5 tips om je intuïtie te versterken

De afgelopen week (september) was ik voor de vijfde keer in Andalusie voor een energieweek en ik heb wederom een heerlijke tijd gehad met een groep fantastische vrouwen. Allerlei thema’s zijn aan bod gekomen zoals: grip krijgen op je energie, goed voor jezelf zorgen, jezelf waarderen, grenzen, manifesteren via de wet van de aantrekkingskracht en energiefrequenties, loslaten en intuïtie.

Energieweek september 2015Mijn 'kantoor' in Andalusië

En dat laatste is wel één van mijn favoriete onderwerpen: intuïtie.
Ik heb al honderden mensen geholpen hun innerlijke stem te vinden, te horen of te voelen

en verderop in deze mail deel ik mijn favoriete 5 tips met jou.

En zodra ik weer thuis ben – ik ben nu nog in het heerlijke Andalusië (zie foto’s) – ga ik me voorbereiden op een intensieve Master-training van 3 dagen in Chicago om mijn intuïtie nog verder te ontwikkelen en ook om te leren hoe ik jullie daar weer beter mee kan helpen. Ik kijk er enorm naar uit en ben benieuwd wat ik weer bij leer. En ja natuurlijk deel ik die informatie dan weer met jullie!

Wat heb je eigenlijk aan je intuïtie?
Je intuïtie, je innerlijke stem, innerlijke wijsheid, zal je altijd signalen geven wanneer iets niet goed is voor je, of wanneer iets juist wél goed is voor je. Maar let op, iets wat goed is voor je hoeft niet per se leuk te zijn. En die signalen zijn meestal heel subtiel. Het kan een spontane gedachte zijn, of een ‘weten’, of een droom, een gevoel, een kleur of een gevalletje van ‘dat is nou toevallig!’.

De signalen zullen er altijd zijn maar de vraag is of je ze opvangt en of je er ook daadwerkelijk naar luistert en naar handelt. Ik hoop van wel want alleen als je leeft naar je innerlijke wijsheid zul je echt gelukkig leven. Zul je je voldaan en happy voelen.

Wij westerlingen hebben vaak maar een slechte verbinding met onze innerlijke stem.
Onze router staat vaak alleen afgestemd op de buitenwereld en op ons denken. Niks mis mee maar zonder de verbinding met onze eigen wijsheid zijn we niet compleet. Zijn we als yang zonder yin. En leven we een leven wat gestuurd en bepaald wordt door de anderen. En ik weet niet hoe het met jou zit maar ik vind dat niet bevredigend. Ik word daar niet gelukkig van en ik durf te wedden dat dat voor jou ook geldt…

Hoe kun je je intuïtie ontwikkelen?
Hieronder mijn favoriete 5 tips. Je zult merken dat wanneer je ze herhaalt, herhaalt en herhaalt – want tja, je zult er echt mee moeten oefenen – dat je intuïtie dan echt verbetert.

Tip 1 – Observeer
De signalen die je onderbewuste jou geeft kunnen op allerlei manier ‘binnenkomen’. In kleuren, geuren, smaken, beelden, gevoelens, sensaties, ideeën of … zeg het maar, het is voor iedereen anders. Dus tune in op de signalen die jouw systeem je geeft en observeer wat er gebeurt. Leer je lichaam kennen en word bewust van wat er zich allemaal afspeelt. Luister, kijk, voel, proef, ruik, ontvang!

Tip 2 – Stilte
Hoe denk jij naar jezelf te kunnen luisteren als er steeds zo enorm veel geluiden om je heen zijn? Als die babbelbox in je hoofd steeds overuren draait? De signalen zijn er vast wel maar je kunt ze simpelweg niet horen. Dus las iedere dag minimaal 10 minuten stiltetijd in. Om te luisteren, te voelen, te observeren. Doe gewoon 10 minuten even niets. Helemaal niets. Doe een meditatie of staar gewoon even een tijdje naar buiten. Zo kan je innerlijke stem tot je gaan spreken en zul je ook de kans krijgen het te horen.

Tip 3 – Schrijf
Wat je intuïtie tegen je zegt is soms heel zacht, heel vluchtig en het kan dan ook gebeuren dat je het snel weer vergeten bent. Houd daarom altijd pen en papier bij de hand als je mediteert of een stiltemoment neemt zodat je op kunt schrijven wat je ervaren hebt. Schrijf dan zonder na te denken op wat je voelt of ervaart, blijf gewoon schrijven totdat er niets meer komt. Schrijven ‘in flow’ noemen ze dat. Conclusies trekken kun je later. Nadenken over wat het betekent en wat je er mee gaat doen, doe je later.

Als je nog niet zo bekend bent met je eigen intuïtie is het ook een goed idee om een ‘signalen-dagboekje’ bij te houden waarin je bijhoudt wat je ervaren hebt en wat het gevolg daarvan is geweest. Bijvoorbeeld: “Kwartier later de hond uitgelaten dan normaal en daardoor iets op tv gezien wat me op een geweldig goed idee heeft gebracht.”.

Tot slot activeert schrijven je RAS (reticular activating system) in je brein welke de taak heeft om bewijzen te leveren die jouw gedachten ondersteunen. Dat is handig, toch!

Tip 4 – Maak plaats voor je intuïtie
Als je graag iets wil wat je nog niet hebt of nog niet voldoende hebt, dan is het slim om te laten merken dat je het ook écht wil en dat je er plaats voor hebt. Dus ga het aantrekken, ga er plaats voor maken. Neem de tijd, rooster het in en ga het hele proces stimuleren. Bijvoorbeeld door een moodboard te maken, door creatieve dingen te doen (teken, schilder, zing, kook), door een altaartje aan te leggen of door de natuur in te gaan en contact te maken met de natuur. Wees er op gerichte tijd heel bewust mee bezig en je zult merken dat je erin groeit.

Tip 5 – Vertrouw op jezelf
Misschien is het niet handig om nu al meteen levens veranderende beslissingen enkel en alleen aan je intuïtie over te laten maar het is wel belangrijk dat je leert om te gaan vertrouwen op je intuïtie en daar kan je natuurlijk klein mee beginnen. Door jezelf steeds vragen te stellen en keuzes te maken op basis van wat je innerlijke wijsheid aangeeft. Bijvoorbeeld vragen als: “zal ik de tv nu aanzetten?”, “ga ik wel/niet naar dat feestje?”, “ga ik met de auto of de fiets?”, “zal ik nu mijn vriendin terugbellen?”.

En tot slot nog een bonus tip (als ik eenmaal aan het typen ben blijven de woorden, de tips en de ideeën bij mij maar stromen. Ik heb er een heel boek mee vol geschreven 😉 )

Yin TangDe bonus tip dus:
Tussen je wenkbrauwen zit een energetisch punt, wat de Chinezen ‘Ýin Tang’ noemen. Dit punt is één van de punten die heel veel met je innerlijke wijsheid te maken heeft. Als je dit punt regelmatig heel zachtjes masseert versterk je je intuïtie. Wat helemaal sterk werkt is de volgende oefening:

Stel je voor dat er een 8 op zijn kant over dat punt heen ligt, het punt in de kruising van de lijnen. Doe nu je ogen dicht en volg met je innerlijke oog heel langzaam de beweging van die 8, op en neer, van links naar rechts. Doe dit 10 minuten per dag en je triggert je intuïtie enorm!

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

Deel dit artikel!