5 mythes van geluk

Geluk is een keuze.
Er bestaat geen magische formule om gelukkig te worden en het leven zal je altijd ups en downs geven. Maar hoe je daar mee omgaat? Dat bepaalt nou juist of je gelukkig bent of niet.

Dat is de conclusie van Sonja Lyubomirsky, een psychologie professor aan de universiteit van California. Sonja bestudeert al meer dan twee decennia ‘het geluk’ en weet als geen ander waarom de één wel gelukkig is en de ander niet.

Waarom zou je streven naar meer geluk in je leven?
Vanuit mijn kijk op energie is het antwoord heel eenvoudig. ‘Gelukkig zijn’ houdt in dat mensen zich blij voelen, geliefd en dankbaar. Dat zijn gevoelens die een hele hoge energiefrequentie creëren in je systeem en die zorgen er weer voor dat je gezonder wordt, fitter, productiever en succesvoller. Bovendien trek je er meer fijne mensen, goede kansen en mogelijkheden mee aan!

Sonja Lyubomirsky benadert en onderzoekt geluk op een andere manier maar ook zij komt tot de conclusie dat gelukkig zijn een aantal fijne bijwerkingen heeft.

Zo hebben gelukkige mensen vaak een hoger inkomen, betere werkresultaten, meer productiviteit, een hogere kwaliteit van werk, meer bevredigende en langere huwelijken, meer vrienden, betere sociale ondersteuning en rijkere sociale interacties. Ze zijn vaker actief, hebben meer energie, een lager stress niveau, minder pijnklachten, een sterker immuunsysteem, een betere lichamelijke gezondheid en zelfs een langere levensduur. Ook zijn gelukkige mensen vaak creatiever, hulpvaardiger, meer zelfverzekerd, hebben een betere zelfbeheersing en een beter ‘coping mechanisme’.

Als je het mij vraagt zijn dat redenen genoeg om meer geluk in je leven te creëren.

Maar hoe doe je dat nou?

Sonja Lyubomirsky beschrijft in haar boek ‘De mythes van geluk’ een aantal gebeurtenissen in het leven waar we vaak – ten onrechte! – ons geluk of ongeluk aan ophangen.
Ik deel er vijf met je:

1 – Ik kan pas gelukkig zijn als ik een partner heb…
Dit lijken we massaal te geloven. We denken dat trouwen de sleutel is naar een lang gelukkig leven en dat we ook nooit meer gelukkig kunnen worden als die relatie uit elkaar valt. Terwijl onderzoeken duidelijk het tegendeel aantonen. Je kunt absoluut gelukkig zijn zonder een relatie, zonder te trouwen en ook na een scheiding.

Sterker nog, de meeste mensen ervaren helemaal niet dat intense geluk in een huwelijk of relatie en als ze dat in het begin gevoeld hebben dan ebt dit (volgens onderzoeken) na twee jaar weg. Onderzoeken tonen ook aan dat mensen binnen vier jaar na het uiteenvallen van een slecht huwelijk aanzienlijk gelukkiger zijn dan ze ooit zijn geweest tijdens hun samenzijn.

Je kunt dus absoluut gelukkig zijn zonder relatie.
Sterker nog, ik denk dat dat een voorwaarde is om ook gelukkig te zijn in een relatie. Een partner kan je geluk wel aanvullen maar je moet eerst zelf die basis van geluk gecreëerd hebben. Dat is JOUW taak, niet die van een ander.

2 – Ik kan pas gelukkig zijn als ik die droombaan heb…
Eigenlijk geldt het bovenstaande principe ook hier. Zolang jij voor jezelf de basis van geluk niet hebt gecreëerd, ga je dat ook niet in een baan vinden. In geen enkele baan en in geen enkel bedrijf. Hoe fantastisch dat werk en alles eromheen ook is.

Er treedt namelijk een fenomeen op genaamd: hedonistische adaptatie. Dat betekent dat we supersnel gewend raken aan nieuwe omstandigheden. Dus al die fantastische gevoelens die je in het begin ervaarde, ebben langzaam weg en je job maakt je niet meer gelukkig. Althans niet gelukkiger dan je al was los van je job…

Dus voordat je je huidige carrière aan de wilgen hangt is het een goed idee om te erkennen dat iedereen – dus ook jij – gewend raakt aan de nieuwheid, de opwinding en de uitdagingen van een nieuwe baan of onderneming. En dat je de fundering van je geluk beter niet kunt baseren hierop.

3- Ik kan pas gelukkig worden als ik rijk ben…
Nou ga ik je niet vertellen dat geld niet gelukkig maakt want persoonlijk vind ik iets van deze stelling en overtuiging. Maar ik ben er wel van overtuigd dat je niet moet wachten met het creëren van geluk totdat je rijk bent en in overvloed kunt leven. Want, wat is rijkdom? Is dat veel geld hebben en iedere avond huilend op de bank zitten met een zak chips omdat je geen sociaal leven hebt opgebouwd?

Wat is overvloed? Is pannekoeken bakken in een bejaardenhuis en dan al die blije snoetjes zien genieten van jouw baksels, is dat overvloed? Het draait allemaal om jouw interpretatie van rijkdom en van blijheid en wat je er uiteindelijk mee doet, met dat geld en met je tijd.

4- Ik kan niet meer gelukkig zijn met deze diagnose…
Als we een slechte diagnose te horen krijgen of getroffen worden door een ziekte dan kunnen we ons niet voorstellen dat we ooit weer ongeremd blij kunnen zijn. Toch tonen honderden onderzoeken aan dat zelfs deze moeilijke periode een tijd van groei en betekenis kan zijn.

De mens bezit namelijk het vermogen om zelf te kiezen hoe we een omstandigheid ervaren. Ik zeg niet dat het makkelijk is maar ik zie genoeg voorbeelden in mijn omgeving die deze ondervindingen staven. Iedere seconde weer, kan jij kiezen waar je aandacht in steekt en wat je negeert. Dat waar jij je op focust zal bepalen hoe jij je voelt. Nogmaals, het is niet altijd makkelijk maar je hebt wel het vermogen in je. Kies jij ervoor om je te focussen op je ziekte of klacht? En op alle dingen die je nu niet meer kunt? Of kies jij ervoor om te gaan kijken wat je wel kunt en ga je daar je energie en tijd in steken?

5- De beste jaren van mijn leven zijn voorbij…
Wist je dat onderzoeken aantonen dat oudere mensen gelukkiger zijn en meer tevreden met hun leven dan jongeren? Had je niet gedacht hè?! Misschien dacht jij wel dat je geluk afneemt met ieder jaar dat je ouder wordt. Maar dat is dus niet zo.

Ik vertel mijn mensen altijd dat wanneer ik 88 jaar oud ben, ik nog steeds zalen met 200 vrouwen toe spreek. In mijn oma-jurk maar nog steeds met rood haar 😉 stamp ik dan met mijn oma-schoenen op het podium en zeg: “Meisjes, jullie moeten wel goed voor jezelf zorgen hoor!” Hahaha, zie je het al voor je?

Nou, toen ik enkele weken geleden in New York was zag ik het letterlijk voor me.
Toen deelde ik namelijk het podium met Barbara Marx Hubbard, een visionair en “the voice for conscious evolution of our time” zoals Deepak Chopra haar noemt. Een geweldige vrouw die een enorm voorbeeld voor mij is. Ze stond daar op dat podium, 88 jaar oud, en ze vertelde 200 vrouwen om goed voor zichzelf te zorgen, voor elkaar te zorgen en voor de aarde te zorgen … ik heb mijn toekomst gezien.

Dus jij daar! Als jij denkt dat je beste jaren voorbij zijn. Think again!! The best is yet to come 🙂

Conclusie
Gelukkige mensen hebben niet alleen een fijner leven en meer energie, ze zijn ook gezonder en succesvoller. Of je nu wel of geen relatie hebt, hoe oud je ook bent, welke job je ook hebt, of je veel geld hebt of minder en hoe het ook met je gezondheid is gesteld, je hebt iedere seconde weer opnieuw de keuze waar jij je aandacht op richt en hoe je je dus gaat voelen.

Kies jij voor geluk?

Ik ben eens nieuwsgierig. Van welke momentjes word jij heel gelukkig? Deel ze met ons onder dit artikel (wel even scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.