Vroeger als kind kon ik echt driftig zijn.

Ik herinner me nog een keer, ik moet een jaar op 5 of 6 geweest zijn, dat ik zo boos was dat ik heel hard op de grond stampte. Oh boy, had ik daar spijt van, want dat deed gruwelijk zeer. En je snapt dat ik daar natuurlijk nog bozer door werd.

Door de jaren heen ben ik milder geworden, dat is één van de voordelen van leeftijd heb ik me laten vertellen. Ik kan nog steeds flink pissig worden hoor, maar mijn boosheid is minder heftig, ik ontplof niet meer zoals vroeger 😉

Boosheid is een keuze
Er is helemaal niks mis met boos zijn. Sterker nog; als je nooit boos wordt dan laat je misschien wel over je grenzen gaan. Even boos zijn en dan de juiste actie ondernemen, kan heel gezond zijn MAAR daarna moet het wel klaar zijn en moet er wel een periode van rust volgen, waarin je lichaam en je energie weer in balans kunnen komen.

Boos zijn creëert stagnatie in je energie en stress in je lichaam
Chemisch gezien verandert er meteen een hoop in je lichaam bij boosheid en irritatie. Allereerst zorgt het sympathisch zenuwstelsel direct voor een ‘flight- or fight reactie’. Hierdoor komt er meer spanning in je spieren, gaan je bloeddruk en hartslag omhoog, vertraagt je spijsvertering (en dus ook je vetverbranding!!) en gaat je immuunsysteem op een laag pitje. Daarna wordt er cortisol geproduceerd waardoor de productie van andere hormonen wordt teruggeschroefd.

Dit is nog maar het begin van een keten van chemische reacties die je, wanneer het even aanhoudt, heel veel problemen kunnen opleveren zowel op fysiek- als op mentaal vlak.

Energetisch gezien is boosheid een emotie die bij het Houtelement hoort. Bij een disbalans in jouw Houtenergie zal je sneller geprikkeld zijn en andersom, wanneer je boos of geïrriteerd bent dan beïnvloedt dit jouw Houtenergie. Boosheid, maar ook irritatie, geprikkeld zijn, gefrustreerd zijn of zelfs dulden, veroorzaakt meteen een blokkade in jouw Houtenergie. Dit kan je o.a. De volgende klachten geven:

  • Nek- en/of schouderklachten
  • Gespannen spieren
  • PMS en andere menstruatieproblemen
  • Oogklachten
  • Hoofdpijn of migraine
  • Veel afvalstoffen
  • Niet meer goed kunnen plannen en organiseren
  • Niet meer goed visie hebben, overzicht over je werk of leven
  • Stagnatie in Houtenergie kan ook je Aarde-energie verminderen waardoor je weer klachten kunt krijgen als vermoeidheid, snel blauwe plekken, spijsverteringsproblemen, gewichtsproblemen, zoetbehoefte, te veel denken, malen en piekeren en meer…

Kortom; af en toe boos zijn is gezond maar boosheid die te lang duurt, te heftig is of onderdrukt wordt, gaat je klachten geven.

In onze maatschappij is het raar als je je boosheid uit
Men denkt al snel dat je niet honderd punten bent, niet voor rede vatbaar of anders vinden ze je wel een bitch. Vooral vrouwen zijn geconditioneerd om niet boos te zijn, van jongs af aan worden we aangemoedigd om aardig, mooi en rustig te zijn en vriendelijk te glimlachen. Daarom stoppen we boosheid en irritatie vaak weg in plaats van het op een gezonde manier los te laten. Maar dat is niet gezond voor je en uiteindelijk gaat het er toch wel een keer uitkomen op een andere manier bijvoorbeeld in een ruzie met je partner, een slecht humeur of een laag beeld van jezelf.

Daarom heb ik 6 gezonde manieren voor je om je boosheid of irritatie te uiten en te sturen:

1 – Erken je boosheid
Verstop je gevoelens niet langer en erken dat je boos bent, of geïrriteerd. Omarm het gevoel, het is een deel van jou en het wil je iets vertellen. Voel het in je lichaam en voel wat het met je doet. Geef het aandacht, want je hebt alle recht om je zo te voelen.

En als je contact hebt gemaakt met die boosheid en met wat het in je lichaam doet, vraag jezelf dan af waar je boos om bent. Op wie of op wat? Wat zou je willen zeggen of wat zou je er aan willen doen? Laat het maar naar boven komen.

2 – Breng je boosheid naar boven
Het zou kunnen dat je lichaam wel gespannen voelt, maar dat je je niet boos voelt. Je zou het gevoel dan een beetje kunnen helpen door de boosheid aan te wakkeren. Bijvoorbeeld door de volgende oefening: Ga zitten met een een groot dik kussen voor je. Gooi je lichaam naar voren, sla in het kussen en roep heel hard ‘NEE!’. Herhaal dat en maak het wat intenser totdat je merkt dat de boosheid echt goed los komt.

Daarna is het wel belangrijk dat je systeem weer kalmeert en dat je de chemische stoffen opgewekt door de boosheid uit je lichaam afvoert. Dit kan je doen door de volgende tips en oefeningen in te zetten:

3 – Beweeg
Boosheid slaat, energetisch gezien, altijd op in het Houtelement dus in je Lever- en galblaas systemen. Je zult ook merken dat je bij boosheid meer spanning in je spieren hebt. Beweging is daarom essentieel om boosheid en irritatie in beweging te krijgen en uit je systeem af te voeren. Je kunt een stukje gaan wandelen, je kunt rek- en strek oefeningen gaan doen of een body scan waarbij je steeds een deel van je spieren zachtjes aanspant en weer ontspant.

4 – Adem
Je zult merken dat wanneer je boos bent of geïrriteerd dat je ademhaling dan sneller en oppervlakkiger wordt. Hiermee breng je jezelf eigenlijk in een staat van lichte hyperventilatie en dat is niet echt gezond. Een makkelijke manier om je lichaam te kalmeren is door je ademhaling langzamer en dieper te laten worden. Probeer maar eens langzaam in te ademen door je neus in vier tellen en dan langzaam weer uit door je mond in acht tellen.

5 – Geluid
Gebruik je ademhaling en je stem om je boosheid te uiten. Door diepe ademhalingen en klanken wordt je energie in beweging gezet en kan de stagnatie opgelost worden. Vooral de sissende klank Shjjjjjj (zoals shoe maar dan zonder de oe-klank) zal je helpen om boosheid los te maken uit de Lever-meridiaan.

6 – Schrijven
Schrijven is een perfecte manier om je gevoelens te uiten en meteen te verwerken. Pak een blad papier en een pen (ja, echt op de ouderwetse manier) en begin gewoon. Schrijf maar: Ik ben boos omdat…

En blijf schrijven zonder te stoppen. Je hoeft je niet druk te maken om punten en hoofdletters, blijf maar schrijven. Maak je ook geen zorgen om wat je precies schrijft, want niemand zal dit ooit lezen, dit is ‘for your eye only’. Schrijf totdat er niks meer te schrijven valt en sluit dan af door op te schrijven hoe je wél wilt dat het gaat verlopen.

Tot slot heb ik nog een bonustip!
Er zijn een aantal energiepunten die je kunt gebruiken om jezelf te kalmeren en je weer lekker te voelen en ik deel er twee met je die heel makkelijk kunt bereiken:

De eerste zit in het midden van je handpalm. Masseer dit punt in beide handen als je je boos of geïrriteerd voelt. En het tweede zit aan de zijkant van de nagel van je middelvinger, deze kun je stevig vasthouden voor een kalmerend effect.

Conclusie
Boosheid is een emotie die heel nuttig en zelfs nodig is, maar wanneer deze emotie te lang duurt, te heftig is of onderdrukt is dan gaat hij je gezondheidsklachten geven. Mijn zes tips zullen je helpen de boosheid los te maken en af te voeren. Ook de twee speciale energiepunten zullen je daarbij helpen.

Succes!

Ik hoor graag van je hoe jij met boosheid en irritatie omgaat en wat je voelt als je de tips of de energiepunten gebruikt! (wel even scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.