Mijn dromen
Meestal droom ik niet. Althans, ik weet ‘s morgens niet meer welke avonturen ik in mijn slaap heb beleefd. Maar ik droom wel bewust. Zomaar op een rustig momentje overdag maar zeker iedere avond voordat ik ga slapen. Dan droom ik over wat ik nog allemaal wil hebben, bereiken of ervaren in mijn leven.

Zo heb ik altijd al graag een boek willen schrijven en uitgeven. In mijn dromen zag ik het al helemaal voor me en nu gaat het ook echt gebeuren! In het voorjaar van 2012 komt mijn eerste boek uit. Ik ben zo blij als een kind en ik geniet met volle teugen van iedere stap in het hele ‘boek-proces’. Het voelt heerlijk om je droom te leven!

Ondertussen heb ik al weer nieuwe dromen. Naast een paar kniehoge, bloedrode laarzen wil ik ook graag meer cursussen en workshops gaan verzorgen. Gewoon hier in Nederland maar eens per jaar wil ik daarvoor naar het buitenland, en wel op uitnodiging. En de grap is dat ik deze week al door vier mensen benaderd ben voor een lezing, gastcollege of andere samenwerking. Geweldig toch hoe de wetten van de aantrekkingskracht werken! Alleen zijn deze allemaal (nog) in Nederland 😉 dus ik moet nog even volhouden!

Durf jij te dromen?
Durf jij te dromen? Durf jij naar je diepste wensen te kijken of stop je ze juist diep weg? Als jij jouw wensen negeert, waarom doe je dat? Ben je bang voor de reacties van anderen? Is het onzekerheid? Spelen ‘kan ik niet’, ‘mag ik niet’ of ‘wil ik niet’ een rol? Ben je deep down, bang iemand te kwetsen of voorbij te streven?

Natuurlijk gaan er dingen veranderen in je leven zodra je je dromen gaat nastreven en realiseren. Maar zijn dat slechte dingen? Minder leuke dingen? En zo ja, voor wie dan? Voor jou?

Als jij het leven van je dromen gaat leven dan bestaat de kans dat je omgeving daar niet blij mee is. Dat zie ik maar al te vaak om me heen. Maar jij zult alleen maar gelukkiger worden als je je dromen nastreeft. Wat niet automatisch wil zeggen dat je dan meer geld verdient of succesvoller bent in je oude baan. Dus ik snap de reactie van de omgeving vaak wel maar wat is nu belangrijker? Jouw geluk of hun verwachtingen?

Wiens dromen zijn het eigenlijk?
Dat je iets doet wat echt bij je past is een voorwaarde voor een gelukkig leven. Dat mag duidelijk zijn. Dus ook je dromen zouden vanuit jouw kern moeten komen. Anders ben je namelijk de dromen van iemand aan het najagen. Denk je dat je daar het meest gelukkig van wordt? Het zou kunnen. Maar ik denk dat je het meest gelukkig wordt als je je eigen dromen najaagt. En de truc hierin is dat je goed naar jezelf moet luisteren want alleen dan weet je wat bij jou past en waar jouw dromen liggen.

Luisteren naar jezelf
Wat is eigenlijk luisteren naar jezelf? Luisteren naar de babbelbox in je hoofd? Nee, meestal niet. Meestal houdt de stem in je hoofd zich alleen maar bezig met logica, beredeneringen, vergelijkingen en veroordelingen. Ga maar eens na waar jij in je hoofd zoal mee bezig bent. Vaak zijn het gesprekken als: ‘wat zullen anderen wel niet van me denken als ik …’ of ‘het is toch eigenlijk niet normaal om …’ of ‘eigenlijk zou ik moeten …’.

Dat is niet luisteren naar jezelf maar dat is jezelf aanpassen op:

  • wat hoort
  • wat nou eenmaal zo is
  • wat anderen vinden
  • wat altijd zo is geweest
  • wat logisch is
  • wat je opgelegd is
  • wat anderen van je verwachten

Je innerlijke stem
Luisteren naar jezelf betekent dat je een stapje dieper gaat. Luisteren naar jezelf is je hoofd en je gedachtes uitschakelen en dieper naar binnen keren, naar je innerlijke stem. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om optimaal gelukkig te zijn. Om te gebruiken wanneer je een keuze gaat maken of als voedingsbodem voor je dromen.

Rust
Het allerbelangrijkste om (weer) in contact te komen met je innerlijke stem is rust. Het is belangrijk om iedere dag een moment van rust te nemen om te voelen. Niet om te denken, te beredeneren of te oordelen. Nee, om simpelweg te voelen. Dat is je toegangspoort tot je innerlijke wijsheid. Althans je eerste stap. Denk je dat je dat aandurft? Het gaat maar om zo’n tien minuutjes per dag …

Nu jij!
Maak een ‘niet storen’ bordje. Licht je huishouden in dat wanneer dat bordje op de deur hangt, je niet gestoord mag worden. Niet voor vragen, niet wanneer de schaar kwijt is en niet als oma belt. Alleen wanneer er een sirene aan te pas komt mag je worden gestoord. Zorg ervoor dat iedereen je serieus neemt en houd jezelf ook aan dit voornemen.

Zoek een ruimte in je huis waar je alleen kan zijn. Dat mag op zolder zijn, in de garage of in de badkamer. Het maakt niet uit als er maar een slot op de deur zit. Hang je bordje op de deur, sluit de deur en begin aan je me-time. In het begin zal het moeilijk zijn en misschien zal je toch gestoord worden. Maar houd vol!

Neem minimaal 10 minuten voor jezelf. Zoek een makkelijke houding en ontspan je lichaam. Concentreer je op je ademhaling en voel dat je steeds rustiger wordt. Probeer ook je hoofd rustig te maken. Iedere keer als er een gedachte in je hoofd komt ga je er niet op in. Stuur je gedachte weer weg en concentreer je weer op je ademhaling.

Er zijn verschillende technieken om jezelf tot rust te brengen en om in contact te komen met je innerlijke weten en in de toekomst zal ik er meerdere met je delen. Maar voorlopig is je eerste stap dat je tijd neemt voor jezelf en dat je je lichaam en je hoofd ontspant. Succes!

Durf jij te dromen? Ik nodig je uit om jouw ervaringen met mij te delen!

[widgets_on_pages id=”Winactie”]