We hebben het allemaal in mindere of meerdere mate: uitstelgedrag…
Dat je eigenlijk moet studeren voor die ene test, of een bespreking moet voorbereiden, en dat dan ineens die strijk heel erg belangrijk is. Of dat je dan niet kunt stoppen met het kijken funny cats videos.
Heb jij daar ook wel eens last van?
Mij gebeurt het ook wel eens hoor!
Vroeger al helemaal. Ik herinner me nog dat ik ging studeren aan de Universiteit van Tilburg. Dat leek echt zo’n goed idee. Ik bedoel, ik had er de hersenen voor, het was een vak met toekomstmogelijkheden (Bestuurlijke Informatiekunde) plus het was een fantastische school.
Dus ik vol goede moed iedere dag in mijn oude bruine Honda Civic naar Tilburg. Braaf woonde ik ieder college bij en zat soms tot 22.30 uur in de schoolbanken. Maar thuis verliep het anders…
Nu ging ik in die tijd ook net samenwonen dus dat was ook niet zo’n handige combinatie. Ik vond de wasmachine, kookboeken en als die series op televisie – waar ik nu zelf de controle over had – echt zoveel interessanter. Bovendien ging ik ook steeds meer slapen. Soms was ik om 11.00 uur ‘s morgens nog mijn bed niet uit.
Het was allemaal uitstelgedrag… Maar dat had ik zelf niet door.
Totdat mijn vader tegen mij zei: Jeanine ga eens wat doen! Ga óf van die school af óf ga ook echt studeren want je bent net zo’n zombie… Wat vind je nou leuk?
Tja, en deze vraag had nog nooit iemand aan mij gesteld… wat vond ik nou leuk?
Nou, dat was in ieder geval niet tot 22.30 uur ‘s avonds in de collegebanken zitten voor 12 saaie vakken, ieder semester weer. Een hele theoretische studie waar geen menselijk contact in voorkwam.
Dus daar ter plekke, toen mijn vader mij vroeg: “wat vind je nou eigenlijk LEUK? “, heb ik besloten om voortaan alleen nog maar leuke dingen te doen. In grote lijnen dan hè want alles heeft natuurlijk een yinne en yange kant. Maar sindsdien heb ik mijn uitstelgedrag ook veel beter onder controle.
Hoe komt dat nou?
En wat kan jij hiervan leren?
Laten we eerst eens kijken naar wat uitstelgedrag nou is.
Wikipedia zegt:
Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt dit soms ook irrationeel uitstel genoemd.
Door (irrationeel) uitstelgedrag ga je je dus meer zorgen maken, ga je meer piekeren, voel je je minder tevreden en minder trots op jezelf. Het is duidelijk dat je dus meer stress ervaart. Dus (irrationeel) uitstelgedrag is niet alleen vervelend en onhandig maar ook ongezond!
Bovendien bevordert stress je vetopslag…en daar zit je ook niet op te wachten!
Het is dus nergens goed voor, maar waarom stellen we dan massaal zoveel dingen uit?
Als we er dieper induiken dan zien we dat uitstelgedrag een complex probleem is waarbij verschillende factoren een rol kunnen spelen. De kenmerken van de taak die je vooruit schuift spelen mee maar ook de kenmerken van jou als persoon.
Zo ben ik een Water energy type en watermensen zijn al niet al te goed in plannen en organiseren. Ze willen veel, doen veel, kunnen veel en weten vaak veel waardoor ze nogal eens in chaos terecht komen. Door die veelheid aan kennis en ideeën kan Water vastlopen in: ‘Waar moet ik beginnen? Hoe deel ik alles zo in dat ik niets mis? Is het wel compleet? Heb ik er alles in zitten? Mis ik geen kennis?’ Een vorm van perfectionisme dus.
Zo heeft ieder energie type zijn eigen triggers om in uitstelgedrag te verzanden.
Hout energie types kunnen bijvoorbeeld heel goed organiseren en plannen. Ze kunnen ook het grote geheel overzien maar ze vinden dingen afmaken nogal saai. Ze doen liever leuke spannende nieuwe dingen en hierdoor kunnen zij weer in uitstelgedrag terecht komen.
Vuur energie types doen graag heel veel dingen tegelijkertijd, vooral omdat Vuur overal het positieve en leuke van inziet. Ze doen ook graag alles op het laatste moment en dat creëert dan weer chaos en uitstelgedrag.
Aarde energie types zijn heel goed in details maar dat kan ook hun valkuil zijn. In tegenstelling tot Hout kunnen ze niet goed het grote geheel overzien en weten ze bij een te grote taak niet waar ze moeten beginnen. Bovendien zijn ze altijd bezig met wat anderen van hen en van hun werk zullen vinden waardoor ze de neiging hebben om er steeds meer en meer aan toe te voegen (perfectionisme).
Tot slot de Metaal energie types, zij kunnen ook goed organiseren en plannen maar hebben wel de neiging om in zwart of wit te denken. Je doet iets dus goed of je doet iets niet, dat is zoals Metaal er vaak over denkt. Dus pas als Metaal het goed vindt, naar eigen maatstaf, waarbij hij zichzelf ook heeft overtroffen, dan wordt het afgemaakt. Ook een vorm van perfectionisme dus. Tot die tijd is Metaal aan het uitstellen.
Wil jij weten wat jouw dominante energie is op dit moment?
Ik heb daar een gratis test voor! Op dit moment is de test er alleen nog in het Engels maar binnenkort is hij er ook in het Nederlands.
Wil je niet langer wachten?
Doe dan de gratis (Engelse) test op www.jeaninehofs.com/freetest
Naast de valkuilen die bij jouw energie type horen, zijn er ook kenmerken van de taak die maken dat je iets meteen oppakt of dat je het vooruit blijft schuiven.
6 belangrijke kenmerken spelen een rol:
1 – Instant gratification
Ons brein houdt van zaken die snel af zijn. Dus alles wat er op je to-do-lijstje staat wat klein is en snel af kan zijn, daar zul je spontaan meer zin in hebben om te te gaan doen. Dat is behoorlijk kortzichtig en zo kom je nooit toe aan lange termijn projecten maar het brein doet altijd aan energiebezuiniging, dus als er een keuze is tussen eenvoudige en complexe bezigheden, zal je brein al snel kiezen voor de eenvoudige taak.
2 – Beloning of straf
Als je veel inspanningen moet leveren voor weinig beloning of wanneer die beloning nog ver weg is, dan zal je brein dit project op de lange baan schuiven. Dit heeft te maken met ‘delay discounting’: hoe verder de gevolgen verwijderd zijn in de tijd, hoe minder ze het gedrag zullen beïnvloeden. Als er een directe straf te verwachten valt dan worden we ineens wel snel.
3 – Overzicht en prioriteiten
Als je één grote to-do-lijst in je hoofd hebt, van honderdduizend dingen, zonder dat deze taken gerangschikt zijn per onderwerp en urgentie, dan is er zoveel chaos dat je brein dichtklapt en Netflix bovenaan zet.
4 – Geen richting / niet de goede richting
Hetzelfde geldt voor wanneer je geen richting hebt in je leven en dus in de dingen die je nog moet doen. Dat is alsof je iemand een wegenkaart geeft en zonder eindpunt te noemen zegt: “nou, vertel maar hoe we zullen rijden”. Uitstelgedrag is dan onvermijdelijk.
En dit geldt niet alleen voor wanneer je je richting niet weet, maar ook voor wanneer je aan het werk bent in een richting die totaal niet bij jou past. Misschien volg je een richting omdat je ouders dat een goed idee vonden, of die de maatschappij je heeft opgelegd, iets waar je veel geld mee dacht te gaan verdienen. Of misschien doe je iets omdat je dat altijd zo hebt gedaan. Als jij iets doet waar je niet achter staat, waar je niet in gelooft of wat je niet boeit, dan zul je geen motivatie voelen en dan is uitstelgedrag ook onvermijdelijk.
Zo had ik een cliënt, die accountant was. Het was een goed betaalde en steady baan maar ze klaagde altijd over stress en tijdsdruk. Ze kreeg nooit af wat ze allemaal af moest hebben en haar hele leven was een aaneenschakeling van haast, met alle fysieke en mentale klachten van dien. Totdat ze ineens interesse kreeg in schaapjes – I know, het is een omschakeling 😉 maar ze kwam dus op het pad van een schaapherder en ze was meteen verkocht. Ze vond dit zo waanzinnig leuk dat ze er een studie in is gaan volgen en nu is ze fulltime schaapherder. Ze werkt meer dan ooit, maar ik hoor haar nooit meer over taken die niet af zijn en tijdsdruk. Haar uitstelgedrag is ‘genezen’ omdat ze nu iets doet waar haar hart ligt, iets waar ze in gelooft…
5 – Afleidingen en onderbrekingen
Het lijkt wel een beetje de ziekte van deze tijd. We zijn zo snel afgeleid van ons werk door piepjes, buzzers en oplichtende beeldschermpjes dat we onnodig lang over onze taken doen. Wist je dat switchtasken maakt dat je 28-100% langer over een taak doet?
Dit komt omdat elke keer dat je van activiteit verandert, het tijd kost om weer op het goede spoor te komen. Deskundigen schatten in dat dit wel 40% productiviteitsverlies kan veroorzaken!
6 – Geen energiemanagement
Last but not least. Je kent mijn motto: alle succes werkt van binnen naar buiten. En dat geldt ook voor uitstelgedrag. Als je niet fit bent, verkouden of wat slechter geslapen hebt dan kun je je minder goed concentreren. Ook wanneer je een vol hoofd hebt, wanneer je piekert en maalt en er constant een gevoel van stress door je lichaam stroomt dan zul je minder gefocust en minder productief zijn. Testen laten het ook zien: mensen die laag scoren op energielevel, scoren hoger op uitstelgedrag!
En wat dacht je van lage energiefrequenties die horen bij angst, schaamte en het gevoel ‘ik ben niet goed genoeg’? Denk je dat die uitstelgedrag creëren? Ik weet zeker van wel!
Dus ik durf rustig te stellen dat te weinig energie, geblokkeerde energie en/of lage energiefrequenties DE belangrijkste oorzaken zijn van uitstelgedrag!
Conclusie:
Uitstelgedrag is niet handig en kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen en meer vetopslag (!). Oorzaken kunnen liggen in de valkuilen die jouw energie type met zich mee brengt alsook in de kenmerken van de taak zelf die je steeds vooruit blijft schuiven.
Wat kun je nu doen aan uitstelgedrag?
Daar ga ik je volgende week in het vervolg op dit artikel een aantal goede tips voor geven!
En jij?
Heb jij wel eens last van uitstelgedrag? Wat is voor jou de oorzaak die het meest terug komt? Ik lees het graag hieronder in de comments (wel even scrollen).
Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?
Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!
Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.
Geef een reactie