Vond jij de afgelopen crisis al vervelend?

Nou, er staat ons nog een veel grotere crisis te wachten aldus Erik Matser, klinisch neuropsycholoog uit Helmond. En de oorzaak is … stress.

 

Volgens Matser zullen we onszelf volledig uitroeien als we zo doorgaan.
Wij denken vaak te licht over aanhoudende stress maar volgens hem kan het zelfs blijvend hersenletsel veroorzaken. “Door onze manier van leven, ontwikkelen veel mensen hersendisfuncties en krijgen daardoor hardnekkige klachten die het functioneren ernstig kunnen belemmeren. Zelfs huisartsen weten dat vaak niet.’’ aldus Erik Matser die zelf internationale bekendheid verkreeg met onderzoeken naar hersenletsel in de sport.

Wat?
Blijvend hersenletsel?

Dat is natuurlijk niet wat je wilt!
Ik denk dan ook meteen aan dementie. Dementie is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland en onderzoeken tonen steeds vaker aan dat stress een risicofactor daarin is.

Stichting Alzheimer Nederland zegt hierover: ‘Het gaat om de totale hoeveelheid ernstige stress die iemand tijdens het leven meemaakt. Die wordt in verband gebracht met een versnelde achteruitgang van leer- en geheugenfuncties. Ook leidt dit tot een verhoogde kans op MCI en dementie. Vooral vroege stress draagt hier waarschijnlijk sterk aan bij, denken we. Vroege stress kan zo de latere geheugenklachten versnellen en verergeren’.

Onze hersenen zijn vaak in een constante staat van alertheid
Harvard Medical School toonde eveneens onlangs aan dat bij leven in een stressvolle omgeving zenuwbanen letterlijk afbreken als gevolg van de aanhoudende hoge mate van alertheid. We krijgen tegenwoordig ook zoveel informatie te verwerken, denk maar eens aan hoe vaak jij op je telefoon kijkt, of je berichten checkt. Je brein staat continu onder hoogspanning en daar wordt je niet gezonder van.

Van perfectionisme word je ziek
Een andere belangrijke oorzaak van stress is volgens Matser perfectionisme. Hij noemt het ‘een angststoornis waar je ziek van wordt’. Door alles constant perfect te willen doen krijgen je hersenen nooit pauze en helaas wordt dit op scholen en in het bedrijfsleven alleen nog maar aangewakkerd.

Is het al te laat?
Of kunnen we dit nog keren?

Volgens Erik Matser hebben we een andere levensstijl nodig om een ramp te voorkomen. “We zijn het contact kwijt met wie we werkelijk zijn. En we weten niet meer wat we nodig hebben om gezond en energiek te blijven.’’ Het zou zomaar uit mijn mond kunnen komen 😉

Niet gek dus dat ik me helemaal kan vinden in één van de oplossingen die hij aandraagt. Hij zegt namelijk dat we ons moeten ontwikkelen in een leven wat past bij onze eigen mentale snelheid en unieke motivationele instelling. Dat sluit volledig aan bij wat ik mijn mensen ook altijd vertel; leer je eigen energie profiel kennen en ga daar naar handelen, pas dan zul je je ‘in je element voelen’. Doe je dit niet dan ga je stress en frustratie ervaren en ligt een burn-out op de loer.

Zo wordt iemand met veel Aarde-energie waarschijnlijk heel erg gelukkig in een zorgend beroep maar je moet hem of haar niet vragen grote beleidslijnen uit te zetten. Die snelheid en zo’n grote visie past helemaal niet in dat element terwijl een Hout persoon daar juist weer enthousiast van wordt.

Het is dus belangrijk om jezelf eens af te vragen hoe jij het beste functioneert en in welke bedrijfscultuur dat eigenlijk past.

Conclusie:
Stress maakt alle ziektes en aandoeningen erger, dat wisten we al. Maar nu wordt het steeds duidelijker dat het ook ernstig hersenletsel kan veroorzaken. Tijd dus dat je jezelf eens wat kritische vragen stelt:

  • Leef of werk jij onder constante stress?
  • Is jouw brein continu alert?
  • Voel jij je in je element? Privé of zakelijk.
  • Zit jij, qua werk, op de juiste plek?

Ik hoor graag wat jij ervan denkt!
(even scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.