Als ik dit artikel schrijf bevinden we ons in de ‘donkere dagen voor kerst’ en hebben we ook nog eens te maken met de maatregelen rondom Covid-19. Een tijd waarin het zeker niet altijd makkelijk is om positief te blijven.

Terwijl het zo belangrijk is!

Positieve gedachten creëren een positieve energie – op een hogere energiefrequentie – waardoor je je niet alleen lekkerder voelt en meer voor elkaar krijgt maar je ook nog eens betere kansen en mogelijkheden aantrekt. 

Want zo werkt de Wet van de Aantrekkingskracht.
Positieve energie heeft een positief effect op je vriendschappen, je relaties, je zelfvertrouwen, je werk en zo veel meer!

Ik gun jou ook een totaal vervuld en first class leven!
Dus daarom ga ik je helpen.
Ik ga je helpen om die mindset shift te maken zodat positieve energie voor jou ook een gewoonte wordt. Laat maar komen die bubbels!

Tip 01 – Word bewust van je negatieve gedachten

Nou klinkt dit misschien overbodig want je bent tenslotte dit artikel al aan het lezen maar toch is het goed om hier eens extra aandacht aan te besteden. Bewustwording is altijd de eerste stap in ieder veranderproces. 

Dus hoe is het met jouw (onbewuste) gedachten gesteld?

Ga jezelf eens na:

 • Hoe vaak gebruik je in een zin: ‘vind ik niet leuk’ of ‘dat is stom / belachelijk / vervelend / …(vul in iets anders negatiefs)…’?
 • Hoe vaak denk jij: ‘kan ik niet’, ‘ik ben niet goed genoeg in/om …’ of ‘dit gaat me toch niet lukken’

Tip 02 – Zie de voordelen van positieve energie

Als je eenmaal gestart bent met meer positieve gedachten en dus meer positieve energie dan zul je er steeds meer van willen. Want je zult al snel de effecten ervan gaan merken!

Je leven zal beter ‘in flow’ komen, alles zal beter gaan stromen en je mind zal meer open staan voor nieuwe mogelijkheden. Je zult lekkerder in je vel gaan zitten, je zult productiever worden, je zult jezelf leuker gaan vinden en andere mensen zullen jou leuker gaan vinden

Zodra je de voordelen gaat inzien (en gaat beleven) van positieve energie zul je veel makkelijker vaker in die energie komen. 

Tip 03 – Geloof dat je zult slagen

Om je positief te voelen zul je eerst (meer) in jezelf moeten gaan geloven. Jij kunt dit! Jij kunt steeds positiever zijn in je leven. En ja, het zal vast wel eens niet lukken. Je zult ook wel eens je dag niet hebben of een zelfs een paar dagen achter elkaar, maar blijf in jezelf geloven.

Ik geloof in jou!
Ik geloof dat je dat kunt!
Dus zeg mij eens na:
“Ik kan het – Ik wil het – Ik kan het!”

Tip 04 – Oefen met positieve affirmaties

Affirmaties zijn zinnen die je steeds herhaalt zodat je daarmee je overtuigingen kunt corrigeren en je mindset kunt herprogrammeren. Zinnen die je in je hoofd of het liefst hardop uitspreekt. Bijvoorbeeld in de spiegel terwijl je jezelf in de ogen kijkt.

Hier zijn 10 affirmaties voor meer positieve energie:

 1. Het gaat een heerlijke dag worden.
 2. Iedere cel in mijn lichaam bruist van de positieve energie. 
 3. Alle problemen die ik vandaag tegen kom zet ik om in uitdagingen en mogelijkheden.
 4. Ik zet negatieve energie makkelijk en snel om in positieve energie.
 5. Ik benader de wereld vandaag op een positieve manier. 
 6. Ik ben een magneet voor positieve energie. Ik straal positieve energie uit en trek het ook weer aan.
 7. Iedere dag is een nieuwe mogelijkheid. Ik kies ervoor om deze dag fantastisch te maken.
 8. Mijn leven wordt steeds leuker en mooier.
 9. Ik ben een leuk en lief mens.
 10. Ik hou van mezelf.

Tip 05 – Compassie en zelfliefde

De laatste twee affirmaties verraden al wat ook heel erg belangrijk is: compassie en liefde voor jezelf. Daar begint positieve energie in essentie; bij jou, van binnen. 

Alles begint aan de binnenkant en in de Chinese filosofie zeggen ze dan ook:
Wat niet aan de binnenkant zit, zal zich ook nooit aan de buitenkant manifesteren.
Als jij een positief leven wilt leiden dan moet je beginnen bij jezelf, aan de binnenkant. 

Dus wees niet zo hard voor jezelf. Kijk niet alleen naar de punten waar je niet zo in uitblinkt maar focus je op je kwaliteiten. En als je daar (nog) niet zo goed in bent, besteed daar dan iedere dag bewust even tijd aan.

Wanneer heb jij jezelf bijvoorbeeld voor het laatst een compliment gegeven?
Doe dat eens vaker!

Zeker als je jezelf betrapt op zelf-kritiek. Doe daar dan 3x een compliment aan jezelf overheen. Geloof mij, dat gaat je zoveel positieve energie opleveren.

En wanneer heb jij jezelf nog een compliment over je lichaam gegeven?
Het is ook zo belangrijk om van je lichaam te houden en daar ook goed voor te zorgen. dat brengt me bij de volgende tips:

Tip 06 – Ga bewegen

Goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je regelmatig beweegt. Dat is niet alleen gezond voor hart- en bloedvaten, je creëert er ook stofjes mee (endorfines) die je happy maken. Bovendien is bewegen ook belangrijk om stagnatie in je energie te verwijderen. 

Een oorzaak van negatieve energie is namelijk vaak stagnatie, ofwel het vastlopen van je energie. Vergelijk het maar met een knik in een tuinslang. Eén van de belangrijkste manieren om dat op te lossen en voor te blijven is bewegen (je kent waarschijnlijk mijn mening over sporten). Dus hup met die billen van de bank!

Tip 07 – Neem vaker pauze

Vermoeidheid is ook een regelrechte energie killer. Net zoals stress. Dus geef je lichaam en je brein regelmatig rust. Je kunt het meteen zien als een beloning voor het harde werk wat je gedaan hebt. 

Rust nemen betekent niet per sé dat je iedere keer een powernap van 20 minuten moet nemen. Heerlijk als je dat kunt natuurlijk maar je kunt ook regelmatig een mini-break nemen. 

Een paar dingen die ik zelf regelmatig doe:

 • Haal drie keer heel bewust en heel langzaam in en uit.
 • Drink een kopje thee en blijf met je aandacht volledig bij de thee.
 • Sluit je ogen en masseer de punten om je ogen voor 2 minuten.

Mini-meditaties zijn ook heerlijk!
Ze variëren van 1 tot 5 minuten dus ze zijn makkelijk tussendoor toe te passen. Als je net wakker wordt, in je lunchpauze, op de parkeerplaats voordat je naar je afspraak gaat of op het toilet net voordat je dat belangrijke gesprek gaat voeren. Overal waar je even 1 tot 5 minuten rust kunt nemen en je ogen dicht kunt doen, kun je deze mini-meditaties toepassen.

Wil jij mijn 10 korte meditaties ook ontvangen?

Ik geef je er nu 50% korting op dus je betaalt SLECHTS 9 EURO!

Bestel jouw mini-meditaties hier

Tip 08 – Adem je positief

Als je in een bui van negatieve energie zit, dan zit daar altijd een negatieve emotie onder zoals boosheid, verdriet of angst. Die emotie wordt weer veroorzaakt door gedachten die – soms onbewust – door je hoofd gaan. En ik durf erom te wedden dat die niets te maken hebben met het nu. 

Als je volledig met je aandacht in het nu bent dan zakken gedachten aan het verleden of de toekomst af en daarmee komt ook de negatieve energie weer terug naar neutraal. Een simpele maar effectieve manier om met je aandacht in je lijf te komen en in het nu, is om je te richten op je ademhaling.

Onderzoeken tonen aan dat zelfs 3x heel rustig en heel bewust in- en uit ademen al dit effect heeft. Dus probeer dat eens voor een paar minuten.

Tip 09 – Vermijd negativiteit

Misschien is dit wel de meest logische tip in het rijtje 😉 Wil je minder negativiteit, zoek het dan minder op. Dat scheelt je zoveel energie!

Neem bijvoorbeeld het nieuws. Vergis je niet; het nieuws is een commercieel programma, bedoeld om winst te maken. En guess what? Positieve berichten creëren geen kijkcijfers dus die passen niet in het businessmodel van ‘het nieuws’. 

Eigenlijk is ‘het nieuws’ ook een misleidende term want in zo’n programma wordt niet HET nieuws gedeeld; er wordt een deel van het nieuws gedeeld, namelijk alleen het deel met misere en drama want van positief nieuws zappen de kijkers en luisteraars weg.

Als je het niet van mij – ik ben toch écht wel de expert op vlak van energie – wilt aannemen, neem dan eens zelf de proef op de som. Sluit je eens een week af voor ‘het nieuws’. En wees niet bang dat je een belangrijke Covid-maatregel mist want geloof me, de écht nodige informatie komt toch wel tot je. 

Dus sluit je eens een week af en observeer dan eens wat er gebeurt. Ga dan na een week weer eens het journaal kijken en voel dan eens wat er met je (gemoeds)rust gebeurt…

Tip 10 – Praat niet negatief

Een andere manier om meer positiviteit in je leven te krijgen is het vermijden van negatieve praat. Zowel tegen jezelf als tegen anderen. 

Is het jouw gewoonte om met iedereen jouw negatieve ervaringen te delen?

Waarom? Wat wil je daarmee bereiken?

Als je met een goede vriend of vriendin praat om een nieuw perspectief te krijgen en met de bedoeling dat je ook echt iets aanneemt van de oplossingen die ze je aandragen dan is dat natuurlijk een goed plan. 

Maar ga niet overal praten over je problemen, je ziektes en dingen waar je bang voor bent. Dat vinden mensen niet leuk en het maakt het ook niet beter. Sterker nog; dat waar je aandacht aan geeft dat wordt groter dus je maakt de negativiteit alleen maar groter. 

Tip 11 – Verzoen je met het verleden

Hoe je denkt over het verleden verandert niets aan het verleden… geen enkele fout die je ooit gemaakt hebt kun je nu nog corrigeren. 

Hoe vaak denk jij aan iets negatiefs uit het verleden?
En hoe voel je je dan?
Psies > negatief.
Kun je iets aan die situatie veranderen?
Psies > nee!

Wat kun je dan wel doen?
Je kunt je richten op het heden (zie ook tip 12). Je kunt lering uit je fouten trekken zodat je er iets aan hebt in het nu en in de toekomst. En je kunt leren jezelf en anderen te vergeven. Tenslotte doe je vergeving niet voor een ander, dat doe je voor jezelf.

Tip 12 – Wees in het nu

Eigenlijk is dit een rare tip want je kunt niet anders dan in het nu zijn. Je kunt niet in het verleden zijn en je kunt ook niet in de toekomst zijn. Maar toch gaan onze gedachten nog wel eens hun eigen weg. 

Deze oefening zal je met je volledige bewustzijn terug naar het nu brengen.

 • Focus je aandacht eens op wat je nu ziet.
 • Focus je aandacht daarna eens op wat je nu hoort.
 • Focus je aandacht daarna eens op wat je nu voelt.
 • Focus je aandacht daarna eens op wat je nu ruikt.
 • Focus je aandacht daarna eens op wat je nu proeft.

Niet moeilijk toch?
Maar super effectief!

Tip 13 – Schrijf van je af

Als het je maar niet lukt om je negatieve gedachten te verdrijven dan is schrijven misschien iets voor jou. Pak maar eens pen en papier en begin maar gewoon. Braindump. Je hoeft geen rekening te houden met spelfouten en grammatica, met hoofdletters, punten en komma’s; het doel is dat je blijft schrijven en schrijven totdat er niets meer in je hoofd opkomt.

Zo schrijf je je hoofd leeg en krijg je rust.
Eindig wel altijd met positieve energie door te beschrijven hoe je wilt dat het verder gaat.

Tip 14 – Verwachtingen zijn killing

Eén van de grootste oorzaken van negatieve energie is het hebben van verwachtingen. Verwachtingen maken dat je eisen stelt aan iemand of aan een situatie of aan jezelf. En zodra er niet aan die eisen / verwachtingen voldaan wordt dan geeft dat een negatieve reactie bij jou. Boosheid, verdriet, irritatie, teleurstelling, piekeren, kortom allemaal gevoelens die negatieve energie creëren. 

Wat kun je beter wel doen?
Observeren!
Ga dat maar eens proberen, dat zal je zoveel energie schelen!

Tip 15 – Richt je op het positieve

Positief zijn is een keuze.
Het leven zit vol met verrassingen en je kunt niet voorkomen dat er dingen gebeuren. Je kunt niet alles in de hand houden. Maar waar je wel controle over hebt, dat zijn je gedachten. Daar heb jij zelf keuze in.

Dat zie je bijvoorbeeld bij succesvolle mensen. Die kiezen er heel bewust voor om hun energie op dingen te richten die ze wel kunnen veranderen en niet op de dingen waar ze geen controle over hebben.

Dus wees geen slachtoffer van negatieve gebeurtenissen. Geef ze geen kans om jou te beïnvloeden. Richt je op oplossingen of richt je op waar je wél naar toe wilt. Of leg je erbij neer en richt je op de dingen die je wel energie geven, waar je wel iets aan kunt veranderen.

Is bijvoorbeeld je portemonnee gestolen?
Dat is natuurlijk balen (ik had er een ander woord voor maar dat staat hier niet zo netjes) maar boos zijn helpt niet en blijven hangen in die negatieve energie al helemaal niet. Je kunt je energie beter richten op dingen die je wel kunt doen zoals je pasjes blokkeren en een nieuwe tas kopen (met rits).

Misschien is dit voor jou nog een leerproces maar dat is heel normaal!
Geeft ook niet, zolang je maar de wil hebt om dit te leren.

Tip 16 – Omring je met positieve mensen

Als er één ding nog besmettelijker is dan Covid-19 dan is het negatieve energie!
Echt!

Je bent – of je wordt – altijd het gemiddelde van de 5 tot 7 mensen waar je het meest mee om gaat. Reden genoeg dus om echt je best te doen om meer positieve mensen om je heen te verzamelen. Live en online. 

Gelukkig is positieve energie ook weer besmettelijk 🙂

Tip 17 – Laat je inspireren door positieve mensen

Wanneer je even vastloopt en het je maar niet lukt om uit een negatieve spiraal te komen, dan is het altijd een goed idee om je te laten inspireren door positieve mensen. Lees of luister naar inspirerende boeken, kijk inspirerende video’s of luister naar een goede podcast (bijvoorbeeld die van mij). 

Het zal je zeker upliften en het zal je ook nog eens motiveren als je ziet dat anderen ook geworsteld hebben en toch zover gekomen zijn.

Tip 18 – Zorg voor een positieve omgeving

Je omringen met veel positieve mensen is hier natuurlijk een deel van maar denk ook eens letterlijk, dus aan jouw fysieke omgeving. Je huis, je woonkamer, je slaapkamer, je werkplek, je auto, je tuin of je balkon etc.

Is de plek waar jij vaak bent, lekker opgeruimd en positief?
Kijk je daar met een tevreden gevoel rond of zijn er toch dingen waar je je aan ergert?

Doe daar dan iets aan.
Ga opruimen. Haal het stof weg. Haal items weg die je alleen maar herinneren aan niet positieve herinneringen uit het verleden. En breng positieve reminders aan zoals foto’s van rolmodellen, een steen die kracht uit straalt, een moodbord, een altaartje etc. Zet een fijn muziekje op en doe een diffuser aan met een lekker luchtje … kortom, zorg dat je je er lekker voelt.

Tip 19 – Stel jezelf de juiste vragen

Woorden zijn energie, dat zal je ondertussen wel duidelijk zijn en vragen hebben zelfs een nog sterker effect. Dat komt omdat je brein meteen alles on hold zet om een antwoord te vinden op jouw vraag. Dit proces noemen ze ‘instinctive elaboration’. Het antwoord op die vraag heeft dus voorrang én bepaalt je gedachten en daarmee je gevoel en dus … je energiefrequentie.

De kwaliteit van je vragen bepaalt dus de kwaliteit van je leven en je business!
Daarom is het enorm belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt.

Dit soort vragen zullen je meer negatieve energie geven:

 • Waarom gebeurt dit altijd bij mij?
 • Waarom heeft iedereen een hekel aan mij?
 • Waarom heb ik altijd zo weinig geld?

Maar vragen die beginnen met WIE, WELKE, HOE of WAAR zullen je antwoorden geven die je meer positieve energie zullen geven.

 • Wie kan ik vragen om mij te helpen met …
 • Welke keuze zou ik het beste kunnen maken om …
 • Hoe ga ik het aanpakken om …
 • Waar zal ik eens informeren voor …

Tip 20 – Dankbaarheid

Het is niet zomaar dat je overal dankbaarheidsoefeningen en dankbaarheidsboekjes ziet. Dankbaarheid geeft namelijk een hele hoge energiefrequentie, net als waardering. Je kunt de oefeningen dus ook doen door waardering in situaties te vinden en te voelen. 

Het bedenken van een paar dingen waar je dankbaar voor bent, of een paar zaken of situaties waar je waardering voor voelt, is een perfecte manier om in een positieve energie te komen. Ideaal om te doen aan het begin van je dag, voordat je gaat eten of voordat je de nacht in gaat. 

Tip 21 – Stel realistische doelen

De rush die je ervaart iedere keer wanneer je een succes behaalt zorgt direct voor positieve energie. Maak daar dus gebruik van en deel je doelen op in kleine realistische doelen die je makkelijk en snel kunt behalen. 

Je kunt ook mijn 1% regel toepassen.
Die is heel simpel, altijd en overal op toe te passen en super effectief!

Hoe werkt mijn 1% regel?
Vraag je eens af:
‘Wat kan ik vandaag doen om – al is het maar met 1% – dichter bij mijn doel te komen?’

Dus bijvoorbeeld: 

Wat kan ik vandaag doen om:

 • Mijn energie/weerstand/gezondheid met 1% te verhogen.
 • 1% een leukere ouder te zijn voor mijn kids.
 • 1% meer rust in mijn hoofd te krijgen.
 • 1% dichter bij mijn verkoopdoel te komen.
 • 1% aantrekkelijker te worden voor mijn partner.
 • Me 1% minder eenzaam te voelen.
 • 1% bijdrage te leveren aan een mooiere wereld.

Zo kun je snel resultaten halen en die fijne positieve energie voelen.

Tip 22 – Vier je successen, ook de kleintjes

Het vieren van je successen is ook een geweldige manier om aan die happy-stofjes en dus aan positieve energie te komen. 

Misschien is het niet zo’n goed plan om te proosten met een glas wijn als je met succes een email hebt beantwoord 😉 maar ik wil je wel uitdagen om eens vaker stil te staan bij de kleine succes die je behaalt en ook eens vaker jezelf te belonen hiervoor.

Je zou bijvoorbeeld als beloning even naar een luisterboek kunnen luisteren zodra je al je mail voor die dag hebt weggewerkt (pak je meteen tip 7 mee). Maar ook een (mentaal) klopje op je eigen schouders doet het goed!

Tip 23 – Stop met smoesjes verzinnen

Zo richting het einde van de tips moet ik toch even streng worden tegen je. Wil je meer positiviteit in je leven? Wil je dat écht? Dan moet je stoppen met het maken van excuses.

Ik weet het, dat is niet subtiel van mij maar misschien heb je mijn liefdevolle schop onder je achterwerk wel nodig om echt aan de gang te gaan.

Je hebt nu genoeg voorbeelden van hoe je een positiever leven kunt krijgen dus ga die tips ook inzetten! Mijn oma zei altijd: “Meisje, WIL-NIET ligt op het kerkhof en KAN-NIET ligt ernaast.” en daar ben ik het helemaal mee eens: een positief leven leiden is een keuze.

Misschien niet altijd makkelijk, dat zeg ik niet, maar wel een keuze die jij maakt. Niets of niemand doet dat voor jou. En vind je het lastig? Ga dan vooral VEEL oefenen!

Dus hup!
Geen smoesjes meer maar aan de gang!

Tip 24 – Maak een gewoonte van positiviteit

Als je me al wat langer volgt dan weet je wat één van mijn motto’s is: “Herhalen, herhalen en herhalen!”. En dat geldt ook voor de handvatten die ik je in dit artikel heb gegeven om een positief leven te leiden.

Het heeft totaal geen nut als je er één tip uit haalt en die vervolgens een keer of drie gaat toepassen. Verspilde moeite! Begin er dan gewoon niet aan. Geef dan gewoon toe aan de maier waarop je nu je leven leidt. 

Pas als je gaat herhalen, herhalen en herhalen, geef je het de kans om te slagen. Dan kan het een gewoonte gaan worden. Dus ga de tips zoveel mogelijk gebruiken in je leven; niet alleen in je vrije tijd maar ook in je werk en in je relaties.

Wat ook altijd goed werkt is de tips koppelen aan een trigger.
Bijvoorbeeld:

 • Iedere keer als je naar de wc gaat doe je op het toilet meteen een ademhalingsoefening.
 • Iedere keer voordat je iets eet benoem je 3 dingen waar je dankbaar voor bent.
 • Iedere avond wanneer je je computer afsluit schrijf je de dag van je af.
 • Iedere ochtend voordat je opstaat herhaal je een aantal positieve affirmaties.
 • Iedere keer in de ochtend koffiepauze lees je 10 minuten in een inspirerend boek.

Tip 25 – Geef niet op

En last but not least … geef nooit op!
Lieverd, je kunt hierin niet falen. Je kunt er alleen maar van leren als het een keer niet zo goed lukt. Bovendien kun je je ‘training’ iedere volgende seconde week oppakken!

Wat je ook nog kunt doen is even ‘inloggen’ op mij. Ik ben er zo in getraind om hoge energiefrequenties uit te stralen (ja ik weet dat het zweverig klinkt maar dat is nou eenmaal één van mijn kwaliteiten waar heel veel mensen dankbaar gebruik van maken) dat je daar op aan kunt haken zonder dat dit mij energie kost. Dus maak daar gebruik van!

Je kunt natuurlijk ook intunen op mijn energie door mijn artikelen te lezen, podcasts te luisteren of meditaties te doen.

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen inspireren en motiveren en als je nog een positieve energie tip hebt die hier nog niet bij staat, zet hem dan in de comments hieronder (even scrollen) zodat we samen super veel positieve energie kunnen verzamelen en creëren! 

Op naar een totaal vervuld en 1st class leven.
Met veel positiviteit.

Jij kunt dit!
Ik geloof in jou!! xx

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

dit veld niet invullen s.v.p.