VoorjaarsvermoeidheidMeer licht, meer zon, je zou toch denken dat iedereen daarvan opknapt. Maar toch zijn er veel mensen die juist dan te maken krijgen met vermoeidheid. De zogenaamde voorjaarsvermoeidheid. De energie van de 5 elementen kan dit wel verklaren. De lente wordt namelijk beheerst door het Hout-element en als de energie in dit element niet lekker doorstroomt dan komen er bepaalde klachten met name in de lente naar boven.

Belangrijke signalen van een stagnatie in Hout-energie:

– irritatie, boosheid, snel geprikkeld zijn
– nek- en schouderklachten
– hoofdpijn
– allergieën
– gevoeligheid voor wind en tocht
– PMS

Bij gestagneerde Hout-energie wordt de Aarde-energie aangevallen en ontstaan er klachten als vermoeidheid maar ook meer piekeren, spijsverteringsklachten, snel blauwe plekken, overbezorgdheid, vochtophopingen en meer.

Voorjaarsschoonmaak
Ook zo’n typisch lente fenomeen is de voorjaarsschoonmaak. De eerste zonnestralen verschijnen en iedereen grijpt gelijk naar emmer en spons om de boel eens flink onder handen te nemen. Opnieuw is dit wel te volgen als je kijkt naar de onderliggende verbanden en reacties binnen de 5 elementen.

Opruimen en schoonmaken is typisch iets wat hoort bij het Metaal-element. En Metaal heeft de taak om Hout-energie onder controle te houden. Dus wanneer Hout uit balans is (zie signalen hierboven) dan is het belangrijk om de Hout-energie in beweging te krijgen (zie vorige nieuwsbrief) maar ook om de Metaal-energie te stimuleren zodat die kan corrigeren.

Opruimen kan je naast gezondheid ook geld opleveren
Dus die voorjaarsschoonmaak is helemaal geen verkeerd idee. Denk eens aan je keuken, je slaapkamer, je werkkamer, je bureau, je pc, je auto, de schuur, de tuin etc. etc. Wist je dat opruimen je bovendien ook nog meer geld kan opleveren? Kijk maar eens hier!

Opruimen van mentale rommel
Goed opruimen betekent afscheid nemen van alles wat niet meer past, bij wie je nu bent of wilt zijn. Niet alleen fysiek maar ook “tussen je oren”. Wat spookt er allemaal in je hoofd wat niet positief bijdraagt aan wie je nu bent en waar je nu staat? Hoe kan je dat gaan opruimen? Wat en hoe kan je gaan weggooien?

Veel voorkomende mentale rommel en oplossingen daarvoor:

1 – onafgemaakte zaken
Dingen waar je ooit aan bent begonnen maar die om een duistere reden nooit zijn afgemaakt. Zoals kleding die versteld moet worden, fotoboeken die half af zijn, de schuur die gedeeltelijk georganiseerd is, de kozijnen die nog steeds in de grondverf staan. Maak een lijst, organiseer die qua prioriteit en begin!

2 – ellenlange to-do-lists
Op papier maar zeker in je hoofd vormen ze een constante herinnering aan wat er nog allemaal moet gebeuren. Dus als je al zo’n lijst maakt dan moet je er ook echt iets mee doen. Bepaal bijvoorbeeld aan het begin van je dag wat je die dag af wilt hebben. Redelijk en overzichtelijk en je hebt een tevreden gevoel aan het einde van de dag omdat je lijstje af is.

3 – uitgestelde zaken
We vermijden vaak situaties die moeilijk zijn of vervelend. Maar hoe langer je ze uitstelt hoe vervelender ze worden. Meteen aanpakken is misschien even lastig maar uiteindelijk kost het je minder energie dan wanneer je het steeds uitstelt.

4 – het niet nemen van beslissingen
Vaak doen we dit omdat we bang zijn voor het verkeerde te kiezen. Maar als je niks doet dan hangt die angst constant boven je hoofd. Bekijk dus je mogelijkheden, neem even de tijd om te overwegen en neem dan een beslissing. Het is zelfs beter te beslissen dat je het nu loslaat en er later nog eens op terugkomt, dan het constant een stukje vooruit te schuiven.

5 – Te veel, te groot, te vol …
Bij te grote klussen, een overvolle kalender of een niet te overzien project kan je het gevoel krijgen dat je ondergesneeuwd raakt. Waar moet je beginnen? De oplossing zit in kleine overzichtelijke delen. Hak je project in stukjes en werk je er beetje bij beetje doorheen.

6 – Mensen of situaties die in je hoofd blijven spoken
Dit is misschien wel het moeilijkste stuk en ik pretendeer zeker niet een kant en klare oplossing te hebben voor iedere situatie. Maar een methode die vaak goed doet is de volgende:
Schrijf een brief aan de betrokken persoon (of personen) en vertel met welke gevoelens jij rondloopt. Wat voor impact dit heeft op jouw leven en wat het met jou en je omgeving doet. En houd je vooral niet in. Schrijf alles op wat je op je hart hebt en wat je in het echt niet zou durven zeggen. Pak daarna een ander blad en schrijf daarop waarom jij denkt dat deze persoon zo heeft gehandeld. Welke reden kan hij/zij gehad hebben om dit te doen? Welke onmacht heeft hij/zij misschien wel gehad? En beschrijf daarna hoe je zou willen dat het nu was. Wat is in jouw ogen de ideale situatie waar jij vrede mee zou hebben.
Stop de brieven vervolgens in een envelop, adresseer deze en maak er een afscheidsritueel van. Bijvoorbeeld door de brief te verbranden of te begraven of door de papierversnipperaar te doen.

Nu jij!
Welke mentale rommel zit er in jouw hoofd? En hoe pak jij dat aan? Probeer eens één van de bovenstaande tips of heb je zelf een techniek die voor jou heel goed werkt? Ik hoor het graag van je.

[widgets_on_pages id=”Winactie”]