10 redenen waarom het NU tijd is dat je ophoudt met het pleasen van iedereen en jezelf op de eerste plaats gaat zetten.

Geef het maar eerlijk toe…
Je bent een pleaser
Net als ik.
Net als Oprah, de Dalai Lama en koning Willem Alexander

Eigenlijk is iedereen – okay, de meeste mensen dan – in meer of mindere mate een pleaser. We vinden het toch allemaal fijn als andere mensen ons leuk vinden of waarderen? Aard van het beestje. Er is ook niks mis mee om iets voor anderen te doen of om iemand gewoon een plezier te doen. Zelfs als dat betekent dat je daarvoor iets opgeeft of inlevert van jezelf.

Door chronisch te pleasen probeer je erkenning en waardering te krijgen. Maar wat je eigenlijk doet is van buiten naar binnen bewegen, en dat is niet zoals het werkt. Echte erkenning en waardering voel je pas wanneer je dat van binnen creëert. Het begint dus bij jezelf, van binnen naar buiten. Je moet leren hoe je jezelf volledige erkent en waardeert en pas dan zul je je happy voelen, in flow en vol van energie. Dat is Yin-Power.

Ik geef je 10 redenen waarom het NU tijd is dat je ophoudt met het pleasen van iedereen en jezelf op de eerste plaats gaat zetten.

1 – Je bent oneerlijk
Denk er maar eens over na. Als jij ‘ja’ zegt terwijl je hele systeem eigenlijk ‘nee’ schreeuwt, dan ben je niet eerlijk naar die ander toe. Ook niet wanneer je je mond houdt terwijl je eigenlijk op iets wilt reageren. Het is misleidend. Niet alleen naar de anderen toe maar ook naar jezelf toe. Want jij kunt je gevoel en de tekenen van je lichaam wel overreden met ‘logisch’ denken maar de frustratie bouwt wel op diep van binnen. 

2 – Je saboteert jezelf
Door constant bezig te zijn met de anderen en met hun behoeftes maak je jezelf en jouw eigen behoeftes ondergeschikt. Je beweegt als het ware weg van wie je echt bent, je authentieke zelf en dat zal je ongelukkig maken, rusteloos en leeg. Onthoud dat de ‘echte jij’ veel waardevoller is dan de ‘net alsof jij’.

3 – Je bouwt een (verkeerde) reputatie
Door herhaaldelijk hetzelfde patroon te laten zien bouw je aan een reputatie. Mensen gaan in de toekomst dus weer hetzelfde gedrag van je verwachten. Wil je dat? Privé is het onhandig en kost het veel tijd en energie maar ook in je werk geeft het nadelen. Mensen die pleasen worden gezien als volgers. De onzekerheid die onder pleasend gedrag ligt maakt je meer passief en bovendien maakt het dat anderen je gaan zien als besluiteloos, weifelend en soft.

4 – Je doet jezelf tekort
Bij een chronische neiging tot pleasen ben je constant afgestemd op wat anderen willen of nodig hebben – althans volgens jou. Dat betekent dat je je eigen behoeftes en grenzen aan de kant schuift en negeert. Misschien, als je al een langere tijd please gedrag vertoont, ken je ze niet eens. Tijd dus dat je je gaat verdiepen in jezelf! Wie ben JIJ? Wat wil JIJ? Wat is goed voor JOU? Wat heb JIJ nodig? 

“JA zeggen tegen een ander is NEE zeggen tegen jezelf”

5 – Je wordt een slachtoffer
Want zeg eens eerlijk, kan je het iedereen 100% naar de zin maken? Nee toch! Hoe veel je ook toe geeft, hoe ver je ook bent gegaan, heel vaak zijn mensen nog niet ‘pleased enough’. En als je niet uitkijkt gaat jouw gedrag van kwaad naar erger en ga je je steeds zwakker opstellen. Je kunt heus wel een fijn mens zijn zonder te pleasen. Maar het maakt een groot verschil of je mensen helpt vanuit een zelfbewuste en weloverwogen keuze of dat je simpelweg anderen zoveel mogelijk behaagt vanuit een basis instelling in je systeem. 

6 – Je krijgt geen respect
Leuk gevonden worden en gerespecteerd worden zijn twee heel verschillende dingen. Met chronisch pleasen bereik je wel dat je leuk gevonden wordt – alhoewel dat ook nog de vraag is – maar je krijgt er absoluut geen respect mee. Niet bij de mensen die je behaagt en helemaal niet bij de mensen die van een afstandje jouw gedrag beoordelen. Mensen vertrouwen ‘people pleasers’ niet snel omdat die overal ‘ja’ op zeggen en constant met de wind meewaaien. Het is een vreselijke carrière strategie en ook in je sociale leven zul je merken dat mensen je snel links laten liggen.

7 – Je ondermijnt je kennis en expertise
De zakenwereld is snel en hard. Als jij niet opkomt voor je eigen mening en niet tegen andere stellingen durft in te gaan dan vertel je mensen eigenlijk dat je niet achter jouw eigen opleiding, kennis, vaardigheden of expertise staat. Hierdoor zul je niet gerespecteerd worden in jouw vakgebied. Denk daar eens aan als je in een volgende meeting jezelf opstelt als een waarnemer of als een student.

8 – Je trekt er meer van aan
Het is een natuurwet – net zoals zwaartekracht – dat energieën van dezelfde frequentie elkaar aantrekken. Dus als jij constant, of vaak, aan het pleasen bent dan trek je ook mensen en situaties aan in datzelfde patroon. Mensen die misbruik van je maken, die geen respect hebben voor jouw grenzen en ruimte, zeurders, klagers en mensen en situaties die je energie draineren.

9 – Je krijgt er cellulite van
Die had je niet verwacht hè?!
Maar je weet toch dat ik expert ben in Chinese geneeswijze en de leer van de vijf elementen. Als je beter voor anderen zorgt dan voor jezelf dan verzwak je je Aarde-energie. En zodra die uit balans is kan je klachten krijgen zoals vermoeidheid, spijsverteringproblemen, snel blauwe plekken, allergieën, brainfog, slechte focus en concentratie, piekeren en malen en ook een slappe huid, slappe spiertonus en cellulite. Dus je weet wat je te doen staat…

10 – Het kost je energie en maakt je ongezond
Zoals je hierboven al hebt gelezen verzwak je met chronisch please gedrag je Aarde-energie waardoor je je energie-intake schaadt. Maar ook als je kijkt naar energie frequenties, is het niet wenselijk. Pleasen doe je namelijk vanuit schuldgevoel, onzekerheid, zelfs schaamte misschien. Dat zijn hele lage energiefrequenties die jouw gemiddelde energiefrequentie heel erg naar beneden halen en dat beïnvloedt op een negatieve manier jouw energie en je gezondheid!

Hoe dan?

Je kunt hopen dat je neiging tot pleasen vanzelf weg gaat. Misschien als je er een tijdje geen aandacht aan besteedt. Maar zo werkt het niet. Zeker niet als je dit al een poosje doet. Erkenning vinden en ook echt voelen gebeurt pas wanneer je van binnen naar buiten gaat werken. Wanneer je het jezelf gaat geven.

Deze affirmatie kan je daarbij helpen:

“Vandaag geef ik mezelf toestemming om mezelf en mijn behoeftes op de eerste plaats te zetten. Vandaag eer ik mezelf en respecteer ik mijn eigen grenzen.”

Natuurlijk kan ik je ook helpen.

Wil je weten hoe je met mij kunt werken? Vraag dan hier een gratis gesprek aan.

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.