Mijn dromen
Meestal droom ik niet. Althans, ik weet ‘s morgens niet meer welke avonturen ik in mijn slaap heb beleefd. Maar ik droom wel bewust. Zomaar op een rustig momentje overdag maar zeker iedere avond voordat ik ga slapen. Dan droom ik over wat ik nog allemaal wil hebben, bereiken of ervaren in mijn leven.
Zo heb ik altijd al graag een boek willen schrijven en uitgeven. In mijn dromen zag ik het al helemaal voor me en nu gaat het ook echt gebeuren! In het voorjaar van 2012 komt mijn eerste boek uit. Ik ben zo blij als een kind en ik geniet met volle teugen van iedere stap in het hele ‘boek-proces’. Het voelt heerlijk om je droom te leven!
Ondertussen heb ik al weer nieuwe dromen. Naast een paar kniehoge, bloedrode laarzen wil ik ook graag meer cursussen en workshops gaan verzorgen. Gewoon hier in Nederland maar eens per jaar wil ik daarvoor naar het buitenland, en wel op uitnodiging. En de grap is dat ik deze week al door vier mensen benaderd ben voor een lezing, gastcollege of andere samenwerking. Geweldig toch hoe de wetten van de aantrekkingskracht werken! Alleen zijn deze allemaal (nog) in Nederland 😉 dus ik moet nog even volhouden!
Durf jij te dromen?
Durf jij te dromen? Durf jij naar je diepste wensen te kijken of stop je ze juist diep weg? Als jij jouw wensen negeert, waarom doe je dat? Ben je bang voor de reacties van anderen? Is het onzekerheid? Spelen ‘kan ik niet’, ‘mag ik niet’ of ‘wil ik niet’ een rol? Ben je deep down, bang iemand te kwetsen of voorbij te streven?
Natuurlijk gaan er dingen veranderen in je leven zodra je je dromen gaat nastreven en realiseren. Maar zijn dat slechte dingen? Minder leuke dingen? En zo ja, voor wie dan? Voor jou?
Als jij het leven van je dromen gaat leven dan bestaat de kans dat je omgeving daar niet blij mee is. Dat zie ik maar al te vaak om me heen. Maar jij zult alleen maar gelukkiger worden als je je dromen nastreeft. Wat niet automatisch wil zeggen dat je dan meer geld verdient of succesvoller bent in je oude baan. Dus ik snap de reactie van de omgeving vaak wel maar wat is nu belangrijker? Jouw geluk of hun verwachtingen?
Wiens dromen zijn het eigenlijk?
Dat je iets doet wat echt bij je past is een voorwaarde voor een gelukkig leven. Dat mag duidelijk zijn. Dus ook je dromen zouden vanuit jouw kern moeten komen. Anders ben je namelijk de dromen van iemand aan het najagen. Denk je dat je daar het meest gelukkig van wordt? Het zou kunnen. Maar ik denk dat je het meest gelukkig wordt als je je eigen dromen najaagt. En de truc hierin is dat je goed naar jezelf moet luisteren want alleen dan weet je wat bij jou past en waar jouw dromen liggen.
Luisteren naar jezelf
Wat is eigenlijk luisteren naar jezelf? Luisteren naar de babbelbox in je hoofd? Nee, meestal niet. Meestal houdt de stem in je hoofd zich alleen maar bezig met logica, beredeneringen, vergelijkingen en veroordelingen. Ga maar eens na waar jij in je hoofd zoal mee bezig bent. Vaak zijn het gesprekken als: ‘wat zullen anderen wel niet van me denken als ik …’ of ‘het is toch eigenlijk niet normaal om …’ of ‘eigenlijk zou ik moeten …’.
Dat is niet luisteren naar jezelf maar dat is jezelf aanpassen op:
- wat hoort
- wat nou eenmaal zo is
- wat anderen vinden
- wat altijd zo is geweest
- wat logisch is
- wat je opgelegd is
- wat anderen van je verwachten
Je innerlijke stem
Luisteren naar jezelf betekent dat je een stapje dieper gaat. Luisteren naar jezelf is je hoofd en je gedachtes uitschakelen en dieper naar binnen keren, naar je innerlijke stem. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om optimaal gelukkig te zijn. Om te gebruiken wanneer je een keuze gaat maken of als voedingsbodem voor je dromen.
Rust
Het allerbelangrijkste om (weer) in contact te komen met je innerlijke stem is rust. Het is belangrijk om iedere dag een moment van rust te nemen om te voelen. Niet om te denken, te beredeneren of te oordelen. Nee, om simpelweg te voelen. Dat is je toegangspoort tot je innerlijke wijsheid. Althans je eerste stap. Denk je dat je dat aandurft? Het gaat maar om zo’n tien minuutjes per dag …
Nu jij!
Maak een ‘niet storen’ bordje. Licht je huishouden in dat wanneer dat bordje op de deur hangt, je niet gestoord mag worden. Niet voor vragen, niet wanneer de schaar kwijt is en niet als oma belt. Alleen wanneer er een sirene aan te pas komt mag je worden gestoord. Zorg ervoor dat iedereen je serieus neemt en houd jezelf ook aan dit voornemen.
Zoek een ruimte in je huis waar je alleen kan zijn. Dat mag op zolder zijn, in de garage of in de badkamer. Het maakt niet uit als er maar een slot op de deur zit. Hang je bordje op de deur, sluit de deur en begin aan je me-time. In het begin zal het moeilijk zijn en misschien zal je toch gestoord worden. Maar houd vol!
Neem minimaal 10 minuten voor jezelf. Zoek een makkelijke houding en ontspan je lichaam. Concentreer je op je ademhaling en voel dat je steeds rustiger wordt. Probeer ook je hoofd rustig te maken. Iedere keer als er een gedachte in je hoofd komt ga je er niet op in. Stuur je gedachte weer weg en concentreer je weer op je ademhaling.
Er zijn verschillende technieken om jezelf tot rust te brengen en om in contact te komen met je innerlijke weten en in de toekomst zal ik er meerdere met je delen. Maar voorlopig is je eerste stap dat je tijd neemt voor jezelf en dat je je lichaam en je hoofd ontspant. Succes!
Durf jij te dromen? Ik nodig je uit om jouw ervaringen met mij te delen!
Vroeger droomde ik altijd over ervaringen die ik overdag had gehad. Toen ik ongeveer 11 jaar was kreeg ik voorspellende dromen wat heel vreemd is. Zo wist ik ’s ochtends precies te benoemen wat ik ’s nachts had gedroomd en dan bleek het die dag ook uit te komen (bijvoorbeeld dat mijn oma zou vallen, dat een docent ziek was, dat papa een aanrijding zou krijgen etc.). Mijn ouders vonden dit altijd heel vreemd, maar het bleek wel waar te zijn. Ze zeiden op een gegeven moment ook, je mag niets meer zeggen wij willen het niet meer weten. Hoe meer ik bij deze dromen stil stond hoe banger ik werd. Op een gegeven moment probeerde ik ze ook te vergeten en er niet meer bij stil te staan. Dan toch blijf ik zo nu en dan deze dromen hebben en blijken ze nog steeds waar te zijn.
Vanaf kleins af aan heb ik ook altijd gedroomd over dat ik een baan wilde binnen de rechtbank, ik heb me teveel laten beinvloeden door mijn omgeving. Daarom heb ik op mijn 16e een andere stap genomen. (zo heb ik meer ‘verkeerde’ stappen gezet door invloeden van buitenaf omdat ik aan anderen wilde laten zien dat ik hun advies op zou volgen). Op mijn 20ste heb ik voor mezelf gekozen en ben ik iets gaan doen wat ik echt leuk vind. Ik heb ervaren dat het moeilijk is om voor jezelf te kiezen en je dromen na te streven.Veel goede vrienden en mensen die dichtbij je staan denken je een goed advies te kunnen geven en daar luister je dan meestal naar. Dit is ook het geval als je innerlijke stem iets anders zegt, je wilt dan toch gehoor geven aan het advies van je vrienden, hierdoor zet je je eigen gevoel opzij. Dit is juist iets wat je niet moet doen, maar wat je wel automatisch doet.
Ik ben iemand die gevoel snel weg duwt en af gaat op het realistische, ik ben ervan overtuigd dat je eerst de rust in jezelf moet vinden om uberhaupt te kunnen dromen. Echte dromen heb ik niet meer, wel dingen die ik graag zou willen bereiken, maar dat zijn meer doelen.
Jeanine, ik vind het een heel goed stuk!! Je hebt zeker gelijk!
Groetjes, Suzanne.
Suzanne, het is ook zeker niet makkelijk om je dromen te volgen! Want zoals je al uitgevonden hebt zijn anderen daar vaak niet blij mee. Misschien bedoelen ze het wel heel goed, hun adviezen, maar ze worden wel gegeven vanuit hun perspectief. De kunst is nu om de balans te vinden tussen wijze raad en eigen(wijze) dromen. Ik ben het helemaal met je eens dat rust essentieel is om te kunnen dromen en om te kunnen voelen wat de juiste beslissing is, dus dat is de eerste stap in het proces; rust vinden in jezelf. Natuurlijk moet je daar wel tijd voor maken en veel oefenen. Dan wordt je daar vanzelf beter in. Succes!