“Zou je dat wel doen?”
“Die jongen is toch niet goed voor jou!”
“Wat als het mis gaat?”
“Ben jij van lotje getikt…?”

Als ik naar de adviezen van mijn omgeving had geluisterd, als ik hun angstige vragen had overgenomen, dan was ik nu niet al 17 jaar samen geweest met de liefde van mijn leven… Dan had ik al die liefde en al die geweldige momenten nooit gehad… en ik weet zeker dat ik ook nooit zo succesvol was geworden als ik nu ben.

Om meester te worden over je energie en daarmee over je leven, moet je leren de juiste vragen te stellen.

Woorden zijn energie.
Of beter gezegd: iedere gedachte die je hebt, creëert een gevoel en dat bepaalt weer jouw energie frequentie. Bepaalde gevoelens creëren lage energie frequenties waar je moe en ongezond van wordt én waarmee je alleen maar vervelende situaties en mensen aantrekt. Zoals een schuldgevoel, het gevoel ‘ik ben niet goed genoeg’, verdriet, angst of boosheid. Andere gevoelens creëren hoge energie frequenties waarmee je het tegenovergestelde bereikt. Denk aan liefde, plezier en dankbaarheid.

Dat wat je tegen jezelf zegt bepaalt dus hoe je je gaat voelen en dus hoe je leven zich gaat vormen. Woorden in je hoofd, maar ook woorden die je uitspreekt. Deze worden nog sterker door de vibraties van je stemklanken.

Het is dus heel belangrijk dat je beseft wat je tegen jezelf zegt. Hardop en ook in je hoofd.
Niet zo’n handige zinnen zijn bijvoorbeeld:

 • Ik ben ook zo’n doos hè!
 • Tja, ik trek altijd ellende aan.
 • Ik zal daar nog goed genoeg voor zijn.

Zinnen die wel je energie frequentie verhogen en je dus sterker maken in je energie en in je mindset zie je ook vaak terug in affirmaties, bijvoorbeeld:

 • Ik ben een mooi mens.
 • Ik kies ervoor om te geloven dat ik fijne, positieve situaties aantrek.
 • I am enough – of in het Nederlands: Ik ben goed zoals ik ben.

Dus wat zeg jij tegen jezelf?
Ga daar deze week eens op letten. Ga eens observeren.

Vragen hebben een nog sterker effect!
Ben jij je ervan bewust dat je jezelf constant vragen stelt?

 • Zal ik nu douchen of vanavond?
 • Eet ik havermout of bak ik een eitje?
 • Ga ik op de fiets vandaag of met de auto?
 • Neem ik de trap of de lift?
 • En zo gaat dat de hele dag door…

Ons brein werkt op een bijzondere manier.
Op het moment dat je een vraag stelt of gesteld krijgt dan gaan alle andere gedachten automatisch even ‘on hold’ en gaat je brein in op die vraag. Dit systeem noemen ze “instinctive elaboration.” (“instinctieve uitwerking”). En aangezien ons brein niet in staat is om te multitasken, gaat het vinden van het antwoord op de vraag dus voor alle andere taken.

Je brein wil altijd meteen antwoord geven op iedere vraag die je jezelf stelt of die iemand anders jou stelt. Kijk zelf maar: als ik jou nu vraag: welke kleur heeft jouw favoriete stoel in huis? Dan gaat je brein jou nu een antwoord geven, of je het nu wilt of niet.

Dus dat antwoord komt in je brein, dat is een gedachte (en die kunnen razendsnel gaan), die geeft weer een gevoel en dat bepaalt weer jouw energie frequentie.

Kortom: Dat waar je je aandacht op richt, dat groeit.
Als het dan de goede kant op groeit, als het je dan meer energie geeft, meer gezondheid, een betere relatie, meer geld of meer succes… dan is het goed natuurlijk. Maar dat hangt af van de kwaliteit van de vraag.

Voor je hersenen maakt het niets uit.
Voor je brein bestaan er geen goede of slechte vragen en ook geen goede en slechte antwoorden. Het brein wil simpelweg gewoon een antwoord zodat de verhaallijn gesloten kan worden. Jouw brein houdt net zo min als jij, van een verhaal met een open eind.

Hoe gaat het brein dat antwoord vinden?
Door gebruik te maken van de informatie die het al heeft, opgebouwd in het verleden. En de gegevens die het meest geladen zijn (indruk hebben achtergelaten) komen dan als eerst naar boven. Dus als jij jezelf afvraagt: “Waarom lukt het me niet om af te vallen?”.

Dan gaat je brein reageren met dingen die het al denkt te weten zoals:

 • Omdat je te veel eet.
 • Omdat je te weinig beweegt – omdat je lui bent.
 • Omdat het in de familie zit en dat altijd zo zal blijven.
 • Omdat je een slappe toeta bent.
 • Omdat je geen ruggengraat hebt.

Omdat het brein reageert vanuit wat het al denkt te weten, gebeuren er twee dingen:
Allereerst wordt je probleem dus bevestigd.  Hiermee wordt je nare gevoel nog erger en creëer je dus bij jezelf een nog lagere energie frequentie (met alle gevolgen van dien).

Ten tweede zorgt het ervoor dat er niets verandert. Je blijft gewoon doen wat je altijd al deed en zult dus meer van de resultaten krijgen die je nu al hebt… Je reageert dus vanuit een statische mindset.

MAAR! Gelukkig kan het ook anders en dat heb je zelf in de hand!
Je krijgt een heel ander effect op je energie en dus op je toekomst als je een andere vraag stelt. Bv:

 • Wat kan ik doen om af te vallen?
 • Wie zou me daar bij kunnen helpen?
 • Waar kan ik informatie vinden over moeiteloos afslanken*?

Snap je hoe dit een heel andere mindset en energie gaat geven?

Daarmee ontwikkel je een groei-mindset.

Ik durf dus rustig te stellen: De kwaliteit van jouw vragen bepaalt de kwaliteit van jouw leven.

Is dat makkelijk?
Nee, dat zeg ik niet. Het kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Je bent al zoveel jaar gewend om vragen te stellen op een bepaalde manier dat het lastig kan zijn om deze gewoonte om te buigen. Maar het is zeker mogelijk!

De volgende tip zal je helpen:

Begin je vraag niet met ‘waarom’
Vragen die beginnen met ‘waarom, waardoor of hoezo’ leiden tot een bevestiging van wat er nu al mis gaat of NIET lukt. Je wilt een vraag stellen die je leidt naar wat je WEL wilt bereiken. Dus leer jezelf vragen te stellen die beginnen met:

 • Wie?
  Bv Wie kan mij helpen om…

Wie kan meewerken aan…
Wie heeft er …

 • Welke?

Bv Welke keuze zou ik kunnen maken om …
Welke dingen zou ik wel/niet kunnen doen om …
Welk pad kan ik het best kiezen om …

 • Hoe?
  Bv Hoe ga ik het aanpakken om …
  Hoe kom ik zover dat ik …

Hoe krijg ik het voor elkaar dat …

 • Waar?
  Bv Waar kan ik …. Vinden
  Waar kan ik terecht voor ….

Waar zal ik …

Conclusie
Woorden zijn energie. Ze bepalen je gevoel, daardoor je energie frequentie en daarmee dus de kwaliteit van je leven. Vragen zijn woorden met een extra sterk effect omdat je brein daar per sé een antwoord op wil geven. Toch? 😉

Dus stel de juiste vragen zodat je antwoord krijgt op wat je WEL wilt waar je WEL naar toe wilt.

Master your energy, master your life.

Om meester te worden over je energie en daarmee over je leven, moet je leren de juiste vragen te stellen. Dus ga aan de slag met mijn tip en je zult merken dat dat heel anders is. Jij verdient ook een leven vol overvloed, energie en gezondheid dus doen!

Ben jij je vragen anders gaan stellen? Ben jij anders gaan denken en heb je daar een mooi verhaal over te vertellen? Deel het dan met ons? Je motiveert er anderen weer mee! (even door scrollen).

*Daar kan Miranda je heel goed mee helpen.

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.