Energie en de vijf elementen Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout

Energie is de kracht die het jou mogelijk maakt om fysieke en niet-fysieke activiteiten te verrichten. De Chinezen bestuderen deze kracht al eeuwen en noemen haar ‘Qi’, ofwel levensenergie. Door de natuur nauwkeurig te observeren en te analyseren, ontdekten zij dat Qi in alles aanwezig is en ook constant in beweging. Het natuurlijke ritme van de natuur.

De vijf elementen in de natuur
Alles in de natuur verloopt in processen die zich steeds in eenzelfde patroon herhalen. Kijk maar naar de seizoenen die elkaar ieder jaar weer op dezelfde manier opvolgen. En de Chinezen ontdekten ook dat ieder proces weer te verdelen is in vijf steeds terugkerende fasen. Ze noemden deze fasen Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout.

Alles in de natuur doorloopt constant deze vijf fasen. In het klein en in het groot. Denk maar weer aan de seizoenen. Zo regeert Water in de winter, Hout in de lente, Vuur in de zomer, Aarde in de nazomer en Metaal in de herfst. Deze vijf fasen werden later de vijf elementen genoemd en tot op de dag van vandaag worden ze gebruikt om de samenhang tussen gebeurtenissen te beschrijven en daarin voortkomende problemen op te lossen. De mens is een deel van de natuur. Een organisch wezen waarin constant cyclische processen plaatsvinden en het is dus niet vreemd dat ook in de mens de vijf elementen een belangrijke rol spelen.

Blijvend meer energieDe vijf elementen en jouw energie
Om uit te leggen welke rol de vijf elementen spelen in jouw energie gebruik ik graag de metafoor van de tuinslang. Stel je wilt je plantjes water geven. Als de kraan niet genoeg open staat, komt er niet voldoende water uit het spuitstuk. In de elementenleer is het Aarde-element hier verantwoordelijk voor. Als de tuinslang vol zit met troep dan zal het ook niet echt lukken. Het probleem zit dan in het Metaalelement. Zitten er gaatjes in de slang en lekt er water weg dan krijgen je plantjes ook niet genoeg. Het Waterelement is dan verzwakt. Als er wel genoeg binnenkomt, er zijn geen vervuilingen of lekkages maar er zit een knik in de tuinslang, dan komt er ook geen water door. Het Houtelement is verantwoordelijk voor blokkades in je energie. En als er tot slot niet genoeg druk op het water zit, gaat het plantjes water geven ook niet lekker. Je Vuurelement is dan niet in orde.

Zo zie je in vogelvlucht wat ieder element voor jouw energie kan doen. En je ziet ook waar wel eens jouw probleem zou kunnen zitten. Om je nog een beter inzicht in Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur te geven en wat ze doen in jouw lijf geef ik je kort een beschrijving van welke klachten er kunnen ontstaan als een element uit balans is.

Aarde
Aarde stuurt de energiesystemen Maag en Milt aan. Bij Aarde draait alles om voeding, voeden, zorgen voor en verwerking. Als jouw Aarde-energie niet in balans is, kun je de volgende fysieke problemen verwachten: vermoeidheid, spijsverteringsklachten, allergieën, overgewicht, opgeblazen buik, zoetbehoefte, buikklachten, chronische verkoudheid, holteproblemen, reuma, spierpijnen, slappe huid, cellulite, snel blauwe plekken, spataderen.

En aan de niet-fysieke kant: piekeren, zorgen maken, concentratieproblemen, zwaar hoofd, zwaar voelen, teveel zorgen voor anderen en niet goed zorgen voor jezelf, niet geaard zijn, teveel in je hoofd zitten.

Metaal
De energiesystemen Dikke darm en Longen (en dus ook huid) vallen onder het Metaalelement. Oogsten, opruimen en plaatsmaken voor nieuwe zaken zijn kenmerken van dit element. Als jouw Metaalenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: longklachten zoals astma, bronchitis, kortademigheid, hoesten, hooikoorts, chronische verkoudheid, probleem met de holtes. Darmklachten zoals diarree, verstopping, voedselintoleranties, buikpijn, ziekte van Crohn, spastische darm. Huidklachten zoals eczeem, psoriasis, acné, droge huid, jeukende huid.

En aan de niet-fysieke kant: moeite hebben om te oogsten, de vruchten te plukken van wat je hebt gedaan, bereikt of gekregen. Moeite met afscheid nemen, loslaten en opruimen. Verdriet, melancholie, slechte energetische weerstand.

Water
Het Waterelement beheert je reserves en omvat je kern, je diepste wezen. De energiesystemen Nieren en Blaas worden erdoor aangestuurd. Als jouw Waterenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: vermoeidheid, lusteloosheid, burn-out, lage rugklachten, last van de knieën, oorklachten, problemen met nieren, blaas of prostaat, ’s nachts moeten plassen, problemen met sexualiteit of vruchtbaarheid, opvliegers, overgangsklachten.

En aan de niet-fysieke kant: innerlijke onrust, niet goed weten ‘wie ben ik, wat wil ik, wat is goed voor mij’, doelloos zijn, weinig doorzettingsvermogen, weinig wilskracht, angsten, fobieën.

Hout
De energiesystemen Lever en galblaas vallen onder het Houtelement. Hout zorgt voor vrije stroming van alle energie. ‘In de flow zijn’ heeft alles met Houtenergie te maken. Als jouw Houtenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: schouder- en nekklachten, hoofdpijn, migraine, menstruatieproblemen, PMS, huiduitslag, jeuk, gespannen spieren, krampen, rusteloze benen, opgeblazen buik, maagklachten, oogklachten, bittere smaak in de mond.

En aan de niet-fysieke kant: boosheid, irritatie, snel geprikkeld zijn, moeite met plannen en coördinatie, ideeën blijven onuitgewerkt, niet in actie kunnen komen, geen visie hebben.

Vuur
Het Vuurelement is als de pomp in het systeem. De energiesystemen Hart en Dunne darm worden er door aangestuurd. Als jouw Vuurenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: hartkloppingen, duizeligheid, problemen met circulatie (koude handen en voeten), lusteloosheid, niet helder kunnen denken, slaapproblemen, spraakproblemen, nervositeit, onrust, problemen met sexualiteit.

En aan de niet-fysieke kant: verminderd enthousiasme, weinig zelfvertrouwen, vreugdeloos voelen, problemen in het voelen van liefde, moeilijk je gevoel onder woorden kunnen brengen, depressie, steeds méér willen, haasten en onder tijdsdruk leven.

Waterelement oefening
Deze keer heb ik een oefening voor je die goed is voor je Nierenergie, als onderdeel van het Waterelement. Het is een voetmassage die je heel eenvoudig zelf kunt doen, maar die je ook samen met je kinderen of je partner kunt doen.

Ki-1Ga comfortabel zitten en plaats een warme kruik of hittepit tegen je onderrug ter hoogte van de navel. Begin met het masseren van je voet aan de onderkant. Plaats je duim in de holte net achter de bal van je voet (zie afbeelding) en masseer dat punt door met je duim vijf rondjes te draaien met de klok mee. Strijk vervolgens met je duim over je voet naar de binnenkant van je enkel en stop tussen het bot van je enkel en je achillespees. Masseer ook daar vijf rondjes met de klok mee. Strijk dan met je duim over de binnenkant van je kuit richting je knieholte. Herhaal de hele serie een paar keer en doe dan je andere been. Blijf daarna nog lekker even zitten met de warmte in je rug.

Deze oefening is een aanrader wanneer je moe bent of wanneer je andere klachten hebt die bij het Waterelement horen, en ook wanneer je niet kunt slapen.

Dit artikel is eerder verschenen op www.spiritueelinfo.nl

Wat vind je van de oefening? Heb jij energie-oefeningen die je met ons wilt delen? Ik zie je reactie graag onderaan dit artikel!

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

Deel dit artikel!