Self-Care.
Gelukkig is het een woord wat je steeds vaker ziet en wat we ook steeds serieuzer nemen.

Net zoals alle dingen en concepten, heeft ook Self-Care twee delen: een yinne- en een yange deel.
Meestal denken we bij het woord ‘self-care’ automatisch aan de yinne kant; aan rust nemen, relaxen, zacht zijn voor jezelf, compassie hebben. En dat is ook super nodig! Maar even belangrijk is het yange deel van self-care, namelijk; in actie komen, je grenzen aangeven (en aanhouden), je aan je plan houden, van je af bijten, nee zeggen. 

Ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en je hebt beide delen nodig. 
Gebruik je alleen je yinne energie voor self-care dan laat je wellicht over je lopen, dan sta je niet in je kracht en houd je je misschien wel klein. Gebruik je alleen je yange energie dan ben je fel en loop je het risico vijandig, egoïstisch of perfectionistisch te worden. We hebben dus liefde nodig in ons hart maar ook felheid in onze buik nodig.

Hoe goed zorg jij voor jezelf?

En als je ondernemer bent heb ik hier nog even een kanttekening bij.
Er is een correlatie tussen de mate waarin jij voor jezelf zorgt en het inkomen wat je uit je bedrijf haalt! Het heeft allemaal met energie en de wet van de aantrekkingskracht te maken…

Wat is Self-Care niet?

 1. Zelfmedelijden
  Je zorgt niet goed voor jezelf als je blijft hangen in medelijden met jezelf. Dat is geen self-care, sterker nog, dat is het tegenover gestelde van Self-Care. Je plaatst jezelf namelijk in een positie waarin je slachtoffer bent, waarin je machteloos bent. Dan leg je verwachtingen buiten jezelf neer en dat is geen SELF-care (zie ook mijn punt 3).
 2. Egoïstisch
  Self-Care is not selfish > it’s essential!
  Het is zo belangrijk dat je dit weet, en nog belangrijker dat je dit voelt in al je vezels. Er zullen altijd mensen zijn die gaan mopperen wanneer jij voor jezelf kiest. Maar waarom doen ze dat? Niet omdat ze jouw belang in gedachten hebben (ook al proberen ze het wel zo te draaien), heus niet! Ze hebben een eigen belang wat nu doorkruist wordt of ze hebben een angst die nu naar boven komt.
 3. Bij anderen neerleggen
  Het woord verraadt het eigenlijk al: SELF-care…
  Heb je gezien dat er niet staat: OTHER-care? Voor jezelf zorgen is dus niet een taak van de mensen om jou heen. Het is JOUW taak. JIJ moet goed voor JOUZELF zorgen. Jij moet zelf de liefde van jouw leven zijn. Je hoeft ook geen toestemming te krijgen van de anderen m van jezelf te houden en goed voor jezelf te zorgen, je hoeft alleen maar jezelf toestemming te geven.

Wat is de belangrijkste bottleneck van Self-Care?
Met stip op 1: ENERGIE!
Om precies te zijn: jouw energie.
Self-Care is namelijk je geboorterecht, het is je default instelling. Dus als jij nu niet voldoende voor jezelf zorgt (en je bedrijf en je leven zijn daar een afspiegeling van) dan is de aller ALLER belangrijkste taak voor jou op dit moment: energiemanagement.

Goed energiemanagement begint natuurlijk – zoals alle veranderprocessen – met inzicht.

Dus stel jezelf eens deze vragen:

 1. Wat betekent voor mij Self-Care vanuit de yinne energie?
 2. Wat betekent voor mij Self-Care vanuit de yange energie?
 3. Geef ik mezelf voldoende van beide aspecten en zijn ze met elkaar in balans? En wat kan ik deze week gaan doen om die balans te verbeteren?

Om je op weg te helpen deel ik wat voorbeelden van mezelf:

Een voorbeeld van Self-Care vanuit yinne energie is voor mij werken afwisselen met rustmomenten (na iedere 90 minuten), in bad liggen, mezelf een baaldag gunnen als ik dat nodig heb, een uur de tijd nemen om te lunchen, naar de sauna gaan, luisterboeken en podcasts luisteren, me terugtrekken nadat ik contact gehad heb met anderen, de lekkerste thee drinken uit mijn mooiste mokken, gaan plassen wanneer ik moet en niet wanneer het kan, enz. enz.

Voorbeelden van Self-Care vanuit yange energie zijn voor mij: werk afwisselen met flow-oefeningen (na ieder half uur), nee zeggen als iemand mij iets vraagt wat ik niet wil (nee, is een volzin), doelen hebben en daar voor gaan, prioriteiten stellen, iedere week een vergadering met mezelf, mijn weekrooster goed plannen en dat de week erna evalueren en bijstellen enz. enz.

Heb je nu genoeg inspiratie?
Maak dan eens jouw eigen lijstje en kijk eens waar bij jou de disbalans zit!

Wat is jouw belangrijkste inzicht uit dit artikelen en uit de oefening? Deel dat eens met mij! (even naar beneden scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

dit veld niet invullen s.v.p.