Afslanken en energie (Qi)

I Ik studeerde af aan mijn opleiding TCM met het afstudeerproject ‘Overgewicht, westers en oosters bekeken’. Tijdens dat project deed ik een verrassende ontdekking, namelijk dat alle westerse diëten goed werken op korte termijn maar allemaal falen op lange termijn. En eigenlijk weten we dat ook wel. We weten dondersgoed dat een programma alleen werkt als we er een gewoonte, een lifestyle, van kunnen maken. En energie heeft daar alles mee te maken!

CentimeterJe hebt energie (Qi) nodig voor vetverbranding
Niet alleen heb je energie nodig om een gezonde lifestyle vol te houden, om het proces van vetverbranden optimaal te laten verlopen heb je ook energie nodig. Immers alle processen verlopen beter als je energie goed stroomt en voldoende aanwezig is. Hoe lager jouw energie, hoe minder optimaal je vetverbranding zal lopen en hoe kleiner de kans is dat je op lange termijn je afslankresultaten behoudt.

Ja maar, hoor ik je nu denken, het is toch beter om meer energie te verbruiken? Levensenergie houdt veel meer in dan energie geteld in calorieën en om verwarring te voorkomen zal ik in dit artikel bewust de term ‘Qi’ gebruiken. Hoe hoger jouw Qi, hoe effectiever je vetverbranding zal verlopen en hoe hoger de kans op goede lange termijn resultaten.

5 belangrijkste tips
Het is onmogelijk om een enkel advies te geven dat voor alle mensen werkt. Immers, iedereen is anders en iedereen heeft een andere energiebalans. Andere klachten, andere aanleg, andere disbalans. Er is zoveel over Qi en afslanken te zeggen dat ik daar een boek mee zou kunnen vullen maar een aantal tips zijn essentieel en zijn goed voor iedereen. Dus ik deel hier de vijf belangrijkste eye-openers met je.

1- Niet koud
De maag is als een pan soep, ongeveer 37-38 graden. En al het voedsel moet eerst tot die temperatuur opgewarmd worden voordat er Qi uit gemaakt kan worden. Dus als die pan soep lekker staat te pruttelen op een laag pitje en jij gooit er een halve liter koude yoghurt in dan koelt de boel behoorlijk af. Het vuurtje onder pan (jouw Qi) moet vervolgens flink opgestookt worden om alles weer op de juiste temperatuur te krijgen. Netto netto kost die koude yoghurt je dus meer Qi dan het oplevert.

Wel doen:
Zorg ervoor dat je eten en drinken niet koelkastkoud is. Kamertemperatuur is veel beter, kost veel minder Qi. Lauwwarm is helemaal ideaal.

2- Niet rauw
Voor rauw voedsel geldt hetzelfde verhaal. Je maag zal het voedsel eerst in een bepaalde mate moeten verteren voordat er Qi uit gemaakt kan worden. Rauw voedsel kost je dus meer Qi dan voedsel wat al licht voorverteerd is door koken, blancheren of stomen.

Wel doen:
Je hoeft niet al je groenten tot snot te koken maar even roerbakken of stomen is heel goed. Je kunt ook een salade maken van licht geblancheerde groenten en wat dacht je van soep? Het ideale afslankmaal volgens de Chinezen.

3- geen suikers
Wil je afslanken dan is de Aarde-energie erg belangrijk en zoet is de smaak van het Aarde-element. Een beetje zoet maakt Aarde sterker maar te veel zoet schaadt het element. Rijst is bijvoorbeeld zoet. Kauw er maar eens op, het zal niet zuur, zout, scherp of bitter smaken. Suiker is een überzoet en overspoelt de Milt (van het Aarde-element) volledig waardoor je Qi rap zal afnemen. Je zult moe worden, meer gaan piekeren, cellulite krijgen en je zult moeite hebben met afslanken.

Wel doen:
Schrap suikers. Leer etiketten lezen en zorg dat je meer kennis krijgt over voedsel waar suiker in zit. Je zult je verbazen hoe de suikerindustrie ons onder de duim houdt. Ik weet dat het een lastige klus is maar suiker maakt je ongezond en is killing voor je afslankproces.

4- geen koemelk produkten
Koemelk is goed voor twee dingen: voor kalfjes en voor onze staatskas. In de landen waar het meeste koemelk wordt gedronken is ook de meeste botontkalking dus voor sterke botten hoef je ook niet aan koemelk te denken. Kijk op internet maar eens bij niet-belang-hebbende partijen (en daar hoort het voedingscentrum niet bij!) wat men over koemelk te zeggen heeft.
In de Chinese voedingsleer wordt koemelk gezien als damp producerende voeding. Nou is ‘damp’ lastig uit te leggen in een enkele nieuwsbrief maar als je damp in je lijf hebt krijg je mogelijk te maken met klachten als overgewicht, cellulite, je zwaar voelen, niet helder kunnen denken, een ‘wattenhoofd’ hebben, slijm, hoesten, allergieën, problemen met holtes. Kortom, je wilt damp zoveel mogelijk voorkomen als je wilt afslanken.

Wel doen:
Calcium kun je beter via andere bronnen binnenkrijgen zoals noten en zaden, pijnboompitten, groene bladgroenten, (groene) bonen, broccoli, boerenkool, linzen, kool, radijs, waterkers, asperges, zeewier, quinoa, amaranth, boekweit, pure cacao, eieren, zalm.
En wil je toch een ‘zuivelprodukt’? Kies dan voor varianten van geit of schaap of denk eens aan melk gemaakt van rijst, soya, amandel of hazelnoot. Allemaal te verkrijgen in de supermarkt.

5- bewegen
Om blokkades in je Qi te voorkomen is beweging heel belangrijk. Dan blijft alles lekker stromen en kunnen afvalstoffen afgevoerd worden. En dat is goed voor het afslanken want blokkades en afvalstoffen werken je vetverbranding tegen. Maar de soort beweging moet wel passen bij je energietype. Als je vaak moe bent werkt het op den duur alleen maar tegen je als je je Qi – die je al niet voldoende hebt – met bakken eruit gooit op een fiets die toch niet vooruit komt.

Wel doen:
Als je veel Qi hebt (weinig klachten, bijna nooit moe) kun je rustig gaan spinnen en hardlopen. Maar ben je vaak moe en kost het leven je al genoeg Qi, kies dan een sport waarin je wel beweegt maar waarbij je niet te veel Qi verbruikt zoals wandelen, yoga, zwemmen, stretchen, tai chi enzovoorts.

Ik snap dat mijn tips verwarrend voor je kunnen zijn omdat wij op de sportscholen en afslankinstituten heel andere informatie voorgeschoteld krijgen. En ik kan het weten want ik heb 20 jaar gewerkt in die business. Ik ben naast TCM therapeut óók erkend gediplomeerd fitnesstrainer en gewichtsconsulente en ik heb in ruim 20 jaar tijd honderden mensen begeleid met afslanken. Ik kan dus meepraten aan beide kanten en het is mijn ervaring dat wanneer je rekening houdt met bovenstaande vijf adviezen, je Qi/energie veel beter zal worden en het afslanken op lange termijn ook resultaten zal opleveren.

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

Deel dit artikel!