Lekker in je vel zitten, energie hebben, zin hebben in de dag, je vitaal voelen … dat willen we toch allemaal? Meestal denken we dan aan methodes om meer energie erbij te krijgen maar het is misschien wel effectiever om te kijken waar jouw energie lekkages zitten. Om de energie-slurpers in jouw leven op te sporen en die een halt toe te roepen.

Grote energie-slurpers zijn verwachtingen.
Verwachtingen maken dat je eisen stelt aan iemand of aan een situatie of aan jezelf. En zodra er niet aan die eisen / verwachtingen voldaan wordt dan geeft dat een negatieve reactie bij jou. Boosheid, verdriet, irritatie, teleurstelling, piekeren, kortom allemaal energie kostende gevoelens.

Energie en verwachtingen

Wat verwacht jij?
Je verwachtingen naar een ander toe zijn vaak gebaseerd op wie jij bent, hoe jij je gedraagt en hoe jij reageert. Je verwacht dat de ander dan ook op die manier op jou reageert. En als iemand vervolgens iets doet wat tegen dit beeld ingaat, dan geeft dit jou een negatieve reactie. Misschien stelt het je teleur, misschien irriteert het je of misschien steek je er zelfs wel energie in om die persoon daar eens flink op te wijzen.

Hoe vermoeiend is dat?
Niet iedereen is zoals jij. Sterker nog; niemand is zoals jij. Ik denk dat je zelfs niet zou willen dat iedereen hetzelfde is als jij want dat zou toch wel een hoop verassingen uit het leven wegnemen.

John en Natasja zijn een goed voorbeeld.
Natasja is iemand die haar gevoel goed onder woorden kan brengen. Zij noemt haar John ‘schatje’ en vertelt hem regelmatig hoeveel ze van hem houdt en hoe fijn ze het vindt hem in haar leven te hebben. John is een man van weinig woorden maar houdt zielsveel van zijn vrouw. Regelmatig neemt hij een bosje bloemen mee en verrast hij haar met leuke uitstapjes. Als ze ‘s avonds op de bank zitten dan trekt hij haar lekker tegen zich aan en geniet hij van hun avondje samen.

Snap je waar het hier fout kan gaan? Natasja verwacht een ‘ik hou van jou’ in woorden en herkent de betekenis achter zijn gebaren niet. Ze herkent dat niet omdat zij iemand is van woorden en minder van gebaren. Andersom zou John zich weleens af kunnen vragen wat er mis is omdat Natasja hem nooit uit zichzelf een knuffel geeft. Ze laten allebei op hun eigen manier zien dat ze van elkaar houden maar komt die boodschap wel aan?

Door vast te blijven houden aan jouw verwachtingen kan je dus heel veel missen in het leven. En niet alleen in de liefde maar ook op je werk, in je vriendenkring, met je kinderen, met je familie.

Andere voorbeelden:
Als jij bijvoorbeeld heel zorgzaam bent, verwacht je dan van anderen dat ze héél dankbaar zijn voor die zorgen die jij biedt (misschien zelfs wel oplegt)? En dat ze dus ook heel veel zorg aan jou bieden?
Als jij heel netjes bent, verwacht je dan van anderen dat ze niks laten slingeren?
Als jij meestal vrolijk en uitbundig bent; verwacht je dat dan van anderen ook?
Als jij altijd eerst nadenkt voordat je iets zegt; vind je dan dat de ander er niks spontaan uit mag flappen?
Als jij nooit vloekt, drinkt of rookt, verwacht je dan van je directe omgeving hetzelfde?
Als jij heel avontuurlijk bent, verwacht je dan van anderen dat zo ook sneller risico’s nemen?

Waarom?
Omdat jij dat ook zo doet?
Is dat de enige juiste manier?

Natuurlijk zijn er sociale omgangsnormen, wettelijke regels en fatsoen. Maar wees eens eerlijk naar jezelf en kijk eens of jij jezelf ook op dit soort gedrag kunt betrappen. Moet het echt alleen zoals jij dat vindt? Kan het niet een beetje anders? Het geeft niet alleen een ongezellige sfeer maar het kost jou zelf ook nog eens bergen energie! Die kan je wel in leukere dingen steken.

Nu jij!
Dus doe jezelf eens een plezier en denk de volgende keer eens aan dit artikel wanneer je boos, teleurgesteld of verdrietig bent. Het is niet bedoeld om je de les te lezen maar om je aan het denken te zetten. Om je te triggeren. Denk eens welke goede bedoelingen er kunnen zijn die jij door je verwachtingen niet hebt gezien. Er is namelijk altijd meer, dan datgene wat jij alleen ziet en verwacht. Dus doe er je voordeel mee en spaar je energie voor leuke dingen!

Steek jij je energie ook regelmatig in verwachtingen? En hoe bevalt je dat? Wat doe je eraan of ermee? Ik lees graag jouw reactie! (even scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.