Als je denkt aan burn-out dan denk je waarschijnlijk meteen aan uitputting en vermoeidheid. Dat is ook uiteindelijk het resultaat van een burn-out maar er is altijd al een heel traject aan vooraf gegaan. En juist in dat traject kun je met goede energiemanagement tools heel veel bereiken om een burn-out vóór te blijven.

1 op de 7 werkende mensen heeft last van burn-out klachten dus het is een serieus probleem. Zowel voor de betrokken individuen natuurlijk maar ook voor de bedrijven. Het is ook een langdurig probleem want soms zijn mensen na 3-6 maanden weer ‘opgeknapt’ maar bij een groot deel van de mensen duurt het herstel veel langer, vaak langer dan twaalf maanden. Er is zelfs een verhoogde kans om langdurig en soms blijvend uit het arbeidsproces te geraken.

Bovendien zie ik, als therapeut en mentor in energie management, dat mensen weer opnieuw in een burn-out terecht komen als ze hun energie niet echt goed aangevuld hebben.

Alle redenen dus om een burn-out voor te blijven!

Hoe doe je dat?

Veel mensen denken dat wanneer ze zich niet moe voelen, dat er dan niks aan de hand is.
Maar dat klopt niet!
Je energie kan al enorm aan het afnemen zijn terwijl jij dat niet in de gaten hebt!

Ik heb genoeg mensen mensen begeleid bij wie dit zo was. Het zijn vaak mensen met een sterke persoonlijkheid, met volharding. Mensen die zich niet door het minste of geringste uit het veld laten slaan. Die niet snel opgeven en die op karakter maar door gaan. Ze hebben wel signalen gekregen van hun lichaam maar ze hebben ze niet als zodanig herkend.

Misschien ben jij ook wel zo’n persoon.
Hard werkend, gedreven en absoluut geen ‘watje’. Misschien voel jij je ook niet moe. Misschien heeft jouw lichaam je ook al wel signalen gegeven maar heb je ze niet herkend of erkend als een op de loer liggende burn-out…

Dan ben je hier nu PRECIES OP DE JUISTE PLEK!

Want ik ga 7 signalen met je delen waarvan ik als therapeut met zekerheid kan zeggen dat het voorlopers van een burn-out kunnen zijn.

1 – Rugklachten en/of knieklachten
Misschien vind je het vreemd dat ik deze twee klachten samen benoem. Maar het zijn allebei uitingen van een verzwakte Waterenergie. Jouw waterenergie is als het ware je spaarrekening, daar zitten je reserves en die zijn bij een burn-out altijd behoorlijk aangetast. Dus als je ineens (meer) last van je rug of knieën begint te krijgen dan is dat een signaal van uitputting. Neem je deze waarschuwing niet serieus en neem je geen gas terug dan loop je grote kans om (weer) burnt-out te raken.

2 – ‘s nachts je bed uit moeten om te gaan plassen
Ja, ook al drink je een pot thee ‘s avonds dan zou je eigenlijk niet je bed uit moeten hoeven om te gaan plassen ‘s nachts. Moet je dit normaal nooit en nu ineens wel? Of moet je er normaal 1x uit en nu vaker? Dan is dat ook een duidelijk signaal van je Waterenergie dat je meer energie uitgeeft dan je binnen krijgt.

3 – Onverklaarbare klachten
Heb je pijntjes die niet te verklaren zijn? Herstel je maar niet van die enkelblessure? Speelt je huid weer ineens op? Dan is je energie niet optimaal, ook al voel jij daar niets van. Neem het maar even aan van een therapeut die duizenden mensen onder haar handen heeft gehad en zorg ervoor dat je je energie weer op orde krijgt voordat ook jij bij die 1 op 7 hoort…

4 – Regelmatig verkouden of grieperig
Ben je één of twee keer per jaar grieperig of verkouden? Dan is dat heel normaal, zo kan je immuunsysteem ook weer even lekker updaten. Maar ben je vaker aan de beurt of herstel je maar heel langzaam dan is dat een duidelijk teken van een lage weerstand dus een verlaagde energie. Tijd voor veranderingen dus.

5 – Emotionele disbalans
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk een deel van elkaar dus als je merkt dat je de laatste tijd sneller geprikkeld bent, snel van humeur wisselt of lang blijft hangen in een emotie (bv verdriet of angst) dan is dat – net als bij de onverklaarbare fysieke klachten – een signaal dat je energie niet optimaal is. Emotion = energy in motion.

6 – Verveling en het gemis van inspiratie
Chinees gezien draait jouw Aarde-energie om het verteren van voeding en het omzetten naar Qi, levensenergie. Via jouw Aarde-energie komt er ongeveer 60% van je energie intake binnen. Behoorlijk belangrijk dus als we het hebben over burn-out!

Nu denk jij bij voeding misschien aan een boterham met pindakaas, en dat klopt natuurlijk ook maar voeding heeft ook een niet-fysieke kant en die is ook belangrijk. Als jij niet de juiste hoeveelheid en soort voeding binnen krijgt dan raak je ondervoed en ga je je reserves aanspreken met mogelijk een burn-out als gevolg. En let op, dat geldt dus zowel voor de fysieke voeding als de niet-fysieke voeding!

Als jij je dus constant verveelt op je werk dan krijg je te weinig goede niet-fysieke voeding binnen. Hetzelfde geldt voor wanneer jouw werk je totaal niet boeit of inspireert. Daar moet dan een flinke portie inspiratie tegenover staan buiten werkuren. Heb je dat niet? Dan krab jezelf maar eens achter je oren en ga er iets aan doen want je bent je Aarde-energie aan het uitputten.

7 – Verminderde concentratie
Als je Aarde-energie niet sterk is dan zet je je voeding niet goed om naar levensenergie en is je grootste input van energie (60%) dus verstoord. Dat wil ook zeggen dat de vertering van je voeding niet goed verloopt, zowel fysiek (dus van je boterhammetje) als van je niet-fysieke voeding en dan neem je dus minder goed informatie op, en kan je je minder goed concentreren. Wederom dus een duidelijk signaal dat er iets moet veranderen…

Conclusie
Wil je een burn-out voor blijven dan is het niet genoeg om alleen maar te kijken of je wel of niet moe bent. Er zijn andere signalen die een net zo belangrijke indicator zijn van een aankomende uitputting zoals rug- en/of knieklachten, ‘s nachts je bed uit moeten om te plassen, onverklaarbare klachten, verminderde weerstand, emotionele disbalans, verveling en verminderde concentratie. Dus wacht niet totdat je je ook echt moe voelt en neem de regie over je leven en je energie!

Wil je meer leren over burn-out en energiemanagement? Doe dan (gratis) mee met de online Energie & Bubbels sessie van 26 februari.
Hier kan je je aanmelden.

Ben jij wel eens burn-out geweest? Wat waren achteraf gezien de signalen voor jou? Ik hoor en leer graag van je! (even scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.