Je kent ze wel. Die vrouwen die om zeven uur ‘s morgens al de ramen staan te lappen, om acht uur de kindjes onberispelijk gekleed op school hebben afgezet om vervolgens perfect op tijd op werk aan te komen. Waarna ze ‘s middags een uur naar de sportschool gaat, de kinderen weer ophaalt, ze naar de zwemles brengt zodat ze zelf nog even vlug wat boodschappen kan halen om vers te kunnen koken. Terwijl ze de kids met het huiswerk helpt tikt ze ondertussen nog een vergadering uit om daarna een heel verantwoorde maaltijd voor te bereiden. Die precies klaar is om het moment dat haar man thuis komt zodat ze kunnen eten terwijl de ervaringen van de dag worden doorgenomen. Terwijl ze de oudste na het eten naar de muziekles brengt belt ze nog even met haar baas om de planning van morgen door te nemen en kan ze in de auto nog net even een opdracht maken voor de bijscholing die ze doet. Eenmaal thuis begint het bedritueel en zodra het spul op bed ligt kan ze zich rustig storten op de was en de strijk…

Je kent ze vast wel. Van die powervrouwen die een oneindige hoeveelheid energie lijken te hebben. Die de perfecte moeder, huisvrouw, werknemer, collega, sportmaatje, vriendin, echtgenoot of minnares zijn. Hoe doen ze dat toch? Hoe kan het toch dat ze zoveel energie hebben?

Maar is dat wel zo? Is van deze vrouw de energie wel in balans?
Zo op het oog lijkt dat van wel maar schijn kan bedriegen.

Vrouwen met een goede energiebalans herken je aan het volgende:

  •  Ze is niet vaak moe, is meestal energiek maar niet overdreven (anders ben je in de overflow).
  • Ze heeft weinig lichamelijke klachten en is anders snel hersteld.
  • Ze heeft stralende ogen en een frisse uitstraling.
  • Ze slaapt goed en staat uitgerust ‘s morgens op.
  • Ze is emotioneel in balans en anders snel hersteld.
  • Ze zorgt goed voor zichzelf (en dat is duidelijk voor de buitenwereld).
  • Ze klaagt niet of weinig, heeft overwegend een positieve kijk op haar leven.
  • Ze weet wie ze is, wat ze wil en wat goed voor haar is en streeft dat ook na.
  • Ze neemt iedere dag voldoende rust, dus tijd en plaats, voor zichzelf.
  • Je ziet haar niet de hele dag van hot naar her vliegen …

Natuurlijk zijn er nog meer tekenen maar je krijgt al een aardig idee. Denk jij dat onze powervrouw uit het voorbeeld voldoet aan al deze punten? Of zou het kunnen dat zij niet zo in balans is als het lijkt? Zou het kunnen dat deze powervrouw al deze dingen dingen doet omdat ze vindt dat ze die ‘moet’ doen? Omdat ze perfect wil zijn? Omdat ze anders niet goed genoeg is?

Streef jij naar de status ‘Powervrouw’?
Er is niks mis met je best doen. Of kwaliteit verwachten, van jezelf of anderen. Maar zodra het streven naar perfectionisme je energie alleen maar verlaagt dan is het niet gezond. Als jouw drijfveren om iets te doen komen vanuit angst, bijvoorbeeld angst voor kritiek, bang om het niet goed (genoeg) te doen, om anderen teleur te stellen of uit angst om jezelf minder waard te vind en, dan word je daar niet gezonder van. En genieten zit er dan ook niet in.

5 tips om perfectionisme de baas te blijven

1 – Besef: Je kunt niet 100% van de tijd door 100% van de mensen leuk gevonden worden.
Dat is echt onmogelijk. Andersom vind jij toch ook niet iedereen altijd even leuk? Dus wees daarvan bewust als je je weer eens uit staat te sloven om leuk gevonden te worden door iedereen…

2 – Besef: Je zult nooit perfect zijn.
Is dat even een tegenvaller?! Perfect zijn bestaat helemaal niet. Het kan namelijk altijd wel beter, sneller, mooier of effectiever. Dus je kunt er rustig mee ophouden daar je energie in te steken.
En het mooie is ook nog eens: niemand verwacht dat je perfect bent! Let maar eens op hoe je omgeving reageert wanneer je iets niet helemaal perfect doet. Ja, OK, misschien die ene figuur die altijd op alles iets aan te merken heeft (let op; ook als je het wél goed doet) maar moet je daar je hele leven op bouwen?

Dat brengt me meteen op een logisch gevolg van dit punt:

2a – Je bent goed zoals je bent.
Waardeer jezelf voor hoe je nu bent en geef jezelf complimenten voor wat je hebt gedaan ook al zou het meer of beter kunnen. Jij bent niet jouw werk. Jij bent niet het huishouden. Jij bent niet jouw prestaties. Laat je prestaties niet je zelfbeeld vervormen. Jij bent goed zoals je nu bent. Punt.

3 – Perfectionisme houdt je tegen.
Als je steeds streeft naar perfectie dan ben je nooit klaar (zie punt 2). Dan blijf je uitstellen. Perfectie remt je creativiteit en je actie. En dat is jammer want zeker in deze tijd gaat alles snel. ‘Nu’ is het sleutelwoord. Leven in het nu maar ook nu handelen. Of het nou gaat om werk of persoonlijke ontwikkeling: BEGIN! En als je tijd hebt ga je daarna evalueren en verbeteren.

4 – Beleef en ervaar het proces.
Er is alleen maar NU en het zou jammer zijn als je altijd onderweg ben naar ‘ooit’. En als je project dan straks af is? Dan heb je waarschijnlijk weer een andere taak in de toekomst klaar staan. Is dat genieten? Het resultaat is niet het belangrijkste in je leven. De weg er naar toe, het proces is even belangrijk dus sta daar eens bij stil en vraag jezelf af of je aan het genieten bent…

5 – Je leert van je fouten.
Iedereen maakt fouten. Grote namen zijn echt niet meteen groot geworden, zij hebben van alles gedaan, van alles uit geprobeerd, fouten gemaakt, geevalueerd, hersteld en verbeterd. Zo zijn de meeste groot geworden. Dus wees niet bang een fout te maken of iets minder perfect te doen. Belangrijker nog: begin!

Wil je echt aan de slag met je perfectionisme?
Heb je er helemaal genoeg van en wil je lekker kunnen oefenen? Doe dan mee met één van mijn favoriete oefeningen:
Maak een lijstje van drie dingen waar je heel goed in bent. Dat moet je vast wel lukken. Kies er vervolgens één uit. Ga nu de hele week expres hier minder goed in doen. Ja, je leest het goed, doe eens gek en doe eens voor 80% je best! Je kunt het! 🙂

Hoe ga jij om met perfectionisme? Kost het jou energie of ben je er heel makkelijk in?
Ik zie graag jouw reactie op dit artikel hieronder op het blog!

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.