat ze iets zeggen en observeren heel goed. Ze kunnen goed luisteren en leven zich ook echt in in hun gesprekspartner. Ze houden niet van koetjes en kalfjes en hebben voorkeur voor 1-op-1 gesprekken of met een kleine groep mensen waardoor ze op dieper niveau contact kunnen maken. 

Metaal- en Waterenergie types zijn dus introvert en ze worden juist moe van prikkels van buitenaf. Ze halen hun energie vanuit binnen door zich af te zonderen en voldoende tijd en ruimte te nemen voor zichzelf. 

Voor de balans is het wel nuttig dat Metaal en Water af en toe even naar buiten gaan, even de actie opzoeken. Want als yin gaat overheersen dan krijgen ze mogelijk klachten als lusteloosheid, passiviteit, niet kunnen kiezen of beslissen, twijfelen en onzekerheid, koude handen en voeten, spijsverteringproblemen, gewrichtsklachten en overgewicht.

Ik heb nog wel even een kanttekening bij Water.
Water is altijd een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is het element van de schijnbare tegenstellingen dus daardoor wordt Water vaak niet goed gesnapt. Waterenergie types zijn in de basis introvert maar kunnen met vlagen ineens extravert lijken. Als je zelf een Watertype bent (doe de test!) dan snap je meteen wat ik bedoel 😉

Aarde mensen hebben de neutrale energie van het midden. 
Als Aarde in balans is dan tanken ze dus bij door zowel yinne als yange activiteiten te ondernemen. Ze zijn heel sociaal maar anderzijds ook graag even alleen. Ze zorgen heel goed voor anderen maar ook heel goed voor zichzelf (dat is dus wanneer Aarde in balans is!). Ze geven je graag advies maar kunnen ook heel goed luisteren. 

Aarde mensen zijn dus in principe ambivert. Ze halen hun energie uit zowel yin als yang. 

Zodra Aarde mensen teveel voor anderen gaan zorgen ten koste van zichzelf, of als ze teveel controle willen uitoefenen op situaties of op mensen, dan gaat yang teveel de overhand nemen en moeten ze hun yin gaan versterken. Als ze echter please gedrag gaan vertonen of zich nergens meer om bekommeren dan is er teveel yin en moeten ze echt naar buiten en in actie gaan komen.

Conclusie

Je bent altijd een combinatie van alle energieën. Je bent nooit 100% het ene of 100% het andere maar er is wel altijd één energie dominant. Zodra je je daarvan bewust bent kun je veel makkelijker gebruik maken van de kwaliteiten van die energie en kun je de valkuilen daarin voorkomen. 

Wat is beter, yin of yang? 

Extravert, introvert of ambivert? 

Er is geen beste keuze hierin en dat zou je ook helemaal niet moeten boeien. Het gaat erom dat jij weet waar je energie van krijgt en wat je energie kost, zodat je daar naar kunt gaan handelen. Dat is goed energiemanagement!

Welk energietype ben jij en waar krijg jij energie van?
Laat me dat eens weten (even naar beneden scrollen) ik lees het graag!

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

dit veld niet invullen s.v.p.