10 tips voor meer energie in de zomer

Je zou denken dat iedereen blij wordt van de zomerzon maar dat is niet helemaal waar. Er zijn ook mensen die juist in deze tijd minder bubbels voelen. Ze zijn dan eerder wat down of voelen zich oververhit en gejaagd. Vooral vrouwen hebben hier dan last van en dat is ook niet zo gek als je het vanuit de Chinese Geneeswijze en filosofie bekijkt.

Yin en yang
In de zomer heerst het Vuurelement en is de yange energie op zijn top. Veel warmte, veel licht, veel activiteit en lange dagen. Vrouwen zijn yinne wezens en kunnen daarom best last hebben van deze overkill aan yange (mannelijke) energie. Juist nu is het dus heel belangrijk voor vrouwen om die Yin-Power te versterken.

Ik geef je 10 tips én een mooie oefening om de balans te herstellen tussen jouw Yin-Power en je Vuurenergie:

1 – Eet meer tomaten
Vanwege hun rode kleur ondersteunen tomaten de balans in de Vuurenergie. Bovendien zijn ze rijk aan lycopeen (verwerkte tomaat zelfs nog meer dan rauwe tomaat), niacine, foliumzuur en vitamine C, B6 en A. Lekker gezond dus! Ze helpen verschillende soorten kanker voorkomen, hart- en vaatziektes verminderen, ontstekingen bestrijden en DNA/celschade voorkomen. Eet ze wel met een beetje vet want dan worden verschillende stoffen beter opgenomen.

2 – Drink geen koffie
Vuurenergie is erg gevoelig voor warmte en koffie levert een behoorlijke portie hitte. Bovendien droogt het je lichaam uit. Mijn advies is dan ook om geen koffie te drinken bij warm weer. Muntthee is een veel beter plan of water met schijfjes citroen en komkommer. Dat werkt verkoelend.

3 – Eet niet te veel laat op de dag
Vuurenergie heeft alles te maken met slapen. Als je te veel warmte (yang) in Vuurenergie hebt dan kun je slaapproblemen verwachten. Daarom is het slimmer om niet met een volle maag te gaan slapen, zeker niet in de zomer. Dus ga lekker vroeg uit eten of steek die BBQ om vier uur al aan, je zult er veel profijt van hebben.

4 – Meer balans met water
Water balanceert de Vuurenergie dus zoek het water op op een warme zomerdag. Om te drinken, om in te zwemmen of om heerlijk je voetjes er in af te koelen.

5 – Vitamine D bijtanken
Wij Nederlanders komen massaal vitamine D tekort omdat we door het jaar heen veel bewolkte dagen hebben. Maak meteen gebruik van deze zonnige periode en probeer iedere dag 15 tot 30 minuten onbeschermd in de zon te gaan. Natuurlijk moet je wel oppassen dat je niet verbrandt daarom is de vroege ochtend zon ideaal. Ik zelf smeer altijd mijn gezicht en decolleté in met een flinke factor en dan hup, met armen en benen lekker een half uurtje in de zon. Daarna zoek ik weer heerlijk de koelte van de schaduw op.

6 – Slaapritueel
Slaaptijd is een yinne tijd en daarom geeft te veel ‘yang’ voor het slapen een verstoorde nachtrust. Vooral in de yange zomertijd kan dat behoorlijk opspelen. Een slaapritueel wat gericht is op zoveel mogelijk rust (yin) helpt. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel is en probeer zelf ook zo ‘cool’ mogelijk te zijn. Vermijd daarvoor (zeker later op de dag) yange produkten zoals koffie, roken, alcohol, gember, knoflook, pepers en veel vlees. Stop een uur of twee voordat je naar bed gaat ook met yange activiteiten als sporten, computeren, tv kijken (ligt een beetje aan het programma) en ga iets doen waar je rustig van wordt bijvoorbeeld douchen, mediteren of muziek luisteren.

7 – De smaak bitter
Men zegt wel eens ‘bitter maakt het hart gezond’, en daar zit veel waarheid is. Bitter is namelijk de smaak die hoort bij het Vuurelement en Hartenergie valt daar onder. Bittere voeding werkt vaak koelend en past daardoor heel goed bij de zomerse Vuurenergie. Bittere voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld rucola, witlof, andijvie, waterkers, spinazie, spruitjes, groene kool, boerenkool, radicchio, rode en groene mosterd, kamille, paardebloem, dragon en donkere chocolade (minimaal 60% cacao).

8 – Open je hart en nodig de liefde uit
Bij het Vuurelement hoort de Hartenergie daarom is de zomer de ideale tijd om je (emotionele) hart open te stellen. Ga actief op zoek naar liefde, als je je hart ervoor openstelt vind je het op vele manieren: bij een partner, bij kinderen, bij lieve buren, fijne vrienden, dieren, de natuur, geuren en kleuren.

9 – Geef liefde
Andersom geldt het natuurlijk ook; als je je hart openstelt dan heb je heel veel liefde te geven…

10 – De wet van de aantrekkingskracht
Dat wat je zelf voelt van binnen, dat straal je uit naar buiten en dat trek je ook weer aan. Om je hart te openen, om meer liefde aan te trekken begin je dus met meer liefde in jezelf en voor jezelf te voelen. Ik heb er een eenvoudige maar fijne meditatie voor gemaakt die ik met liefde met je wil delen.

Open hart meditatie

Jeanine HofsZorg dat je niet gestoord kunt worden en zoek een fijn plekje op. Ga in een comfortabele houding zitten of liggen en sluit je ogen. Concentreer je op je ademhaling en voel hoe je buik rustig op en neer gaat bij iedere ademhaling. Volg deze beweging een aantal keer en voel hoe je lichaam zich met iedere uitademing verder ontspant.

Voel hoe de energie van de aarde via de onderkant van je voeten je lichaam in stroomt. Nodig die energie maar uit en laat deze door heel je lichaam stromen. Blijf rustig ademen en sta toe dat je lichaam zich vult en verfrist met deze energie. Laat de energie net zo lang binnenstromen tot je vingers gaan tintelen.

Leg dan beide handen op je hartstreek en ga met je aandacht naar het gebied van je hart. Voel hoe de energie je hart instroomt en voel dat je hele hartstreek daar warm van wordt. Neem even de tijd om deze warme energie te voelen.

Stel je voor dat je hart een mooie rode bloem is en nodig deze uit zich te openen. Voel hoe je (emotionele) hart zich opent en voel de warmte en de liefde die er huist. Voel hoe dit gevoel van warme liefde heel zachtjes je lichaam instroomt en zich mengt met jouw energie. Blijf rustig in en uit ademen en bij iedere ademhaling verspreidt zich die warme liefde door je lichaam. Je voelt het in je borstholte, in je buik, in je rug, je benen, je voeten, je armen, je handen, in je hoofd en in je gezicht. Kortom overal in je lichaam. Je voelt dat je er helemaal van gaat gloeien. Laat deze energie maar verder stromen totdat het zelfs bovenop je huid komt te liggen. Laat het maar stromen totdat er een laag van warme liefde helemaal om je lichaam komt te zitten.
Geniet zo lang als je wilt van dit gevoel en sluit dan je meditatie af.

Heb jij nog energieke zomertips?
Ik hoor ze graag van je! Je kunt je reactie hieronder plaatsen (even scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.