De relatie tussen koffie en gezondheid wordt regelmatig onderzocht. En met verschillende uitkomsten. Het ene onderzoek vindt negatieve effecten en het andere juist weer positieve. In de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) kijkt men heel anders naar voeding, maar ook zij hebben over koffie verschillende meningen.

Veel van mijn cliënten drinken koffie en dan blijft het vaak niet bij één bakkie per dag. Is het nou wel goed? Is het nou niet goed? Wat moet ik adviseren? Reden genoeg om er eens in te duiken en mijn bevindingen hier op het blog te delen.

De Chinesen gebruiken koffie als medicijn
Koffieboontjes zitten in besjes die aan de koffieplant groeien. Deze koffieplant (de Coffea) behoort tot de “Rubiaceae” plantenfamilie, welke al van oudsher een bron is van verschillende Chinese medicinale kruiden. Daarom wordt van de koffieboon ook de natuur, de smaak en de therapeutische acties beschreven.

De originele groene koffieboon is “koel” van natuur maar de geroosterde bruine boon is “warm”. Verder is koffie bitter en een beetje zoet van smaak. Hierdoor heeft koffie volgens de TCG de volgende therapeutische acties:

Stimulerend effect
De groene of bruine koffieboon heeft vooral effect op het Hout-element. Het wordt dan ook al sinds lange tijd door de Chinesen gebruikt om Lever-energie-blokkades in beweging te krijgen. Maar let op: dit betekent niet dat het de Lever-energie ook kalmer doet stromen! Voor sommige mensen is dit dus gunstig omdat hun energie in beweging komt en zij zich daar goed bij voelen. Maar sommigen raken hierdoor (nog meer) geaggiteerd of gestressed en kunnen niet meer tot rust komen.

Drainerend effect
Door de bittere smaak wordt de galproduktie vergroot en is er een drainerend effect. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd en het urineren. Koffie laxeert dus, ontgift en werkt als diureticum.

Mentale effecten
De koffieboon zit in rode besjes en heeft dus ook invloed op het Vuur-element. Hierdoor stimuleert het de mentale activiteit en geeft het meer focus.

Opwarmend effect
Koffie geeft in het lichaam een hele warme, yange energie (ja, zelfs ijskoffie) en is daardoor af te raden bij:
– Autoimmuunaandoeningen en allergieën,
– Hoge bloeddruk,
– Mensen met een teveel aan yang en/of een tekort aan yin
(oa. de volgende klachten: opvliegers, nachtzweten, warmer na 4 uur, droge huid, hitte in voeten/handen/borst, altijd heet hebben, altijd rode wangen, jeukende/warme/rode huidklachten, ontstekingen, etc.),
– Mensen met een Lever-qi-blokkade met opstijgende yang (vraag je therapeut)
(oa. hoofdpijn, nek/schouderklachten, snel boos/geirriteerd etc.).

Extern gebruik
Een papje met koffiedrap werk heel goed tegen blauwe plekken en insectenbeten.

Conclusie
Zoals bij alle Chinese kruiden kan je dus niet zomaar zeggen of het goed of slecht is. Dat hang helemaal af van de persoon en zijn/haar energiebalans. Wat voor de één goed is, is voor de ander af te raden. En aan de Westerse onderzoeken hebben we ook niet veel; er wordt gewoon te veel geld aan koffie verdiend.

Mijn advies:
– Drink geen koffie wanneer ik het in bovenstaand stuk heb afgeraden.
– Voor de anderen geldt: drink nooit meer dan 3 kopjes (geen mokken!) per dag.
(Chinese kruiden van zaden en bonen worden ook aangeraden in 6-9 gram per dag en dat is ongeveer 1-3 kopjes. Meer is altijd schadelijk.)
– Drink het liefst organische koffie van bonen die je vers maalt (ivm het oxideren van de olie in de bonen).
– Drink geen décafé of instant koffie; er worden te veel chemicalieën gebruikt in het proces*.
– Koffie is NOOIT geschikt voor kinderen!!! (en nee, dit is geen overbodig advies)

* Voor de biologische décafé van Simon Levelt wordt koolzuur gebruikt; zie reactie onderaan dit artikel.

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.