10 tips tegen voorjaarsvermoeidheid

Oorzaken van voorjaarsvermoeidheid
Voorjaarsvermoeidheid wordt in de TCM ‘chun kun’ genoemd. Letterlijk vertaald: ‘lente slaperigheid’. Enerzijds wordt het veroorzaakt doordat het lichaam zich niet kan aanpassen aan het veranderende seizoen, anderszijds kan een blokkade van de Leverenergie de boosdoener zijn.

Moe-1In de winter was de energie meer naar binnen gericht dus meer op de hersenen en de organen. In de lente komt de yange energie meer naar buiten en daar moet het lichaam aan wennen. Vooral voor mensen die veel denken, dus veel in hun hoofd zitten, zal het schakelen moeilijker zijn. Maar ook voor ouderen en bij chronische klachten is dat lastig.

Heb jij een blokkade in jouw Leverenergie?
Dan kunnen er klachten optreden als: nek-, schouderklachten, hoofdpijn, last van stress, prikkelgevoeligheid, een kort lontje, last van pezen en banden, opstartproblemen (bv ‘s morgens), spanning of kramp in de spieren en pezen, rusteloze benen, PMS en andere menstruatie klachten, last van de ogen, slecht kunnen plannen/organiseren, problemen hebben met grenzen.

10 tips om je Houtenergie te verbeteren:

1 – Verminder toxines en chemicaliën
Ieder jaar consumeren we gemiddeld 7 kilo aan chemische toevoegingen via ons voedsel, zoals conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen, emulgatoren, etc. Daarnaast krijgen we nog zo’n halve kilo bestrijdingsmiddelen binnen. Ook schoonmaakmiddelen en verzorgingsprodukten leveren hun bijdrage. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alcohol, medicijnen, drugs, tabacsrook en uitlaatgassen…

Aan de lever de taak om het lichaam te ontgiften. Flinke klus. Geen wonder dat steeds meer mensen moe zijn, en allergieën, long- of huidklachten hebben.

Wil je fitter de lente door, help dan je lever en verminder de intake van gifstoffen:

  • Stop met roken of drugsgebruik.
  • Vermijd overmatig alcoholgebruik.
  • Eet vers, onbewerkt voedsel (liefst biologisch).
  • Was groenten en fruit grondig voor gebruik.
  • Drink genoeg water, liefst gefilterd of bronwater.
  • Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen en verzorgingsprodukten.
  • Leer labels lezen zodat je weet wat je binnenkrijgt en op je lijf smeert.

2 – Eet veel chlorofyl-rijke groenten
Ik hoor je denken: chloro-watte? Chlorofyl is de pigmentstof die planten hun groene kleur geeft. Chlorofyl heeft bijna dezelfde structuur als hemoglobine (de ijzerhoudende kleurstof van onze rode bloedlichaampjes) maar bevat magnesium in plaats van ijzer. Aangezien het zich gedeeltelijk om kan zetten in hemoglobine versterkt het tevens het bloed.

Om de Lever te versterken eet je dus zo veel mogelijk groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, andijvie, raapstelen, rucola, pak choy, peterselie en vergeet het blad van de paardebloem niet; erg zuiverend! Supplementen zoals spirulina en chlorella zijn ook een uitstekende bron van chlorofyl.

3 – Eet wat de natuur je biedt
Het is voor de mens altijd beter om te eten wat de natuur je biedt, daar waar je woont. En om te eten wat het seizoen je op dat moment geeft. Het is niet alleen verser, het past ook beter bij wat je nodig hebt. In de lente betekent dat meer bladgroenten en minder wortelgroenten. Als het warmer wordt kunnen we weer wat lichter en koeler gaan eten. Dus minder stamppotten en stoofschotels maar vaker stomen en wokken. En als je Aarde-energie sterk genoeg is, af en toe wat salade.

4 – Eet niet te laat op de dag
Tussen 01.00 en 03.00 uur is de Lever op zijn sterkst en kan hij optimaal zuiveren. Zorg ervoor dat je niet te laat eet (niet meer na 21.00 uur), zodat je lichaam op dat moment niet bezig hoeft te zijn met het verteren van voedsel.

5 – Meer zuur
De smaak die bij het Houtelement hoort is zuur. Citroen, limoen, zuurkool, groene zure appels, azijn, yoghurt en zure bommen zijn dus prima voedingsmiddelen om de circulatie van de Leverenergie vloeiend te houden.

6 – Meer groen
Groen is de kleur die hoort bij het Houtelement. Breng daarom meer groen in je leven. Eet meer groen, draag meer groen, verf die muur groen, haal groene planten in huis en ga eens vaker naar buiten om te genieten van al het mooie groen om je heen!

7 – Zorg voor je ogen
Volgens de TCM ‘opent de Lever in de ogen’. Zorg dus goed voor je ogen en laat ze niet te moe worden. Doe ze midden op de dag eens dicht tijdens een ‘powernap’, doe oogoefeningen of leg eens lavendelzakjes op je ogen. Zeker als je regelmatig aan de PC werkt is het belangrijk om iedere 15 minuten even weg te kijken of je handen even over je ogen te leggen totdat alles zwart is.

8 – Ga op tijd slapen
Maak er een gewoonte van om vóór 23.00 uur naar bed te gaan. Dan ben je namelijk tussen 01.00 en 03.00 uur in de juiste slaapfase voor de Lever. Tussen 01.00 en 03.00 is de Leverenergie op zijn sterkst en wordt het bloed gezuiverd en de hormonen gereguleerd.

9 – Move that Qi!
Een ideale manier om Leverenergie-stagnatie te voorkomen en op te lossen is beweging. Houd wel rekening met je energieniveau. Als je al vermoeid bent, ga jezelf dan niet uitputten maar ga gewoon lekker bewegen. Liefst 15 tot 30 minuten per dag. Dansen, hoelahoepen, wandelen, stretchen, zwemmen, yoga; allemaal goed.

10 – Boosheid
De emotie die bij de Lever hoort is boosheid. Irritatie, stress, gespannenheid, geprikkeldheid, woede en alles er tussen in. De energie van de lente is heel sterk. Kijk maar eens hoe een klein zaadje kan uitgroeien tot een enorme boom. Boosheid kan dus ook een enorme kracht hebben. En in de lente, zeker bij een stagnatie in Lever, kan die sneller naar voren komen. Probeer in ieder geval niet die krachtige energie van boosheid naar binnen toe op te slaan. Want dat kan je flink beschadigen. Als de boosheid er éénmaal is dan moet je hem ook uiten. Ga maar schreeuwen, stampvoeten of rennen, maar doe er iets mee. En ga later kijken hoe je dat de volgende keer anders aan kunt pakken.

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

Deel dit artikel!