Heb jij dat ook wel eens?

Je probeert te rusten, maar ondertussen blijft die ene gedachte zich maar herhalen in je hoofd als een kapotte langspeelplaat. Misschien heb je iets ongemakkelijks tegen een vriend gezegd, wat nu door je hoofd blijft spoken. Of je blijft maar denken aan wat je baas tegen jou zei, waar je het helemaal niet mee eens was. Of je blijft plaatje voor plaatje de situatie afspelen die vooraf ging aan die pijnlijke relatie breuk…

Herken je dat?

Piekeren is super vervelend!
Je hoofd is gevuld met – vaak negatieve – gedachten die zich maar blijven herhalen. Hierdoor is er geen enkele ruimte voor andere dingen zoals creativiteit, goede ideeën, oplossingen voor je werk, productiviteit en voor fijne momenten.

Piekeren is niet alleen irritant maar het is ook ongezond!
Het is schadelijk voor je mentale gezondheid en het kost je ook bakken met energie.

Maar waarom blijven we dit dan toch doen?
Er zijn veel studies die het piekeren onderzocht hebben en die tonen aan dat sommige mensen veel piekeren nadat ze te maken hebben gehad met een emotioneel of fysiek trauma, maar dat de meeste mensen piekeren omdat ze gewoonweg te veel op hun bordje hebben. Teveel stress, teveel dingen waar ze zich druk over maken, en teveel situaties die ze niet onder controle hebben.

Herken je jezelf hierin?

Studies tonen ook aan dat vrouwen veel vaker piekeren dan mannen. Waarschijnlijk omdat vrouwen zich vaker zorgen maken over hoe ze overkomen in een gesprek, in een situatie of in een relatie. Plus – en dit zal je waarschijnlijk niet verbazen –  piekeren komt veel vaker voor bij perfectionisten.

Waarom vind ik het zo belangrijk dat je iets gaat doen aan deze slechte gewoonte, dat piekeren?  Ik heb er zes redenen voor:

1 – Piekeren geeft je GEEN nieuwe inzichten
In tegenstelling! Wanneer je piekert wordt je focus alleen maar nauwer. Bovendien richt je je alleen op de dingen die niet goed gaan met als resultaat dat je het grote overzicht niet meer ziet. Zo kun je ook geen nieuwe oplossingen zien of bedenken.

Bovendien maakt het piekeren je ook steeds meer ‘het slachtoffer’ omdat je geen nieuwe oplossingen kunt bedenken en je je dus steeds hulpelozer voelt.

2 – Je zult je alleen maar slechter gaan voelen
Door het piekeren zullen je negatieve gevoelens alleen maar erger worden, waardoor je nog meer gaat piekeren. Een vicieuze cirkel dus.

Onderzoeker Nolen-Hoeksema zegt hierover:

“Als mensen piekeren wanneer ze in een depressieve bui zijn, dan herinneren ze zich meer negatieve dingen die hen in het verleden zijn overkomen, dan interpreteren ze hun huidige situaties als meer negatief, en zien ze hun toekomst veel somberder in.”

3 – Piekeren is slecht voor je gezondheid
Niet alleen omdat dat malende hoofd je de hele nacht wakker houdt. Maar het is ook slecht voor je mentale gezondheid.

Een groot en recent onderzoek – door BBC’s Lab UK en de universiteit van Liverpool –  heeft aangetoond dat piekeren de grootste voorbode is van de meest voorkomende mentale gezondheidsproblemen, zoals angsten en depressie. Het onderzoek stelt zelfs dat de psychische reactie van iemand van veel groter belang is dan wat hen daadwerkelijk is overkomen.

Dat is natuurlijk super belangrijk!

Daarom zeg ik ook altijd: Soms heb je geen invloed op wat er buiten je gebeurt, maar je kunt wel kiezen hoe je omgaat met situaties, en hoe je je voelt daarover. Wat je denkt, bepaalt hoe je je voelt en dat heeft invloed op je gezondheid en op je energie. Wanneer je piekert, ga je negatiever denken en daardoor vergroot je het risico op angsten en depressie. Het kan zelfs uitmonden in verslavingen, alcoholmisbruik en ‘binge eating’.

4 – Mensen om je heen trekken zich terug
Wanneer je constant piekert, wanneer je steeds negatiever wordt en steeds meer ‘het slachtoffer’ dan raken de mensen om je heen op den duur ook steeds meer gefrustreerd en gaan zich misschien wel terugtrekken.

Daar wil je natuurlijk wel voor waken want je hebt je familie en je vrienden nodig om je te steunen en er voor je te zijn. Dat verdien je ook! Je verdient een warme en liefdevolle omgeving, maar om je relaties gezond te houden moet je wel verantwoordelijkheid voor je eigen leven nemen, en voor de manier waarop je reageert op situaties.

5 – Wat je uitzendt trek je ook aan
Piekeren maakt je negatiever, maakt je meer het slachtoffer en het brengt je in een slechte mentale toestand. In energie taal gesproken betekent dat, dat je in een lage energie frequentie bent op het moment dat je piekert. Aangezien energieën van dezelfde trilling elkaar aantrekken – ik heb hier al vaker over geschreven – trek je met boze of verdrietige gedachten dus alleen nog maar méér boze en verdrietige situaties aan. Dat is een energiewet.

6 – Piekeren is slecht voor je energie
Door steeds dezelfde gedachten te blijven herhalen, zet je constant je hersenen aan het werk en dat kost energie. Maar volgens de Chinese geneeswijze belemmer je er zelfs 60% van je energie intake mee. Het heeft allemaal te maken met jouw Aarde energie.

Aarde energie is verantwoordelijk voor de transformatie en transport van alles wat je eet en drinkt. Aarde energie maakt daar Qi van, levensenergie, en dat levert je 60% van je energie input op. Behoorlijk veel dus!

Neem bijvoorbeeld een boterhammetje. De Aarde energie zorgt ervoor dat deze afgebroken wordt in je maag waarna de goede delen geabsorbeerd worden door je lichaam – dat zorgt voor energie – en de ‘slechte delen’ zullen afgevoerd worden door je dikke darm. Transformatie en transport.

Maar als je aarde energie te zwak is dan kan het zijn dat je boterhammetje te lang in je maag blijft hangen en dat kan verteringsproblemen geven. Dus voor een goede vertering en een goede transformatie naar Qi – naar energie – moet je Aarde energie sterk zijn en goed functioneren.

Nu verwerkt je Aarde energie niet alleen de fysieke voeding maar ook de mentale voeding, dus jouw gedachten. Wanneer er een gedachte in je hoofd komt dan moet deze ook getransformeerd en getransporteerd worden. De goede delen in deze gedachten worden gebruikt om iets te creëren of om een beslissing te nemen, en de delen die je niet meer nodig hebt die worden afgevoerd. Zo zou het moeten gaan. Anders blijft een gedachte te lang in je systeem hangen en zal het Aarde energieproblemen gaan creëren, net als dat boterhammetje.

Als je Aarde energie te zwak is, zal je meer problemen hebben in het verwerken van je voedsel en van je gedachten. Dit kan dus een oorzaak zijn van het piekeren. Maar het geldt ook andersom: als jij teveel piekert dan verzwak je jouw Aarde energie en daarmee belemmer je 60% van je energie input.

Dat is een groot stuk van je dagelijkse energie!
Redenen genoeg dus om deze vervelende gewoonte aan te gaan pakken.

Conclusie
Piekeren is niet alleen vervelend maar het is ook ongezond voor je. Het is de grootste voorloper van de meest voorkomende mentale problemen die mensen hebben zoals angsten en depressie. Piekeren geeft je GEEN nieuwe inzichten, in tegenstelling zelfs. Het maakt je steeds meer een slachtoffer. Je zult je er steeds slechter van gaan voelen, steeds negatiever. Je loopt het risico op mentale problemen. Mensen in je omgeving kunnen zich gaan terugtrekken. Je trekt er alleen nog maar méér ellende mee aan (Wet van de Aantrekkingskracht) plus je hindert met piekeren 60% van je energie input.

Tijd dus om dat piekeren aan te pakken!
Hoe?
In het artikel van volgende week deel ik tips en oefeningen met je!

En jij?
Pieker jij veel? Of deed je dat voorheen maar heb je nu geleerd om anders met je uitdagingen om te gaan? Deel eens met ons (even scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.