Gisteren zat ik te denken aan het afgelopen jaar en welke voornemens ik voor het volgende zou maken. Mijn goede voornemens voor 2011 waren eigenlijk meer statements. En wel dezelfde als in 2010 en 2009 😉 namelijk: ‘ik móet helemaal niks’ en ‘ik ga nog méér genieten’.

En in 2011 heb ik dat genieten een niveautje hoger getild. Ik heb niet gewacht met genieten tot ik op vakantie was of totdat het weekend was, maar ik ben bewust meer gaan genieten in het moment zelf. Dus genieten tijdens het filmkijken, tijdens het werken, zelfs tijdens het doen van niet-leuke dingen zoals het huishouden. Dan ging ik op zoek naar iets, al was het maar iets heel kleins, waar ik dan toch van kon genieten. En ik moet zeggen dat dat heel aardig gelukt is het afgelopen jaar. Zo goed, dat ik er een cursus van heb gemaakt. Wil je gratis meedoen? Stuur me dan even een mailtje. Hij komt uit in januari 2012.

Ik wil geen goede voornemens maken
Maar goed, mijmerend over 2012 bedacht ik me dat ik mezelf helemaal geen voornemens, dus opdrachten, wil opleggen. Ik wil geen verplichtingen, geen taken die toch maar een keer moeten gebeuren! Ik wil leuke dingen voor mezelf in 2012, dingen die me energie geven, waar ik blij van word 🙂

Dus in dit laatste artikel van 2011 deel ik met jou mijn wensenlijstje voor de komende tijd. En de technieken die ik gebruik om mijn wensen om te zetten in werkelijkheid. En ik hoop dat ik je hiermee aansteek om ook jouw wensen te gaan bedenken én vervullen!

Mijn goede voornemen voor 2012
is om de volgende wensen uit te laten komen (niet in volgorde)

 • ik wil mezelf toestaan niet altijd even sterk te (hoeven) zijn
 • ik wil minimaal evenveel mooie momenten beleven als dit jaar met mijn lief
 • ik wil meer adresjes vinden waar je geweldig kunt eten
 • ik wil mezelf sneller vergeven als ik domme dingen doe
 • ik wil een geweldige ervaring van de lancering van mijn boek maken
 • ik wil de rust voelen waarin ik al die dingen die ik nog wil, kan doen
 • ik wil verschillende (nog te bepalen) stedentrips maken
 • en nog meer … (wil je alles zien wat ik mezelf wens? Kijk dan hier.)

Misschien is het je al opgevallen dat mijn wensen altijd dezelfde opbouw hebben:
1 – ze draaien écht om mij (en niet om een ander)
2 – ze zijn positief gesteld

Waarom is dat ook belangrijk voor jouw wensen?
Nou punt 1 lijkt me logisch. Het is namelijk jouw wensenlijstje en het gaat erom wat JIJ voor JEZELF zou wensen. Dus even niet voor een ander. Je zou toch ook geen goede voornemens voor een ander maken? Deze keer is dat niet anders.

Dat betekent dat iedere wens op jouw lijstje geschreven wordt in de trant van: ‘ik zou voor mezelf willen: …’. En dan smokkelen hoor! Dus niet ‘ik zou voormezelf willen dat die-en-die … ’. Nee, zelfs niet voor je kinderen. Het is jouw lijstje. En als je daar moeite mee hebt dan zijn dit een aantal goede suggesties voor jou:

 • ik wil mezelf meer waarderen
 • ik wil mezelf meer gunnen
 • ik wil meer houden van mezelf
 • ik wil meer over hebben voor mezelf

Punt 2 moet ik misschien even verder uitleggen. Het is een heel verhaal over intenties en ik zou er een boek over kunnen schrijven maar ik ga het in het kort proberen:

Jij bent als mens zo ingesteld dat je altijd de opdrachten uitvoert die jij jezelf geeft.  Ik weet het, het is even een nadenkertje maar het betekent dat jouw systeem meteen aan de slag gaat met datgene waar je aan denkt of waar je energie in steekt. Als jij dus consequent bezig bent met ‘ik ben dom’ dan gaat jouw systeem daar proberen aan te voldoen. Geloof me, er zijn hele studies aan gewijd, duizenden boeken over geschreven en het hele internet staat er vol mee.

Jouw gedachten zijn de coördinaten van jouw innerlijke navigatiesysteem.

‘Niet’ bestaat niet
Een ander feit is dat je hersenen niet om kunnen gaan met het begrip ‘niet’. Probeer maar eens niet te denken aan een grote roze olifant die met zijn dikke kont in de koelkast probeert te kruipen… Dat komt omdat je hersenen een soort totaalplaatje maken van het onderwerp. En probeer maar eens een plaatje te maken van ‘niet’. Het onderwerp van je zin, of van je gedachte is dus heel belangrijk.

Als je je navigatie instelt dan voer je ook in waar je WEL naar toe wilt en niet waar je niet naar toe wilt. Zo gaat het ook met het bereiken van je wensen. Je formuleert ze zodanig dat ze precies verwoorden waar je WEL naar toe wilt. Dat betekent dat je de volgende woorden beter kan vermijden:

 • niet
 • minder
 • zonder
 • geen
 • nooit
 • stoppen
 • ophouden

Voorbeelden
vervang ‘ik wil niet meer zo slap zijn’ door ‘ik wil sterk zijn’
of ‘ik wil niet meer sloven’ door ‘ik wil meer nee zeggen’
of ‘ik wil geen stress meer’ door ‘ik wil me relaxed voelen’
of ‘ik wil minder snoepen’ door ‘ik wil gezonder eten’
of ‘kijk uit dat je niet onder een auto loopt’ door ‘let goed op dat je veilig kunt oversteken’
Denk dus steeds goed na wat je WEL wilt en welk plaatje je in je hersenen wilt plakken.

Critici
Ik weet dat een aantal mensen vindt dat ‘ik wil’ vervangen moet worden door ‘ik heb al .. ‘ of zo. Maar ik ben van mening dat de intentie in deze zinnen goed is en dat je systeem daarop gefocused zal zijn. En ik weet waarover ik praat want dit is voor een groot deel mijn werk. Naast het prikken van naaldjes 😉 werk ik heel veel met intentie en het opruimen van onbewuste belemmeringen. Dus vertrouw op mij en mijn ervaring en begin zoals ik het hierboven uitgelegd heb.

Nu jij!
Heb ik je geïnspireerd? Heb je ook zin om je wensen op papier te zetten? Gewoon doen! Het is hartstikke leuk. Begin gewoon te schrijven, laat het dan weer even liggen, ga even iets anders doen en pak het weer op. Misschien een uur later misschien 2 dagen later. En hé het is jouw lijstje dus je mag het altijd aanvullen of veranderen!

Ik zou het ook leuk vinden als je jouw lijst (of een deel ervan) hier wilt delen. En kom je er niet uit hoe je een wens het beste formuleert, dan kan je daar ook een berichtje over plaatsen.

[widgets_on_pages id=”Winactie”]