Versterk je nazomerse energie

De yange energie van de zomer heeft zijn maximum bereikt op de zonnewende van 21 juni en vanaf daar krijgt de yin-energie steeds meer invloed. Dit heeft effect op alles in de natuur dus ook op ons als mens. Daarom moeten wij onze activiteiten ook aanpassen en meer ‘Yin’ worden. Meer yin worden betekent meer rust toelaten, stilte tijd nemen en je meer verbinden met de kalme, ontvangende vrouwelijke natuur (en ja, die is ook voor een deel aanwezig in mannen).

Bewegen we niet mee met de flow van de energie en negeren we de hints van de natuur dan is de kans groter dat het exces aan yange energie ons opbrandt. Hierdoor zijn we ook bevattelijker voor terugkerende en langdurige verkoudheden en griep in het najaar.

Volgens de leer van de Chinese vijf elementen heerst de Aarde-energie over de nazomer.
Deze periode loopt van half augustus tot achter in september en is als het ware de voorbereiding op de overschakeling van de volle yang van de zomer naar meer yin.

Wat kan je zelf doen om mee te bewegen met deze energie waardoor je de kracht van deze invloed voor je kunt laten werken?

Ik geef je 7 tips:

1 – Reflecteren
Aarde-energie heeft een ‘naar binnen kerende’ beweging in tegenstelling tot het naar buiten bewegen van de Vuurenergie die in het eerste deel van de zomer heerst. Tijd dus voor wat reflectie: Wat heeft het afgelopen half jaar je gebracht? Wat is niet voor herhaling vatbaar? En wat heb je eigenlijk veel te weinig gedaan? Als je optimaal het najaar en de winter in wilt gaan is het nu tijd om eens naar binnen te kijken.

2 – Voor jezelf zorgen
We weten het allemaal: eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten en dan pas bij je kinderen en de anderen… Je weet het, je snapt het, maar pas je dit ook in het dagelijkse leven toe? Aarde-energie draait om voeden en zorgen voor maar dat betekent wel dat je in eerste instantie goed voor jezelf zorgt. Dus plan maar in op je kalender: ME-TIME!

3 – Zorgen maken
Als je Aarde-energie niet zo sterk is dan zorg je vaak beter voor de anderen dan voor jezelf en heb je ook nog eens de neiging om je veel zorgen te maken. Om anderen of om jezelf. Is dat voor jou herkenbaar? Dan wordt het hoog tijd dat je technieken leert om controle te krijgen over je denken zodat je meer rust in je hoofd krijgt.

4 – Rust en ‘een pas op de plaats’
De Vuur-energie van de vroege zomer was één en al beweging en activiteit maar nu is het tijd om langzaam weer wat rust in te bouwen. Even een ‘pas op de plaats’ dus. Ga lekker even met je voeten in een bak water, doe een meditatie, luister naar rustige muziek of geniet van een power-nap. Het is tijd om bij te tanken.

5 – Aarden
Is het heel voor de hand liggend? 😉 Bij Aarde-energie hoort ook aarden, gronden en gecentreerd zijn. Ben je dit niet dan ben heb je een druk hoofd, dan denk je veel en dan ben je minder geconcentreerd en gefocust. Aarden is dan geen overbodige luxe, sterker nog, het is eerder een noodzaak als je goed in balans wilt zijn en blijven. Je kunt aardingsoefeningen doen, een kwartiertje door de tuin stappen op je blote voeten, kleien of lekker met je handen in de tuin wroeten.

6 – Pas je voeding aan
Als het zo warm is hebben we de neiging om veel koud te eten en te drinken en veel salades te eten. Maar als je goed voor je Aarde-energie wilt zorgen dan is het nu weer tijd om langzaam die warmte weer in de voeding terug te brengen. Dus een kopje thee in plaats van die ijskoude ice-tea en een heerlijk soepje in plaats van die rauwe tomaat en komkommer. En ik weet het, het is nog zo warm maar je energie zal je zeker dankbaar zijn!

7 – Voldoende mentale voeding
Net zoals ‘gewone’ voeding belangrijk is voor je Aarde-energie, is ‘mentale’ voeding net zo belangrijk. Krijg jij iedere dag voldoende mentale voeding binnen? Weet jij eigenlijk wel wat voor soort mentale voeding jou voedt? Dat zijn vragen die je nu eens kunt onderzoeken.

Ik hoop dat ik je met deze tips weer heb kunnen inspireren en motiveren. Heb jij een heel andere fijne Aarde-energie tip? Deel die met ons hieronder (even verder scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.