Heb jij dat ook wel eens? Dat je dag maar net over de helft is en je al niet meer vooruit te branden bent? Je voelt je traag en sloom en het kost je al je inzet om een beetje focus te houden op je werk. Meeste mensen kennen dit gevoel en hebben dit vaak rond vier uur ‘s middags, het bekende ‘cup a soup’ moment. Hele volksstammen grijpen dan ook op dat moment naar de koffie of energiedrankjes.

Maar om verschillende redenen is dat niet zo’n goed idee dus als jij voortaan weer zo’n dip voelt aankomen probeer dan eens één van deze 9 tips om jezelf op te peppen in plaats van dat je naar de cafeïne grijpt:

1 – Drink water
Ons lichaam bestaat voor 60-70% uit water en het is belangrijk voor zowel je energie als je prestatievermogen dat je goed gehydrateerd blijft. Bij een afname van vocht in het lichaam (per percentage van het lichaamsgewicht) van 1% ontstaat er al een vertraagde stofwisseling (slecht voor de vetverbranding!), 2% afname geeft al een prestatievermindering van 20% en een vochtverlies van 4% geeft zelfs meer dan 40% prestatievermindering.

Bovendien als je naar de Chinese orgaanklok kijkt dan is de periode van 15.00 tot 17.00 uur de tijd van de blaasenergie. Vooral vermoeidheid in deze tijd geeft aan dat je wat extra vocht kunt gebruiken en misschien ook een beetje zout. Een misosoepje is dan een hele goede en gezonde aanvulling.

2 – Kom in beweging
Langere tijd stil zitten, zoals we vaak doen als we geconcentreerd aan een pc werken, maakt dat je energie minder goed gaat stromen. Vergelijk het met een tuinslang. Als je daar een knik in legt dan stroomt het water ook niet door. Zo gaat het ongeveer ook met jouw energie. Grote kans dat de energie er wel is maar dat hij gewoon niet stroomt en dan voel je je ook moe.

De oplossing?
Bewegen. Ga even naar buiten en loop een rondje. Of voor de echte durfals; doe wat rek en strek oefeningen of jumping jacks naast je bureau. Misschien kan je wel een nieuwe hype ontketenen 😉

3 – Zuurstof
Wat voor water in het lichaam geldt, geldt ook voor zuurstof. Zodra je daar niet voldoende van in je cellen hebt word je traag, moe en slecht gefocust. Dus hup met die beentjes en kom in beweging terwijl je diep in en uit ademt om meer zuurstof in je lichaam te krijgen en door de beweging naar al je cellen te transporteren.

4 – Eet een energiesnack
Een lage bloedsuikerspiegel geeft ook een energiedip. Maar het ergste wat je dan kunt doen is het eten van een snickers of een andere koolhydratenbom. Dit geeft je wel instant energie maar zorgt even later voor een nog grotere dip. Hierdoor krijg je nog meer suikerbehoefte. Bovendien put je hiermee je alvleesklier uit én kweek je er zwembandjes mee dus ik zou het niet doen.

Wat dan wel?
Eigenlijk ben je al te laat op het moment dat je suikerspiegel zo laag is. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je helemaal niet in dat gebied terecht komt maar dat is materiaal voor een ander artikel. Wat je kunt doen om deze hypo te corrigeren is iets eten wat eiwitrijk en/of vetrijk is zoals een ei, wat vlees(waren), vis of een handje noten. Eventueel gecombineerd met wat goede granen zoals een rijstwafel of quinoa.

5 – Masseer je ogen
Het vermoeit je ogen als je een langere tijd naar een beeldscherm tuurt. Echter het beïnvloedt niet alleen je ogen maar ook je hele energiehuishouding. Ogen vallen namelijk onder de Lever-energie en door ze uit te putten, verstoor je ook de Lever-energie. Hierdoor krijg je sneller last van je nek en schouders, ben je meer prikkelgevoelig en ligt hoofdpijn op de loer. Bovendien blokkeert het de vrije stroming van je energie.

Door deze punten rondom je ogen een paar minuten te masseren breng je je energie weer in beweging, ontspan je je ogen en stimuleer je bovendien verschillende energiebanen.

6 – Masseer je oren
In je oren zitten wel meer dan honderd energiepunten dus wanneer je je oren masseert, masseer je als het ware je hele lichaam. Probeer het maar eens! Het geeft je direct een energieboost.

7 – Aromatherapie
Je olfactory systeem is een ingenieus systeem in je hersenen wat maakt dat het inhaleren van bepaalde geuren, bepaalde delen van je brein stimuleren. Stimulerende geuren die je energie weer doen stromen zijn bijvoorbeeld kaneel, munt, citrus, bergamot en rozemarijn.

8 – Masseer je borstbeen
Misschien is dit niet iets wat je in een kantoortuin van achter je pc doet 😉 maar het is wel de moeite waard om er even voor naar de wc te lopen. Op je borstbeen liggen namelijk een aantal hele energiepunten die je zullen oppeppen maar ook relaxen. Bovendien ligt je thymus achter je borstbeen en door die te triggeren (door op je borstbeen te kloppen) stimuleer je je immuunsysteem, neemt je stress af en je energie toe.

9 – Doe een powernap of beter nog, een meditatie
Even 10-20 minuten je ogen sluiten kan wonderen doen voor je energie maar je geeft jezelf nog een groter cadeau wanneer je diezelfde tijd iedere dag besteedt aan meditatie. Meditatie creëert dezelfde hersengolven als de herstellende fase van de slaap maar je bereikt het in meditatie veel sneller. Bovendien train je je brein door meditatie ook nog eens om beter te focussen en dus productiever te zijn. Eigenlijk zou iedere baas dus een verplicht half uurtje meditatie moeten opnemen in een werkdag!

Conclusie
De volgende keer dat je een energiedip ervaart, grijp dan niet meteen naar de cafeïne maar probeer eens een paar van mijn energie tips. Je zult instant meer energie ervaren zonder chemische stimulanten. Veel gezonder en veel efficiënter. Zo word je meester over je energie en dus over je leven en business!

Wat is jouw favoriete – niet chemische – instant energie-oppepper? Deel het met ons hieronder! (even doorscrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.